mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (17)

link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-16-t509087,1,130.html

Otwieram nowy wątek -może coś ruszy się u nas ;)
ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 - córeczka Zuzia / Redlowo / Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
08/12 Asiula85
12/12 JagodowaMama - córeczka Jagódka
12/12 Natala - córeczka / Redłowo
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
15/12 Małga / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (17)

Lollipop - znalazłam jeszcze w necie, że tygodniowo noworodek powinien przybierać od 120 do 250g więc w sumie w tygodniowych widełkach Franek się mieści. Dziś idizemy do pediatry, to jeszcze dokładnie o wszystko wypytam.

Co do witamin to mi lekarka w szpitalu mówiła, że jak karmi się tylko piersią to podować witaminę D i K; jak mieszanie pierś + mm to jeśli dziecko zje wiecej mleka z piersi to podać obie witaminy, a jeśli w karmiwniu jest przewaga mm to podać tylko witaminę D, bo ta K jest już w tym mleku. No i tak robię, trochę na wyczucie, zapisuje sobie ile zjada odciagniętego z piersi i bebilonu, bo jak ssie bezpośrednio z cyca to nie wiem ile tam wyśsie i wtedy odpowiednio podaję te witaminy. Głównie patrzę ile zjadł bebilonu, jak mało to K podaję, jak więcej to już nie.

Katya - u mnie na szczęście maluch śsie pierś, a potem jak jest głodny dostaje butelkę i jak trzeba ponownie go przystawiam i chętnie śsie dalej pierś. Mam czasem wrażenie byle ssać ;)

My mamy butelkę tomme tippie, ale mały jej za bardzo nie lubi. Woli butelki Mam Perfect antykolkowe, są super, bo wszystko się rozkręca, góra i butelki i dno i można dokładnie umyć i wyparzyć.

Ze spaniem to różnie, faktycznie po mm mały szybciej zasypia. Pewnie dlatego, że mm jest bardziej syte i dłużej w brzuszku leży.

Dziś mieliśmy noc tylko na cycu! Sukces! Mały spał ze mną w łóżku i ssał. Pospał 4h obudził się postekał, znowu possał i spał kolejne 4h sukces! Mi tylko strasznie ręka ścierpła od podtrzymywania sobie głowy hehe. Rano mial mały kryzys, bo zjadł moje, plus odciągnięte i dalej był głodny :( To dostał butelke i teraz ładnie śpi.

Mam pytanie do Dziewczyn, które karmią piersią i odciągają laktatorem - jak dużo mleka odciągacie po karmieniu? Tak mniej więcej? I po jakim czasie tego odciągniętego mleka jest więcej? Ja używam laktatora od ponad tygodnia i cały czas odciąga się tyle samo pokarmu i za dużo go nie ma. Byłam nawet w poradni laktacyjnej, to pani mi tam powiedziała, że dziecko i laktator nie wyciągają mi wszystkiego, bo piersi dalej są pełne, ale z czasem powinno odciągać się więcej, no chyba, że mały więcej już wyjada z piersi to będzie tyle samo. Kurcze już sama nie wiem, co z tym fantem zrobić teraz, odciągać dalej, czy nie.

MarcysiaS, nasze dzieci urodzone w jednym dniu i zachowują się dokładnie tak samo. Z moim Skarbem mam też takie jazdy, po kąpieli od 19 do 23 albo cycek, albo na rękach. Jak udało mi się go uśpić na rękach, odłożyłam do łóżeczka i momentalnie otwiera oczy i wrzask. Już miałam wczoraj dosyć i ostatnią godzinę Mąż go usypiał a ja musiałam wyjść z pokoju, bo mnie nerwy brały. A w nocy pobudka co godzinę, półtorej...

Happymum, ja Tobie życzę jak najlepiej i żeby Twoja Marysia pozostała takim aniołeczkiem, ale przygotuj się lepiej na to, że niedługo dobre się skończy. Mój Kajtuś przez trochę ponad dwa tygodnie był złotym dzieckiem. Spał i jadł na zmianę. Noce względnie przespane (pobudka co trzy godziny) także ja też się cieszyłam, że mogę się wyspać i mam mnóstwo czasu dla siebie. Niestety, do czasu...

A teraz jeszcze Młody ma czasem problemy z brzuszkiem, spina się, pręży, jakby kupy nie mógł zrobić, a przy tym płacze strasznie, ale ogólnie robi codziennie kilka sztuk. Więc nie wiem, co mu dolega. Diety nie zmieniłam, od początku jem raczej wszystko, oprócz rzeczy typowo zakazanych i nie było do tej pory problemów.

