mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (11)

Oto nasza lista :
LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
25/11 lyneth - synek
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 Zuzia Redlowo/Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
05/12 Katya - synek / Zaspa
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna

tu link do poprzedniego wątku
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=495823&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (11)

happymum a ja z jednej strony ciesze sie ze juz coraz blizej a z drugiej mam coraz wiekszego stracha. oby nie bolalo i zeby bylo szybko. u mni odzywaja sie wspomnienia po 1 porodzie

Perfectangel powodzenia na zjeździe i wytrwaniu w siedzeniu na d*pencji tyle czasu....jejku podziwiam Cię i w głębi ducha się cieszę że magisterke mam za sobą bo chyba teraz bym na bank nie wysiedziała...

Amadea99 tak ja tak mam...najcześciej mam takie skurcze w nocy... i czasami w ciągu dnia... mi doktorek tłumaczył to zmianami zachodzacymi w mej szyjce...że mała na nią usicka... i to są takie skurcze szyjki... ty jesteś już w 37 tyg więc u Ciebie na pewno może już szyjka się zmieniać bo ci bliżej niż dalej porodu :) szczerzę zazdroszczę...

Kaja - nie martw sie, ja tez sie denerwowalam, ale na każdej wizycie mnie uspokajano, ze nic sie nie dzieje. Niektórzy tak maja i już

Amadea, mnie też czasem kłuje, od wczoraj mnie czyści, a jak siedze w toalecie, to mam wrażenie, że zaraz mi coś wypadnie :( Nieciekawe to wszystko, dobrze, że wizyta w poniedziałek już, bo jakoś sie dziwnie czuję od wczoraj

Marcysia to mnie uspokoilas ja sie pytalm tez lekarza on twierdzil ze to druga ciaza ze wszytsko jest juz poluzowane i tak moze byc. tutaj niestety tak chetnie nie macaja. jak ci nic sie nie dzieje to ciaza przebiega prawidlowo.
z mlodym tak nie mialam on za to bardzo napieral glowka w dol czasmi mialam takie uczucie jakby chcial zaraz wyjsc no i skurcze te przepowiadojace juz byly dawno a z mloda calkiem inaczej. kazada ciaza inna:)

Amadea - ja tak mam od jakiegoś czasu, kilka albo kilkanaście razy dziennie :( do tego jak chodzę to młoda bardzo mi ciśnie, chyba na spojenie lonowe. Dlatego pojechałam w końcu do szpitala. Okazało sie ze wszystko jest prawidłowo a szyjka długa. Pewnie organizm juz trenuje, ale mysle, ze u mnie bedzie sie to wiązało z szybszym rozpakowaniem;)

dziewczyny czy macie takie klucie w pochwie tak jakby takie surcze,ukucie. Trwa to chwile i przestaje.

Idę jutro do szkółki.. taaaaaaak mi się nie chce... teoretycznie zajęcia od 9 do 19... ciekawe ile wytrzymam...

hej,

ja za to w nocy nie wstaje, śpię i śpię i tak od wczoraj! Normalnie całymi dniami bym spała, wystarczy przyłożyć głowę do poduszki. Boję się, że jakieś przeziębienie mnie chyba łapie, bo i głowa mnie trochę mnie boli i jakoś tak mi ogólnie sennie i byle jak :(

Justyna taki trening mi mala robi:) no coz trzeba sie przyzwyczaic na jakis tam czas do nocnych pobudek:) najgorsze ze w dzien mi sie chce spac no ale wtedy zajmuje sie mlodym wiec dziecaki robi mi trening przetrwania:)

ja mialam dzis wizyte a nastepna dopiero 8 listopada a termin mam na 12 wiec ciekawe jak to wyjdzie.... usg mialam niby robione dzis ale takie jakies nie wiem, dziwne, zadnego odpisu nie dostalam ani nic..takze do porodu pojde chyba tylko z jednym usg, z 12 tyg;/

Amadea99 Twoja mala juz Cie po prostu przygotowuje zebys pozniej nie musiala sie nagle przestawiac na nocne wstawanie;p

Tinneraa wow hihi czyżby szykowała Ci się tak spora niespodzianka na prawie sam koniec ?:) a jednak życie bywa zaskakujące :) a jak twoja i męża reakcja na ewentualną niespodziankę hihi :) wesoło co :)

