Banino - szaleńcy na drogach osiedlowych

Witam wszystkich,
proponuję "zabawę" w podawanie nr rejestracyjnych i opisów samochodów szalejących po naszych wiejskich drogach.
Np. czerwony ford focus z nalepkami firmy "x" KR ... itp.
Co myślicie o takiej zabawie?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Banino - szaleńcy na drogach osiedlowych

Jestem za ale proponuje zabawe w znajomosc przepisow - bo moze sie okazac ze to nie szalency ale swiadomi uzytkownicy drogi
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Przepisy w bezwzględnie każdym przypadku nie zwalniają z obowiązku myślenia i i przewidywania.
Np. na autostradzie - oblodzona jezdnia, pieszy na środku którego widzisz z kilometra - ale cóż przepis pozwala mi jechać 140 to jadę a co mi tam przecież mogę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

a ty widziałeś pieszego na autostradzie?? uuu to masz problem
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Lolek a gdyby przepis był minimum 200 na h na płytach jumbo to myślę ze z twoja inteligencja byś się do niego dostosował

A moim zdaniem jest tak, że człowiek lepiej reaguje na prośby jak na uszczypliwe złośliwości... mało mamy problemów?

KAŻDY z nas przynajmniej raz spacerował np po Pszennej i pewnie tak samo każdy przynajmniej raz chciał tam być jak Kubica...

zawsze ale to zawsze, lepiej działa uprzejma prośba, jak złośliwość... róbcie nie wiem... post co 3 dzień, a nie wytykajcie ludzi twierdząc, że są idiotami.
Ważne żebyśmy zrozumieli, że pomimo faktu zamieszkania w miejscu, gdzie sygnał w komórce to wyczyn, to mimo wszystko razem tworzymy społeczność, która jest od siebie uzależniona. Własny kawałek ziemi przed drzwiami nie oznacza kompletnego odludzia.

Banino rozrosło się prawie trzykrotnie w przeciągu ostatnich 5ciu lat. A na Pszennej położono Jumbę, TYLKO I WYŁĄCZNIE dlatego, żeby betoniarkom i ciężkim maszynom, łatwiej było dojechać do osiedla. To mamy dzięki deweloperowi.
Może zamiast szkalować się nawzajem, warto zacząć siebie namawiać: by się przemeldować, bo na podstawie liczby zameldowanych i gęstości zaludnienia jest rozpatrywany wniosek o rozbudowę drogi...
Może i brzmi to niedorzecznie, i pewnie wielu to obśmiało ale jak sami ze sobą nie będziemy żyć w zgodzie, to nikt inny nam w tym nie pomoże.

Przejrzyjcie tylko do forum. Jakiego wątku nie otworzycie, tam wszędzie są spory. Pomimo tak małej grupy ludzi w każdym wątku są kłótnie.

Może więc ja zacznę:

Ja - właściciel Skody Fabii, ojciec dwójki dzieci, proszę swoich sąsiadów by zwolnili na Pszennej, a zwłaszcza na Brzozowym Zagajniku. Nie mamy chodnika, nie mamy latarni, ale skoro już mieszkamy razem to proszę bardzo byście zwolnili na tych drogach.

Z góry dziękuję bardzo
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jako mama spacerująca z wózkiem oraz właścicielka psa popieram pomysł! To się w głowie nie mieści co się dzieje na Pszennej i innych ulicach Banina. Niestety odpowiedź jaką otrzymałam od Gminy w sprawie znaku ograniczenia prędkości oraz progów zwalniających mówi samo za siebie: cytuję "teren przez Panią wskazany nie jest terenem gęsto zabudowanym". Ręce opadają!!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

"... nie jest terenem gęsto zabudowanym...." czy to jakiś żart???? No tak za to np. na ul. Nowatorów od ronda do pętli jest 50tka/teren zabudowany taki że hoho ... działki w odległosci od drogi 100 metrów.

też uprzejmie proszę o chodzenie lewą stroną jezdni. A ROWEREM JAZDA PRAWĄ bo i takie asy co pod prąd jeżdzą spotykam wśród młodych użytkowników drogi. Oj słabo są oni wyedukowani, słabo.

