Drogi w baninie

Czy ktoś może podeslac nr telefonu lub maila do urzędasow odpowiedzialnych za drogi w Baninie. Chyba po każdej naprawie zawieszenia będę przesyłać fakturę naprawy do gminy. Jak to jest tam gdzie mieszka radny, wójt itp potrafią drogę utwierdzić, a pozostałe drogi zaczynaja być nieprzejezdne nawet dla samochodu terenowego. Na co idą nasze podatki - bo chyba nie na drogi i oświetlenie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Drogi w baninie

Kochany, te drogi, a raczej ich brak, to temat rzeka. Nie ma ich i nie będzie!!! kiedyś były, ale jak zaczęło się tak Banino "rozrastać", zostały rozjeżdżone- wszyscy jężdzą samochodami, mało kto piechotą chodzi. Bychowski jak był burmistrzem to zrobił drogi- ba, kostkę położył tylko na starym osiedlu. Dziwię się ludziom, którzy do Banina się wprowadzają, dlaczego nie żądają dróg od developerów......Gmina ma nas gdzieś, jakiś czas temu została jej przedstawiona oferta DARMOWYCH jumb w dużej ilości, mieli zorganizować tylko transport- starczyło by na wszystkie drogi w Baninie- ale władający stwierdzili, że nie potrzebują..........
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ej z tymi płytami to nie przesadzaj transport z Helu prawda?
Droższy niz same płyty to kto za to zapłaci.
A co rozjeżdzonych dróg to prawda, Developerzy rozp.niczyli a nowi teraz lamentują. Tak tak kochani sami sobie wybraliście to miejsce to teraz zobaczycie ,że tu dróg Brak.
Mi też to dokucza, auta wiecznie w naprawie, Pisze się , prosi od 14 lat ( ja np.) i NIC :(
Wszystkich nas do boli
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Żaden Hel......znacznie bliżej. Nieważne ile to miałoby kosztować, ale byłoby zrobione.......
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myśle,że jęśli byłaby taka możliwość to mieszkańcy by się dorzucili do transportu np.100-200 zł od domu,mnie więcej naprawa samochodu wynosi ciągle coś.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

kilka lat temu sie dorzucaliśmy na płyty -Księzycowa

na wszystko trzeba się dorzucać?

zadzwoń do urzędu gminy i tam powinni ci podać kto jest za to odpowiedzialny, Chyba Wojciech Jaworowski

http://www.radabanino.pl/start/258-stan-drog-w-baninie-zgoszenia-w-sprawie-naprawy.html

moze ktos sprawdzic czy dziala ten adres mailowy, bo ja dzis nie moge wyslac wiadomosci

działa

Może w następnych wyborach spytamy burmistrza, czemu nie można u nas zastosować takich procedur?
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Deweloperzy-wydali-92-mln-zl-na-drogi-w-Gdansku-n71009.html

Może powinniśmy wysłać informacje do tych panów
http://bip.zukowo.pl/index.php?kad=1&expandable=0 , ale ja osobiście mam złe doświadczenia. Ich odpowiedzi są często na poziomie mojego mocno nieletniego syna zwłaszcza w komórkach infrastruktury ( drogi ) i odpadów. Całkowita zenada. Pytałam o to samo - odpowiedzi nie uzyskałam odpowiedzi - a jeśli chodzi o stan dróg to sami jesteeśmy sobie winni - bo je rozjeżdżamy a pieniędzy nie ma i nie będzie ( tak w skrócie ) Burmistrz nie odpowiada z zasady a Trepczyk to oszukaniec ( patrz obwodnica metropolitarna ) i pisać do niego nie będę. Panie z ochrony środowiska OK. Próbujcie ale na wiele nie liczcie. Niestety podobnie pisanie do Rady Soleckiej sensu nie ma - nie odpowiedza nawet po to by napisać, że maja ciebie i twój problem w du... .

Rada Sołecka ma taki sam wpływ na budowę dróg, jak Ty i ja ;) Może co najwyżej pismo wysłać. Nie ten zakres władzy ...

Nie pisałam o wpływie Rady soleckiej na budowę dróg, choć wg. mnie coś tam mogą, choćby wspierać - ale tu trzeba odpisać czasami na meaile, nawet gdy głupoty piszemy. Niestety nie uzyskasz odpowiedzi, nawet kurtuazyjnej, nie wiesz czy sprawa ktoś się zajmuje czy też nie, czy warta jest interwncji, itd.,

To akurat prawda. Każde pismo skierowane do jakiejkolwiek instytucji samorządowej wymaga odpowiedzi.

Czy ktoś wie, gdzie zostaną położone płyty Yomb, które leżą od kilku tygodni przy ulicy Pszennej?

udało Ci się ustalić?

