mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (12)

Link do poprzedniego watku:
http://forum.trojmiasto.pl/mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-11-t498219,1,160.html

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa
12/11 justyna_ - synek / zaspa
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
21/11 paproszysko - córka
23/11 Cyganka Asia - córeczka Ewa
25/11 lyneth - synek
26/11 AniaK - córeczka / Zaspa
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka
????? Asia - córeczka Pola i synek Konstanty / Kliniczna

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 - córeczka Zuzia / Redlowo / Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
05/12 Katya - synek / Zaspa
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
12/12 JagodowaMama - córeczka Jagódka
12/12 Natala - córeczka / Redłowo
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna
31/12 paulavera89 - córeczka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (12)

No ja też po kolejnej kontroli. Trochę chyba ostatnio przesadziłam bo szyjka się znowu mocno skróciła, a to dop. 34 tydzień więc jeszcze przez trochę mam się pooszczędzać. Bakterie, nawet po antybiotyku dalej są w moczu, co trochę zmartwiło moją lekarkę. I znowu posiewy i kolejna wizyta.

Mam termin na początek grudnia, i dalej mam niespakowana torbę, ale przy ostatnich bólach brzucha to chyba się zmobilizuje i ją spakuje. Niby jeszcze dużo czasu, ale raczej ciężko się oszczędzać przy 1 listopada (mam dużo grobów do odwiedzenia) i 11.11 moja mała ma urodziny, no i jak na każdą małą dziewczynkę przystało, bardzo chce mieć przyjęcie. I zielony tort :)

Pokoik w większości gotowy, brakuje jeszcze zasłon, bo nie możemy się z mężem dogadać co do koloru/stylu.

No i nasza kochana córka ostatnio wpada codziennie w godzinne histerie. I dziewczyny, powiem wam szczerze że już powoli nie wiem co robić no i nie mam na to specjalnie siły (no bo mam leżeć i nie nosić). Ale z tego co czytam wasze starsze pociechy też ostatnio marudne. Ja już poszłam na rozmowę do przedszkola czy wszystko jest tam ok, no i oczywiście w przedszkolu, u dziadków, moja mała to aniołek, a w domu...masakra. Może któraś z was ma doświadczenia z histeryzującą 3 latką i chce się podzielić sekretem, jak sobie z tym poradzić?

Uwierzcie mi, małe dziecko małe problemy... Ja się chętnie podziele radami na temat kolek, laktacji, i wszelkich chorób nękających niemowlaki, ale o 3latkach już nie ma takich prostych instrukcji i rozwiązań. (Coś chyba mam dzisiaj doła i przepraszam, ale muszę się pożalić :/)

ja dzis odebralam wyniki z posiewu, na szczescie bakterii nie ma ;), wczoraj bylam u mojej lekarz, powiedziala,ze raczej ciazy nie przenosze, urodze w term lub przed, szyjka skrocona, skurcze sa...zobaczymy ;)

niecierpie nocy....zgaga tez dokucza...

wczoraj ubralam lozeczko,karuzelke maz zamontowal, juz czekamy oboje na naszego synka ;)

pozdrawiam Was serdecznie ;)

Monar to gratulację że cokolwiek zaczyna się już u Ciebie dziać :D ja siedze jak struta chwilami bo boję się że nie zorientuje się kiedy zacznię się poród ha ha ha

Co do zgagi...ja chyba jestem w niej mistrzem...od poczatku ciąży jest ze mną...tak jak pisze joahne popijanie mleka pomaga doraxnie na chwilę...ale cóż to jest za chwila upojna bez zgagi ha ha ha... mi też pomaga pity rano na czczo koktajl (szklanka mleka, 1 banan i 2 łyżki cukru) smaczne do picia i drugi dzień mam spokój od zgagi....porzednim razem sposób ten działał na mnie na tydzień...potem organizm się przyzwyczaił i zagaga wróciła...ale od wczoraj piję koktajl znowu i znowu działa...już 2 dzień bez zgagi...więc jeśli znowu pomoże chociażby na tydzień to warto...

