mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (3)

Dziewczyny, mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam, jak coś to poprawcie.
Miłego pisania. :)

LISTOPAD:
Ageska 02/11
amadea99 02/11
mondar 04/11
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11
anka165 08/11
Ania 11/11
Asiulka86 11/11
Cleanna 12/11
agam205 13/11
Kiki80 14/11
Lollipop 14/11
mamazosi 16/11
sweetangel171 18/11
Katka 20/11
dorcia_86 20/11
happymum87 30/11

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Iwona84 03/12
Puchatkowa 05/12
agnieszkaj 06/12
aagusias81 07/12(?)
Asiula85 08/12 (?)
Delie 26/12
Paniqa

TERMINY JESZCZE NIEOKREŚLONE
CzekoladowaPralinka

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=459142&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (3)1

Też już chciałabym wiedzieć co mam ;( jak na razie zwykła wizyta 10 czerwca. Ale przyznam sie ze mi lekarz co robil usg mówil ze z płcią czekać do 20 tyg a najlepiej 25 a wy juz wiecie. jak nie wytrzymam pojde prywatnie.
Co do wóżka pisalam ze mam upatrzony okazało się że stan ze zdjęc różnił się od rzeczywistości. troche zużyty a i gondola jak dla mnie strasznie nisko. Nie należymy z mężęm do super wysokich czy niskich ale gondolke wolałabym wyzej zatem jednak zakup wózka nas czeka. Pisała któraś ze na Karwinach jest sklep oglądałam strone internetowa asortyment wydaje się dość duży a i cenowo tez nieźle wiec zakłądam skarbonke na wydatki mobilizuje dziadków a co :)

lollipop ja mam połówkowe w 21.06, także podobnie jak Ty:)

dorcia86 gratulacje!!!Co za dzień dobrych wieści:)

Już trzech chłopaków się ujawniło:)

To ja dziewczyny trzymam się wersji, że mam piłeczkę, czyli czekam na synka. W ogóle mam wrażenie, że od dwóch dni jakoś mi brzucho mocno urósł i jest coraz większy,ale w końcu wg usg to 16tydz i 3dni także czas najwyższy.
Idę się pakować, wieczorem jedziemy na długi weekend nad jezioro.

aha jeszcze przypomniało mi się, że bardzo w ciąży przydała mi się poduszka kojec (w kształcie litery C). kiedy brzuch był duży, ciężko się spało, a poduchę wkłada się pod głowę, wzdłuż kręgosłupa i między nogi dzięki temu kregosłup jest odciążony. można też się do niej przytulić i zarzucić nogę :) na początku mąż służył mi za taką poduchę (dosc duzy jest) i zarzucałam na niego, ale jak brzuch wyskoczył to już było ciężko i kupił mi poduchę:P
po porodzie przydaje się gdy tyłka nie można na niczym posadzić - robiłam z niego kółko i siadałam - uf co za ulga
jest tez trzecie wykorzystanie - część pod tyłek, część na kolana i karmiłam małego na tym

~iwona mail poszedł, mam nadzieję, że info Ci się przyda

ulala posypały się chłopaki:D gratulacje!
czekamy na Dziewczynki bo ostatnio mam wrażenie, że sami chłopcy się rodzą.

a co do wózków - ja mam Xlandera XT. Jest super na śniegi, duże pompowane koła, trzykołowiec. Ale ma minusy: rączka nie jest przekładana więc kiepsko jak małemu wieje w buziaka oraz ciężko się wychodzi z autobusu, nawet jak podłogę opuści. Przednie koło skrętne z możliwością blokady, ale mi się super prowadzi niezablokowane. Jest to masywna i ciężka spacerówka.

czeka mnie zakup wózka podwójnego, więc nie zmieniam go póki co, zwłaszcza, że mały już więcej chodzi niż jeździ.