Filipinka i perfectangel trzymam za was dziewczynki kciuki żeby u Was się coś ruszyło i już żebyście na święta była ze swoimi skarbami w domku przy stole wigilijnym :)

Muszka czyli jak nie dajesz rady karmić z piersi to odciągasz swój pokarm i dajesz go w butli? Ja też tak robię bo mamy jeszcze drobne trudności z piciem z sutka...a odciągając i karmiąc z butli swoim mlekiem i tak mam jakieś chore poczucie beznadziejności, że wyrodna matka ze mnie że ogarnąć tego karmienia brodawką nie umiem....eh masakra... nie wiedziałam znaczy nie przypuszczałam że hormony tak pięknie walą w głowę po porodzie...i w ogóle się stresuje pierdołami.... i jakaś emocjonalna się porobiłam gorzej niż w ciąży...łatwo się wzruszam i łzy same lecą lol

Katya mam butelkę tommee tippee i właśnie nią dokarmiam jak jest potrzeba... Mała od wczoraj zaczęla zaskakiwać ciągnięcie sutka z pomocą nakładki (kapturka) więc teraz jedziemy na dwie opcje...albo sutek z kapturkiem albo butla z odciągniętym przeze mnie mlekiem....

Zaczęło mnie martwić że mała tyle śpi i dziś od 5rano jak sie przebudziła wzięłam czystą kartkę papieru i zaczęłam pisać godziny karmienia, ilość wypitego mleczka, i kupki.... jutro z rana jak wstanie to mnie 24h i będę miała jakiś jaśniejszy obraz tego ile ten szkrab je i jak często... żeby nie było że daje jej za dużo spać i mi przesypia połowe posiłków i zaraz z 4700g dziecka będę miała 3 kg chudzielca... już przy wypisie schudła 400g i miała 4300 więc muszę ją pilnować... śpioszka mojego

Katya jak po szczepieniu? Gorączka była czy obeszło się bez?

Mi pani neonatolog powiedziała żeby wit K dawać od 8 doby ale tylko jeśli dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym...jeśli swoim to nie dawać...a witaminę D dzień po wypisie a że wyszłam po 3 dobach więc od 4 doby życia dziecka... Co do wit K to nie wiem bo w modyfikowanym mleku ją masz i jak mieszasz jedno i drugie mleko hm może o tą kwestie warto spytać pediatrę :)

Jak tak czytam o waszych nieprzespanych nocach i zarwanych dniach to chyba w szoku jestem że moja mała póki co taka idealna...ona jak popłacze przez cały dzień z godzinę to maks... je i śpi je i śpi... w nocy od 24 potrafi a raczej śpi do 5 jak nic....potem karmienie i pobudka o 5-6....znowu jedzonko i pobudka o 8-9.... chwilami jak bym dziecka nie miała :D mąż to jej tak słodzi że jest taka kochana i idealna córcia tatusia... i mam nadzieje że jej się za tydzień czy dwa nie odwidzi bycie śpioszkiem i nie zamieni się w diabełka naszego....

Jak to było z waszymi maluchami od początku jak były grymaśne to tak zostało czy może zamieniły się w aniołki a może początkowe aniołki przeistoczyły się w płaczki i mało śpiące bąble?

Gratulacje dla wszystkich mamusiek. Ale klopsiki z tych grudniowych dzieci:) cos w tym jest, bo mój pierwszytez grudniowy i wielki był:)
A moja Matylda czasem nie do życia:( wczoraj od 15 do 23 spała max po 15 minut. I albo cycus albo wrzaski:( ciężka sprawa. A w nocy spała po 1,5h i o 7 pobudka:( ach te baby....

Gościny na liście mamusiek, wiec zglaszam rozpakowanie 10.12 o godz 8 10 w Redlowie na świat przyszła Marysia :-) 2 800 kg, 50 cm szczęścia :-) pozdrawiamy wszystkie mamusie

Ja też karmię tylko piersią, ale w piątek wyszłam na 5 godzin to Mała dostała od taty z butelki najpierw moje odciągnięte mleko a potem 2x45ml enfamilu. Polecam butelkę medeli, ciut drożej wychodzi niż inne, ale widać, że dziecko musi się postarać, żeby mleko leciało. Ciekawe, że po sztucznym mleku Mała od razu zasypiała i spała jak "zabita" - po moim pokarmie zawsze trochę się jeszcze "kręci" zanim zaśnie i wolniej zasypia. Mała przybiera średnio 20g/dobę. Dla dzieci karmionych piersią są inne siatki centylowe (wg who) niż te co są w książeczkach zdrowia dziecka. Maluchy mają prawo mniej przybierać.