Amadea99 trzymam kciuki za szybkie rozwiązanie :) faktycznie te położne w UK zostawiają cię po wizycie z dalej nie wyjasnionymi i dręczącymi cię pytaniami...eh ale jeszcze trochę...dasz radę

Lollipop mały ma ładną wagę :) ja w 32 miałam 2380...coś czuje że ta moja córcia do maluszków nie będzie należeć eh... no cóż....

Justyna a gdzie poprzednim razem rodziłaś że tak ładnie zaprosili cię na wywołanie hehe :) ja to bym chciała dotrwać do 38 tyg i najlepiej dzień po niech mnie ktoś bierze na wywołanie ha ha ha

ja mam dopiero wizyte 8 listopada, 4 dni przed terminem, ciekawe czy na nia pojde;p

Ja 3 lata temu bylam zapisana tez do listy mamusiek listopadowo grudniowych, tylko ze termin byl na 29 grudnia i modlilam sie zeby urodzil sie po nowym roku, ale do 7 nic sie nie dzialo a mialam zalecenie zeby wlasnie 7 pojsc na wywolanie i tak tez sie stalo:) dlatego teraz boje sie jak to bedzie bo w sumie mimo ze jestem mama to tego nie wiem, boje sie ze nie poznam ze to juz albo wody odejda mi w jakims dziwnym miejscu;p w sumie to wolalabym jak wtedy, pojechac na luzaku na wywolanie...

Też po wizycie jestem. Szyjka dalej ma ponad 4 cm, rozwarcia żadnego nie ma a myślałam, że coś zaczyna się dziać... Mały waży 2930 więc nie jest źle, olbrzyma rodzić raczej nie będę :)

no i po wizycie u poloznej tak jak przypuszczalam badanie bezdotykowe. cisnienie teno malej a i badla mi siuski sa tam jakies bakterie ale powiedzila ze to dlatego ze nie mam juz czopu. i pare razy pytala czy juz wody mi odeszly.
wg niej glowka nisko ulozona i bede nie dlugo rodzic tyle to ja wiem. myslam ze sprawdzi mi szyjke albo cos ale po co....
no i wlasnie w takich chwilach chcialbym isc do lekarza w POlsce...

Są, dzisiaj ćwiczenia z parcia.

dziewczyny ze sr na Klinicznej- są dzisiaj zajęcia? ostatnio nie mogłam w nich uczestniczyć a wiem , że moga byc zmiany. dziś ostatnie, więc chce sie wybrać.

Hej Dziewczyny,

Widzę, że wizyty u lekarzy mamy tak falowo... :-) Ja też wczoraj spędziłam u mojego ginekologa sporo czasu. Najpierw było kTG - pierwsze, trwało dość długo, bo na każde z bliźniaków po pół godz., niebolesne, nieuciążliwe badanie. Wyszło, że brak skurczy, wszystko w porządku z serduszkami. Potem sama wizyta u lekarza- też niemal godzina, badanie USG, na fotelu... Lekarz dokładny, sumienny. Powiedział, że jak na ciążę bliźniaczą lepiej być nie może :-) Chłopak jest większy i silniejszy, co czuję po r******h - wązy 2160, dziewczynka 2100, więc całkiem dobrze, jak na 34. tc i 3. dzień... Ciśnienie idealne, wyniki też dobre, puchną mi stopy, ale to raczej z powodu tendencji do zaburzeń krążęnia, po ciąży to przejdzie.

Termin porodu - od 18 do 25 listopada. Nie jest jeszcze przesądzone, że to będzie cesarka, choć dzieci są ułożone tak, że jedno jest główkowo, a drugie miednicowo, główką do góry.

Czuję się dobrze, w międzyczasie domykam sprawy w pracy, strasznie mi brakuje ludzi z pracy i tego tempa, atmosfery, ale wiem, że to teraz nie jest tak ważne. Poza tym ciągnie mi się cywilna sprawa sądowa od marca, bywa nerwowo, mimo, że pomaga adwokat, no cóż musze to jakoś ogarnąć, życie mimo ciąży, potem pojawienia się dzieciaczków, będzie się toczyć dalej, pewne sprawy nie będa mogły czekać...

