mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (17)

link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-16-t509087,1,130.html

Otwieram nowy wątek -może coś ruszy się u nas ;)
ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 - córeczka Zuzia / Redlowo / Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
08/12 Asiula85
12/12 JagodowaMama - córeczka Jagódka
12/12 Natala - córeczka / Redłowo
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
15/12 Małga / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (17)

Hej
Co do macierzynskiego rocznego nalezy zlozyc: druk zus z-3 do zabrania ze strony,druk o urlop macierzynski oraz dodatkowy,druk o rodzicielski.te dwa ostatnie tez ze stronki mozna sciagnac.dodatkowo nalezy zlozyc alt urodzenia dziecka I swiadectwo pracy. W Gdansku w zusie jest bardzo mila Pani pomaga wypelnic papiery,wszystko sprawdzi I nawet zadzwonila sie spytac kiedy bedzie wyslana zasilku.zlozyam 30.11 a pieniazki byly 23.12.polecam

No ja nawet skierowania nie mam wiec lipa pewnie prywatnie bede musiala zrobic moja zuza chyba tez ma sapke bo przy karmieniu tez sapie ale e nocy jak śpi to normalnie oddycha..bez sensu ze nie dostalam skierowania na to usg, a mozna sie szybciej zarejestrowac nie majac jeszcze skierowania?

gratuluję nowym mamusiom:)

wyczytałam dziś, że ta sapka w wyniku nieodśluzowania przy porodzie można trwać nawet do roku! wasze dzieciaczki były odśluzowane?

Cyganka Asia przestraszyłaś mnie trochę z tą krtanią. w przyszłym tygodniu idziemy do pediatry to o wszystko wypytam.

dziś Pola spała w swoim łóżeczku 4 godziny, przerwa na karmienie i usypianie zajęła nam 3 godziny (!), a potem znowu 4 godziny. nie jest źle, ale w nocy mamy problem żeby ją ponownie uśpić.

Paniqa trzymam kciuki!

Hej Dziewczyny,

Ja tak na szybkiego, bo maluch już się obudził.

Joahne - z tym zatkanym kanalikiem to poproś położną, żeby Ci odetkała, bo jeszcze jakieś zapalenie Ci się zrobi. Ja miałam zatkany już na samym początku i położna jak to zobaczyła, ubrała rękawiczki, prysnęła octaniseptem i delikatnie igiełką mi odetkała. Nic nie bolało, poleciało trochę białej wydzieliny i lekko zakrwawiło, ale od tamtej pory wszystko ok. Im szybciej to załatwisz tym lepiej dla Ciebie.

Iwona84 - ja na wypisie mam, że usg bioderek najlepiej zrobić w 4 tygodniu życia dziecka. Dziewczyny pisały, że im szybciej tym lepiej. Najszybciej udało mi się zarejestrować na nfz w Gdańsku na Wałowej. Można też na Rogalińskiej i w przychodni Świętokrzyskiej. Jak nie skorzystam, to zwolnię jeden termin i mogę którejś z Was oddać miejsce :)

Na razie tyle, muszę uciekać! Trzymajcie się ciepło.

tu jest jakis wniosek online https://formularz.ewnioski.pl/wniosek-o-urlop-macierzynski/1?__af_appv=feb2&renderer.slotId=gsvh5f

Paniqa dasz rade !! :) 3mam kciuki!
kiedy najlepiej zrobic usg bioderek ?? Bo ja bylam u pediatry i jakos nie wzbudzila mojego zaufania chyba bede musiala poszukac innej .. Nie dostalam konkretnej odpowiedzi na moje pytania o ulewanie brak odbijania, powiedziala ze przybiera na wadze to jest ok .. .. a o usg bioderek mam na szczepieniu sie zapytac .. wiec nie wiem czy to nie bedzie za pozno tymbardziej ze piszecie ze na nfz sie dlugo czeka..O wszystko sama musialam sie pytac o usg szczepionki itp.. gdyby nie forum to nawet nie wiedzialabym ze usg bioderek sie robi...na wypisie ze szpitala mialam tylko napisane ze udac sie w ciagu 7 dni do pediatry.. no i bylam ale jakos mi nie przypadlla do gustu ta pediatra bardzo olewajaca mi sie wydala..przypisala mi leki na ropiejace oko to zaczely dwa mega mocno ropiec i sie sklejac - przestalam po 1 dniu uzywac tylko przecieralam sola fizjolog. i przestaly oczy ropiec.. :/ O wiele bardziej z poloznej na patronazu bylam zadowolona duzo wiecej mi powiedziala .. dobrze ze jeszcze ma przyjsc 2 razy to bde po nia dzwonila jak cos sie bedzie dzialo .. Druga sprawa to jak wygladaja u Was te szczepienia 6 w 1 ? I jaka jest ich cena ?? Czy to trzeba przed szczepieniem udac sie do przychodni po skierowanie na szczepionke , zakupic w aptece i pozniej przyjsc ze szczepionka do punktu szczepien?