Happymum ja od poczatku jestem tylko na piersi, raz w szpitalu dalam butelke i raz ostatnio sciagmelam pokarm do butelki zeby tata mogl nakarmic :-) Nigdy nie dokarmialam, ale Marysia ladnie je i przybiera. Wydaje mi sie, ze jak twoja zjadla i nie marudzi a poszla spac to chyba nie ma sensu dokarmiac. No chyba ze faktycznie nie przybiera. A i laktacja sie ustabilizuje jak bedziesz dawac tylko swoje

Jednorożec i Puchatkowa gratulacje :) Ciekawe kto będzie następny :)

Lyneth to ja pytałam ile dziennie maluch powinien przybierać, dzięki za odp. To u nas za mało Mały przybiera... Jutro położna przychodzi to zapytam czy o dużo za mało czy tak może być. Co do wagi Franka to jeśli dajesz mu tylko swoje mleko to może mniej przybierać bo na mieszance więcej dzieci przybierają.

Happymum87 ja jak miałam mniej pokarmu to dokarmiałam ale od tygodnia do wczoraj nie dokarmiałam... Wczoraj dałam butlę bo Mały płakał i się prężył i nie chciał ssać cycka a dzisiaj też płakał, dawałam mu pierś niby jadł ale i tak płakał a jak dostał butlę to zjadł i zasnął. Nie chciałam mu robić mieszanki że moje mleko i mm ale chyba jednak na noc będę go dokarmiała. W ogóle nie wiem co się dzieje, że w ciągu dnia jest super, nie płacze, raz dwa je i idzie spać i potrafi spać 4h a tak od 18 się zaczyna płacz... I w nocy budzenie co 2-3h. Teściowa mówiła żebym ściągała i w nocy dawała mu z butli swoje mleko ale boje się teraz ściągać jak mam pokarm opanowany bo boje się, że sobie narobię...

A dziewczyny jak dokarmiacie mm to jaką witaminę dajecie? Tylko D czy DiK? Bo różnie mówią...

Hej, gratuluję dziewczynom rozpakowanym :)

Happymum jak dajesz butlę to karm z butelek Tommee tippee lub Baby Ono, mają smoczki podobne do brodawek piersi, ale musi być bardzo wolny przepływ.Nie polecam dokarmiania butelką, dziecko potem się rozleniwia i nie je z piersi.Mój już tylko na modyfikowanym, bo skończyłam ściąganie, po kropli leci., a przez butlę nigdy nie zechciał nawet pociągnąć sutka 15 minut, tylko ryk i nerwy..

Dziś szczepiłam małego 6w1, pneumokoki i rotawirusy, boję się gorączki po szczepieniu..

ja mam rozwarcie na opuszek, szyjka 2 cm i nie widac skurczy na ktg, czopa nie mam juz 2 tyg niby
od piatku przechodze pod opieke poradni patologii ciazy w szpitalu w wejherowie, oni beda decydowac co za mna robic, pewnie bede jezdzic co dwa dni kontrolowac czy wsio ok
ale jak wszystko bedzie dobrze i nic sie nie bedzie starzalo i bedzie bezpiecznie dla malego to nie bede prosila o zadne wywolanie tylko raczej postaram sie do stycznia wytrzymac :-) teoretycznie mam szanse, a rok dla malego zaoszczedzony, zobaczymy... jeszcze jutro pelnia nas czeka ;-)
i tak Wam zazdroszcze tulenia slodziakow :-)

Happymum, ja się przyznam że odrobinę zageszczam moje mleko w nocy,tzn o 23 jak maly je to karmi go tata z butli 90ml mojego mleka i jedna lłyżka bebiko z odrobiną wody. I spi do 3.
A tak to dzisiaj tylko odciagane moje pil z butli bo znowu mnie poranil.
Zwazylam go dzisiaj i wazy 4400 czyli tylko 100g więcej. Nie wiem czy to trochę nie za malo.

Puchatkowa gratulacje, super data urodzenia:) Jednorożec dla Ciebie też wielkie gratulacje. Fajnie, że już jesteście po:)

Dzisiaj na wizycie dowiedziałam się, że czop odpadł i mam rozwarcie na palec i generalnie jak do przyszłego poniedziałku nie urodzę, to dostaję skierowanie do szpitala i tam zadecydują.

Te grudniowe dzieciaczki rzeczywiście duże, mój maluch też zapowiada się na 4kg chłopa:)
Happymum jak przeczytałam o 3 tyg wcześniaku z wagą prawie 5kg, to szczena mi opadła.

