mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (11)

Oto nasza lista :
LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
25/11 lyneth - synek
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 Zuzia Redlowo/Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
05/12 Katya - synek / Zaspa
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna

tu link do poprzedniego wątku
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=495823&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (11)

Iwona84 dziwne, że nie zaczynacie zajęć od oddychania... My każde od tego zaczynaliśmy. Ale szczerze to mi to nic nie dawało, myślałam, że oddycham dobrze a później od Męża się dowiadywałam, że źle. Położna powinna chyba chodzić i mówić czy dobrze się oddycha czy źle... Ale to jest właśnie tak jak piszesz, nabierasz powietrze nosem tak żeby brzuch się unosił a wypuszczasz ustami. Może to Ci coś rozjaśni: http://www.mamazone.pl/artykuly/ciaza-i-porod/porod-i-polog/szkola-rodzenia/2010/nauka-prawidlowego-oddychania-przed-porodem.aspx W ogóle czytałam w wątku wrześniowo-październikowych mam, że one na dwa tygodnie przed porodem mają ćwiczenia z parcia, szkoda że u nas tego nie było. Liczę na to że jak będę rodzić to samo to pójdzie :) A ze zwiedzaniem porodówki to może zapytaj położną kiedy ma to grupa która szybciej zaczęła zajęcia? U nas też była dziewczyna w zaawansowanej ciąży i położna powiedziała żeby do wcześniejszej grupy przyszła. Mięśni kegla też nie ćwiczę, masażu krocza też nie robię a chciałam żeby uniknąć nacięcia ale po tym co powiedziała mi położna w Swissmedzie nie będę unikała nacięcia, nawet nie muszą czekać do ostatniej chwili z nacinaniem bo wolę być nacięta niż popękać...

wiecie co ja ostanio tak mis ie popludniu chce spac ze poprostu szok. ale spac nie mam jak bo synus jest:)a w nocy za to spac nie moge:))))

Iwona84 ja nie chodzilam jakbylam w pierwszej ciazy do szkoly rodzenia, nie cwiczylam miesni kegla i teraz tez nie chodze i nie cwicze miesni kegla. nie wiem czy to dobrze czy zle tak poprostu wyszlo. moze tez dlatego ze nie mieszkam w Polsce bo zapewne jakbym mieszkala to chodzilabym.

HMM.. A Sa tu jakies dziewczyny ktore nie chodza na szkole rodzenia i nie rodzily jeszcze ?? bo sie zastanawiam czy tylko ja nie mam pojecia o oddchaniu czy moze ktos jeszcze :P Hm.. miesni kegla tez nie cwicze ale moze powinnam, kurde len ze mnie .. mialam duzo checi a jakos zawsze znajde inne zajecie i mi to wypada z glowy.. a na szkole rodzenia to chodze na teorie bo mi sie pierwsze cwiczenia nie podbaly bo nic nie bylo z porodem zwiazanego , typowy fitness - moze tam wlasnie intruuja jak sie oddycha na porodowce , ale myslallam ze to polozna powinna o tym mowic i mowila ale wg mnie jakos malo

dzieki za info :)) Ja nie wiem z czym porod sie wiaze , jeszcze stresa nie mam, nie sluchalam nigdy jak ktos mowil o porodach i nie ogladalam na YT i chyba nie wejde chociaz ciekawi mnie teraaz troche , ale jak piszecie ze Was stres dopada to chyba sobie daruje i pojde na zywiol... co ma byc to bedzie .. Na szkole rodzenia mamy zwiedzac porodowke w Redlowie ale to na koniec wiec w sumie tuz przed porodem u mne to bedzie.. hm.. ja w sumie nawet nie wiem jak sie oddycha przy porodzie , mowila polozna na szkole rodzenia ale jakos wydaje mi sie ze malo..albo bylam tak rozkojarzona ze nic mi do glowy nie weszlo.. ludzie sie spozniali przerywali moze dlatego nie potrafilam sie skoncentrowac na tym jak opowiadala ale w sumie nie cwiczylismy oddychania, wiec moze ktos ma jakiegos linka z oddychaniem, bo ja tylko z tych zajec kojarze ze sie powinno brac gleboki oddech nosem zeby sie brzuch unosil wstrzymac na pare sek i wypuszczac powoli ustami.. wiec w sumie nic nie wiem, licze na to ze mi polozna pomoze przy porodzie i powie jak oddychac..

