lista pytan do opiekunki dla dziecka a zlobek prywatny...

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
czy moglybyscie napisac pytania moge zadac opiekunce a jakie pytania jak chce oddac do zlobka...na co zwrocic uwage
z gory dziekuje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: lista pytan do opiekunki dla dziecka a zlobek prywatny...

podbijam

niewiem co do żłobka natomiast nianie ostatnio sama szukałam i pytania m.in.
- doświadczenie w pracy? wiekowo jakie dzieci i co wazniejsze ile czasu sie nimi zajmowala? (tak by sie nie okazalo ze tylko miesiac dwa to by swiadczylo ze rodzice rezygnowali z jej uslug z jakiegos powodu)
- czy moze ma telefon,kontakt do ludzi u ktorych wczesniej pracowala zawsze mozna zapytac o zadowoleniez jej opieki
- czy pali?
- czy potrafi sie zachowac w sytuacji np.zakrztuszenia dziecka,skaleczenia itp.?
no i wiadomo standard wynagrodzenie, czas pracy, oczekiwania, wymagania itd :))))

Warto zwrócić uwagę jaki ma stosunek do dziecka czy zagada do niego, pobawi się z nim.
Z referencjami jest różnie, u nas była na rozmowie Pani z 10 letnim doświadczeniem i dobrymi referencjami, ale nie przypadła nam do gustu.
Stwierdziła, że rodzice inni dawali jej wolną rękę w kwestii wychowania i kształtowania maluszka co nam nie odpowiadało.
Adasiem zajmuje się Pani która nigdy nie opiekowała się dziećmi oprócz swoich 25 lat temu.
Jest dla niego jak babcia(ma 58lat) i jest nim zauroczona.
Powodzenia w szukaniu

w żłobku pytałabym o:
-wykształcenie pań (czy ewentualnie można obejrzeć jakieś dokumenty - zwykle jak zapytasz to wszyscy mają pedagogiczne, a się potem okazuje, że jedna ma, dwie studiują pedagogikę, dwie kolejne turystykę - autentyczny przykład), staż pracy (jak wszyscy krótko, to nie świadczy najlepiej o placówce)
-zaświadczenia o ukończonym kursie pierwszej pomocy
-co dzieci jedzą (jeśli to katering, to skąd, czy to jedzenie dla dzieci, czy menu jest ustalane przez kompetentną osobę - obiad z harcerskiej stołówki, a na pozostałe posiłki to, co akurat jest w lodówce...)
-kto sprzata (często zdarza się, że nikt albo rzadko, a dzieci przecież ciagle na podłodze)
każdy teraz proponuje elementy montessori czy ruchu rozwijajacego sherborne. spytałabym o co w tym chodzi (zwykle nie mają pojęcia i ściemniają, a to od razu da się wyczuć, nawet jak się samemu nie ma pojęcia)
no i przede wszystkim kierowałabym się intuicją;)

nianie zapytalabym
- co bedzie robic z dzieckiem jak bedzie brzydka pogoda, jakie zabawy moze zaproponowac w domu i na dworze
- czym sie interesuje i jakie ksiazki czyta
- co by zrobila jak dziecko w sklepie rzuci sie na podloge i zarzada lizaka :)

warto zadac pytania z zycia wziete i troche prywatnych w koncu powierzamy jej najwazniejsza osobe na swiecie wiec musimy miec pelne zaufanie do niani a dzieki temu lepiej ja poznamy

co do nani to nie wiem bo ja posłałam młodego do żłobka a wazne bylo dla mnie m.in.

- wykształcenie Pani,
- jaki jest harmonogram dnia tzn czy z gory narzucony przez żlobek czy raczej indywidualny dla kazdego dziecka(chodzi tu głownie o drzemke czy dziecko idzie wtedy kiedy chce czy wtedy kiedy wszyscy ida)
- jedzenie daje sama wiec nie pytałam,
- świeże powietrze - tzn czy dzieci wychodza na dwór
- wazne bylo dla mnie tez zeby Pani stosowała moje metody wychowawcze a nie narzucała swoje - chodzi mi tu o np smoczek zeby nie dawac mlodegu smoka za kazdym razem jak zakweczy tylko zeby ograniczac i dawac tylko na drzemke)
- no i poza tym wydaje mi sie ze jak sie zobaczy czlowieka to sie tez czuje czy to jest ta odpowiednia osoba czy nie

Inne tematy z forum

Zwrot podatku 2025 (30 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...