mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (3)

Dziewczyny, mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam, jak coś to poprawcie.
Miłego pisania. :)

LISTOPAD:
Ageska 02/11
amadea99 02/11
mondar 04/11
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11
anka165 08/11
Ania 11/11
Asiulka86 11/11
Cleanna 12/11
agam205 13/11
Kiki80 14/11
Lollipop 14/11
mamazosi 16/11
sweetangel171 18/11
Katka 20/11
dorcia_86 20/11
happymum87 30/11

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Iwona84 03/12
Puchatkowa 05/12
agnieszkaj 06/12
aagusias81 07/12(?)
Asiula85 08/12 (?)
Delie 26/12
Paniqa

TERMINY JESZCZE NIEOKREŚLONE
CzekoladowaPralinka

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=459142&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (3)

a ten lumpek na starówce jest koło sklepu muzycznego z gitarami. wysiadamy na głównym, mijamy city forum, idziemy w kierunku madisona,po prawej sklep z gitarami i inne sklepy i tuz obok lumpek, największy wybór bluzek oraz jeansów mieli,ale takich spodni ciążowych nie mieli.

JA póki co chodzę w biodrówkach, zresztą w ciuchach to brzusia nie widać jeszcze:)

hej ja też śpię jak dziecko, a dokładniej jak moja 3latka od 21.00 do 6.00 rano,ale od 18.00 już ledwo żyję i tylko czekam by iść spać. W nocy wstaję raz na siku i się napić. Co do lumpków to koło pętli tramwajowej na Łostowicach mamy fajny lumpek dla przyszłych mam i maluchów, mają fajne zagraniczne ubranka.
Asiulka 86 jeśli dlugo trzymają Cię zatoki to poczytaj o sinus rinse.

http://nosizatoki.pl/sklep/?1,sinus-rinse-zestaw-podstawowy-dla-doroslych-z-butelka-240ml-i-60-saszetkami-(od-6-lat)

wiem że drogie ale ja się tym wyleczyłam w 5tyg ciąży i od tej pory spokój z katarami, aczkolwiek kupiłam to w normalnej aptece w tej samej cenie.

możesz też poczytać o tabletakch sinulan forte-bardzo dobre,ale na przewlekle zatoki raczej nie pomogą:)

Ania usg robilam na przymorzu juz mnie krew zalewa na kolejna wizyte ;/

co do snu jak grzeczna dziewczynka drzemie ok 19 ide spac ok 21 22 a wstaje ok 6 rano i nie mam co ze sobą zrobić. w nocy ani nie wstaje na jedzenie ani do toalety jedynie czasem musze sie wysmarkac od 2 tygodni trzyma mnie jakies przeziebienie i bol zatok. Czemu nikt nie wymyslil lekarstw dla cięzarnych

Cleanna, nie zazdroszczę. ja śpię jak dziecko. o 22 już przeważnie śpię, a rano o 7 mam problem,żeby wstać do pracy. a w nocy jedynie jedna pobudka na picie.straszny śpioch się zrobiłam:-)

Hej dziewczyny, od 4.30 nie moge spac... aż w końcu się wkurzyłam i wstałam i ide na długi spacer z psem. Wy też macie problem ze spaniem?

:) no to fajnie :)) Hmm a gdzie dokladnie :?? Podajcie namiary na lumeksy warte uwagi ;))

No ale z innej beczki odkryłam dziś zupełnie przypadkiem fajny lumpek w
Gdańsku Głównym, mają różne bluzki, tuniki ceny ok 20pln cena średnia, ale za to firmowe i widać dobre jakościowo. Ja kupiłam sobie 3 spódniczki,ale nie ciążowe za 50pln wszystkie trzy...

Ja bylam niestety ponad 4 miesiace przez zlamana noge ;/

hej powiem Wam że się dziś przez tą RMUA tylko zdenerwowałam, w końcu zadzwoniłam do kadr i do zusu....i dowiedziałam się tyle, że w przypadku umowy o pracę u tego samego pracodawcy która trwa co najmniej rok liczy się średnią z 12miesięcy. Liczą się wszystkie premie, nadgodziny, wszystko od czego był zus,ale.....

Podstawą do wypłaty netto nie jest kwota brutto z Waszej umowy,ale kwota brutto pomniejszona przez jak to Pani w zusie określiła " przez pewne " składki. Mi wyszło, że kwota ta jest pomniejszona o prawie 12%. Tą podstawę brutto pomniejszoną dzieli się przez 30dni i jest to tzw nasza "dniówka" za dzień zwolnienia lekarskiego. Jeśli miesiąc ma 31dni to dostajemy dniówka razy 31. Czyli będą miesiące kiedy będzie większa kaska, a niekiedy mniejsza...

Dodatkowo na L4 w ciąży wychodzą rentowe i zusowe składki bardzo niskie,a od kwoty brutto oblicza się 18% podatku i składką zdrowotną co mnie zmartwiło. W związku z tymi niskimi składkami okazało się jeszcze, że ja w zeszłym roku we wrześniu byłam na L4 w ciąży przez miesiąc i własnie miałam te niskie składki, także moja "podstawa do wyliczeń" z września jest niewielka. Wkurzyłam się na maksa.

