mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (11)

Oto nasza lista :
LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
25/11 lyneth - synek
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 Zuzia Redlowo/Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
05/12 Katya - synek / Zaspa
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna

tu link do poprzedniego wątku
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=495823&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (11)

dziewczyny w weekend dopracowałam swoją listę rzeczy potrzebnych do szpitala bazując na szkole rodzenia, waszych wpisach i gazecie dla kobiet w ciąży. rzeczy mam podzielone na:
- sala porodowa dla mnie
- sala porodowa dla dziecka
- sala położnicza dla mnie
- sala położnicza dla dziecka
- rzeczy taty na porodówkę
- na wyjście ze szpitala.

i mam do Was pytanie. jak wy to pakujecie, rzeczy dla dziecka i dla mnie na porodówkę w jedną torbę, a rzeczy na oddział położniczy dla mnie i dziecka w drugą (która zostaje w samochodzie na czas porodu i tata potem nam donosi?). na wyjście to przygotuję torbę i będzie leżeć w domu. rozumiem, że naszą kurtkę i buty mąż zabiera do domu jak rodzimy?

tu wklejam moja listę, jak macie jakieś uwagi to piszcie:)

Niezbędne dokumenty:
- teczka z wynikami badan całej ciąży,
- wszystkie usg,
- karta ciąży,
- dowód osobisty,

Na salę porodową dla mnie:
- 1-2 stare koszule,
- szlafrok,
- skarpetki,
- klapki pod prysznic,
- ręcznik,
- pielucha bawełniana bądź chusteczki do przecierania twarzy,
- woda kosmetyczna w sprayu do odświeżania twarzy,
- pomadka,
- niegazowana woda mineralna,
- kawałek czekolady lub coś lekkiego na ząb,
- zegarek do pomiaru czasu skurczów,
- maszynka do golenia,
- podkład poporodowy,
- majteczki jednorazowe,
- wkładki laktacyjne,
- biustonosz do karmienia.

Na salę porodową dla dziecka:
- pielucha tetrowa,
- rękawiczki,
- pampersy,
- chusteczki nawilżane,
- body,
- pajacyk,
- czapeczka,
- skarpetki,
- czapeczka,
- rożek.

Na salę położniczą dla mnie:
- 2-3 koszule do karmienia,
- szlafrok,
- skarpetki, kapcie,
- klapki pod prysznic,
- przybory toaletowe i kosmetyczne,
- ręcznik papierowy, papier toaletowy,
- chusteczki nawilżane,
- majtki jednorazowe (ok. 6 szt.),
- podkłady na łóżko,
- podpaski porodowe 30 szt.,
- tantum rosa z psikaczem,
- 2 ręczniki,
- gumki do włosów, spinki,
- 2 biustonosze do karmienia,
- maść na brodawki,
- kółko dmuchane,
- termometr,
- kubek, sztućce,
- telefon, ładowarka,
- notes, długopis,
- książka,
- herbatka na laktację,
- wkładki laktacyjne,
- laktator,
- reklamówka na niepotrzebne rzeczy.

Na salę położniczą dla dziecka:
- paczka pieluch,
- dwie pieluchy tetrowe,
- pielucha flanelowa,
- chusteczki nawilżane,
- 3 body,
- 3 pajace,
- 2 bawełniane czapeczki,
- 2 pary skarpetek, niedrapki,
- kocyk?
- ręcznik,
- octenisept,
- szczoteczka do włosów,
- krem na odparzenia,

Dla taty:
- wygodne ubranie na porodówkę,
- kapcie,
- woda mineralna i kanapki lub coś do jedzenia,
- telefon i ładowarka,
- aparat fotograficzny.

Na wyjście ze szpitala:
- ubranie dla mnie,
- ubranie dla dziecka (kombinezon, ciepłe rękawiczki, czapka)
- krem na niepogodę dla dziecka
- fotelik samochodowy.

