Głośne samoloty / zmieniona ścieżka startu

Zauważyliście że od kilku mieś. zmieniono trajektorię startu samolotów w kierunku Banina?
Samoloty lecą o wiele niżej, na mocno otwartej przepustnicy , gdzie wcześniej po starcie był ostry pik w górę i szybko moc w dół ze skrętem w lewo lub prawo ( jeszcze przed Baninem)
Nowa ścieżka to lot wzdłuż Lotniczej na niskiej wys. Poziom hałasu mocno wzrósł.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Głośne samoloty / zmieniona ścieżka startu

No a gdzie maja latać jak nie nad lotniczą :) Mi tam pasuje wcześniejszy skret przed Baninem powodował ze samoloty przelatywały mi centralnie nad domem w okolicy (pszennej)....ps zawsze komus bedzie lepiej lub gozej :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

kierunek nie jest problemem, ale sama wysokość lotu jest niższa i to robi dym...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pewnie tak choć nie sadze żeby dało się na to coś zaradzić chyba że Sołtys walnie pismo od Banina do portu lotniczego czy mogli by szybciej kolibac sie pod górkę.....
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Faktycznie jest głośniej, dotyczy to linii Wizzair oraz Rayanair jak mi się wydaję - poobserwujcie czy też macie takie odczucia.
Może mieć to związek z tak zwaną ścieżką podejścia i startu. Mianowicie są dwa rodzaje "ręczna'' sterowana przez pilota oraz automatyczna sterowana przez autopilota przez sygnał z lotniska (ils). Z automatycznego korzystają LOT , Lufthanza, samoloty wzbijają się szybko i praktycznie np. nad ul. Pszenną czy Pępowem są mało słyszalne. Dodam że wszyscy przewoźnicy mają podobny typ samolotów. Wydaje się że dla wszystkich lepsze byłoby korzystanie z auto (zdecydowanie bezpieczniejsze), natomiast jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Start samolotu stopniowo, czyli nisko nad domami, powoduje mniejsze zużycie paliwa.
Pytanie czy to o czym piszę powyżej, jest całą prawdą (nie jestem ekspertem tylko interesuję się lotnictwem) oraz to czy powinien być wyłączony pułap poniżej którego nie powinien odbywać się planowy ruch powietrzny, oczywiście w zależności od odległości od lotniska.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

mądrego i warto poczytać...szacun! i nick godzien wiedzy :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Że zacytuje klasyka " a jemu kto pozwolił po moim niebie latać aaaa?"...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja jestem zdania, ze niedawno pojawilo sie kilka nowych kierunkow z Rebiechowa i to moze byc powodem innego toru lotu przy starcie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Będzie jeszcze gorzej, lotnisko się rozrasta, Banino też i będzie coraz i coraz więcej hałasu (niestety).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

jaki piec wybrać do domu? (99 odpowiedzi)

Witam Proszę o podpowiedź jaki piec gazowy wybrać do domu - ( bliźniak o pow. całkowitej 140m2...

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (72 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...