mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (13)

Dziewuszki może nowy wątek już co? :)

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:

14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/ 2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/ 3260g/54cm

LISTOPAD:

02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
08/11 anka165
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa
12/11 justyna_ - synek / zaspa
13/11 agam205 - Syn
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
21/11 paproszysko - córka
23/11 Cyganka Asia - córeczka Ewa
25/11 lyneth - synek
26/11 AniaK - córeczka / Zaspa
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka
????? Asia - córeczka Pola i synek Konstanty / Kliniczna

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 - córeczka Zuzia / Redlowo / Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
12/12 JagodowaMama - córeczka Jagódka
12/12 Natala - córeczka / Redłowo
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna - synek / Zaspa
31/12 paulavera89 - córeczka

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=500644&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (13)

Asia można zrobić sobie herbatę, czajnik jest na korytarzu,na stoliku,więc spokojnie. Jeśli chodzi o torby to nikt jakoś specjqlnie na to uwagi nie zwraca. Wręcz same położne czy pielegniarki mówią, że spakować się w dwie, jedną dla nas, jedną dla dziecka. Chodzi o to, żeby było tobie wygodnie, zebyś nie musiala szukac pozniej rzeczy. Co do diety po cc to faktycznie nie mozna jesc jakis tlustych, smazonych rzeczy, zreszta niewiele sie chce i mozna przez to ze lezysz plackiem, ale cos jesc trzeba, najlepiej jakies zupy,domowy rosol. Ja jestem na biezaco z wiadomosciami, bo niedawno siostra rodzila blizniaki na klinicznej przez cc, a ja sama tez sie tam wybieram na porod juz wkrotce, bo jestem w 39tyg 4 dni, wiec zegar tyka

Hej Dziewczyny,

Ja po wczorajszej wizycie u lekarza. I po ktg. Jak to stwierdził lekarz - nuuda... ;-) Wyniki dobre, ktg też dobre, był widoczny jeden mały skurcz, czego nawet nie zauważyłam, ja nawet nie wiem, na czym dokładnie polegają te wczesne skurcze... Jak powiedziałam mojemu doświadczonemu chłopakowi, który ma juz kilkuletnią córkę z poprzedniego związku, że rano czuję jakby takie dziwne ciągnięcie w dół w okolicy pośladków, to on stwierdził, że to są właśnie te skurcze... Naprawdę, dziewczyny?...

Lekarz powiedział, że 18.11. będzie już bardzo poważnie i pewnie położę się do szpitala, mam nadzieję, że moje bliźniaki wytrzymają do tego czasu, potem raczej maks. do 25.11. będzie rozwiązanie, bo inaczej grozi to niedotlenieniem.

U mnie na szczęście rozstępów nie ma, brzuszek okrąglutki, też jestem przerażona wagą, bo mam teraz aż 19 kg więcej... Czego ogólnie tak bardzo nie widać, bo jestem wysoka. Dobrze się czuję ze sobą, włosy i paznokcie mocne jak nigdy, tylko cera trochę szwankuje.

Koszule do szpitala polecam z Textil Market, mają takie rozpinane do karmienia w różnych rozmiarach, takie zwykłe, ale niedrogie bo w cenie 28-40 zł.

Zastanawiam się, jak czytam Was, nad tymi torbami do szpitala. Na Klinicznej podobno niczego nie dają, wszystko trzeba mieć swoje, więc mi wyszło, jak się spakowałam, jedna walizka nieduża dla siebie i dzieci po porodzie, i jedna torba dla siebie do porodu i ewentualnie na patologię, jak wcześniej przyjadę. Dużo miejsca zajmuje szlafrok, pieluchy(choć tylko jedna mała paczka), wkładki laktacyjne, chusteczki nawilżane... Wszystko po jednym opakowaniu, ubranek po 4 komplety na jedno dziecko, bo wiadomo, że zostanę trochę dłużej, szpitalnych nie dają, wiem oczywiście, że mój partner będzie do mnie codziennie dojeżdżać z Gdyni i przywozić mi , co będę potrzebiwać...