Ja wam powiem że sporo ciuszków mam neutralnych ale i sporo różowych :D stwierdziłam że jeśli nawet córcia okaże się chłopcem no cóż grunt by było zdrowe najwyżej pierwsze 3 miesiące pochodzi w różowych kaftanikach i śpioszkach :D nic mu od tego się nie stanie :)

Justyna dobrze że się tobie, dziecku i synkowi nic nie stało... ja jak jeżdże to myślę za innych... zaczęłam tak robić od 5 msc ciąży jak jeden idiota prawie nie wjechał mi w bok centralnie we mnie... tyle że w porę hamowałam i wyrobiłam się...tyle że koleś za mną ledwo nie wjechał mi w d*pę...od tamtej pory rozglądam się non stop co się dzieje w koło...tylko prawda taka że widze po sobie że refleks w ciąży już nie taki, i chwilami też robię się roztargniona jakaś...

Amadea99 widze że noce masz podobne do moich... moja córcia też tak o mnie dba że budze się przed 2 i potem regularnie co godzinę do wc... i niestety nie zawsze dam radę usnąć w ciągu tej godzinki...a nawet jak usnę to pośpie z 10-20 min i okazuje sie że trzeba iść siusiu... masakra z tym sikaniem...ja już zauważyłam że chyba tak przedporodowo się szykuje bo i w dzień i w nocy non stop siusiam....

Joahne ja cały czas walczę ze zgagą... mogę polecić ci jedzenie migdałów, picie herbaty miętowej, rennie, jakieś inne mleczka i inne cuda...prawda taka że wszystkiego próbowałam włącznie z koktajlem z banana z rana...i już nic mi nie pomaga... no może poza piciem zimnego mleka z lodówki :D pomaga tak na godzinke i potem znowu mleko i znowu godzinka spokoju ha ha także zakupiłam zgrzewkę mleka 0,5% i pije :)

Co do wizyt u lekarza to ja następną mam w 34 tyg...i nie wiem co mi wymyśli doktorek...wolała bym potem przyjść w 38 do niego...ale to tylko ze względu na to że chce rodzić póki co w Swissmedzie a tam mam sie zgłosic w 35 tyg i potem co tydz na ktg i usg więc bez sensu żebym biegała do szpitala co tydzień a do doktora co dwa:/

Joahne dzięki za rady z ćwiczeniami :D myślę że każdej się przydadza :D i nawet ja skorzystam i wyciągnę swoją piłkę i zacznę sie ruszac :D w końcu to tylko 7 tyg to mogę coś zacząć w końcu robić ha ha

Lollipop, dzięki, to ja szukałam materacyka :) przejadę się na minutę tam, bo jak dłużej to już są fochy :D

U mnie wczoraj były bratowe z moją mamą, pomogły mi posegregować ciuszki i przygotowały do wyprania, oraz mam już też przygotowane ciuszki do szpitala z niedrapkami i takimi maleńkimi skarpetkami dla synka.Mam też listę potrzebnych rzeczy do porodu, całkiem sporo tego jest, nie wiedziałam, że aż tyle jeszcze mam do zrobienia.
Od wczoraj leci mi 33 tydzień, maleńki się bardzo silnie wygina, to widać i dodatkowo co jakiś czas czuję te skurcze, ale u góry brzucha, potem mi odpuszcza i jakoś działam.
Dziś w nocy od 4 do 5 nie spałam, wszystko mnie bolało, teraz wszystko zależy od ułożenia maluszka, jak mi włoży rączki gdzieś w pachwiny to trochę trwa zanim je wyjmie :)

Delie z tego co zapamiętałam:
1. na początku na stojąco w rozkroku ruszanie biodrami
- kółeczka w prawo, w lewo, kiwanie w prawo, w lewo
- robienie ósemek
- ruszanie miednica przód-tył
- napinanie posladków i wypychanie ich do tyłu (rozluźnienie)
- napinanie pośladków i powolne "przykucanie"
2. klęk podparty
- podniesienie zgiętej w kolanie i biodrze nogi i pompowanie
- koci grzbiet
- rozciąganie kręgosłupa i krocza (wtedy co nam badała kręgosłup)
- pompki (tylko trzeba pamiętać aby ręce nie były na wysokości barków tylko bardziej jakby pod piersiami aby nie pracować brzuchem)
3. leżenie tyłem
- zgięcie jednej nogi, przyciągnięcie do klatki piersiowej i rozciąganie na boki, zmiana nogi
- zgięcie obydwu nóg i tak samo rozciąganie
4. piłki
- podskakiwanie
- kręcenie kółeczek w prawo, w lewo
- przód tył
5. oddychanie przeponą
- ręce na brzuch: wdech (najpierw podnosi się brzuch, potem klatka piersiowa), wydech (brzuch opada)

