Fotoradary na ul. Lotniczej - Stop piratom drogowym.

http://www.radabanino.pl/start/349-fotoradary-na-ul-lotniczej-stop-piratom-drogowym.html

Mamy nadzieję, że kierowcy, mieszkańcy naszej miejscowości z "ciężką noga" wyrażą zrozumienie
dla naszych działań.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Fotoradary na ul. Lotniczej - Stop piratom drogowym.

Brawo!!! Oby się udało!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy mieszkańcy mogą jakoś poprzeć ten wniosek, aby nadać mu większej 'mocy urzędowej'?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Musimy poczekać na odpowiedź z ITD mamy nadzieję, iż będzie ona pozytywna.

A co z oswietleniem tejże ulicy?

nie i jeszcze raz nie. fotoradar stanie pewnie na odcinku lotniczej gdzie nawet nie ma przejścia. Nie lepiej zastosować technologię z przodkowa. Typu czerwone światło gdy ktoś jedzie za szybko?? Wszędzie fotoradry montują i to na takich odcinkach na których one tylko zarabiają kase a nie poprawiają bezpieczeństwo.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jestem mieszkańcem zachodniej części Banina (boczna od Pszennej) i w całej rozciągłości przychylam się do koncepcji ustawienia radarów, ale rozszerzyłbym działania również na:
- przeniesienie znaku "teren zabudowany" w okolice rzeczywistego końca Banina za pizzerią Tintino
- wydłużenie podwójnych ciągłych po obu stronach skrzyżowania Lotnicza z Pszenną. Wielokrotnie byłem świadkiem, wyprzedzania na skrzyżowaniu łącznie z wyprzedzaniem autobusu (kierunek Gdańsk) stojącego na przystanku. Człowiek myśli, że spokojnie może włączyć się do ruchu - kierunek w prawo a tu zaskoczenie w postaci wyłaniającej się zza autobusu pędzącej ciężarówki.
- dodatkowe oświetlenie mające na celu zdecydowanie poprawienie widoczności przejścia dla pieszych w rejonie tego skrzyżowania - gdyż przejście na drugą stronę ulicy często graniczy z cudem. Po zmroku
jest tam ciemno jak w przysłowiowej d...

Najlepszym lecz pewnie nierealnym rozwiązaniem byłyby wysepki w okolicach nieszczęsnych skrzyżowań. A może światła?

Sorki, że skupiłem się tylko na skrzyżowaniu z Pszenną ale codziennie ją użytkuję lecz myślę, że proponowane przeze mnie rozwiązania są uniwersalne dla całego Banina i nie tylko. Mogły by one przyspieszyć budowę zaplanowanej gdzieś na nieznaną przyszłość obwodnicy Banina (sam w nią nie wierzę)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeździj zgodnie z przepisami, to radary nie będą potrzebne i nie będą 'zarabiać kasy'
Jak ktoś zapłaci parę razy kilka stówek to lepiej przemówi mu to do rozsądku, niż zatrzymanie się (lub nie) na czerwonym świetle.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

a taka spokojna miejscowosc to byla.. ale miastowi, noga w gaz i ile fabryka i o fotoradary prosza. paranoja
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jakiś koncert życzeń tu widzę? A gdzie ten sławetny monitoring na parkingu przy kościele, co to RS miała sfinansować, bo jakoś nie zauważyłam?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Monitoring na parkingu przy kościele ? Pierwsze słyszę. A jakiej części społeczeństwa miałby on służyć ? Tej tylko "niedzielnej" ? W inne dni jest to zwykłe klepicho i bagienko, gdzie samochodu nie uświadczysz. Czy to raczej nie parafia powinna być inwestorem takiej inwestycji ? A Rada Sołecka ( nie kościelna ) może chciałaby oświetlić skrzyżowania na lotniczej za publiczne pieniądze ? Rozpisałam się choć nie chce mi się wierzyć by był taki pomysł.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Monitoring? A Anioł Stróż nie wystarczy?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ludzie, dlaczego nie chodzicie na zebrania wiejskie? Tam wszystko jest wyjaśniane. Ten monitoring to faktycznie kontrowersyjna decyzja RS jak dla mnie ale większość mieszkańców była za. Budżet RS opiewał na jakieś 13 tys. a monitoring miał kosztować jakieś 10tysi., WTF?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czytam i nie wierzę ?! To jak ? Z publicznych pieniędzy Rada Sołecka chce zwinansować ochronę prywatnego kościelnego i przyległego terenu ?! Choć to nie 1 kwietnia to chyba jakiś żart ? Proszę jeszcze podać gdzie można znaleźć potwierdzenie tej informacji o której było cicho. Tajemnica ? Może zna ktoś uzasadnienie tej decyzji ?