Dziewczyny, a wiecie, jak to jest jest z jedzeniem w szpitalu? Po CC podobno jest jakaś dieta ścisła przez dwa dni, wiecie coś o tym? I czy na Klinicznej jest możliwość zrobienia sobie herbaty, wyparzenia butelki wrzątkiem?

Pozdrawiam,

Amadea - to zaciskaj nogi jeszcze przez weekend:) po 1 listopada to już mozna rodzic:)

Lollipop - u mnie tez chyba jednak szybciej nic sie nie wykluje:( a na wywoływanie tez nie mam ochoty:(

Ja mam niestety same jasne koszule, te mężowie t-shirty są zdecydowanie za krotkie. Bardzo dobry jest pomysł z lumpkami. Moze sie dzisiaj wybiorę.

Butelki poprzednio nie miałam, ale teraz kupiłam. Jestem garnka nuk jesli chodzi i o Smoczki i butelki, ale kupiłam mała, tez chyba 150.

Szkoda, ze was na koniec jeszcze jakieś przeziębienia łapią:( a jutro jeszcze tournee po cmentarzach:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

jezeli chodzi o butelki my na pocztku mielsimy aventu ale przeciakaja pozniej kupilismy buteli dr browna i dla mnie najlepsze:)ale to moje zdanie. no i mi sie przydaly bo malego karmilam sztucznie. niestety mojemu synkowi piers nie wystarczala i do tego jeszcze musialam brac antybiotyk wiec przeszlismy na sztuczne.
ale tak jak ktoras z was napsilam nie ma co szalec bo to wszytsko zalezy od dziecka wiec moze nawet nie beda potrzebne na poczatku:)
mam nadzieje ze tym razem uda mi sie karmic piersia:)
ja na razie dalej 2 w 1:)

dziewczyny a szlafrok to taki niezbędny jest do szpitala? przecież na oddziale jest gorąco. ja mam w domu taki gruby i musiałabym nowy kupić jakiś cienki...

też zauważyłam, że jak jestem na zakupach czy na ulicy to ludzie patrzą na brzuch, jeszcze zależy jak jestem ubrana i czy jest mocno wyeksponowany. ale trochę to denerwujące jest.

kurczę ja nie mam ani jednego kaftanika i nie wiem czy kupować. mam nadzieję, że urodzę jednak na klinicznej a tam nikt nie patrzy jak ubierasz dziecko. wy dziewczyny bierzecie kaftaniki?

lyneth to masz łobuza w brzuchu! dobrze, że z małym wszystko ok, wracaj do zdrowia, coś pechowa jesteś z tymi przeziębieniami. dzięki za info o pobieraniu wymazu na paciorkowca w invikcie:)

jeśli chodzi o butelki to mam trzy, wszystkie z gratisów (avent 125 ml, tomme tippe 340 ml, lovi 150 ml). nie kupuję na razie innych, bo nie wiem czy się w ogóle przydadzą.

słuchajcie, a dla osoby towarzyszącej przy porodzie trzeba kupować te szpitalne foliowe kapcie i ten płaszcz zielony? tak sobie myślę, że faceci się w tym mega zapocą przez ten czas...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Też poluję na jakąś koszulę na porodówkę w lumpeksach :) ostatnio zamiast koszuli wyniosłam z lumpka czapkę na jasień :) ale ja już tak mam :D stwierdziłam, że później i tak wywalę tą koszulę, więc nie ma co szaleć za bardzo :)
A butelkę mam jedną tommee tippee, dziś miałam dostać też laktator z tej firmy, tam pewnie będzie 2 butelka :) one są dostępne w Smyku, więc w razie potrzeby będę miała na tyle blisko by szybko kupić drugą, więc narazie w temacie nie szaleję :)

ja do porodu biore czarna koszule z lumpeksu za 3 zl:P Ja butelki posiadam 2 duze lovi i 3 male 150tki 2 avent i 1 lovi ktore dostalam na szkole rodzenia , ogolnie bym nie kupowala ale na duze byla promocja , a jak dawali na szkole to bralam i tak sie uzbieralo:)

A kupujecie butelki? Jeżeli tak to które i ile? :-)

Hej :)