/kierowca, matka, użytkownik dróg/
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

jako matka 3 dzieci, włascicielka psa i samochodu osobowego PROSZE wszystkich spacerujących o używanie LEWEJ strony drogi, a właścicieli samochodów o niejezdżenie ŚRODKIEM...jedno lewe lusterko już straciłam...jumby są kładzione wąsko...bardzo wąsko:(((
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja, realista, uważam, że prośby niestety nic nie dadzą, szczególnie, że jest jakieś 80% szans na to, że ci wariaci nie czytają forum
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

coz nie wiem co na to firma x i wlasciciel firmowego wozu, to niezbyt madre jak dla mnie rzucac tutaj oskarzenia w sieci, ktorych nijak nie jestes w stanie udowodnic, przyjdzie potem pozew o znieslawienie i sie nie wyplacisz firmie x...
troche rozwagi, bo debila ukarzesz a placic bedziesz jakbys krzywde wielka czlowiekowi zrobil :)
jesli zajrzysz do drugiego watku o drogach uswiadomisz sie moze ze po naszych drogach osiedlowych jezdza tlumoki dla ktorych znak terenu zabudowanego powinien stac na kazdej zaczynajacej sie nowej drodze.
co na to poradzic - moze zaoptowac o patrol policji ktory skutecznie wyegzekwuje oplaty za nadprogramowe kilometry na liczniku, w sieci nie ma sie co wyplakiwac w konkretne kierunki, chyba ze ktos ma pochote na klopoty
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja prosze - moze petycja ? Na pszennej o ustawienie znaku B41 to powinno rozwiazac problem raz z porzadnie - 7 dni po ustawieniu znaku niech postoi tu patrol i wypisze pare mandatow !!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ta ulica jest tak wąska i w takim stanie, że na całej długości powinno być 40 km/h, a w pobliżu domów jeszcze mniej.

tylko mi z śmierdzącymi psami nie wyjeżdżać / tylko brudzą i ryczą po nocy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

chyba ci się z krasulami pomyliło, raszplu/raszplo!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

to może jako pierwszy napiszę
zielony FSO-Warszawa Polonez z tablicami GKA 46SK
na ul. Pszennej gościu jeździ nim jak wariat
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak widzicie ,że to ktoś z Waszego osiedla to trzeba podejść i zwrócić uwagę takiemu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

smierdzący to są ludzie ja z nimi pracuję pożygać się idzie i niby myją się codziennie a pies nie zażywa kapieli i pachnie mam dwa psy i są czysciejsze niz nie jeden przysłowiowy kowalski .

W tej chwili na Pszennej najgorsi pod tym względem są robole, którzy
budują getto Familijne. Jeżdżą rozpadającymi się trupami za 2 tysiące, nie szkoda im podwozi. ruszają z piskiem opon, nie patrząc się, kto przed nimi, a kto za nimi. Pracuje ich tam sporo, więc jest ryzyko, że któryś wreszcie kogoś przejedzie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Praca na budowie jak każda inna, nie tylko "robole" tu pracują ale również ludzie po studiach, zagranicznych kontraktach z wiedzą bez których nie powstały by domy nie tylko na osiedlu Familijnym(mowie to o inspektorach budowlanych, kierownikach, inżynierach od gazu, prądu, etc. którzy w życiu widzieli więcej niż tylko Banino. A takie komentarze jak ww świadczą o pewnych ograniczeniach umysłowych. Wypraszam sobie tekstów getto Familijne trochę kultury Panie Baniniak bo tutaj ludzie mieszkają i nie jesteśmy, żadną hołotą ani plebsem, wydaliśmy ciężkie pieniądze za mieszkania/domy.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

za te szeregi cięzkie pieniądze hahahah dobre
Banino to domy jednorodzinne .
A co do roboli, fakt niefajne określenie ale inżynier nie jeżdzi gratem za 2 tysie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

