mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (3)

Dziewczyny, mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam, jak coś to poprawcie.
Miłego pisania. :)

LISTOPAD:
Ageska 02/11
amadea99 02/11
mondar 04/11
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11
anka165 08/11
Ania 11/11
Asiulka86 11/11
Cleanna 12/11
agam205 13/11
Kiki80 14/11
Lollipop 14/11
mamazosi 16/11
sweetangel171 18/11
Katka 20/11
dorcia_86 20/11
happymum87 30/11

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Iwona84 03/12
Puchatkowa 05/12
agnieszkaj 06/12
aagusias81 07/12(?)
Asiula85 08/12 (?)
Delie 26/12
Paniqa

TERMINY JESZCZE NIEOKREŚLONE
CzekoladowaPralinka

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=459142&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (3)

Cześć dziewczyny!
Ja na całe szczęście dolegliwości żadnych nie mam ani nie miałam, rozstępów na całe szczęście też nie mam ale regularnie się kremuje...

No ale oczywiście u mnie nie może być zbyt kolorowo... więc się czymś zatrułam. Już 4 dzień do siebie dochodzę i na całe szczęście już jest lepiej. Więc dziewczyny jak się zatrujecie to mogę Wam powiedzieć jaki jest przebieg i co się bierze :)

Mam pytanko..
Od kiedy bierzecie witaminy od poczatku ciazy?? HMm.. mi lekarz powiedzial ze mam brac folik i nic wiecej... Mam niedoczynnosc tarczycy biore jodid 150 i euthyrox 50 .. i teraz sie zastanawiam czy nie powinnam brac dodatkowo witamin..

Dziewczyny, strasznie Wam współczuję tych dolegliwości. Ja mdłości miałam może dwa razy, wymiotów żadnych, tylko brzuch mnie pobolewał i piersi. Teraz z objawów został mi tylko lekki ból brzucha od czasu do czasu. Z jedzeniem problemów też większych nie mam. I mam nadzieję, że mi już tak zostanie. Nawet na początku się martwiłam, że coś jest nie tak, skoro objawów brak, ale doktor mnie uspokoił, że wszystko jest w jak najlepszym porządku.
No i pojawiły mi się rozstępy na piersiach:-(

Ja też właśnie chciałabym poznać płeć :)))

Kurde dzisiejszy dzień jest okropny :( Niby 13 tydzień a tu wymioty, mdłości, ból głowy...
I ból brzucha.... hmm... Który mnie chyba zaczyna już niepokoić...

Witajcie dziewczynki w kolejnym wątku:-)
nareszcie ciepło się zrobiło! ja dziś miałam bardzo ciężki dzień i dosyć mocno brzuch mnie boli. chyba już czas,żeby odpuścić i pomyśleć o zwolnieniu:-/
usg kolejne mam mieć w czwartek za tydzień i podobno ma być ono potraktowane jako prenatalne,tylko ciekawa jesstem,jaka będzie cena.bo doktor nic o cenie nie wspominał,a z tego co piszecie to to jakieś droższe badanie. już się nie mogę doczekać,chciałabym już poznać płeć,ale pewnie jeszcze będzie za wcześnie.
pozdrawiam cieplutko:-)

hehe zapomniałam.. ;D u Fi..ut..owskiego :D

U Dr knutowskiego w SOpocie

cześć dziewczyny :)

ja prenatalne miałam za darmo z nfz (sopot). dzidziuś strasznie szalał co najmniej jakby tam miał akurat epicentrum imprezy tanecznej, więc badanie trwało aż 45 min, ale lekarz powiedział, że musi ocenić przezierność karku, długość noska, bicie serca itp. więc nie odpuści dopóki tego nie zbada.
a usg było raz dopochwowe, a raz przez brzuszek, bo to zależy jak się dziecko ustawi i na którym usg to wszystko lepiej widać. Minus jest taki, że pod koniec badania sama byłam zestresowana i spięta, a plus taki, że dowiedziałam się, że to chłopiec.