Nie wiem na co maja być wydane te pieniądze, gdyż zanalazłem tylko taki zapis " MONITORING PRZEJŚCIA DLA PIESZYCH PRZY SP W BANINIE ". Może chodzi o monitorowanie, czy aby wszystkie dzieci chadzają do kościółka ? Co to może mieć wspólnego z bezpieczeństwem - nie wiem. Wiem natomiast ja i każdy w Baninie, gdzie są egipskie ciemności i że w tych ciemnościach chodzą nasze dzieci. Widać ,że te pisemka rady sołeckiej a które dotyczą skrzyżowania przy biedronce, fotoradarów to taka sobie przedwyborcza pisanina. Ja celu tak wydanych pieniędzy nie widzę.

Drodzy mieszkańcy proszę nie pisać o sprawach które nie mają miejsca w naszej wsi a mianowicie o monitoringu przy kościele!!!!
PODZIAŁ ŚRODKÓW SOŁECKICH 2013 R.
FUNDUSZ SOŁECKI DLA BANINA NA 2013 ROK WYNOSI:31 367,00 ZŁOTYCH
*PODZIAŁ ŚRODKÓW
-4000,00 ZŁ OSP BANINO
-7000,00 ZŁ SZKOŁA PODSTAWOWA
-10 000,00 ZŁ MONITORING PRZEJŚCIA DLA PIESZYCH
PRZY SP W BANINIE
-3000,00 ZŁ ZAGOSPODAROWANIE RONDA
-7367,00 ZŁ PLACE ZABAW

Tak wyglądał podział środków na rok 2013 i nie ma tu mowy o parkingu przy kościele.

10 000,00 ZŁ MONITORING PRZEJŚCIA DLA PIESZYCH
PRZY SP W BANINIE - a coż to za wynalazek i czemu ma służyć ? :)

Wydaje mi się iż chodzi tu o "Panią stopek", bo przecież charytatywnie tam nie stoi. Proszę o sprostowanie RSB.

Propozycja monitoringu wyszła od rodziców dzieci uczęszczających do naszej szkoły. Zrozumiałe jest bezpieczeństwo naszych pociech. Niestety prośby i pisma o sygnalizację na przejściu zostały definitywnie odrzucone przez powiat.

Pani Stopek jest dużo lepsza niż światła i uważam, że nie musi być monitorowana.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jestem za umieszczeniem kamer nad przejściem dla pieszych w tym parszywym miejscu.
Po pierwsze widok kamery może ostudzić "zapał" co poniektórych kierowców.
Po drugie chciałbym aby oko kamery obejmowało wejście do samej szkoły - funkcja "odstraszania" nieproszonych gości z miejsca jakim jest SZKOŁA.
Mało jest przykładów kradzieży, pobić czy zaczepiania?
Realizacja tego zadania powinna zostać jak najszybciej zakończona.
I tu popieram RSB.
Natomiast uprzejmie pytam jakie macie trudności w zrealizowaniu tego zadania?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

To jest na pensję dla Pani stopek ? A kto jej płacił gdy nie było funduszu sołeckiego ? Ktoś zabrał jej pensję ? Coś tu nie gra .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

I jeszcze raz. Co to ma być za monitoring ? Ktoś zna szczegóły ? Bo jak na razie to piszemy o wszystkim i o niczym :)

o ile wiem to szkoła też ma swój monitoring, który obejmuje wejście do szkoły. Nie wiem po co dublować i czemu to ma służyć. Lepiej za te pieniądze kupić parę płyt i doprowadzić do ładu jakąś uliczkę. Podkreślę po raz kolejny, że Banino to nie tylko Pszenna i Tuchomska. Mam wrażenie, że wszystkie podejmowane inwestycje kręcą się wokół tych ulic.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

teraz już wiem kto jest odpowiedzialny za większość radarów w Polsce...
kiedy w końcu ludzie zrozumieją że radary nie poprawiają bezpieczeństwa, że hamuje się przed radarem, a za nim przyspiesza.
Służą tylko do nabijania kasy. W Baninie jest potrzebne oświetlenie przejść dla pieszych, a nie radary, bo nawet jadąc 40 na godz. można pieszego w tej ciemności nie zauważyć. I na pewno światła przy szkole by się przydały. Nie mówiąc o innych rzeczach potrzebnych...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Fotowoltaika problem (47 odpowiedzi)

Witam mam instalacje od 2 lat z tego co widzę w słoneczny dzień invertery siadają bo są za...

Ozonowanie domu (14 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...

Imperium-Auto Salon (10 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....