Oczywiście bo te budynki trzeba wykończyć poza tym, wybudowanie domu jednorodzinnego bez dewelopera jest tańsze. Ale trzeba mieć na to czas, żeby wszystkiego dopilnować.
Banino to również mieszkania - witam w nowej rzeczywistości i czy komuś się to podoba czy nie będzie ich coraz więcej.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak tak czytam te komentarze mieszkańców szeregówek, którzy są wiecznie urażeni, nawet gdy dana kwestia ich nie dotyczy oraz generujących potworne korki na Lotniczej w godzinach szczytu (wyjazd w lewo z obojętnie jakiej dojazdówki o 7.30 oraz o 17 graniczy z cudem), to myślę sobie, że trzeba się stąd ewakuować w spokojniejsze rejony czyli takie jakie były tutaj 15 lat temu. Niedługo będzie dom na sprzedaż na działce niecałe 1000m w atrakcyjnej cenie. Polecam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Witam
A może przestalibyście w końcu dzielić się na tych z jednorodzinnych, szeregowców, czy mieszkań. Przecież wszyscy tu mieszkamy i borykamy się z tymi samymi problemami (a myślę że Ci z mieszkań czy szeregowców developerskich nawet większymi), i to od nas zależy jak tu się będzie żyło. Proszę nie pisać o przeczuleniu gdy ktoś reaguje na słowa obraźliwe. I nie szczycić się jedynie faktem mieszkania w jednorodzinnym domu - to do niczego nie upoważnia i nie czyni z nikogo lepszego. Proponuję więcej życzliwości, i wspólny front przeciwko władzom gminy która dyskryminuje Banino. Mam nadzieję że wszystkim zależy na tym, by w Baninie mieszkało sie po prostu fajnie. Mieszkanka "jednorodzinnego"
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mój grat za 2 k sprawuje się dobrze. Dziwne stwierdzenie, że inżynier nie jeździ autem za 2 k widać, że co poniektórzy nosa za wysoko noszą mając tytuł inżyniera. Żałosne, że auto dalej po 20 latach jest wyznacznikiem bogactwa i przynależności do jakiejś klasy. Często gęsto właśnie Ci inżynierowie co nie wsiadają do auta za 2 k są większymi burakami niż Ci robotnic.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

No dobra.
Dzwonilem na policje w poprzednim tygodniu zeby sie przyjrzeli sprawie bezpieczenstwa na ulicy pszennej w godzinach powrotu z pracy czyli 17-19. Dzis zadzwonilem do nich ponownie z pytaniem co zrobili w tej sprawie. Policja byla, stwierdzili, ze faktycznie jest niebezpiecznie. Wyslali pismo do gminy Zukowo z taka wlasnie opinia.
Zadzwonilem zatem do Zukowa, do Pana Jaworowskiego (jest odpowiedzialny miedzy innymi za drogi w Gminie Zukowo) i spytalem sie co zamierzaja zrobic z ta sytuacja dalej. Pan Jaworowski powiedzial, ze jest projekt zrobienia oswietlenia i byc moze znajda sie pieniadze na to w budzecie na 2014 rok. Spytalem sie czemu nie ma zadnego ograniczenia predkosci i Pan mi na to odpowiedzial, ze ograniczenie to jedno, a respektowanie to drugie i samo ograniczenie moze niewiele dac. Na chodnik nie ma szans :( Powiedzialem o tym, ze droga mimo, ze waska jest jeszcze zwezona przez bloto z pol i w niektorych miejscach zamiast szerokosci 4 plyt sa 2, bo po blocie twardym nie chca jezdzic samochody ani piesi chodzic. Ponoc zlecil developerom zeby oczyscili to... Zobaczymy. Marudzilem rowniez, ze nie chce zostawic tak tej sprawy, bo czesto mam nieprzyjemnosc chodzic lub jezdzic ta ulica w godzinach 17-19 i widze do jakich sytuacji tam dochodzi i Pan Jaworowski w koncu powiedzial, ze zlozy wniosek o ograniczenie predkosci. Dopiero nalezy sie dowiadywac na poczatku przyszlego roku czy taka zgode uzyskal i czy bedzie budzet na zmiane organizacji ruchu (paranoja).
Co do remontu to niby maja naprawic uszkodzenia na Pszennej w przyszlym tygodniu. Przypominam, ze obietnice wykonania tego remontu w tym tygodniu juz uslyszalem raz i poki co nikt nic nie zrobil.
Proponuje, zeby wiecej osob sie zabralo czynnie za poprawe bezpieczenstwa. Im bardziej bedziemy ich nekac pismami, telefonami, tym latwiej bedzie ich przekonac do naszych racji. Numer komorki do Pana Wojciecha Jaworowskiego mozna znalezc w Internecie. Mozna tez dzwonic do gminy Zukowo i prosic o polaczenie z Panem Jaworowskim lub kims innym od stanu drog.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nareszcie konkretny post. Dziękujemy.

Na zebraniu w remizie jakiś czas temu postulowano zamontowanie znaków informujących o strefie ze skrzyżowaniami równorzędnymi, które skutecznie by spowodowały zmniejszenie prędkości na ulicach typu Pszenna czy Tuchomska. Na co Burmistrz lub jego współpracownicy stwierdzili, ze skoro nie ma tam znaków z pierwszeństwem to jest oczywiste, że ci "z prawej" mają pierwszeństwo. Potwierdziła to Policja będąca na spotkaniu.

