leniwe jelita .

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczyny znacie jakieś dobry środek na tak zwane leniwe jelita ( czopki glicerynowe odpadają) :) nie będę wdawać się w szczegóły bo to śmierdzący problem a każdy wie o co chodzi :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: leniwe jelita .

U dziecka czy u Ciebie?

niestety u mnie

może śliwki.
może len mielony lub nie
może syrop lactulosum czy jakoś tak
może produky zawierające dużo błonnika - pieczywo, makaron pełnoziarnisty, kasze, brokuły.
oczywiście nie gwarantują efektu od razu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z rana wypić szklanke z łyżka miodu przygotowane wieczorem.

Potwierdzam - miód rozpuszczony w szklance wody wieczorem,wypic na czczo.
- śliwki suszone
- zalac śliwki suszone wieczorem gotowaną wodą,wypic rano.

a szklankę czego z miodem?

Szklankę wody:)

ja potwierdzam dobroczynne dzialanie sliwek suszonych, wieczorem zalanych woda, zjedzonych rano. Do tego codziennie jablko, nawet male. Ja zawsze jem malego championa. No i jest duuuza roznica jak po zmianie pieczywa z bialego na razowe, z ziarnami. Cokolwiek tylko nie biale.
Do tego rzeczywiscie duzo warzyw, szczegolnie brokulow, mnie pomaga. A ja do tego mam chyba problem z tzw. drazliwym jelitem. Ale gdy jem to co wypisalam jets lepiej.

aaa jeszcze slyszalam, ze siemie lniane jest dobre, ja nie lubie takiej zalewajki woda, wyglada jak galareta, okropne, ale za to kupuje /robie czasami chlebek z siemieniem.

Ale jesli nie obrzydza Cie zjedzenie siemienia to polecam codziennie. Cos mi sie kojarzy, ze minimum lyzka dziennie, ale moge sie mylic.

znajomej pomaga wypijanie kubka maślanki codziennie rano na czczo :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

amarantus popping 2lyzki do porannych musli. Amarantus ma wiecej blonnika od otrebow, a zjedzony rano poprawi perystaltyke jelit na caly dzien, no i oczywiscie nie jesc po 17:00.

Mi w ciąży pomagało kiwi, ale obecnie moje jelita też się rozleniwily i kiwi jakoś nie pomaga. Spróbuję ze sliwkami. Mussli jadam codziennie rano i nic.

ojj znam ten bol.przed ciaza mialam straszne problemy tego typu.nie pomagalo kompletnie nic a juz woogle jakies sliwki,maslanki itp.nawet leki w syropach.kiedys kilka lat temu prawie wyladowalam w szpitalu z tego powodu(12 dni niewyprozniania sie),bol okropny,ale wkoncu pomogło wypicie dwoch lyzek oleju.tak tak oleju.
po ciazy stał sie cud-jelita zaczely super pracowac! mam nadzieje ze juz tak zostanie:)

Otręby pszenne(dwie, trzy łyżki) i dużo płynów.
Siemię lniane.
Ale trzeba mocno uważać z ilością, żeby nie przegiąć.

ja wypróbowałam i śliwki i te wszystkie siemienia i jogurty - nic nie pomogło. A mam jelito drażliwe.
Najlepiej pomaga sex albo/i bieganie ;)

jak bylo juz bardzo źle i okropnie bolał brzuch to piłam herbatke XENNE plus lyzka/dwie oleju.zazwyczaj pomagało.olej pobudza jelita do pracy.

xenna kobiecie w ciąży ????
nigdy w życiu, co najwyżej colon c ( po konsultacji z ginekologiem )
wspomniana woda z miodem też działa

nie napisalam ze mialam te problemy bedac w ciazy:P

autorka wątku tez w ciazy nie jest z tego co widzę:P

hmm a co polecicie na takie zaparcia u 2 letniego dzieciaczka?

bardzo dziękuję za tyle porad , zaczynam od miodu i zobaczymy jakie będą efekty ... dziś jest 7-y dzień bez XXX pomimo że nie jestem w ciąży to mój brzuch wygląda na 5-ty mc.

Mój szkrab miał problemy z kupkami przy zmianie jedzenie, dawałam mu przed każdym posiłkiem wody a jak już było naprawdę ciężko to starym sposobem pomagałam mu termometrem :)

U dziecka to również wszelkie naturalne sposoby -śliwki,jabłka,dużo picia,mogą byc jogurty,maślanki,ograniczenie czekolady i słodyczy,z leków laktuloza.
Zależy jednak jakie podłoże mają te zaparcia.U mojej 2 letniej córci zaczęły się po przejściu z pampersa na ubikację i walka trwała ponad 3 miesiące,niestety nie działało nic,nawet Laktuloza i Debridad.
Musiałam wspomagac czopkami,gdy przestała wstrzymywac minęło jak ręką odjął.

mi lekarz polecił Fructolax, wczoraj wzielam pierwsza tabletke i dzis normalnie moglam sie zalatwic , bez zadych skretów kiszek jak po jakiejś herbacie przeczyszczajacdej. Super

Na początku brałam siemię lniane, ale nadal miałam problem z jelitami, więc spróbowałam ziół FibraVitale i nie żałuję. Bardzo mi pomogły na trawienie i odciążyły organizm. Mają naturalny skład, zawiera min in babkę płesznik, a w dodatku w zestawie są w promocji zazwyczaj, wiec mogę polecić :)

Oprócz wymienionych powyżej metod należałoby zbadać florę jelitową, bo brak równowagi bakteryjnej czasem wpływa na złą pracę jelit i ich rozleniwienie. Warto wypróbować probiotyki, żeby ożywić mieszkańców jelit do normalnej pracy. Są różne produkty probiotyczne. Można zacząć od zwykłego jogurtu i kiszonek lub spróbować wyselekcjowanych szczepów bakterii w preparatach do suplementacji. https://justine-in-time.pl/produkt/dr-ohhira-kompleks-12-szczepow-bakterii-kw-mlekowego/

W przypadku zaparć najważniejsza jest szybka reakcja, by problem nie narastał. U mnie świetnie sprawdzają się czopki eva qu. Stosuję je zawsze gdy mam problem z zaparciami i zawsze szybko pomagają. Są bezpieczne, nie uzależniają, można jest stosować w ciąży.

też myśle, że czopki są bardzo skuteczne. Miałam mieszane uczucia, ale koleżanki mi poleciły przed wyjazdem i bardzo mi pomogły, bo na zagranicznych wojażach zawsze mam zaparcia. Warto mieć pod ręką

Inne tematy z forum

jaki prezent dla teściowej na 70-tkę? (27 odpowiedzi)

może macie jakis oryginalny pomysł?

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (10 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...