Re: Do mieszkańców Osiedla Rodzinnego
Szanowni: Januszu, pijany i inni sąsiedzi z poza osiedla rodzinnego, w sumie w ogóle nie rozumiem po co zabieracie głos i wyrażacie zdanie (w większości nijakie) o czymś co Was w cale nie powinno interesować. Uważajcie żebyście zaraz nie mieli na ulicy Tesco albo innego sklepu wielkopowierzchniowego, bo i tak się może zdarzyć - bo Was też może ominąć wyrażenie swojego zdania na ten temat.
Dla Waszej wiadomości i być może sąsiadów z Osiedla Rodzinnego, wspaniały nasz deweloper (psia mać) 7 piekło, sprzedając mojej rodzinie kawałek ogródka i ten domek na nim stojący - jasno i czytelnie informował nas, że nie zamierza rozbudowywać osiedla rodzinnego. Pole uprawne, które porośnięte było w tym okresie pięknym zbożem, znajdujące się na końcu Brzozowego Zagajnika, miało być dalej polem uprawnym rolnika Pana Marka - bardzo fajny facet.
Jednak z winy dewelopera, woda opadowa zalewa to właśnie pole uprawne w takich ilościach, że Pan Marek po dwóch/trzech latach walki najwyraźniej się wq..... i sprzedaje tę ziemię - ponieważ nasz deweloper nie potrafił sobie z tą wodą najprościej poradzić. Niby wykopał na końcu ulicy studnie, które pochłaniają 2000 litrów wody - to tak mniej więcej kilka minut dobrego deszczu - a potem woda dalej leje się nurtem ulicy na to pole. Niestety zagospodarowanie wodą opadową na osiedlu zostało nieprawidłowo zaplanowane przez dewelopera i począwszy od ulicy Pszennej, części Czerwonej Jarzębiny a także całego Brzozowego Zagajnika leje się ku opadającej w dół ulicy Brzozowy Zagajnik zatapiając zupełnie pole uprawne. Dodatkowo wybudowany zbiornik koło Fenixa, nie może być w żaden sposób wykorzystany dla wód naszych ulic, ponieważ jest własnością i docelowo tylko dla Fenixa który w całości należy do innego Pana Rolnika, zresztą byłego właściciela całej tej okolicy.
Wracając do meritum, podczas zakupu domu, przynajmniej moja rodzina dostała zapewnienie od Pani Dorotki, która po wpłacie ostatniej transzy wyrzuca Twój numer do worka "nie odbierać" że to nieodległe od mojego domku pole, będzie polem i koniec !!!
Nie było mowy o żadnym 2, 3 i 5 etapie rozbudowy osiedla rodzinnego - bo wspomnę tylko, że ten kolejny kawałek pola pomiędzy Pszenną a Polnego Wiatru też 7 piekło zamierza zakupić i rozbudować. I jeśli z powodu swoich inwestycji rozjeżdżą nam nasze ślicznie wykostkowane ulice (chociaż to się udało w jakiś skuteczny sposób) to deweloper znajdzie się w sądzie, bo nie zachował sobie ani kawałeczka własności w tych drogach, pobierając od nas opłaty za każdą kostkę na nich położonych wliczając to głównie w cenę domu, mieszkań itp. Jednocześnie bardzo brzydką praktyką jest, aby bez wcześniejszej zgody właścicieli Osiedla Rodzinnego, budować już 1 szereg mieszkań i planując kolejne szeregi, próbuje się wykorzystać po kryjomu nasze instalacje itp. Nie wiem czy Państwo wiedzą, ale szereg który buduje się koło Fenixa nie ma jeszcze zgody na podłączenie się do naszych instalacji - brak ponad 50% podpisów mieszkańców, a stoi już prawie 1 piętro. Kiedy jak nie wcześniej deweloper powinien we właściwy sposób zająć się temat i spróbować przekonać mieszkańców okolicznych domów i mieszkań. Nie chcę zanudzać, ale w większości aktualnie stojących mieszkań, w ogóle ich tutaj nie miało być. Pierwotne plany osiedla, wskazywały na całkowitą zabudowę bliźniaków i podobnych domków, nie bloków mieszkalnych. I plany zabudowy w wyniku mniejszego niż zaplanowany ZYSK DEWELOPERA plany cały czas były zmieniane i modyfikowane, bez zgody czy informacji dla już podpisanych umów deweloperskich i aktów notarialnych - to chyba nie jest w porządku!!!
Mam nadzieje że mieszkańcy osiedla będą w stanie zebrać się w jedność i będzie to pozew zbiorowy. Być może już w tym momencie nasze osiedle czy chcemy czy nie - będzie już wspólnotą lub innym prawnym tworem, który zaraz będzie musiał powstać, po zaprzestaniu dewelopera opieką nad naszym już 3 letnim osiedlem. Bo nie widzę takiej możliwości że każdy będzie odśnieżał swoją część ulicy - bo jak do tego przyjdzie to zastrzegam że moja część ulic jest zawsze odśnieżona :)
10
2