Paniqa dasz rade, nie denerwuj sie, wyobraznia robi najgorsze rzeczy!

ja sie nie moge ogarnac nadal z macierzynskim :-(
Mamozosi (jezeli tu zagladniesz) moglabys mi przypomniec jakie dokumenty musze zlozyc do ZUSu jak umowa skonczyla mi sie z dniem porodu... nie moge nigdzie znalezc jasnych informacji a zostal mi tydzien na dopelnienie tego obowiazku :-(

macie jakas stronke z wnioskiem o macierzynski itd
dodam ze chce isc na 80% na rok... POMOZCIE.... bo ja, ciele, sobie nie radze.... a przez te wszystkie swieta czas ucieka...

Wesołego po świetach wszystkim:)

a mnie sie nada nie spieszy ze strachu do rozpakowania, ale jutro musze sie juz zglosic a wywoływanie i załamana jestem,bo boje sie jeszcze bardziej. Zwłaszcza ze czytam ze czesto sie zdarza ze po kilku kroplowkach konczy sie wywoływanie cc:(
i w ogole nie wiem czy spakowac cos wiecej niz traddycyjnie na porodowke i ile dluzej bede musiala byc w szpitalnych murach, do jutra czasu niby jeszcze mam ale ogarnia mnie juz normalnie trauma

Puchatkowa/ joahne
Moja mała po 2 tygodniach ulała dwa razy nosem i pojawił się właśnie wtedy taki świszczący,niepokojący dźwięk,chrapanie.Ma tak do tej pory.Stwierdzono(co już podejrzewano w szpitalu) wiotkość krtani. Sprawdźcie to przy okazji bo trzeba bardzo uważać.Nie leczy się tego,jedynie zapobiega objawom.Dziecko ciężko oddycha,chrapie prawie nonstop,ma trudności z połykaniem pokarmu bo ulewa przez niewykształconą dobrze krtań.Podobno mija z wiekiem.Jestem tym strasznie zaniepokojona bo byłam już skierowana do szpitala z tym ale po badaniach stwierdzili,że inhalacje,układanie wyżej(ryzyko zadławienia pokarmem przez ulewanie spowodowane ciężkim oddechem) no i uważanie by dziecko się nie przeziębiło bo takie dzieciaczki mają większą tendencję do łapania infekcji.Syndrom wiotkości krtani może być uśpiony i zostać pobudzany np.przez zakrztuszenie się.Mama nadzieję,że to sprawdzicie bo zawsze lepiej chuchać na zimne.?Ja zamierzam jeszcze z moją biedną Ewunią iść do laryngologa prywatnie bo chrapie biedak niesamowicie i męczy się:( Trzymam kciuki za Was

gratulacje jagodowamamo i agnieszkaj! niech maluchy zdrowo rosna :-)

Witam serdrcznie wszystkie Mamusie ;-)
gratuluję tym rozpakowanym i trzymam kciuki za te które jeszcze z brzuszkiem :-)

Długo mnie tu nie było , teraz nawet nie zdązyłam nadrobić z czytaniem,ale juz pisze , że wylądowałam na patologii, po 2 tyg. leżenia 6.12.br. urodziłam moją córeczkę Jagódkę.

Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie.

Nie chodze jednak zbyt wyspana bo te nocne pobudki to zajmuja okolo godziny a czesciej poltorej. ok 30 minut karmienie przy ktorym usypia ale staram sie go za kazdym razem odbic,co nie zawsze udaje sie od razu, potem zmiana pieluchy wiec jest rozbudzenie... i potem do lozeczka i zanim zasnie to mija ok 20-30 minut... czasem wcisne mu tzw "malego cycka" zeby sie znow ululal przy cieplej piersi i delikatnie do lozeczka przekladam, juz bez odbijania :-) bo wtedy niewiele je. Generalnie bede dazyc do tego zeby go odlozyc i po prostu wyjsc z pokoju do sypialni ale jeszcze nie umiem... i dopiero jak sie upewnie ze slodko spi wychodze, ale to wszystko trwa niestety. Jak macie jakies patenty na przyspieszenie tego "kola zdarzen" to sie podzielcie :-P

Kostek tez ma czasem zatkany nosek i psikam mu sola nose frida i odciagam frida. Nic nie leci wiec to chyba za suche powietrze. Raz tylko udalo mi sie chyba resztki sluzu wydobyc. Dodatkowo na grzejnik mokry recznik i zwilzona pielucha na barierke lozeczka zeby nawilzac.