CZekoladowa Pralinka : a gdzie robisz te usg

No ja jestem umówiona na prenatalne na wtorek 21 maja :)
Koszt : 150 bez płytki, 200 zł z płytką.. hehe ;) Droga ta płytka ale będzie pamiątka :))
Już nie mogę się doczekać :)
Przez brzuch mówicie?? To fajnie, bo nie nawidze badań dopochwowych!!! :P

Mamazasi dziękuję za odpowiedz :) Ja chodzę prywatnie do lekarza. Po poronieniu chodziłam od lekarza do lekarza aż w końcu trafiłam na tą właściwą i już po miesiącu byłam w ciąży. Co prawda nie wiem czy przypadek czy jej zasługa ale trzymam się tego drugiego :) Tylko właśnie zdziwiło mnie jej podejście jak byłam na poprzedniej wizycie i jak powiedziałam że mam te plamienia. Dała większą dawkę d*phastonu i powiedziała że za miesiąc mogę przyjść lub wcześniej jak wolę. Myślałam że jak miałam plamienia to będzie chciała sama z siebie wcześniej zobaczyć czy wszystko jest ok. I jak wczoraj dzwoniłam że znowu mam plamienia to nie mówiła że mam przyjść szybciej tylko znowu większa dawka d*phastonu i przyjść normalnie jak się umówiłam. Nie wiem kurczę ale chyba przełożę tą wizytę bo będę się denerwować...

Happymum87 ja usg genetyczne miałam w 12 tyg i 5 dniu i już przez brzuch :) Kurczę ale drogo sobie liczy Twój lekarz za to badanie, moja lekarka wzięła 130 zł czyli jak za normalną wizytę.

A powiedzcie czy wymaz powinien być robiony na początku ciąży? Czy to od lekarza zależy?

zwykle to usg genetyczne jest przez brzuch,ale u mnie było źle widać i miałam dopochwowe:)
ok zmykam

happymum 87
USG genetyczne wyklucza wady rozwojowe płodu, ale przede wszystkim określenie tzw. ryzyka wystąpienia wady genetycznej u płodu w oparciu o markery wad genetyczny
Najważniejszym tego typu markerem, dodanym do badań przesiewowych jest tzw. przezierność karkowa NT.

Poza tym na tym usg lekarz sprawdza czy są prawidłowo wytworzone wszystkie narządy wewnętrzne dziecka, czy widać kość nosową, kręgosłup, oczka, paluszki....

Usg na tym etapie pokazuje genetyczne choroby dziecka Zespół Downa, Turnera, następne te tzw połówkowe pokazuje wady budowy narządów dziecka np wady serca, dróg moczowych

Witam dziewuszki my też meldujemy się w nowym wątku... wczoraj byłam u ginekologa... o ile przy pierwszej wizycie potraktowął mnie trochę zbywająco to wczoraj i mnie zważył i zmierzył ciśnienie, i uzupełnił kartę ciąży i nawet cytologie zrobił... mam pytanko do którego tyg ciąży robi się usg dopochwowe? bo ja już mam dosyć hehe nie jest to moja ulubiona forma usg;/ i mam pytanko do tych mam które miały robione już usg genetyczne? mi doktor zaproponował jego zrobienie za tydzień... koszt jedyne 250zł... ta przywilej chodzenia do lekarza prywatnie... może mi któraś z was przybliżyć na czym dokładnie polega usg genetyczne? i czy jest to usg dopochwowe czy już przez powłoki brzuszne?

Lollipop badanie tzw połówkowe robi się między 19 a 24 tyg ciąży,także nie musi być dokładnie w połowie, chodzi raczej o odpowiednią wielkość dziecka,ponieważ w tym czasie można zobaczyć wszelkie nieprawidłowości budowy. Od 24tyg dziecko zaczyna szybko przybierać na wadze, jest mu coraz ciaśniej i nie tak prosto swobodnie je zbadać z każdej strony,poza tym układa się już głową w dół.

Ja też ze względu na poronienie w 13tyg drugiej ciąży, do tego liczne plamienia miałam usg co 2tyg, ale już wszystko minęło i teraz mam co miesiąc. Ale jeśli tylko coś jest nie tak to lepiej niech Cię zbadają.
Poza tym usg na nfz są tylko 3 refundowane w 12tyg, połówkowe i w 33tyg. Jak chodzisz prywatnie lub są wskazania to częściej. Ja miałam do 13tyg 5usg na nfz.
ps Lollipop a do jakiego lekarza chodzisz na nfz czy prywatnie?

