mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (12)

Link do poprzedniego watku:
http://forum.trojmiasto.pl/mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-11-t498219,1,160.html

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa
12/11 justyna_ - synek / zaspa
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
21/11 paproszysko - córka
23/11 Cyganka Asia - córeczka Ewa
25/11 lyneth - synek
26/11 AniaK - córeczka / Zaspa
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka
????? Asia - córeczka Pola i synek Konstanty / Kliniczna

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 - córeczka Zuzia / Redlowo / Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
05/12 Katya - synek / Zaspa
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
12/12 JagodowaMama - córeczka Jagódka
12/12 Natala - córeczka / Redłowo
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna
31/12 paulavera89 - córeczka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (12)

Ja nie chodzę do lekarza z Wejherowa, w którym będę rodzic. Może to błąd. Z moim szczęściem i tak nie trafilabym na jego dyżur :-P

hej
Lollipop i Marcysia mamy zbliżone terminy. A u mnie dziś coś zaczyna się dziać-są bóle brzucha i jakiś dziwny ucisk na pochwę, właśnie uciekam na wizytę i zobaczę co tam slychać.
Ja ma ginkę z Klinicznej,ale sama poleca mi Zaspę bo jak mówi na klinicznej pierwszeństwo maja patologiczne przypadki. Poza tym z Zaspą jestem oswojona i jakos miło wspominam pierwszy poród tam.

Lollipop - widzę że mamy tylko 4 dni różnicy:) ciekawe, Która bedzie pierwsza:) ja nie muszę, nie spieszy mi sie, tyle rzeczy jeszcze do zrobienia...

Ja chodziłam do lekarza, ktory pracował w wejherowie. Nawet o tym na początku nie wiedziałam, ale akurat był na izbie przyjęć. Zawsze był zdania ze przy ułożeniu miednicowym mam mieć cc i faktycznie jak sie rano w szpitalu pojawilam to napisał, ze duże dziecko i cc bez żadnego gadania. Śmiał sie tylko, ze akurat kończy i mogłam poczekać z tymi wodami:) widocznie, jak na izbie przyjęć stwierdza ze cc to już potem u góry nikt z tym nie dyskutuje. Teraz chodzę do babki, która chyba na klinicznej pracuje, ale i tak planuje jechać do wejherowa. Jestem już z tym oddziałem oswojona:)

Delie ja zmieniłam lekarza w 32 tygodniu :) Akurat się złożyło, że jest ze szpitala w którym planowałam rodzić ale to nie był główny powód dla którego go zmieniłam. Po prostu moja lekarka mi podpadła :) Ale czy lekarz ze szpitala coś daje to nie wiem, chyba zależy od lekarza. Moja kuzynka chodziła do lekarza ze szpitala w którym rodziła a jak się akcja zaczęła to nie było go na dyżurze i nic jej nie dało to że do niego chodziła, męczyła się 36h dopóki on nie przyszedł na dyżur i nie zdecydował żeby podać oksytocynę i przebić pęcherz. A o tym moim lekarzu to jedna dziewczyna mówiła, że zadzwoniła do niego jak wody jej odeszły i jak dojechała do szpitala to lekarz na dyżurze już wiedział, że przyjedzie.

Delie, i wszystkie pozostałe Mamusie, witajcie po przerwie :-)

Tak, wybierałam najpierw lekarza, a potem szpital, okazało się to zgodne z wytycznymi, tzn. chodziło o to, by przy ciąży bliźniaczej szpital do rodzenia miał bardzo wysoką referencyjność i był przygotowany na wszelkie niespodzianki... Mam to szczęście, że lekarza mam bliziutko domu, i jest kompetentny i sympatyczny

Dziewczyny a do jakich lekarzy chodzicie? Czy w szpitalach, w których planujecie rodzić?