Wiadomo podczas skurczu oddychanie jest szybsze, jak skurcz opada czy narasta to średnie, a pomiędzy skurczami oddychamy spokojnie.

jak wam się przypomni jeszcze jakieś cwiczenie to napiszcie. ale mysle ze w internecie można znaleźć jakieś gotowe filmy z cwiczeniami dla kobiet w ciąży.

Delie bo trochę tego jest do zapamiętania. ja stwierdziłam, że będę ćwiczyć (przynajmniej teraz mam taki zamiar), bo moja kondycja jest zerowa... nawet piłkę wczoraj nadmuchałam i będę na niej siedzieć i "ruszać bioderkami";) a o tych wdechach i wydechach to czego nie pamiętasz? tych konkretnie ćwiczeń oddychania przeponą? czy podczas innych ćwiczeń jak oddychać?

swoja droga mi kręciło się w głowie podczas tego intensywnego oddychania. mnie uczyli na studiach, że ćwiczenie oddechowe powinno trwać max 1 minutę bo inaczej można paść.

Do dziewczyn, które były wczoraj na ćwiczeniach w SR na Klinicznej :). Macie może spisane co po kolei się robi :). Ja jak tylko wyszłam z zajęć to po raz pierwszy pojawiła się u mnie amnezja ciążowa :D i za chiny nie mogę sobie przypomnieć sekwencji i kiedy były wdechy i wydechy.

Witajcie! Co do usg to ja ostatnie mialam robione jakos kolo 2 tyg przed porodem, tyle ze wtedy wlasnie chodzilam na wizyty czesciej. Ja tez bym sie nie sugerowala terminem porodu wychodzacym po wadze malucha. Moj synek byl tez nadprogramowo duzy a urodzil sie dwa dniprzed terminem wyznaczonym w 12 tyg ciazy, takze spokojnie dziewczyny!:) Ja mam ju prawie wszystko wyprane. Zostaly mi pokrowce od wozka i fotelika samochodowego, poza tym ochraniacz na lozeczko,prYborniki i rozek. Ciuszki wyprane ale musze poprasowac i zrobic miejsce w szafie. Torba do szpital jeszcze nie spakowana, bo czekam na staniki do karmienia.

joahne- ja byłam na usg u Gniadka, Puzio i na tym ostatnim właśnie u Brzóski i na to w 38 tc również jestem umówiona do niej jakoś najbardziej przypadła mi do gustu i napewno jest super specjalistą :)
Moja koleżanka była w tym tyg u niej na usg genetycznym i również jest z niej bardzo zadowolona.

mondar ja się umówiłam na 29 paź na to usg, będę w wtedy w 32 tc i 6 dni. Dawicki pewnie już o urlopie myślał i zapomniał mi powiedzieć. a do jakiego lekarza chodzisz na usg? ja zawsze chodziłam do Gniadka, teraz umówiłam się do Brzóski, ponoć dobra jest.

Witam, wszystkie nowe mamusie na forum :)

joahne- ja usg miałam robione w 30tc i 6dniu, ale to tylko dlatego że byłam niecierpliwa i chciałam zobaczyć maluszka Dawicki wspominał żeby zrobić je około 33tc. Na 38 tc jestem umówiona jeszcze na kolejne usg aby mieć jak naj świeższe do porodu.
Ja cały czas wizyty mam co 2 tyg, tylko teraz z okazji urlopu Dawickego wizyta będzie po 3 tyg.

A ja mam na dzisiaj plan spakowania się do szpitala, ale jakoś nie mogę się zebrać, mam lenia jakiegoś :)

Inne tematy z forum

pomóżcie-pomysł na własny biznes (108 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

nie moge zajsc w ciaze (97 odpowiedzi)

Juz od dluzszego czasu staramy sie z mezem o dzidzie i nic. Wy tez mialysie takie problemy

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...