Re: baklażan
ja bakłażana dodaję do leczo, zapiekanek, lubię też grillowanego, faszeruję mielonym miesęm.
Musakę robię tak:
2 średnie bakłażany
0.5 kg ziemniaków
ok. 0.5 kg mielonej wołowiny (albo jagnięciny, ale w Polsce chyba trudno ją dostać, dlatego zawsze robiłam z wołowiny)
puszka pomidorów (w sezonie świeże:)
2 cebule
2,3 ząbki czosnku (ja uwielbiam więc daję 3 ogromne:)
ok. 30 dag. żółtego sera
sos beszamelowy z jajkami - ja robię tak: rozpuszczam ok. 5 łyzek masła i dodaję 5 łyżek mąki (po kolei cały czas mieszając). zdejmuję garnek z kuchenki i dodaję mleko (3 szklanki) też stopniowo, cały czas mieszając. Kladę z powrotem garnek na kuchenkę i bardzo powoli gotuję, aż sos zgęstnieje. dodaję połowę startego sera, odrobinę soli pieprzu i gałki muszkatołowej. w miseczce roztrzepuję 3 żółtka i dodaję do nich odrobinę sosu, potem całość wlewam do garnka z sosem i mieszam. gotowe;)
bakłażana kroimy w plasterki i solimy z obu stron (zawsze solimy, bo sól wyciąga z nich gorycz) i odkładamy. w międzyczasie robimy beszamel. odstawiamy do wystygnięcia. na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem (na oliwie) dodajemy mięso. Smażymy wszystko razem, aż będzie gotowe, potem dodajemy pomidory sól i pieprz, oregano i bazylię. dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. W międzyczasie opłukujemy bakłażany z soli i smażymy na oliwie z obu stron, ugotowane ziemniaki kroimy w plastry i też obsmażamy. naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, na dno układamy warstwę bakłażanów, na to połowę mięsa, ziemniaki, znowu mięso, na górę bakłażana. całość zalewamy sosem beszamelowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, potem wyciągamy, posypujemy resztą sera i wstawiamy na kolejne 20 minut. I gotowe:) Jest z tym dużo pracy, ale warto. Przed krojeniem trzeba poczekać 10 minut żeby się nie rozpadło jak lazania.
1
0