Też jestem po wizycie. Nadal wszystko pozamykane, szyjka dalej ma ponad 4 cm i lekarz powiedział, że na razie na poród się nie zanosi. Ech a tak liczyłam na szybszy :) Następną wizytę mam w pon ale to w Swissmedzie więc pewnie tylko ktg a u lekarza we środę, może coś się ruszy do tego czasu :)

Mój brzuch też nieciekawie wygląda, tak samo jak uda... Liczę na maść contratubex, że coś pomoże... I jeszcze te kilogramy... Oglądałam dzisiaj zdjęcia sprzed ciąży i zaraz musiałam przestać bo doła złapałam. Jaka byłam chuda i ładnie wyglądałam a teraz to masakra... A pomyśleć, że myślałam że wtedy byłam gruba :D

Delie ja do porodu biorę starą koszule nocna a na oddział mam dwie, takie do karmienia rozpinane, kupowałam je w sklepie u siebie na osiedlu ale na allegro też ich pełno jest :)

Ja mam dwie torby, jedną większą dla siebie i jedną mniejszą dla Małego, podobno wygodniej jest mieć osobno rzeczy swoje i dziecka. I dodatkowo pokaże Mężowi co gdzie w domu jest żeby w razie co wiedział skąd brać jak poproszę żeby mi dowiózł :)

a jutro lub w weekend chcemy z Mężem w końcu iść do kina :) Na Istnienie :D I to był mój pomysł a nigdy nie oglądałam horrorów a teraz, w ciąży, to już kolejny.

Anka165 - kosmetyki Hippa są dostępne w Superpharmie. Widziałam też w Tesco.

niesia26 - co do Zaspy to nie plotka :) Dzieci leżą tam w kaftaniku i pieluszce, zawinięte w becik. Ciuszki potrzebujesz tylko do pokoju odwiedzin, żeby kikut pępowinowy był zakryty, ale na sali z mamą sam kaftanik i pieluszka. Ta położna mówiła.

Iwona84 - łączę się z Tobą w szybkim przybieraniu na wadze! Mi też długo waga stała, a teraz co tydzień to dodatkowe kg przybywają. Na szczęście wszystko idzie w brzuch, a nie na boki i nie widać tych kg.

Ja dziś jestem po wizycie. Mały ok, nie jest duży jak na wiek ciąży i niestety mimo usilnych prób lekarza nie dało się go ani zważyć, ani zmierzyć, ani nawet zrobić fotki, tak szalał!!! Jest ułożony nisko główką w dół. Patrzyłam na usg i najpierw zasłaniał piąstkami buźkę i kopał nóżkami, to lekarz kazał chwilę poleżeć na boku w nadziei, że uda się jakąś fotkę pstryknąć. Niestety, drugie podejście ukazało mojego synusia, który wkłada sobie palce od stópek do buzi! :) Tak się bawił! Aż lekarz był ubawiony i patrzył z podziwem, co on tam wyprawia w brzuchu. Widok naprawdę niesamowity!!! Szkoda, że fotki nie dało się zrobić :(
Robiłam też ktg i na szczęście było idealnie książkowe! Szyjka się uspokoiła, skurczy żadnych nie mam więc raczej dotrwam do terminu. Bardzo mnie to cieszy!!!

Ale żeby nie było tak idealnie załapałam jakieś bakterie, typowo ciążowe, jak lekarz mówi, samo przychodzi. Dostałam tabletki i maść :( Nie życzę nikomu, niezbyt to przyjemne uczucie :( Do tego w nocy obudziłam się z mega bólem gardła! Drapie, piecze i pali! Ból nie do zniesienia! Cały dzień mnie trzyma i nic nie pomaga, jutro idę do lekarza, bo chyba zwariuję! A ostatnio już tak się cieszyłam, że przeziębienie minęło. Strasznie mnie to zmartwiło :( skąd się to tak nagle wzięło? W nocy? Jestem już tym bardzo załamana :(

A badania na paciorkowca robią na miejscu w Invikcie. Nigdzie nie trzeba jeździć i zawozić.

Trzymajcie się Dziewczyny ciepło!

Jakie bierzecie i gdzie kupowalyscie koszule do porodu i juz na oddzial?