Cieszę się, że mam cudownego partnera, bardzo mnie wspiera, mamy najlepszy czas w naszym związku.

Poza tym nadrabiam braki w literaturze i chodzeniu do kina, teraz trwa super festiwal w Gdańsku - All About Freedom... Można pomyśleć o czymś innym niż poród ;-) Polecam gorąco.

Pozdrawiam wszystkie mamuśki serdecznie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Paniqa czyli wniosek jest taki, że nie jest aż tak źle z tą krzywą, bo inaczej doktor by Cie tak szybko nie puściła, także głowa do góry :)
Ja dziś jakaś opuchnięta jestem, do tej pory na to nie narzekałam, a teraz i ręce i oczy, najmniej stopy ;) Chyba sobie ciśnienie zmierze...

ja to moglabym i po terminie urodzic tzn po nowym roku:P byle sn a nie cc, no ale to sie okaze czy wogole moge...

wrocilam z klinicznej ( ponad miesiac temu sie zapisywalam) z tym moim cukrem zdegustowana, mialam byc na 10, bylam, a okazuje sie ze nie ma godzin, bo dr z oddzialu schodzi raz w tygodniu pacjentki przyjmowac, kolejka spora, wiec poczekalam grzecznie 1,5godz. zeby dowiedziec sie ze mam ta krzywa cukrowa powtorzyc i jak beda wyniki to sie pomysli co dalej... fajnie zaczety 33tc:/ ja naprawde nie wiem jak tu byc spokojnym,ciagle cos,zaraz dojdzie mi 5 innych chorob bo co chwila coś, całkiem osiwieje nim urodzę...

a teraz w koncu lece do roboty, chociaz sie odstresuje troche

Miłego dnia;)

Ehh.. przewijam te listę i przewijam i jestem prawie na samym końcu... jedyny złego plus to tak że będę znała wszytskie Wasze 'sposoby'na maluchy... kolki, spanie itd. :-) przetrzecie szlaki :-)

uaktualniam listę, bo nikt nie dopisał Tinnery do rozpakowanych

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:

14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo

LISTOPAD:

02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa
12/11 justyna_ - synek / zaspa
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
21/11 paproszysko - córka
23/11 Cyganka Asia - córeczka Ewa
25/11 lyneth - synek
26/11 AniaK - córeczka / Zaspa
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka
????? Asia - córeczka Pola i synek Konstanty / Kliniczna

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 - córeczka Zuzia / Redlowo / Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
05/12 Katya - synek / Zaspa
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
12/12 JagodowaMama - córeczka Jagódka
12/12 Natala - córeczka / Redłowo
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna - synek / Zaspa
31/12 paulavera89 - córeczka

widzę, że większość dziewczyn chciałaby urodzić przed terminem:) tez się do nich zaliczam, no ale niestety to nie od nas zależy tylko od tych co w naszych brzuchach mieszkają, zobaczymy:)

wczoraj była tak piękna pogoda, że chyba przesadziłam ze spacerem, normalnie nieżywa byłam wieczorem a dziś ciężko było wstać. ja też nie mam problemu ze snem (poza tym, że wstaję po 3 razy do toalety), śpię po 8-9 godzin dziennie, a i tak mogłabym dłużej.

MarcysiaS spróbuj małymi łykami popijać mleko na zgagę, mi pomaga doraźnie.

mamazosi, mondar, amadea jak któraś z was zamilczy na kilka dni będziemy wiedzieć, że u was się zaczęło:) trzymam kciuki!

a jeszcze spojrzalm na suwaczek 3 lat i 8 m-cy temu w tym tyg ciazy urodzilam mojego synusia po 46 godz porodu 23.41. wiec juz teraz lezalm na sali podpieta pod roznie urzadzenia ....

mamazosi moj synus lepszy dzisiaj przyszedl do nas o 5 odprowadzilam go do lozak no i co po 30 min juz u nas w lozku wyladowal ale co z tego jak ja sobie nie moge znalesc miejsca. boli mnie brzuch podbrzusze tak dziwnie do tego pochwa
dzisiaj mam wizyte u polozne ale i tak w cuda nie wierze ze mnie zbada pewnie standard pyatnie pk? cisnienie tetno malej i tyle. no zoabczymy jak to bedzie.
a co chodzi o zgage mi tez juz nic nie pomaga poprostu maskra teraz po wsyztskim co jej pije.... no coz koniec jest bliski.....