Ja jakoś ostatnio myślę o zmianie :) Szybka jestem jak nic :)

Nasz maluszek również tylko rościąga się a ulubiona część ciała jaką pokazuje to pośladki :) wczoraj na usg dowiedzieliśmy się co to za kulka co chwilę wystaje, waży 3087gr +/- 450 gr i pani dr powiedziała że jest już tak upakowany w moim brzuszku że na nic już nie ma miejsca a szaleje niesamowicie, całe badanie kręcił się. A co najważniejsze mam być gotowa w każdej chwili na porodówkę bo według pani dr powinnam przynajmniej tydzień przed terminem urodzić, jakoś to po wodach widziała że są już na dole, w środę mam wizytę u swojego dr więc dowiem się jak tam z szyjką jest, czy też do porodu się szykuję :)
Dzięki wczorajszemu usg pełna mobilizacja i wkońcu spakowałam się już na gotowe torby stoją przy drzwiach wrazie czego :)
I oczywiście żeby nie było zbyt pięknie (całą ciąże wszystko było ok), to niestety wynik na paciorkowca mam dodatni, jestem przestraszona czy na czas dostanę antybiotyk żeby maluszkowi nic się nie stało podczas porodu.

Aagusias81 z tymi witaminami, to ja tak zrozumiałam, że to na próbę, czy dalej tak przybiera pomimo odstawienia. No i mimo wszystko nadal każe mi brać kwasy dha i magnez z potasem, no i tardyferon z kwasem foliowym, więc zobaczymy. Mi się wydaje, że to po rodzinie męża będzie taki duży, bo tam wszyscy powyżej 4 kg się rodzili, a szwagier miał nawet ponad 5 kg.
Co do staników, to każda firma ma inną rozmiarówkę, ja przymierzałam różnych firm i zawsze wychodził inny rozmiar. A bawełniany ostatecznie kupiłam w Smyku za 30 zł chyba.

A u nas ze świętami to jedna wielka niewiadoma. Mam termin na 15/12, ale nie wiadomo kiedy rzeczywiście urodzę. Generalnie to pewnie do nas przyjdzie parę osób na wigilię o ile urodzę przed świętami, bo ja z małym nigdzie się ruszać nie będę:)

Mamazosi mój Mały też już nie kopie tylko się rozpycha. Czasami tak się wypnie, że brzuch z jednej strony bardziej mi odstaje, fajnie to wygląda :D Ale ogólnie nie mogę na niego narzekać, grzeczny jest w brzuchu, mam nadzieję że jak się urodzi też będzie grzeczny :)

Aagusias81 ja kupowałam stanik bawełniany w Akpolu. Za niecałe 40 zł więc nie tak źle :) Stanik chyba lepiej przymierzyć i najwyżej wtedy zamówić na allegro.

Co do świąt, to ja niby mam termin na listopad ale nie wiem czy będę gdzieś jechała. Jeżeli już to do Babci, tam będzie 10 osób więc nie tak źle bo u Cioci będzie ponad 20 a to trochę dużo według mnie jak dla takiego Maluszka. Poza tym będą tam też dzieci i będzie głośno. No ale zobaczymy, wyjdzie w praniu jak to będzie :)

Dziewczyny czy ktoras z Was kupowala staniki do karmienia bawelniane i jesli tak to gdzie? Kupilam ostatnio dwa na allegro i musialam odsylac bo zanizona rozmiarowka byla... Teraz juz nie chce przez neta kupowac bo potem tylko problem.

Dzięki Mamozosi. :-)
No właśnie... ja do świąt chciałabym już się czuć dobrze i nauczyć się obsługi Małego. Nie wyobrażam sobie też że wychodzę że szpitala i np. następnego dnia jadę na kolację wigilijna gdziekolwiek bo i dla mnie i małego będzie za wcześnie. A po jakiś 2 tyg już chyba będę pewniej się czuła..
Nie oglądam porodów. Nie mogę patrzeć. Nadal mnie to odrzuca. Nie wiem co ze mną nie tak ale nadal nie widzę tego jako pięknego momentu... muszę przeżyć chyba..

