baklażan

Co z niego przygotowujecie lub do czego dodajecie??
Ja uwielbiam grillowanego w plasterkach
a robię tak:
na talerz wylewam jak mi się chce własny sos typu vinegrette( nie wiem jak to się pisze:). Na to plasterki grillowane a na nie: pomidory szuszone mozzarella i szynka szwardzwaldzka. Albo pomiidor świeży, szczypiorek i feta.
Pycha!
A jak u Was?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: baklażan

nigdy nie jadłam bakłażana ;] nawet nie wiem jak wybierać dobre okazy :P poradzicie? jak smakuje?

jakiś czas temu naszła mnie ochota na zrobienie musaki/moussaki (jak zwał tak zwał ;)) :P nigdy jej nie robiłam :P więc dobry przepis mile widziany ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: baklażan

ja bakłażana dodaję do leczo, zapiekanek, lubię też grillowanego, faszeruję mielonym miesęm.

Musakę robię tak:
2 średnie bakłażany
0.5 kg ziemniaków
ok. 0.5 kg mielonej wołowiny (albo jagnięciny, ale w Polsce chyba trudno ją dostać, dlatego zawsze robiłam z wołowiny)
puszka pomidorów (w sezonie świeże:)
2 cebule
2,3 ząbki czosnku (ja uwielbiam więc daję 3 ogromne:)
ok. 30 dag. żółtego sera

sos beszamelowy z jajkami - ja robię tak: rozpuszczam ok. 5 łyzek masła i dodaję 5 łyżek mąki (po kolei cały czas mieszając). zdejmuję garnek z kuchenki i dodaję mleko (3 szklanki) też stopniowo, cały czas mieszając. Kladę z powrotem garnek na kuchenkę i bardzo powoli gotuję, aż sos zgęstnieje. dodaję połowę startego sera, odrobinę soli pieprzu i gałki muszkatołowej. w miseczce roztrzepuję 3 żółtka i dodaję do nich odrobinę sosu, potem całość wlewam do garnka z sosem i mieszam. gotowe;)

bakłażana kroimy w plasterki i solimy z obu stron (zawsze solimy, bo sól wyciąga z nich gorycz) i odkładamy. w międzyczasie robimy beszamel. odstawiamy do wystygnięcia. na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem (na oliwie) dodajemy mięso. Smażymy wszystko razem, aż będzie gotowe, potem dodajemy pomidory sól i pieprz, oregano i bazylię. dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. W międzyczasie opłukujemy bakłażany z soli i smażymy na oliwie z obu stron, ugotowane ziemniaki kroimy w plastry i też obsmażamy. naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, na dno układamy warstwę bakłażanów, na to połowę mięsa, ziemniaki, znowu mięso, na górę bakłażana. całość zalewamy sosem beszamelowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, potem wyciągamy, posypujemy resztą sera i wstawiamy na kolejne 20 minut. I gotowe:) Jest z tym dużo pracy, ale warto. Przed krojeniem trzeba poczekać 10 minut żeby się nie rozpadło jak lazania.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: baklażan

o dzięki za przepis :D powiedz mi jeszcze - na co zwrócić uwagę kupując bakłażany? Jak je wybierać? mają być twarde jak cukinia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: baklażan

Bakłażany nie są takie twarde jak cukinia, w środku są bardziej gąbczaste, ale świeże są raczej twardawe, chociaż przy dotknięciu poczujesz, że się uginają. I młode bakłażany nie mają tej goryczki, więc szukaj tych jak najmniejszych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: baklażan

ok :) dzięki :)

cukinie też wybieram te najmniejsze ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: baklażan

ja uwielbiam bakłażany w panierce, polecam ten przepis:

http://www.gotujmy.pl/baklazan-w-sosie-pomidorowym-z-balsamico,przepisy,155740.html

pyszności:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: baklażan

jak wybieram baklażany to sprawdzam tez czy skórka na nich jest błyszcząca i najlepiej by ogonek nie był ciemny i ma lekko uginać się pod pallcami jak się ściśnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: baklażan

emilia to musi być pyyysznee!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: baklażan

Inko, jest pyszne ale trochę pracochłonne. Jednak warto spróbować:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: baklażan

ja robię tak :
bakłazany kroje w plasterki( takie jak pomidora)obtaczam w mace i smaże na rumiano układam na półmisku ,polewam wszystko jogurtem bądż śmietaną wymieszanym ze świezym czosnkiem i zjadam może być jako surówka lub przystawaka na zimno i ciepło jak komu lepiej smakuje :) Smacznego .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bakłażany nadziewane mięsem mielonym z warzywami (coś jak mięso do spaghetti tylko więcej warzyw i ziół) z dodatkiem sosu śmietanowego i zapiekane w piekarniku przez kilka minut. To jedyna akceptowana przez mojego faceta forma bakłażana, bo w zasadzie prawie nie czuje się, że to bakłażan ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja polecam sprobować smażony baklażan z sosem z sosu sojowego, imbiru, czosnku i skrobi ziemniaczanej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??