Co do spania to maly spi w swoim lozeczku i w swoim pokoju tzn wczoraj pierwszy raz udalo nam sie tak noc spedzic, mam nadzieje ze juz tak zostanie. Mam podlaczona nianie z monitorem i kamerka. Jak sie przebudza to lece do niego, karmie, przewijam (bo u nas kupa to jest co karmienie prawie) i odkladam do lozeczka czekam chwilke az sie ulula i wracam do meza do sypialni, pokoj obok. :-) W razie czego mam kanape takze u Kostka i moge sie tam przekimac ale chcialabym zeby umial spac sam w nocy. W dzien w czasie aktywnosci "siedzi" z nami, jak spi zazwyczaj odnosze do lozeczka i mam chwile zeby cos ogarnac, choc mam jeszcze takie cos w glowie ze co chwile wchodze do pokoiku zeby looknac czy wszystko ok. Generalnie Kostek spi duzo, ale wiem ze to sie skonczy niebawem wiec az tak sie nie ciesze. Zobaczymy jak nam sie uloze. ;-)

Puchatkowa na bioderka od pediatry musisz wziąć skierowanie. a z tym katarkiem faktycznie, myślałam ze ma od urodzenia. nam położna mówiła, że sól morską po pierwszym miesiącu można stosować, więc narazie sol fizjologiczna i jakiś aspirator pozostaje.

Delie mam położną z przychodni morena, nazywa się Małgorzata Tomczak - super kobieta, polecam Ci ją w 100%. byłam u niej już dwa razy, raz z ciągnącymi i bolesnymi szwami, nie ściągnęła mi ich wtedy niestety, bo było za szybko, ale super poradziła. drugi raz już z malutką. raczej nie przychodzi do domu na wizytę patronażową, bo nie ściągają szwów w domu i nie noszą ze sobą wagi (nie wiem czemu), więc lepiej podejść do niej z maluszkiem. możesz przychodzić ile razy chcesz.
wystarczy, że już po porodzie zadzwonisz do poradni K i umówisz się na ściągnięcie szwów (ja od razu udałam się tez z małą) i dopiero wtedy uzupełniałam wszystkie papiery w celu zapisania się do niej.

joahne - na jaką położną się zdecydowałaś? Z przychodni Morena czy kogoś innego?

joahne mały ma już 2 tygodnie, a ten "katar" dopiero od wczoraj, więc nie wygląda to na zalegającą po porodzie wydzielinę... Ale spróbuję tak czy siak sól fizjologiczną - może coś mu odetka :)

My kładziemy małego w jego łóżeczku - staramy się by tylko tam spał. Czasem karmię go w naszym łóżku w nocy, ale zaraz jak uśnie odkładam go do łóżeczka... Ale uśpić małego bezpośrednio w jego łóżeczku się nam nie udało jak narazie - zwykle ląduje w nim, gdy już głowa mu opada... Więc nic nie poradzę :) ale chętnie skorzystam z rad innych :)

Właśnie zastanawiałam się nad tym USG bioderek ostatnio... Od kogo wyszarpać skierowanie na to badanie? Bo jak narazie nikt nam go nie proponował... Od lekarza maluszka?

Puchatkowa może to nie katar tylko go nieodśluzowano przy porodzie i mu schodzą te wszystkie zalegające wydzieliny? ja w szpitalu dwa razy leciałam na noworodkowy z paniką, że mała ma katar a tam mnie uspokajali, że to nie katar. kazali mi solą fizjologiczną płukać nosek, jedną dwie kropelki do noska i gazikiem czyścić. położna kazała też fridą wyciągać te wydzieliny. mała tak charczy, szczególnie w nocy, że też się martwię. mam nadzieję, że to szybko ustąpi.

a dzieciaczki spią z wami w łózkach czy w swoich łóżeczkach? my chcemy usypiać ją w swoim, na razie kiepsko nam idzie. macie jakiś sposób?

gdzie robicie usg bioderek w gdansku na nfz?

agnieszkaj gratuluję ogromnego Skarbu! Duże dzieci się nam tego dnia urodziły :) ale mój prawie kilogram mniejszy :) właśnie śpi mój Słodziak :D Dziewczyny, macie jakiś sprawdzony sposób na katar u dziecka? Psikam małemu DisneMar,ale niewiele pomaga...A ma katar aż go zatyka...

Wesolych Świąt dla Was i Maluszkow!
Jednoczesnie zawiadamiam, że 11.12 przyszła na świat siłami natury Kinga-4750g i 61cm:))
Rodziłam w Redłowie, bez męża, na tej ogólnej sali. Było spoko, no pomijam ból oczywiście:) ale opieka fajna, pomocna z poczuciem humoru. Polecam:))
Jesteśmy w domu, Młoda poki co tylko na piersi. Waży już 5100g wiec jest słodki ciężarek:)
Ogolnie je i spi. Bardzo spokojne dziecko. Śpi od 23-8 z dwiema przerwami na jedzenie. Szkoda, że synek (21mies) wstaje o 6 bo naprawde mogłabym sie polenic przy niej.
Pytanie do podwojnych mam- czy starsze dzieci są zazdrosne?
u nas jest spory problem, Mały jest mega zazdrosny, zrobil sir płaczliwy reaguje agresja gdy karmie Małą. Juz cierpliwosci mi brakuje czasemi sily do niego. Jak to u Was wyglada?

Wesolych świat!!!

Inne tematy z forum

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

nie moge zajsc w ciaze (97 odpowiedzi)

Juz od dluzszego czasu staramy sie z mezem o dzidzie i nic. Wy tez mialysie takie problemy

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...