Jednorożec i Puchatkowa serdeczne gratulację dla was :) w końcu i wy się rozpakowałyście :)

Muszka ja się uśmiałam w swissmedzie z mężem bo nasza urodziła się w 42 tygodniu z wagą 4700 i 61 cm, a na sali leżałam z dziewczyną która urodziła tam wcześniaka z 37 tygodnia (CC) i on miał 59 cm i 4950g... gdyby ten bombel miał być jak moja Marysia w brzuchu jeszcze 5 tygodni to ciekawa jestem jaką miał by wagę lol.... A salę obok urodziła się parka bliźniąt i jedno miało 2000g a drugie 2400g czyli łącznie 4400 haha łącznie były szczuplejsze od mojego klopsika hihi :) To musiały być chyba te owoce wakacyjne i warzywka bo nie wiem skąd te rozmiarówki u tych grudniaczków

Dziewuszki przyszedł dziś mój zbawiciel pocztą...laktator...za waszą namową kupiłam medela mini elektric .... dzięki wam za radę.... jest SUPER.... w końcu nie bolą mnie piersi... i mogę spokojnie odciągać pokarm.... więc teraz męczymy się ze ssaniem z cycuszka i jak nie idzie to małej dalej swoje odciągnięte mleko z butli.... grunt by pokarm był...a reszta jakoś musi mi się ułożyć eh...

Dziewuszki które karmią piersią to od początku karmienia dokarmiałyście maluchy czy starałyście się tylko piersią karmić? Bo ja jak teraz odciągam ten pokarm to wyłączyłam już bebilon i mała śpi więc chyba się najada tak samo...hm sama nie wiem... myślicie że moje mleko starczy jej w zupełności?

Jednorożec gratuluje dużej zdrowiutkiej córci!

Pozazdrościłam Wam Dziewczyny suwaczka i też chcę! Mam nadzieję, że mi wyjdzie wstawienie...

muzynia coś się nie odzywa... może już ma małą przy sobie

Któraś z Was pytała o przyrost wagi dziecka. Pytałam położnej, dziennie maluch powinien przybierać ok 30g

To u nas coś się nie zgadza i nie wiem, chyba ostatnio Franek był źle ważony, może w pieluszce, nie zwróciłam uwagi albo pani przy wpisie się pomyliła, bo wyszło 3850 w piątek a dziś 3770 to tak by znów spadł z wagi przez kilka dni? Kurcze sama już nie wiem...

Jutro idziemy do pediatry, to zobaczymy ile będzie. Odstawiam mu powoli bebilon, wczoraj cały dzień był tylko na moim mleku, tylko w nocy trochę bebilonu dostał bo był straszny krzyk i głód, to może na moim tak słabo przybiera? No zobaczymy....

Jak na razie ładnie śpi, zdążyłam ugotować i zjeść ciepły obiad :)

No, duże te dzieciaki, to fakt :) mąż do czasu, gdy zobaczył jak wygląda poród cieszył się z rozmiarów małego. Później, jak zobaczył, że ciężko mu wyjść to był mniej pocieszony :D ale to fakt, że większe dziecko jest łatwiej złapać - przynajmniej nam :)
a odnośnie porodówki w Wejherowie to chyba nic mnie nie zaskoczyło... Nie trzeba brać swoich podkładów, bo rozdają je na kilogramy i te szpitalne bardzo mi podrasowały :) ale w razie jakiś pytań chętnie odp... :) lecę, bo Jasiek daje głos :D

Hej dziewczyny.
No właśnie strasznie duże te dzieci rodzimy w grudniu :) Może po letniej mieszance ze świeżych owoców i warzyw takie urosły.
Jak jeszcze w ciąży oglądałam Porodówkę i te inne programy to tam prawie nie było dzieci powyżej 3,5 kg.
A mój jak leży na mnie na brzuszku to już nawet głowe podnosi i obraca.

jednorozec gratulacje Amelci:)duze te nasze dzieciaczki sie rodza:)

Jednorozec gratulacje!!! Wszystkiego dobrego dla Was!

Witajcie dziewczyny :) Zgłaszam się jako rozpakowana (nareszcie)...12.12 o 1.05 urodziłam SN przepiękną Amelkę w szpitalu na Zaspie. Miała 4100g i 56cm...Od wczoraj jesteśmy już w domku,odezwę się poźniej i zdam dokładniejsze relacje

Pozdrawiam i lecę karmić Księżniczkę ;)
image

Happymum, mnie ten brzuch bardziej ciągnie i skręca. Nospa pomaga. Jak mi do końca tygodnia nie przejdzie to chyba pójdę na kontrolę
Mały miał wczoraj w nocy i dzisiaj w ciagu dnia znowu kolki. Ja spróbuję z nabiałem i zobaczymy czy będzie gorzej. Coś w końcu muszę jeść. A biszkopty i chleb powoli mi się nudzi.
Puchatka gratuluję!

Inne tematy z forum

Adwokat- rozwód- podział majatku (63 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....

Gdzie kupię duże kartony? (20 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...