Opel Corsa F

Kupił Opla Corse F.Mając zaufanie do firmy Opel nie sprawdzalem detali.Okazalo się ze wsadzono nie tylko w Corse najbardziej wadliwy silnik 1 2 puretech.Pasek w kapieli olejowy luszczący sie i w efekcie zacierający silnik.Połączenie z PSA to gwózdz do trumny Opla.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Silnik dobry, ale wymaga trochę świadomości i uwagi od użytkownika. Przede wszystkim wymiany oleju należy dokonywać co 10 000 km i lać wyłącznie taki olej, jaki zaleca producent. W ten sposób zminimalizuje się ryzyko problemów z łuszczącym się paskiem rozrządu. Stan paska można też samemu kontrolować, bo widać go przez wlew oleju (po prostu musi być gładki jak stół i nie trzeba być inżynierem, żeby to ocenić). :) Tyle z minusów.

Jeśli chodzi o plusy: bardzo mało pali (C3 w trasie przy spokojnej jeździe udało mi się zejść do 4.2 litra na 100 km, w mieście w granicach 6.5 litra można się zmieścić), jest stosunkowo całkiem dynamiczny (nawet wersje bez turbo) i moim zdaniem ma fajny dźwięk (nie każdy to lubi, ale mnie to delikatne warczenie trzycylindrowych silników się podoba). :)

Nie dajcie się zwariować internetowym ekspertom, którzy słyszeli od kolegi szwagra znajomego, że im się coś tam posypało, bo jest ich tutaj sporo. :) Kupujcie śmiało, jeśli tylko jesteście gotowi na trochę wzmożoną uwagę względem oleju i macie świadomość, że miliona km tym nie zrobicie. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Opel Corsa F

Szukam Osób, którym zatarł się ten silnik, albo zerwał się pasek rozrządu. Proszę o pomoc.

Re: Opel Corsa F

A w takiej zwykłej fabii pasek w kąpieli olejowej w TDI ,które są przez ekologów takie zle wymienia się po 210tys km i nawet przy wymianie nie widać większego zużycia,nic dziwnego że tyle tego "badziewia" tłucze km na uberach bezawaryjnie.

Inne tematy z forum

Kanał albo najazd (33 odpowiedzi)

witam wie ktoś gdzie jeszcze w gdańsku można autem skorzystać z kanału lub najazdu? muszę...

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (70 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...

Żarówki do samochodu (22 odpowiedzi)

Czy ważny jest producent czy kupujecie kierując się przede wszystkim ceną? Jakie będą najlepsze...