A moje dziecko o 5.30 dziś pobudka super humor i wyspana.zaraz idzie do przedszkola,bo lubi być przed śniadaniem wtedy może spokojnie pobawić a ja ją ok 15.00 odbieram.Ostatnio wraca umordowana tyle mają atrakcji.
Co do mojej ginki nie dała mi skierowania bo nie puchne,nie mam nadciśnienila- mam 100/60, nie jestem w grupie ryzyka tej gestoży także kazala się obserwowac i jakabht co to jechac na IP.jutro powtarzam badanie.Ale nAdciśnienie jest gorsze niż to białko w moczu:)
Ja też niedospana,a w weekend małej urodzinki także sob i niedz goście..
U mnie 38 tydz i nic się nie dzieje...jakoś nikt nie rodzi przed terminem.
A co do mojej ginki to dała mi taki zestaw badan ze aż się zdziwiłam,jakieś enzymy wątroby,cholesterol itp.będę przebadama od stóp do głów

Katka, ja bardzo doceniam teraz, ze moj już taki duży. Nie wyobrażam sobie, jak fumkcjonujesz w ciazy z takim maluchem:( co prawda mi za bardzo nikt nie pomaga, łącznie z tatusiem, ktory tez jak dziecko;) a jak urodzisz, będziesz miała kogoś do pomocy?
Jestem ciekawa, jak to sie uda wszystko zorganizować...

Moj tez marudzil w weekend i cieszylam sie, ze do p-la go pogonie (oczywiście zawsze, jak nie pracuje a on w p-lu, to zapominam, ze mam go dość i czuje sie jak wyrodna matka:( a tu klops - jutro znowu w domku:( ma niezle podbite oko. Panie sie pewnie ucieszą, ze go nie ma, bo ostatnio strasznie lobuzuje i efekty są:(

Ja mam znowu zgage gigant - i myśle, ze dieta nie ma tu dużego znaczenia, po prostu młoda ciśnie, gdzie sie da:( no nic to - dobranoc wszystkim. Katka, ty tez spij, bo sie zajezdzisz

Mamazosi a jak często masz teraz badać mocz? Nie chciała Cię wysłać do szpitala? Super, że trafiła Ci się taka fajna lekarka bo to chyba na nfz raczej rzadko spotykane.

Ciekawa jestem która teraz będzie następna:))) Mondar już w sumie też jesteś tuż tuż:)))

Co do Wszystkich Świętych to zostajemy w domu, 2.11 jeśli będzie miał kto do nas przyjechać to mąż pojedzie na grób swojego Taty. A ja w taki dzień nie planuję, bo na drogach nerwowo i duży ruch.

Marcysia ale Ci synek niespodziankę zrobił;/ Momentami to włosy dęba stają;/ Jasiu od 2 dni jest taki marudny, że już brakuje mi pomysłów i najgorsze, że jeszcze nie potrafi powiedzieć dlaczego, nie wiem czy ząbki czy coś innego a może tak po prostu.
Jutro nas czeka lekarski dzień, najpierw diabetolog, później ginekolog a w między czasie mam nadzieję, że uda mi się złapać siuśki Jasia na posiew bo ostatni nie wyszedł. Dzisiaj planuje położyć się max o północy bo wczoraj poszłam spać o 3 i w dzień to normalnie jak zombie się czułam. Ach przydałaby się na powrót ciocia ale póki co mogę pomarzyć:D

i ja po wizycie jestem szyjka skrócona i rozwarcie na jeden palec, pan dr stwierdził że coś zaczyna się już dziać ale szału jeszcze nie ma a ja jestem bardzo ciekawa kiedy godzina zero wybije :)

Inne tematy z forum

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Jak mieszka się w Wejherowie? (34 odpowiedzi)

Być może będziemy musieli wyprowadzić się z Gdańska w okolice Wejherowa, bo mąż dostał dobrą...

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...