Zapewne na Pszennej:P

Z tego co się dowiedziałem, płyty zakupił deweloper (7 Niebo) a ułożyć ma je gmina (na Pszennej). Jednak jak zadzwoniłem do człowieka z UG odpowiedzialnego za drogi, to powiedział że nic o tych płytach nie wie a poza tym to nie ma protokołu przekazania płyt (jak będzie protokół, to gmina będzie mogła zabezpieczyć środki na położenie płyt). Po tym zadzwoniłem do dewelopera i dowiedziałem się, że nie ma protokołu przekazania, bo... gmina nie dała jeszcze informacji, że ma zabezpieczone środki na położenie płyt (podobno dotychczas w takich sytuacjach bywało tak, iż najpierw gmina dawała sygnał iż ma środki na położenie płyt, i wtedy powstawał protokół przekazania płyt przez dewelopera). Jak dla mnie to jest błędne koło...
Efekt jest taki, że minęły już 3 miesiące i płyty dalej leżakują przy Pszennej. Ich położenie pozwoliłoby podciągnąć drogę z płyt do placu zabaw (kto tam był ten wie, jakie tumany kurzu wzbijają tam obecnie przejeżdżające samochody).
Dla tych co nie pamiętają lub nie wiedzą, w zeszłym roku była identyczna sytuacja i płyty od dewelopera przeleżały sobie prawie rok czekając na położenie na ul. Pszennej. Żeby było śmieszniej, gmina zabrała się wówczas za ich układania w grudniu - rozkopali drogę aż tu niespodziewanie w grudniu przyszły mrozy. Przez całą zimę droga była więc rozkopana i nieprzejezdna (był partyzancki objazd) a płyty zostały położone w marcu (dokładnie w dniu zebrania wiejskiego w Baninie, w którym uczestniczył burmistrz Żurawicz - taki dodatkowy smaczek).
W takim miejscu żyjemy i tak działa nasz urząd.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

W piątek były robione pomiary na drodze i wbijane kołki drogowe na ulicy Rolniczej od głównej do skrzyżowania Wspólnej i Na Wzgórzu. Nie narzekajcie ludzie na drogi bo przed Wami były tu tylko pola. Nie od razu zbudowano Kraków... Po drugie dlaczego gmina na to robić skoro teren ten nie jest gminny w większej mierze? Popytajcie się deweloperów czy wszystkie aspekty prawne dotyczące działek i gruntów przez nich kupionych i którymi ONI są właścicielami lub współwłaścicielami są prawnie zakończone. Większość przejazdów jest ich więc dopóki gmina nie będzie właścicielem defakto gminnych dróg to na jakiej podstawie mają cokolwiek robić? nie mają nawet prawa jeśli nawet by chcieli.
Dopóki deweloperzy nie sprzedadzą i nie uregulują to nigdy nie zrobią dróg. Każdy na każdego zgania a nie wie nawet o co chodzi. Lamentować tylko to tak. Jeździć wolniej a nie taranować i chlapać wieczorem pieszych!! Drogi są takie, jakie są. Dostosować się i tyke póki co.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pytanie, czy gmina będzie chciała przejąć te drogi? Bo że je KUPI to można zapomnieć.
A Rolnicza jest w całości gminna.

@ ~Morandi: Znowu klakier z UG?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

a może sam najjaśniejszy przy niedzieli paląc cygaro zniżył majestata i odezwał się do ludu.

@Morandi, wiesz coś więcej o Rolniczej? mają tam może jumby kłaść? nie do końca chce mi się w tę radosną nowinę wierzyć ponieważ nie jest to ujęte w budżecie UG na 2014...

Nie bardzo rozumiem. Może jestem jełopem. Ale jeżeli Gmina lub Powiat zatwierdzają jakąkolwiek budowę (deweloper lub indywidualny ) TO NIE WIE KTO JEST WŁAŚCICIELEM DROGI DOJAZDOWEJ ??? Czy tak to mam rozumieć ?

Komentujcie wpis na stronie rady, a nie na forum Trójmiasta, tu nikt tego nie czyta, a im więcej tam pojawi się wpisów tym lepiej, może coś wskóramy :)
http://www.radabanino.pl/informacje/5-mieszkancy-pisza-o-drogach#comments

Jest też Ankieta do wypełnienia o oczekiwaniach mieszkańców.
http://www.radabanino.pl/informacje/48-wypelnij-ankiete-strategia-rozwoju-gminy-zukowo-do-2020-roku

No właśnie o to chodzi, że TU wszyscy komentują a nie na stronie Rady

Wystarczy na stronie rady wkleić link
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Imperium-Auto Salon (10 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (72 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...