Filipinka to dziwne ze gin kazala Ci witaminy odstawic, ze niby dziecko duze? Kochana , ja mialam ostatnia wizyte z pomiarem miesiac temu i corcia juz wtedy wazyla 1880 gram, mimo to gin nie kazal odstawiac tabletek. Swoja droga jakos nie chce mi sie wierzyc ze to witaminy maja wplyw na wielkosc dziecka. To sa geny i predyspozycje. Moja mama urodzila dwojke, ja wazylam 4200 gr a moj brat 4750 gr i naprawde naie ludzilam sie nawet chwile ze moje dzieci beda sredniakami. No i teraz tez sie nie nastawiam:)

ja też biorę witaminy codziennie. ale cały czas mam wrażenie, że brzuszek mały, choć teraz widzę jak z tygodnia na tydzień coraz większy.

perfectangel ja z pierwszego usg termin mam na 13.12, więc mamy podobnie. ja tylko na święta chcę być już w domu, jakoś nie widzę siebie w wigilię w szpitalu;)

Nie wiem czy to ta pogoda, czy co, ale bym tylko spała. Dzisiaj wstałam po 10, masakra jakaś.

Ja tam tych programów o porodach, porodówkach i innych nie oglądam, jakoś wnerwiają mnie tego typu programy:)

Joahne nas w sumie dzielą 3 dni i mój ważył w 30 tyg 1550 g a w 32 tyg 1900 g. Ginekolog aż kazała mi odstawić tabletki witaminowe, bo za szybko przybiera.

Perfectangel dobrze że wszytko ok:)
Amadea masz rację za pierwszym razem było łatwiej,a teraz wiemy jak to jest i ma się inne podejście, ja mam racjonalne:)

Nasz bobas waży 1850g. Ale prof Preis ocenia mnie bardziej na 33 tydzień, cżyli tak jak wynika z OM (termin 10-13 grudnia ). Mimo że sam na usg w 12 tygodniu określił termin na 20 grudnia, choć wczoraj mówił że jak już to 18ty. :-) Jak więc zrozumiałam po wczorajszej wizycie mam terminy każdego dnia między 10tym a 20tym. A pewnie Maluch zrobi mi na złość i wyjdzie po 20 tym ;-). Oficjalnie jest 20.12.2013 a synek wyjdzie jak będzie gotów. ;-)
W środę idę znów na wizytę, tym razem do mojego lekarza i jestem ciekawa jak go zważy.

perfectangel to ile twój mały waży? mamy bardzo zbliżone terminy. ja się dowiem w przyszłym tyg ile moja urosła. a co do sali położniczej, mi wszystko jedno z kim i na jaką sale trafię, jakoś najbardziej w tym wszystkim przejmuję się porodem, a jak już będzie po to mi wszystko jedno;)

amadea99 a to prawda, że w uk po porodzie naturalnym tego samego dnia wypuszczają do domu?

ja jak zwykle z rana walczę z nasilonymi dusznościami. siedzę i nic nie robię a sapię jakbym szła szybkim marszem. ale samopoczucie lepsze niż przy beksowo-płaczliwym nastroju w weekend;)

Marcisia piszesz o tych porodach ze w Polsce jest tyle sprzetu ze za kazdym razem jestescie mierzone macane i takie tam. japrzechodze druga ciaze w uk i tutaj nie ma takicha "macanek" brzuch mi mierza miarka obmacaj brzuch jak jest ulozone dziecko urzadzaniem sprawdzaj tetno dziecko, z jednej strony to dobre ale tak jak czytam ze wiecie ile waz wasze dzieci mierza wiecie jaka dlugosc szyjki itp. to tez poczesci chcialbym wiedziec duzo wiecej ale z drugiej strony zalezy jak sie do tego podchodzi.:)
a tutaj w szpitalach maja super sprzet ale lekarze no coz temat rzeka:)

mamazosi wczoraj jeszcze mi odchodzil czop dzisiaj nic sie na razie nie dzieje. a stracha mam coraz wiekszego pomimo ze to drugi raz. moze czasmi lepiej nie wiedziec co cie moze czeka:)

hej,
jak dziś samopoczucie mamusiek?
Amadea jak się miewasz?
Tianerra chyba bardzo zajęta z 3dzieci, bo nic nie pisze. Dzis dzień wizyt, zobaczymy co słychać u brzdąca.
Dorcia86 gratuluje udanej wizyty:)
Co do oglądania porodów to ja jestem przeciwna, nie lubię i nie chcę, stresuje mnie to.

Inne tematy z forum

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??

Pediatra przychodnia morena (8 odpowiedzi)

Możecie polecić jakiegoś pediatre z przychodni Morena? Długo się czeka na wizytę w gabinecie...