Re: książka o noworodkach- godna polecenia
Dr T. Berry Brazelton Emocjonalny i fizyczny rozwój twojego dziecka przez pierwsze lata życia: punkty zwrotne
Jak dla mnie must have każdego rodzica. Pierwsze kilka rozdziałów autor poświęca noworodkowi (a nawet jego życiu płodowemu), jego zachowaniom, opisuje jak je odczytywać. Pomaga zrozumieć co niesie ze sobą płacz noworodka (jego rodzaje), okres marudzenia, jak kształtuje się sen i czuwanie. Wyjaśnia tez wiele kwestii dotyczących pielęgnacji noworodka np. ulewania pokarmu, czkawki, pozycji podczas snu, kolek, jak wyglądają objawy sytości, czy stosować smoczek etc. Mówi nie tylko o potrzebach dziecka ale i rodziców (jak radzić sobie ze stresem, powrotem do pracy).Książka trudna do zdobycia (dawno nie wznawiana a szkoda), ja kupiłam na allegro. Ale obecnie można ja znaleźć zeskanowaną w necie albo w bibliotece.
Evelin Kirkilionis Więź daje siłę
Wyjaśnia dlaczego dzieci, a w szczególności noworodki potrzebują tyle naszej uwagi i bliskości. Dlaczego noszenie dziecka jest takie ważne (koncepcja noszeniaka). Jak kształtuje się ufna więź dziecko-rodzic . Moje dziecko było noszone, przytulane non stop przez pierwsze tygodnie. I nie rozpieściłam go jak sugerowało mi parę osób. Obecnie nie wymaga noszenia na rękach (w niektórych pozycjach nawet nie lubi, tylko pion jak do odbicia albo samolocik) czy bycia w chuście. Uwielbia leżeć na kocyku i w łóżeczku, gdzie z rozkoszą guga do swoich zabawek.
Paweł Zawitkowski Niezbędnik każdego rodzica MAMO TATO co Ty na to? cz. 1 i 2
Tutaj znalazłam dużo fajnych informacji, że tak powiem technicznych: czyli jak przewijać, kapać, ubierać , tulić, nosić, noworodka. O wiele lepsze od NASZE DZIECKO Rozwój, pielęgnacja i wychowanie. Też się przydaje ale nie zachwyca mnie. Zawitkowski o wiele lepszy i przyjemniejszy w odbiorze.
Magdalena Nehring-Gugulska Warto karmić piersią
Biblia dla karmiących piersią. Rzetelne informacje, warto mieć.
Tracy Hogg Język niemowląt
Też ciekawa pozycja. Parę rzeczy zastosowałam miedzy innymi tzw. łatwy plan - rytm spaniowo-czuwaniowy przez pierwsze 2,5 miesiąca. Ale nie wszystko mi się pobadało w tej pozycji. Że tak powiem za mało spontaniczności w niej.
To tyle. Albo aż tyle. Generalnie warto mieć podbudowę teoretyczną. Na początku warto zapisywać pory karmień , z której piersi, ilość wypróżnień -daje to obraz co się dzieje z dzieckiem, ważne gdy mamy problem i prosimy o radę położną czy lekarza.
Unikać jak ognia dobrych rad mam, babć, ciotek. Niektóre się sprawdzają, ale większość nijak ma się do naszego dziecka. Szczególnie przy karmieniu piersią warto sięgać do dobrych źródeł (poradnia laktacyjna, wspomniana książka, artykuły filmiki doradczyni laktacyjnej z portalu dzielnicarodzica.pl )
I przed wszystkim zdać się na swoja intuicje, słuchać i obserwować swoje maleństwo. Ono najlepiej wie czego potrzebuje i z początku trudno się dogadać, ale z czasem będzie coraz lepiej i lepiej.
3
0