Reasumując nie dostałam tyle co zwykłej pensji,ale mniej.

Ale zrozumienie tego to jakaś masakra!!!

Nadgodziny nie wliczają się do średniej wynagrodzenia, bo w to idą tylko stałe składniki wynagrodzenia czyli najczęściej wynagrodzenie podstawowe i premie. Nagrody, tzw. trzynastki, godziny nadliczbowe itp nie są stałym elementem wynagrodzenia (widocznym co miesiąc na pasku wynagrodzeń), dlatego się ich nie wlicza niestety.

Wynagrodzenie płaci się do 10 każdego miesiąca, niezwłocznie po ich wyliczeniu. Czyli Twój pracodawca wyliczył Ci wynagrodzenie, zrobił przelew i dopiero potem wyliczył nadgodziny i za to zapłacił oddzielnym przelewem. Ma do tego prawo.

wg mojej wiedzy do macierzyńskiego bierze się pod uwagę okres 12 miesięcy, a nie 3. poszukam w przepisach.

wiem ze 100 procent ale jednak mialam nadzieje ze z ostatnich 3 miesiecy:P bo mialam noge zlamana i niestety ..bede miala zanizone a nadgodziny by mnie uratowaly troche.. gdzies wyczytalam na forum ze nagodziny tez wchodza w gre .. wiec poczekam do czerwca i zobacze co mi na konto wplynie :)

Iwona84 Zwolnienie lekarskie w ciąży płatne jest jako 100 procent dotychczasowgo wynagrodzenia. Jego wysokość wyliczana jest jednak jako średnia z ostatnich 12 miesięcy.
Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że nadgodziny się nie liczą do podstawowego wynagrodzenia podobnie jak nagrody itp.

Dorotka to licza Ci z 3 czy z 12 ??

Hmm..mnie zastanawia sprawa moich nadgodzin ...Czy to tez policza do sredniej wynagrodzenia... Okres rozliczeniowy za sobotnie nadgodziny to 4 miesiace i teraz na koniec kwietnia dostalam pieniadze za sobotnie nadgodziny nie w pensji tylko osobnym przelewem i zastanawia mnie czy to tez wlicza do sredniej.. mam nadzieje ze tak..moze ktos sie orientuje ??

haha ja w nocy się budzę tylko z głośnym burczeniem brzucha - i jak czegoś nie zjem to nie zasnę i jest mi niedobrze.. ;)
Standard - codziennie między 2 a 3 w nocy... ;p

Hej dziewczyny,
widzę, że 3 wątek dobrze służy, dajecie czadu z wpisami :)

Ja mam za l 4 100% wynagrodzenia, liczonego z średniej z 3 lub 12 ostatnich miesięcy.

Co do samopoczucia to wszystko ok, czasami w nocy budzę się bo jakoś ciężko mi na brzuchu, tak jakby właśnie się mocno napinał, ale to raczej normalne.

hej dziewczyny,
zwolnienie w ciąży jest płatne 100%. zastanawia mnie tylko , jak to jest obliczane- bo np. idę na zwolnienie w miesiącu, który ma 30 dni. całość płaci pracodawca. a co z tymi trzema dniami w nocym miesiącu? trzy dni pracodawca a resztę zus?

Cleanna a czy w ciąży zwolnienie lekarskie nie jest płatne 100%?

mamazosi ---->
z twardnieniem brzucha pod koniec dnia to normalne, bo macica się rozrasta i to podobno jeden z objawów. Ja to czasami odczuwam jak dotykam brzuch, ale nic mnie nie boli, nie mam z tym związanych żadnych dolegliwości. Jak masz obawy, to spróbuj zadzwonić do swojego lekarza.

Asiulka86 ----->
robiłaś badania prenatalne w Sopocie? Miałam bardzo podobnie :) z tym liczeniem wieku dziecka to chyba jest kilka teorii. Wg moich wyliczeń też powinien być 15 tydzień (tak jak mi powiedział lekarz na usg), a nie 14 (jak mówi gin), ale z drugiej strony gin już na wstępie mi powiedział, że termin porodu jest ustalany "mniej więcej", a nie dokładnie co do dnia. Różnica może wynosić nawet 5 dni do przodu lub do tyłu.

Mamazosi za zwolnienie lekarskie do 33 dni choroby, otrzymasz wynagrodzenie w wysokości 80% pensji lub średniej pensji wyliczonej z ostatnich 12 miesięcy.

Wszystko masz opisane na stronie: http://www.ofeminin.pl/prawa-kobiet/zwolnienie-lekarskie-a-wynagrodzenie-d17442.html

hej pytanie może ktoś się zna...jak oblicza się pensję przez pierwsze 33 dni zwolnienia lekarskiego siedzę w necie i nie mogę się dokumać, po tych 33 dniach to zrozumiałam. Właśnie analizuję RMUA swoje i już nic nie kumam. Może mi pomożecie...

Inne tematy z forum

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....