z jedzeniem masakra...nie wiem co ze sobą zrobić, mdłości mam poranne,ale coraz mniejsze.
Dziś chyba poczułam maluszka.....jakoś humor mi się poprawił:)

amadea ja miałam cała pierwszą ciąże problemy od początku do końca na globulkach, masakra...bałam się jak będzie z porodem,ale robili mi jakiś wymaz i wyszło że dla dziecka nie ma zagrożenia i mogę rodzić SN

witam
mam pytanko czy ktoras z Was ma lub miala infekcje,zapalnie pochwy w ciazy? ja w pierwszej bez problemu a teraz to masakra.tutaj niestety nie chodzi sie do gin tylko do lekarza oglnego dostalam jakis krem dopochwowo taki w aplikatorze do uzytku jednorazowego no i dzisiaj 3 dzien po aplikacji niby troche lepiej ale nie za bardzo. w pl zawsze dostawalam jak nie bylam w ciazy krem i globulki a tutaj ach szkoda gadac a dostac sie do lekarza to cud nawet jak mowisze ze jestem w ciazy i musze natychmiast widziec sie z lekarzem to mowia prosze probowac jutro.
pozdraiwam

Również melduję się w nowym wątku :)

Ja dalej czuje się nie najlepiej, i też nie wiem co jeść... To już prawie 15 tydzień a mdłości mam jak na początku.

A w którym tyg robi się badanie połówkowe? Jest jakiś przedział jak na prenatalne czy konkretnie w 20 trzeba?

Wiecie może czy częste usg szkodzi dziecku? Na początku miałam usg co 2 tyg i myślałam że jak minie 11 tydzień w którym poroniłam pierwszą ciążę to się uspokoję i będę chodzić co 3-4 tyg. Ale znowu zaczęłam trochę plamić (w zeszłym tyg też miałam plamienie i dostałam większą dawkę d*phastonu i po tym przeszło ale znowu wróciło) i się denerwuję, oczywiście same najgorsze myśli mam i się zastanawiam czy nie przełożyć wizyty i iść znowu po 2 tyg a nie po 3. Ale się boje że takie częste usg zaszkodzi dziecku. Ech nie wiem co zrobić...

hej dziewczynki!
Katka co do płci to chyba najlepiej poczekać do połówkowego,ale z drugiej strony określenie wcześniejsze zależy od ułożenia się dziecka i umiejętności lekarza:)

Ja już się zapisałam na połówkowe do dr Preisa,także 22.06 mam usg:)

Jakoś od kiedy skończył się 12tydz to u mnie czas szybciej leci....Zaraz 15tydz,ale się cieszę.

Ja w pierwszej ciąży kupowałam ubranka kolorowe, raczej nie typowo różowe czy niebieskie.

Przewijak, kombinezon na zimę, wanienkę mam zieloną, bo jakoś nie lubie różowego:)

JAk Wasze samopoczucie?

U mnie ok, choć nie wiem co mam jeść bo na nic nie mam ochoty....no chyba że na truskawki, nektarynki i brzoskwinie, albo kalafior....Jogurty, jabłka, mięso stoją mi w gardle...

i my się meldujemy i witamy nowe mamusie:) Wczoraj byłam u swojego gina i zburzył moją pewność co do płci bo powiedział, że nic nie widzi a na genetycznym było, że na 80% chłopczyk:) No i teraz jestem ciekawa co będzie:)
Co do pogody, to ja zdecydowanie jestem ciepłolubna więc czekam na cieplejsze dni:))) Z Jasiem spacerujemy w każdą pogodę ale w słoneczną jest zdecydowanie najprzyjemniej:)
Dorotka poprawiłam swój nick na liście:

LISTOPAD:
Ageska 02/11
amadea99 02/11
mondar 04/11
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11
anka165 08/11
Ania 11/11
Asiulka86 11/11
Cleanna 12/11
agam205 13/11
Kiki80 14/11
Lollipop 14/11
mamazosi 16/11
sweetangel171 18/11
Katka_Gdynia 20/11
dorcia_86 20/11
happymum87 30/11

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Iwona84 03/12
Puchatkowa 05/12
agnieszkaj 06/12
aagusias81 07/12(?)
Asiula85 08/12 (?)
Delie 26/12
Paniqa

mytez sie meldujemy ja wize tam u poloznej 23.05 ale pewnie to tyloko tak oglne.

Inne tematy z forum

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam