mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (11)

Oto nasza lista :
LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
25/11 lyneth - synek
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 Zuzia Redlowo/Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
05/12 Katya - synek / Zaspa
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna

tu link do poprzedniego wątku
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=495823&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (11)

Katka - to fajnego masz lekarza:) ja tez po cc, ale moja jest zdania ze sn to najlepsza sprawa i jak sie boje to ona sie ewentualnie moze ze mną umówić u siebie w szpitalu, który jest mi zupełnie obcy. I chyba nie będę kombinować i juz sie troche na sn nastawilam.
A ty sie nic nie bój - ja mam dobre wspomnienia z cc - bez stresu, miła atmosfera, a i potem jakos dałam rade. Z karmienien tez super, więc naprawde sie nie martw. Pomysl, ze z dzieciaczkiem nic niespodziewanego sie nie stanie:)

Dziewczyny - fajnie, ze macie tyle energii, ja to juz sie boje nawet samochodem sama jeździć (no, dalej niż 10km:) a to do mnie baaaaardzo niepodobne.
I jak widać spać znowu nie moge:( wrrrr

Jeśli chodzi o spanie to na początku synek spał w swoim lozeczku. Karmiony cycem jak zasnął spał 4-5 godzin. Ale po 6 mcach zachcialo mu sie do mamy co godzinę. I nie zdzierzylam - wzięliśmy go do siebie. Od razu zaczął lepiej spać, nie mieliśmy żadnego stresu - wręcz przeciwnie, mogłam spokojnie spać bez czuwania - czy wstawać juz czy za chwilke. Ale niestety jest strasznym przytulakiem i długo meczylismy sie potem w 3, co tez czasami było koszmarem. Ale moze to tez taki typ i podejrzewam, ze sporo od charakteru i potrzeb konkretnego dziecka zależy. Teraz tez planuje zeby ma spała u siebie, ale w naszej sypialni.

Hej dziewczyny!
miałam parę dni do nadrobienia hehe ale sie udało. Witam nowe mamusie.
Ja mialam wycięty zeszły weekend z życiorysu, czymś się musiałam ostro zatruć bo cala noc była spędzona w WC :( ale jest juz lepiej apetyt mi się jedynie zmniejszył.
Odczuam nieprzyjemny usick na żołądek, podejrzewam ze mały musi uciskac.
Ja w tym tyg. planuje się rozejrzec po sklepach typu akpol itp. pogladac wózki zapozanać się z ofertą.

Czy jutro któraś z Was bedzie na warsztatach w Gdańsku?

Muszka to super, że Ci się udało z tym spaniem w osobnym pokoju. Ja bym nie dała rady bo Jasiu się budził średnio co 1,5 godziny i byłam nieprzytomna a co dopiero jakbym miała biegać do drugiego pokoju. No ale tak jak pisałaś później jest problem z przeniesieniem ale coś za coś.. Ja np. uwielbiam patrzeć jak on sobie słodko śpi:) No a teraz czeka nas dostawienie drugiego łóżeczka a później to chyba chłopców razem przeniesiemy do ich pokoju.

Tinnera trzymam mocno kciuki żebyś wytrwała jeszcze te 2 tygodnie.

Ageska trzymaj się dzielnie w szpitalu i wypoczywaj - a w którym szpitalu leżysz? Ja to mam średnio ciśnienie 90/50 czasami niżej - w szpitalu mnie pytali czy jeszcze żyję;] No i chyba już mi nie grozi nadciśnienie ale cukrzyca i wątroba mi wystarczą.
Joahne ja nie wiem jak to jest z usg na nfz bo ja mam na każdej wizycie a do tego muszę dopplera robić żeby mieć pod kontrolą przepływy.

Marcysia u mnie skończy się najprawdopodobniej cesarką bo pierwszy poród był przez cc a minęło stosunkowo niedużo czasu a po drugie lekarz obawia się, że jeśli bym podjęła próbę naturalnego a w trakcie by trzeba było mnie kroić to wtedy dają znieczulenie ogólne a po takim kiedyś byłam w śpiączce... No i się po prostu boi;/ A po znieczulenie do kręgosłupa wszystko było dobrze więc pewnie chce wybrać bezpieczniejsze wyjście. Ja myślałam, że jeśli wszystko będzie monitorowane to zdążą mnie przygotować ale widocznie bywa różnie..

Happymum czytałam wczoraj w nocy jeszcze poprzedni wątek i tam pisałaś o szczepieniach. I jeśli chodzi o szczepionkę 6w1 to ona ma właśnie 3 dawki wzwB a w przypadku 5w1 to za pierwszym razem jest dodatkowa jedna dawka wzw więc to chyba przez pomyłkę na odwrót napisałaś.

Dziewczyny trzeba trochę przystopować choć wiem, że chce się dużo rzeczy. Mnie skutecznie spowolnił szpital więc teraz zdecydowanie zwolniłam choć i tak wieczorami padam bo Jasiu jest jak mały tajfun i trzeba go non stop pilnować i biegać za nim bo ma niezłe pomysły. Ciekawa jestem jak przyjmie małego?:D

No i serdecznie witam wszystkie nowe mamusie:) Ale macie fajne nicki:)

Heh podejrzewam że bardzo szybko po porodzie zaopatrze się w kolyske :-)

moj syn ma prawie trzy lata i od samego poczatku spi w swoim lozku, jest duzo wygodniej biorac pod uwage ze wierci sie jak ja gdy bylam mala wiec nie da sie z nim spac;p poa tym zawsze chcialam zeby mial tylko swoje lozko ktore bedzie jego bezpieczna przystania i odkad przyszedl ze szpitala w nim spalm zdarzalo sie ze czasami laduje u nas ale zawsze wraca do siebie, niedawno dostal lozko dla "doroslych":) ma swoja posciel w Auta i jest mega radosc;p a jego lozko zajmie mlodszy braciszek:)

Hej mamusie, dzięki za przywitanie :)
Jestem już mamą 1,5 letniego chłopca a w grudniu spodziewam się córeczki. Mam wystrzałowy termin bo 31 grudzień... chociaż i tak czuję, że malutka wyskoczy wcześniej.
Mimo, ze to druga ciąża przezywam ją od nowa emocjonalnie jak pierwszą :)
Czytałam, że piszecie o spaniu z dzieckiem. Ja przed porodem synka, miałam przygotowane łóżeczko i byłam pewna,że będzie w nim spał.
Karmiłam piersią, więc mały szybko przywędrował do mnie. Obawy, że zrobię mu niechcący krzywdę szybko minęły. Odkąd spał z nami czułam się spokojniejsza, szczęśliwsza. Myślę, że nie da się tego zaplanować. Po porodzie wszystko się zmienia, instynkt, podejście etc. Chyba najlepiej to zaufać sobie i robić tak jak się czuje :)
Też jestem w trakcie poszukiwania białego łóżeczka :)

ja będę spać z małą w jednym pokoju, ale jakoś nie wyobrażam sobie spać z nią w jednym łóżku. boję się, że ją przygniotę albo z wrażenia sama nie zasnę. chyba od razu będę ją kłaść do łóżeczka, co o tym sądzicie?

paproszysko ja upatrzyłam sobie inne, ale też białe, szczebelkowe bez szuflady.

mam do was jeszcze pytanie o to ostatnie usg, ono powinno być ściśle między 30 a 32 tc? bo ja właśnie skończyłam 30 tc, a tydzień temu na wizycie lekarz nic nie wspominał, że mam się na usg umówić (usg robi inny lekarz). następną wizytę będę miała w 33 tc i teraz nie wiem czy lekarz zapomniał mi zalecić i lepiej się umówić już na teraz, czy poczekać do wizyty i umówić się później... jak czytałam w jakieś gazetce rzeczy niezbędne do szpitala do porodu, to było że usg po 36 tc. przecież ostatnie wykonuje się właśnie w 30-32?

U mnie trochę wysiłku zdecydowanie zaowocowało później. Mala zasypiala sama w łóżeczku bez problemu i od 3 miesiąca spala od 23 do 4 bez przerw na karmienie. A ja zawsze spokojniej spalam nie bojac się ze ją uderzę, przygniotę. Ale przez pierwsze dni jak bylam mocno obolala mąż mi przynosił małą do karmienia.
A co do spania, to ja teraz śpię tak słabo że ostatnio się od męża wynioslam bo wystarczy że raz chrapnie a ja juz pare godzin nie śpię :-(

Ja mam właśnie dylemat czy dam rade mieć malucha w innym pokoju czy będę biegać co chwilę do jego pokoju... myslalam o kolysce w sypialni,, ale mam też wypasiona nianie z monitorem i kamerka.. może da mi trochę spokoju...

Ja nospe to regularnie biorę szczególnie jak jakies zakupy czy porządki mnie czekaja. Właśnie skończyłam antybiotyk na paciorkowca i teraz chyba gtzybica się zaczyna. .. Ciągle coś.
Nospy mogę brać do 6 tabletek dziennie.

A jeśli chodzi o spanie z dzieckiem w jednym pokoju to moja mała od pierwszej nocy spala u siebie i z nianki korzystałam. Zresztą w pokoju obok była więc i tak w nocy ją słyszałam. Z małym planuje tak samo. Dużo koleżanek żałuje że spało z dzieckiem bo bardzo ciężko bylo odzwyczaić szczeg. jak maluch zacznie chodzić. No i tylko jedno z was się budzi.

LOL dzieki :) to sie musze ladnie spakowac, bo bede cisnac na cwiczenia prosto z pracy...udalo mi sie dostac na grupe o 19ej, choc bede musiala sie nagimnastykowac by zdazyc, bo roboty duzo mam jutro,ale marzyla mi sie ta godzina :)

JagodowaMama, ja panadol kupiłam sobie po prostu w aptece, bo mnie strasznie boli spojenie, jakbym się miała złamać na pół, ale wcześniej zadzwoniłam do mojej koleżanki, która robi specjalizację z ginekologii i ona właśnie zasugerowała ten panadol. Bo mnie jako tako brzuch nie boli, tylko właśnie spojenie i sporadycznie pachwiny... Bo Paracetamol w ciąży jest dozwolony, ani ibuprofenu ani aspiryny brać nie wolno!
A brzuch mi twardnieje, od dwóch dni zauważyłam, ale nie jest to bolesne kompletnie.

Tineraa cały czas trzymam kciuki za Ciebie i maluchy, acz bedę Ci bardzo zazdrościć jak w tym 38 tyg będziesz już je miała przy sobie :) Pewnie nie tylko ja ;)

No i witam serdecznie wszystkie nowe forumkowe mamuśki!

Witam nowe mamusie :Jagodowamamo, Cyganka Asiu, Justyno, Vero miło, że dołączyłyście.

Ageska życzę, aby szybko czas mijał ci w tym szpitalu - wiadomo, że w domku najlepiej, ale nie ma co dla maluszków przecież zrobimy wszystko, a swoją drogą nastraszyłaś mnie z tym ciśnieniem mi czasami też zdarza się wyższe - najczęściej u lekarza, ale w domu mam w granicach 125/75 o ile moj ciśnieniomierz nie przekłamuje. No i trzymam kciuki za weekend w domu ;)

Happymum mi też twardnieje brzuch i to nie na chwilkę ale przez godzinę potrafi byc napięty, w sumie już nie wiem czy to twardnienie czy dzidzia ma już tak mało miejsca,że wypełnia brzuch na maksa:/

Tinnera widzę,że szybciej odwiedziłaś szpital to z polecenia lekarza czy sama się wcześniej wybrałaś? Do 38 tyg. jeszcze trochę, swoją drogą pewnie już byś chciała konkretnie wiedzieć co i kiedy - ale przynajmniej jesteście pod stałą kontrolą.

Agam205 widać dzidzi spieszno na świat, oby jeszcze z 2 tyg. wytrzymała w brzuszku.

kaja84 to nieźle dałaś dzisiaj czadu, ja też się łapie na tym i co chwila powtarzam sobie WOLNIEJ!!! Normalne funkcjonowanie to już naprawdę spory wyczyn na tym etapie ciąży.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja właśnie dokonałam ostatnich zakupów w gemini. Jesli chodzi o podkłady poporodowe to koleżanka poleciła mi z Baby Ono - podobno są dość cienkie.

http://allegro.pl/biale-lozeczka-z-szuflada-materac-danpol-g-p-k-i3583580918.html

Takie łóżeczko. Generalnie chciałam używane kupić, ale nigdzie nie widziałam białego - a się nakręciłam na białe :D

Kaja - ale zdobyte lozeczko - bezcenne :)

witaj Vera na forum:)

Tinneraa trzymam kciuki za Ciebie, z twojego suwaczka wynika, że jeszcze 3 dni i będzie 36 tc skończony, widzisz? dokonałaś tego!:)

paproszysko słyszałam o tej książce. koleżanka czyta, więc jak skończy to od niej pożyczę. jakie łóżeczko zamawiałaś? bo ja tez mam jedno upatrzone i tez będę kupować przez allegro.

kaja84 to poszalałaś dzisiaj, uważaj na siebie. mnie tez wczoraj jedna babka przepuściła w kolejce w aptece, po raz pierwszy mi się zdarzyło. miło:)

Paniqa na ćwiczenia trzeba mieć wygodny strój, skarpetki, ręcznik, wodę i zaświadczenie od lekarza, że możemy ćwiczyć. babka podzieliła nas na grupy na 17.00, 18.00, 19.00, dowiadywałaś się w której jesteś?

Hej Dziwczyny :-)

Kaja_84 mam pytanko odnośnie panagolu, czy sama sobie go kupiłaś , czy przepisał Ci lekarz, no mnie tez strasznie ciagnie w brzuchu i biore tylko nospe, która polecił mi lekarz i sama nawet nie wiem , czy powinnam brac jak tylko poczuje ciągnięcie i twardy brzuch :-( żeby nie przedawkować.

no Marcysia, ja już żaluję tego maratonu, nospa forte, panadol 1g a ja ledwo siedze tak mnie dół ciągnie, ajć, chyba sobie więcej zrobiłam złego niż dobrego :(
a moja kumpela pojechała do ikea po wyrko, i co? i już ni ma! a jakoś nie widziałam, żeby o 13:30 hurtowo schodziły...

no pieknie sie teraz wystraszylam konkretnie z tym cisnieniem, ja dzis bylam na kontroli jak co 3 tyg, przytylam tym razem tylko 1kg, cisnienie 140/70 i mam codziennie 2 razy dziennie mierzyć...jak bedzie ie utrzymywac szpital:(
myslalam ze rzucawka grozi tak ok 20-22tc...

i pytanko do dziewczyn z SR na Klinicznej...poniewaz w poniedzialek mnie nie bylo...cos poza zasw. od lekarza na jutrzejsze zajecia trzeba?stroj czy cos?

Inne tematy z forum

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (40 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...