Tak sobie myślę, że trzeba teraz znaleźć chętnego, który by zechciał wyegzekwować to prawo ;) - ja się nie zdecyduję.

Na poważnie przydałyby się te znaki. Mogłyby one skutecznie spowodować zmniejszenie prędkości przez "miszczów prostej", lecz początek byłby trudny gdyż sporo ludzi jeździi na pamięć

tez bylem na tym spotkaniu i slyszalem te wypowiedzi :)
Wole jednak nie ryzykowac i ustepuje tym co jada po Pszennej, bo niestety oni o tym nie wiedza, ze ja bedac z prawej strony mam pierwszenstwo.
Mysle, ze zmiany sie na powaznie dopiero zaczna, kiedy beda jakies wypadki na Pszennej :(

no to może ja poświęcę mojego 15 latka, rdza już go zżera powoli i remont by mu się przydał, z cudzego ubezpieczenia rzecz jasna.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

gdybym chciała sobie wyremontować samochód, to już dawno miałabym nowy lakier :-) mieszkając w bocznej przy pszennej i egzekwując moje prawo pierwszeństwa z prawej... ale powiem szczerze, że coraz bardziej mnie to irytuje, że kooooooompletnie nikt nie respektuje tego przepisu, mieszkam tu już 3 lata i jeszcze nikt mnie nie przepuścił...
ludzie ogarnijcie się! i przypomnijcie sobie prawa ruchu drogowego!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

taka sama sytuacja jest na Ul. Księzycowej kierowcy traktują ją jak pas startowy strach wyjsć z psem na spacer a nie wspomnę o dzieciach wracających ze szkoły mieszka się niemiło i niebezpiecznie czas się z tąd wynosić .
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

ewa to się wynoś , a nie po raz kolejny tą samą opinię wypisujesz
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

O tak na pewno wiele bys uzyskala...
biorac pod uwage ze to nie nazywa sie skrzyzowaniem :)

Skrzyżowania nie tworzą:
przecięcia (połączenia) dróg o różnym statusie np. drogi twardej z drogą gruntową,
drogi twardej publicznej z drogą wewnętrzną (nawet wtedy, gdy wyznaczono tam strefę ruchu),
drogi twardej z drogą dojazdową do obiektu przydrożnego, np. stacji benzynowej lub marketu.

Specjalistow od przepisow tutaj jak mrowkow. Skrzyzowanie jest chyba tylko w miejscu gdzie Pszenna z Brzozowym zagajnikiem sie przecina. Nie wiem jak dalej, bo dalej nie ma plyt i tam juz Pszenna robi sie spowrotem miejscem skrzyzowan z drogami nieutwardzonymi chyba.

Niemniej jednak wiekszosc osob wypowiada sie troche bez zastanawiania.
Problemem tych ulic jest ich nieprzygotowanie do obecnego ruchu przez odpowiednia administracje. Brakuje tam oswietlenia, brakuje ograniczen predkosci.. nawet nawierzchni tam brakuje :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

No ale tam chyba większość skrzyżowań to drogi gruntowe z każdej strony?

Dokładnie, a Pszenna od tej strony to droga twarda.
Czyli to nie skrzyżowanie.

ale ewa ma rację . ja też, przyznaję, jeżdżę po księżycowej tak jakby była z pierwszeństwem. Mea culpa. postaram się to zmienić. Ale jestem przeciwnikiem stawiania znakow oczywistych. Policja tu ma rację. Szkoda, że innych znakow oczywistych naustawiano tyle, że na te nieoczywiste nikt nie zwraca uwagi. Widzieli,ście te o wyprzedzaniu rowerów. Każdy kto zna przepisy ruchu drogowego wie, z jaką odległością należy mijać rowerzystów. Acha i jeszcze raz apel do pieszych, z uwagi na to, że wielu debili jeździ za szybko a samochody są coraz cichsze błagam chodźcie lewą stroną wtedy widzicie zbliżający się samochód nawet jak go nie słyszycie (sluchawki w uszach) a jak idziecie prawą stroną a z przeciwka jedzie samochow i droga jest wąska to... ludzie są mięksi

Księżycowa jest drogą z pierwszeństwem na odcinku gdzie jest utwardzona (płyty) - wszędzie tam, gdzie krzyżuje się z drogami gruntowymi.

Inne tematy z forum

Imperium-Auto Salon (10 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (72 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...