Jeśli chodzi o lekarza, tak na przyszlość dla tych, co planuja jeszcze dzieciaczki, to polecam dr Boćkowskiego i jego gabinet w Gdyni przy ul. Wrocławskiej... Wszystko w cenie wizyty, fakt, nie jest tanio, ale dostaje się rzetelną informację, udziela się spokój, żadne pytania nie są zbywane... Chodzę na wizyty teraz co dwa tygodnie, za każdym razem mam USG, raz, czy dwa miałąm takie 3D, bo jest super sprzęt...

Ciąża to w ogóle czas nowości, poszukiwań, pomysłowych rozwiązan w kwestii jedzenia, ubioru... Koleżanka mówiła mi przed rokiem, kiedy sama była w ciąży, że nigdy wcześniej nie czuła się tak wspaniale, kobieco, seksownie... I to jest prawda :-) I choć powoli czuję coraz większy ciężar, bo to już 33. tc , mniej mobilna się robię, to przywiązałam się do mojego brzuszka, ruchów w nim, podobno czasem po porodzie kobiety ze strachem w nocy budzą się, przerażone, że nie ma brzucha już ;-)

Kaja_84 spokojnie i nas nie strasz :D trochę czasu jeszcze macie z małą do porodu hihi jak my wszystkie zaczniemy się tak przed czasem rozpakowywać to okaże się że na wigilię już wszystkie będziemy skompltowane hihi

Tinneraa coś umilkła hm może już miała cesarkę i ma swoje dwie pociechy przy sobie hm jak myślicie :D

Iwona84 starmed gdyni lol to może do mojego ginekologa trafiłaś p.Golonko...mi robił w zeszły czwartek usg 4d ale na NFZ jako wizytę i za free...fakt faktem koniec ciąży a on mnie wkurzył...bo pokazał to i owo ale może całe usg trwało z 5-8 min... buźke zobaczyłam a potem on sobie mierzył te swoje wymiary i milczał i d*pa z wizyty...dlatego dobrze że miałam to za free... przy kolejnej ciąży chyba zmienie lekarza bo kurcze jednak fajnie jak lekarz coś ci poopowiada...

Joahne przyłączam się do twojego marzenia o spaniu na brzuchu :D od kilku dni mężowi powtarzam że marze wręcz o tym :D

Asiu witamy na forum i gratuluję bliźniąt :D

Witam nową mamusię :) A własnie ostatnio nawet się zastanawiałam, że raptem jedną ciąże bliźniaczą na forum mamy ;) No i są już dwie :)

Wracając do napojów wyskokowych w ciąży, oczywiscie 0%, to ja też sobie chwalę wino non%, zwłaszcza różowe! Uwielbiam :) A i piwa bezalkoholowe polubiłam, miałam okazję ściągnąć trochę z Niemiec i powiem Wam, że w upały nie było nic lepszego! Zwłaszcza bezalkoholowy Radler! Nawet mój małż się przestawił, oboje lubimy piwo, właśnie jego smak, no ale wiadomo, że za często nie można. Ale takie bezalkoholowe, czemu nie :D

Jeśli chodzi o przyjemności w ciąży, to polecam pyszne i zdrowe wino bezalkoholowe, które można kupićw sieci sklepów winiarskich Festus, jest białe i czerwone, polecam zwłaszcza to drugie, niestety nie jest tanie, bo kosztuje ok. 40 zł za butelkę... Ma wszystkie właściwości wina, te zdrowotne, a alkohol wytrącany jest na któryms etapie produkcji, bez ujmy dla walorów smakowych... Jako ktoś pił zwykłe piwo i piwo bezalkoholowe, to wie, że to drugie jest beznadziejne, w tym przypadku nie ma takiego odczucia, że się coś traci...

Przed ćwiczeniami dla kobiet tylko, czyli tymi ostatnimi, byłam przypisana do pierwszej grupy, ale nie wiem, czy ten rozkład jest wciąż aktualny, bo chciałabym trafić na właściwą godzinę... Dla tatusiów wygodny strój też jest potrzebny, rozumiem :-)

Mówi się, że ciąż bliźniaczych coraz więcej, a ja tego jakoś nie zauważam...