Lollipop_ fajna ta lista z Redłowa, kopiuję sobie :)
Gdyby nas stać było na taki poród to bez żadnych wyrzutów sumienia zdecydowała bym się na Swissmed, życie trzeba sobie ułatwiać jak można :) może gdybym odkładała sobie... chociaż ta pierwsza wyprawka tyle kosztuje, ze nie wiem z czego tu odkładać...

~Aagusias81 z tego co widzę to mamy podobne terminy, też Redłowo i też córeczki :) tylko Ty bardziej doświadczona niż ja to pewnie szybciej Ci pójdzie :)

też czekam na opinie o TENS

Hej Dziewczyny, jestem mamą z wątku lipcowo-sierpniowego, może kogoś zainteresują ubranka po mojej córeczce - zapraszam :)

http://allegro.pl/paka-wyprawka-zestaw-ubranek-dla-dziewczynki-56-62-i3612948537.html

Joahne faktycznie poród w Swissmedzie kosztuje dużo, też się ciągle wahałam nad nim przez ten koszt. Już nawet byłam zdecydowana na Zaspę, baa nawet przeniosłam się do lekarza z Zaspy :) Ale jak złapał mnie ten dół to pogadałam z Mężem i zdecydowaliśmy się na Swissmed. Na szczęście mamy oszczędności bo gdyby nie to to pewnie tematu Swissmedu by nie było. Ale jak zobaczyłam tą ich porodówkę to też strach mnie obleciał, że to już niedługo :) Nie mogę uwierzyć w to że miesiąc mi został :) A jeszcze co do rodziny Męża to nie wiem jak to zrobić, bo nie wiem czy uda mi się cały czas kłamać, że rodzę na Zaspie :)

to zalezy od organizmu jedne rodza dlugo inne w pare godzin. napewno bedzie bolec. ale skoro zdecydowalysmy sie na dzieci to zdawalysmy sobie sprawe z czym sie to wiaze. ja sie pocieszam faktem ze skoro rodza małolaty i one daja rade to czemu nie ja. mnie bardziej przeraza personel jestem raczej cicha i nie lubie prosic o pomoc a boje sie ze trafie na jakies małpy, ktore beda wrzeszczec na mnie szydzic itp. dlatego chyba zdecyduje sie na porod na klinicznej bo tam meza znajoma znajomej pracuje choc wiadomosci o porodach mam z zaspy

iwona84 tak teraz tez bede rodzic w Redlowie. Ja bym waiela dla siebie: dwie koszule nocne z guzikami do karmienia, szlafrok, klapki, jesli chcesz dodatkowo kapcie ale ja wziela i nie korzystalam bo bylo tak goraco na salach ze chodzilam w japonkach i pod prysznic i po sali bo wysychaly od razu, dwa staniki do karmienia bawelniane najlepiej, majtki jednorazowe ok 6 szt powinno starczyc, mozesz wziac wiecej bo nie zajmuja duzo miejsca, wode niegazowana, ksiazka, gazeta, cos do pisanoa, komorka, ladowarka, plyn do higieny intumnej najlepiej ten sam ktorym myjesz sie na codzien, kosmetyki dla siebie- ja pokupowalam miniprodukty w rossmanie bo zajmuja malo miejsca. Wzielam szampon, zel pod prysznic, krem na dzien i na noc, platki kosmetyczne i tonik do twarzy, reczik maly i duzy, podklady poporodowe 20 szt. Dla dziecka 4 komplety ciuszkow najwygodniej body z kr rekawkiem nato pajazyk rozpinany na calej dlugosci, skarpetki, niedrapki, ze 3 czapeczki, paczka pampersow ja chyba mialam opakowanie z 20 szt, jak zabraknie maz moze dowiesc, 2 opakowania chusteczek nawilzonych, krem do pupy, octanisept do pepka, mozna wziac kilka ampulek soli fizjologicznej do zakropienia noska. To chyba wszystko. Ja np korzystalam ze szptalnej koszuli do porodu , mozesz poprosic zeby Ci dali. Ja nie mialam i nie do tej pory nie mam w domu nic dlugiego co moglabym spisac na straty do porodu dlatego bede rodzic w szpitalnej.