W redlowie akurat lignine daja więc ja wole podpaski miec.. Pieluch tetrowych tez maja sporo wiec wezme paczkę pampersow malych..i chusteczki..jak najmniej a w razie co to bede dzwonic żeby ktos mi przywiozl czego bedzie brakowac..

Hehe no za 4 tyg moze byc ciezko z tymi drzwuami;) jesli chodzi o szlafrok z polaru to gdybym wpakowala go do torby to bym miAla juz taka torbe jak te babki ktore do porodu się wczoraj zglosily..i nic wiecej by się nie zmiescilo, edlatego ja wezme satynowy szlafrok chyba opakowanie duzych podpasek. A pozostale opakowania niech mi maz dostarczy..bo one faktycznie duzo miejsca zajmują

Moj brzuszek wyglada jakbym piłkę lekarska polknela i strasznie wszyscy na niego patrzą. Tez tak macie? Za to wwagowo nie drgnęło - ważylam 100g mniej niż 4 tygodnie temu. Dziwne. A młoda już 3600 i okazuje sie ze wszystko twarde i pozamykane, więc babka stwierdziła ze tydzien po terminie mam sie zgłosić do szpitala :/ no to mi sie już nie uśmiecha:( już jednego grudniowego dzieciaczka mam.

A co do podobnych wózków to dzisiaj widziałam na ulicy 3 rozmawiajace mamy z x-landerami a po drugiej stronie jechał czwarty:)

Biooil to ja wlasnie smarowalam zeby tego nie miec i jak widac nie pomoglo;/ bede musiala poszukac czegos dobrego na blizny.

ja tez mam mala torbe:) najwiecej miejsca zajmuja mi te wielkie podpaski, mam w sumie trzy paczki, dwie dostalam od kolezanki, wszystko nie jestm mi potrzebne bo poprzednim razem uzylam te co dostaniemy w szpitalu plus kilka z tore przyniosla mi mama, no chyba ze bedzie sie ze mnie lala niagara;p a to czego nie wykorzystam zostawie dla innych mam:) duzo miejsca zajal tez szlafrok z polaru, jest gruby;p jedyne czego biore duzo dla dziecka to pieluchy, wtedy maz codziennie musial przynosic, wiecznie musialam malego przebierac i szlo tego mega duzo wiec teraz po prostu biore cala paczke;p

Perfectangle ja jestem z Redy :) a wózki moga być te same haha przecież dzieci nie pomylimy haha :)

Iwona84 spoko rozumiem cię i dół z wagą mi teraz też idzie kilo tygodniowo... w sumie nie wiem nawet gdzie mi to wchodzi chyba w brzuch bo mam go już takiego konkretnego rozmiaru... i jak pomyślę że jeszcze kilka tygodni eh nie wiem jak ty ale ja bokiem przez drzwi już nie przejdę chyba za te 3-4 tygodnie ha ha ha :D

A z torbami eh właśnie też nie chce wparować na porodówkę jak na wczasy do tunezji :D hihi

Ja wczoraj zwiedzałam redlowo, i jakos słabo mi sie zrobilo w glowie zakrecilo, i tak jakoś oslabiona bylam cala noc, masakra chyba powoli tez zaczynam miec slabosci, zaczełam strasznie tyc na koniec, bo tak to sie waga w miare trzymala a teraz na tydzien kilo mi przybywa od paru tyg;( ja nie jestem spakowana do szpitala ale zrobie to w weekend bo paru rzeczy mi brakuje..wczoraj 2 kobiety zglosily sie do porodu ale byly spokojne ja to bede miala przerazenie w oczach..i oby dwie mialy mega male torby.. Hm wiec bede musiala tez kombinować taka mala a reszte np wlozyc do siatki zeby maz mi przyniosl jak zabraknie..

Justyna na rozstępy biooil ponoć super... i maści na blizny.
Ja jeszcze nie mam rozstepow ale obawiam się se po porodzie mi wyjdą...pponoć to częste...

Happymum damy radę! Będziemy się na wzajem mobilizować. Chyba niedaleko mieszkamy więc wspólne spacery wchodzą w grę. Hehe tylko mamy takie same wózki. ;-)

Inne tematy z forum

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (109 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....