U mnie przygotowania prawie na finiszu, torba spakowana, tylko masa rzeczy jeszcze do wyprasowania...

Super Asia, że postanowiłaś się przyłączyć:) Mamy już jedne bliźniaki w wątku:)

ćwiczenia są w trzech grupach, na 17.00, 18.00 i 19.00. Pani nas podzieliła sama po wcześniejszym wpisaniu się na listę, więc nie wiem do której grupy należysz. a na wykłady na którą chodziłaś? zajęcia są teraz piętro niżej na salce ćwiczeniowej, przebieramy się w sali obok. mamy mieć wygodne ubranie, ręcznik, wodę, i pozwolenie od lekarza na uczestnictwo w ćwiczeniach.

Witaj Asiu na forum! Widzę, że mamy w wątku kolejne bliźniaki :)
Właśnie - Tinnera, jak się trzymasz?

Iwona - my kupiliśmy materac lateksowy firmy Hevea. Jest trochę droższy, ale podobno bardzo dobry. Wietrzy się już w łóżeczku od jakiegoś czasu :)

Ja też nie kupuje jeszcze witamin małemu - zobaczę co mi zalecą w szpitalu, w razie co będę męczyć położną środowiskową :)

Mnie też chciało się spędzić cały ostatni weekend na uczelni i mój kręgosłup mocno dał mi to odczuć - stwierdziłam, że to ostatni taki zjazd przed porodem - nie będę już siedziała na kolejnym na wszystkich zajęciach, oj nie... Dobrze, że mi tylko 2 semestry tej podyplomówki zostało...

Tak sobie obserwuję od jakiegoś czasu forum i Wasze wypowiedzi, bardzo to ciekawe i krzepiące... I chciałabym się przyłączyć...
Mam rodzić w końcówce listopada, lub w grudniu - bliźnięta - Pola i Konstanty :-). Jak na razie wszystko super, oboje mają juz ponad 1750 gr, kopią bardzo, ale to miłe :-) Będę rodzić na Klinicznej, bo stamtąd mam swojego lekarza prowadzącego, do którego chodzę prywatnie w Gdyni - dr M. Boćkowskiego. Jestem niezmiernie ciekawa, co i jak na Klinicznej, bo nigdy wcześniej tam nie była, ba!, to moja pierwsza ciąża, nieplanowana, ale w sumie chyba w najlpeszym okresie mojego życia...

Paniqa i Joahne, dziękuje za info o SR na Klinicznej. Trzeba wziąć olejek do masażu, a jakiś specjalny strój też, czy cos innego jeszcze? Zajęcia będą w tej sali niżej? A jak podzielone są grupy? Tak jak wcześniej na ćwiczeniach, czy są nowe grupy? Bo nie było mnie na tych ćwiczeniach i nie wiem, czy coś się nie zmieniło...

witam po weekendowo, śliczna pogoda dziś:)

lyneth nie daj się choróbsku, zdrowiej:)

happymum współczuję teściowej, czyli masz taką typową katalogową teściową?;) nie przejmuj się jej gadaniem, zresztą pewnie po porodzie stwierdzisz, że masz tyle na głowie, że to olewasz. tak to jest, niektórzy wydają lekką ręką 6 tys. na wakacje czy nowy telewizor a ty wydajesz te pieniądze na swój komfort i spokój psychiczny. ja jakbym nie miała teraz wydatków związanych z budową domu też bym rodziła w swissmedzie.

jeśli chodzi o witaminy to na pewno nam wszystko w szpitalu powiedzą, jakie dalsze zalecenia co do pielęgnacji, żywienia dziecka ale i naszej rekonwalescencji (wszystko na wypisie powinno być napisane).