Joahne ja w sumie nie mam się do czego przyczepić jeśli chodzi o tą salę porodową, bo tam rzeczywiście i ładnie i czysto i jest się oddzielonym od innych, ale nie w tym wszystkim sęk. Po prostu zaczęłam się zastanawiać nad całym porodem, jak to będzie wyglądało, ile będzie trwało i jak zniosę skurcze. Przeraża mnie to, a ta wizyta mi to uświadomiła.

dziewczyny, które macie dzisiaj zajęcia z TENS - dajcie znać co tam mówili? bo ja się zastanawiam nad wypożyczeniem

byłam ostatnio na takim spotkaniu z fizjoterapeutką w Mama i ja w Gdańsku, gdzie było o porodzie i własnie o TENS.. można było sobie podłączyć i zobaczyć jak działa....

generalnie mój wniosek jest taki, że nie zaszkodzi a być może trochę pomoże, tym bardziej jeśli trafi na osobę, która będzie miała bóle krzyża...

ale jestem ciekawa waszych opinii?

filipinka ale ja się pozytywnie zaskoczyłam tą salą porodową, myślałam, że będzie w gorszym stanie, a tam wszystko nowe i do tego nie jakoś tak bardzo szpitalnie;) pewnie oddział położniczy już taki nie jest. ale w sumie ta sala jest mała, wyobrażałam sobie, że będzie jednak większa. ale stres też się trochę ujawnił. a w połowie to przez tę niewiadomą, jak to będzie, jak się będę czuła psychicznie, fizycznie, czy długo to będzie trwało itd. też mam jeszcze dwa miesiące na ogarnięcie się:)

Lollipop zazdroszczę tego Swissmedu, też brałam go pod uwagę, jednak finanse przeważyły szalę na szpital państwowy. ale jakbym rodziła w swissmedzie to na bank nie powiedziałabym rodzinie tatusia z jakimi kosztami się to wiąże. ludzie lubią komentować, a o czyichś pieniądzach to już w ogóle;)

Hej :)

Witam wszystkie nowe mamusie :) Fajnie, że coraz nas więcej :)

Co do witamin to kuzynka mi powiedziała, że przez 7 dni daje się witaminę D a później K i D. Ale ja nic na razie nie kupuję, zobaczę co w szpitalu powiedzą.

Ja jeszcze nie wiem jak się spakować, w ile toreb. Chyba jedną dla mnie, drugą dla małego, a rzeczy na porodówkę w siatkę. Ale to wyjdzie jak zacznę się pakować :)

Położna na SR mówiła, że do Redłowa można wziąć na porodówkę ulubioną muzykę lub olejki zapachowe tylko nie pamiętam czy ten "domek" tam mają czy cały zestaw trzeba wziąć swój, nie wiem jak jest w innych szpitalach.

Joahne Twoja lista faktycznie jest długa ale w sumie są na niej rzeczy które się przydadzą (tak mi się wydaje bo też pierwszy raz rodzę :)) a których często się nie zapisuje, dlatego pewnie taka długa jest bo zapisałaś wszystko :) Wiadomo, że do jednego szpitala trzeba wziąć więcej a do innego mniej dlatego najlepiej sugerować się tym co mówi położna lub dziewczyny ze szpitala w którym chce się rodzić :)

Iwona84 to lista którą dała nam położna z Redłowa na SR:
Ubrania dla mamy:
szlafrok
kapcie
majtki jednorazowe
piżama najlepiej rozpinana lub ze specjalnym rozcięciem do karmienia
biustonosz dla matek karmiących
wkładki laktacyjne (kiedy zaczniemy karmić)
ubranie do porodu (koszulka, koszula najlepiej spisana na straty)
podkłady higieniczne (niektóre szpitale zapewniają takie rzeczy jednak warto się upewnić i być przygotowanym)

Przybory toaletowe:
szczoteczka i pasta do zębów
krem
płyn do higieny intymnej
grzebień
ręcznik najlepiej w ciemnych kolorach (ponieważ po porodzie będziesz krwawić)

Inne:
karta ciąży+wynik grupy krwi
badania z okresu ciąży
telefon komórkowy
gazeta, książka
woda niegazowana
kubek, sztućce

Niezbędne rzeczy dla taty do szpitala:
kapcie lub inne wygodne obuwie na zmianę
coś do jedzenia bo poród trwa bardzo długo

Niezbędne rzeczy dla dziecka do szpitala:
chusteczki nawilżone
pampersy
pieluchy tetrowe
krem do pielęgnacji pupy
oliwka
śpiochy
kaftanik
rękawiczki
bodyx4
czapeczkę
skarpetki
kocyk
rożek do zawinięcia

I jeszcze położna mówiła, żeby rzeczy dla Malucha w które ma być ubrany po porodzie zawinąć w kocyk i położyć na wierzchu w torbie żeby tata nie musiał szukać :) A i jak ktoś chce to dają swoje ubrania dla dziecka.