Iwona84 ja też zainwestuję w materac gryka-kokos.

a wiecie za czym ja najbardziej tęsknię w ciąży? za spaniem na brzuchu:) dziwię się, że jeszcze nikt nie opatentował jakieś specjalnej poduchy czy czegoś takiego aby kobieta w ciąży mogła spać w takiej pozycji:P na pewno bym zakupiła. no i piwo, mam czasem ochotę:)

Justyna ja jak mam robione usg to lekarz przełącza aparat na tryb 3d, mam już kilka zdjęć wydrukowanych - fajna pamiątka:)

dziewczyny ze skurczami - jak stwierdzicie, że faktycznie bolą za mocno to lepiej udać się do szpitala. będziecie spokojniejsze i przy okazji dowiecie się co u waszych maluszków.

Asia dziś w sr na klinicznej ćwiczenia z masażu w parach (trzeba wziąć jakąś oliwkę), jutro tylko dla kobiet z TENSu. następne w przyszłym tygodniu.

dzis masaż w parach a jak bedzie wolna sala porodowa to zwiedzanie...a co do terminu nastepnego to ja nie wiem...

Bo nie było mnie ostatnio, i sama nie wiem, czy dziś TENS dla kobiet, czy zajęcia w parach... a następne spotkanie to chyba 16.10., a nie jutro, prawda?

Hej, czy wiecie może jakie dziś zajęcia na SR na Klinicznej?

Marcysia, noc w miarę spokojna :) Prawdopodobnie masz rację, że te kilka nosp które wzięłam w sumie po prostu działają. Dziś na razie bez tabletek, poczekam do popołudnia i zobacze co doktorek powie... Chyba, ze mnie znowu chwyci. A to rozpieranie, to widzisz, ja tak miałam od kilku tygodni, lekarz wtedy właśnie stwierdził, że mam takie małe rozwarcie i że mam zwolnić itd, być może po prostu coś się zmieniło znowu. A rozpiera mnie na tyle, że nawet mięśni Kegla nie mogę ćwiczyć ;)

Kaja - jak noc? Mnie tez akcje z szyjka sklonily do zapakowania sie do szpitala. Mam nadzieje ze u ciebie ok. Jesli chodzi o nospe to moja lekarka powiedziała, ze trzeba ja po prostu włączyć - czyli zacząć brać regularnie. Inaczej moze nie bardzo działać. Na skurcze mozna tez brać magnez. A to rozpieranie to nie jest po prostu rozciaganie sie małej? U mnie najprawdopodobniej tak:)

ja mysle ze usg 4 d sie oplaca jesli ktos chce zobaczyc buzke, ale od razu odradzam w Gdyni starmed , olewcze podejscie lekarza .. wizyta 250 zl zero informacji i praktycznie nie pokazal twarzy , jak zaczela ziewac to od razu wylaczyl na 2d a mi zalezalo wlasnie aby zobaczyc twarz bo usg mialam tydz szybciej niz robilam 4d wiec wiedzialam ze wszystko ok, gdybym nie miala szybceij usg to w sumie tez bym sie nie dowiedziala czy jest w porzadku czy nie .. bo sie nic nie odzywal.. wiec nawet nie wiedzialam co on bada

A dzięki dziewczyny, zawsze mnie umiecie poskromić troche i uspokoić :)
Czy skurcze były regularne, z jednej strony tak, z drugiej nie. Najpierw był ten w nocy, taki minutowy, ale jeden. Potem w ciągu dnia, no to ze 2 razy były tak ze 4 w ciągu godziny, ale takie max minutowe. Potem po nospie przerwa, potem znowu kilka, nie trwają one długo, ale są dość bolesne i ciągną też jakby z kręgosłupa... Przynajmniej zmobilizowałam się do spakowania torby i w sumie w 95% spakowana, tyle z tego dobrego. Ale kilka oddechów głębszych dziś wzięłam. I jeszcze to cholerne uczucie rozpierania "na dole", siku normalnie nie idzie nawet zrobić bo mam wrażenie, że mała mi zaraz wyskoczy :( Już naprawdę coraz bliżej...

Inne tematy z forum

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....