Amadea99 też myślałam o mamiezosi, ciekawe czy to już czy nie ma czasu żeby się odezwać :)

Dziewczyny z SR na klinicznej dajcie znać po dzisiejszych zajęciach z TENSa :) Co Wam opowiedzą o nim :)

A ja ostatnio miałam mega doła, ryczałam i chodziłam przybita że jak to będzie, jak dam radę sama w szpitalu z maluchem, jak poród zniosę i po rozmowie z Mężem zdecydowałam się jednak na Swissmed. Byliśmy w niedzielę zobaczyć porodówkę, sale poporodowe i dowiedzieć się co i jak a w przyszłym tygodniu jedziemy podpisać umowę. Już jestem ciekawa komentarzy ze strony rodziny... Rodzinie Męża to chyba nawet nic nie powiemy :)

Cześć dziewczyny "stare" i te nowe, fajnie, że dołączacie:)

Muszę się Wam pochwalić, że wyprawka praktycznie całkowicie skompletowana. Zostały tylko pieluchy do kupienia do szpitala i będzie wszystko:) Ostatnio też zaczęłam się zastanawiać nad torbą do szpitala i chyba jednak rozłożę na dwie torby: na porodówkę i i poporodówkę, ale jeszcze do Wojewódzkiego muszę podjechać i pozwiedzać.

Wczoraj po zwiedzaniu porodówki na Klinicznej, to jakoś tak dziwnie mi się zrobiło, wręcz depresyjnie. Przeraża mnie to wszystko, ale mam 2 m-ce żeby się pozbierać.

dopisałam nowe mamy, mogłam kogoś pominąć, bo dużo nas, jak coś to się dopiszcie dziewczyny:)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa
12/11 justyna_ - synek / zaspa
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
21/11 paproszysko - córka
23/11 Cyganka Asia - córeczka Ewa
25/11 lyneth - synek
26/11 AniaK - córeczka / Zaspa
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka
????? Asia - córeczka Pola i synek Konstanty / Kliniczna

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 - córeczka Zuzia / Redlowo / Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
05/12 Katya - synek / Zaspa
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
12/12 JagodowaMama - córeczka Jagódka
12/12 Natala - córeczka / Redłowo
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna
31/12 paulavera89 - córeczka

wiecie tak sie zastanawiam ostanio dosyc dlugo nie odzywala sie mamazosi wiec moze juz:)

witam nowe mamusie:)
moj synus od paru noce zaczol sie budzic miedzy 3 a 5 w nocy wiec jest ciekawie ale zapewne powdem jest to ze spi teraz sam w pokoju wiec mamusie w nocy trzeba odwiedzic zeby nie zapomniala ze ma synusia:)))

witam nowe mamy:)))

maria2013 tak wczoraj nastąpiła zmiana planów i poszliśmy zwiedzać porodówkę. dziś zajęcia z TENS.

Aagusias81 co twoim zdaniem jest zbędne w mojej liście do szpitala? to mój pierwszy poród i nie wiem co może się przydać a co nie, a bazowałam jak mówiłam na tym co mówili w sr, na postach z tego forum i gazetce dla kobiet w ciąży. mam plan rodzić na klinicznej, a tam nie dają nic kobiecie, nawet dla dziecka po porodzie muszę mieć swoje ubranko,więc wole być przygotowana.

Dzień dobry wszystkim mamusiom, widzę, że coraz nas więcej!:-) To dobrze, bo wydaje mi się, że każdy głos jest ważny...

Inne tematy z forum

Położna środowiskowa Gdynia - którą wybrać? (15 odpowiedzi)

hej dziewczyny! Czy możecie mi polecieć jakąś sprawdzoną, zaufaną, i rzetelną położną...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...