ja jak chciałam zmienić wózek to poprostu zaczepiałam babki, które miały wózek, który mi się podobał i pytałam o opinię:D
zawsze można założyć wątek na forum

moi znajomi chwalą Roan Maritę i Tako Ballila

co do brzucha to może i coś w tym jest. ja miałam big piłkę. ogólnie nie przytyłam, choć przybyło mi 30 kg, ale wszystko poszło w brzuch. był ogromniasty no i biodra się poszerzyły więc po ciąży w spodnie sprzed nie wcisnęłam się, grrrrr, tyłek już nie ten sam :P

a teraz trudno powiedzieć, brzuch mam też piłeczkowaty ale po cichu liczę na dziewczynkę

jeszcze raz gratuluję wszystkim Mamom, które znają płeć :D
będą małe łobuziaki:)

I ostatecznie ustaliliśmy z lekarzem mój termin, czyli 20.11, bo ostatnio wyszedł 24, także teraz jestem w 14t6d :) a wizytę kolejną mam 20.06, to będzie początek 19 tygodnia, czyli chyba za szybko na połówkowe?

Dzięki dziewczyny :) I Tobie Dorcia gratuluje Synka!!

Oj tak Dorotka poprawił mi się humor i to bardzo :) Jestem tak szczęśliwa że najchętniej to bym całemu światu o tym powiedziała, hehe :) I powiem szczerze że ta wizyta mnie uspokoiła, teraz musi być dobrze! No i teraz czekam aż poczuje pierwsze ruchy :) Lekarka powiedziała że to tak za 4 tyg dopiero ale mam nadzieję że szybciej poczuje :) No i 18.06 mam połówkowe.

hmm.. tez bym chciala sie dowiedziec juz :) Gratulacje.. Mi wczoraj na genetycznych powiedziala ze to za male crl zeby plec juz poznac.. a to 13 tydzien i 4 dzien.. a widze ze Wy juz wiecie.. i dziwne troche to dla mnie ..Zazdroszcze :)

właśnie wróciłam od lekarza (wyjątkowo szybko dzisiaj poszło) i oznajmiam, że będziemy mieli SYNKA!!! :) jeny, ale emocje !!! aż cała się trzęsę, cieszę się okropnie!!! :) Maluszek zdrowo rośnie, fikał koziołki, ale ładnie się do zdjęcia ustawił :)
Dorotka86, Lollipop - gratuluję Syneczków :) to dzisiaj trzech już ;)
teraz czekamy na jakieś Dziewuszki :)

dzięki Lollipop i również gratuluję :) fajnie już wiedzieć kto tam u nas w brzuszkach baraszkuje ;) słyszę, że i tobie się humorek poprawił po takiej wiadomości, super. No i sie chyba potwierdza, że chłopcy szybciej sie ujawniają...

ja też nie mam przeczuć....
Lollipop gratulacje chłopaka!!!!
To dziś już mamy dwóch Panów.super:)

Melduje się po wizycie :) Mały bezwstydnik nie miał oporów żeby nam się pokazać i pięknie było widać siusiaka :) Widzieliśmy go szybciej niż pani doktor powiedziała że to siusiak :) Na koniec jeszcze raz sprawdziła i powiedziała że no widać że bawi się paluszkiem paluszkiem i że chłopcy tak lubią bo zabawek nie ma :D Także Agnieszkaj jak będziesz miała dziewczynkę to daj znać :) Łożysko dalej mam nisko i muszę się oszczędzać. Trochę szkoda że się nie przesunęło ale dla mojego pięknego Synka to mogę leżeć do końca byle żeby wszystko było ok :) Aaa no i mi właśnie idzie w brzuch :)

Agnieszkaj na pewno dasz radę! W końcu kto jak nie Ty :)

Ja właśnie spacerówkę chcę mała i lekką bo to będzie lato, wakacje więc i wyjazdy to żeby do samochodu się mieściła ale nie zajmowała całego bagażnika :) Może kupię jakąś nie drogą taką na wyjazdy a po osiedlu będę jeździła tym wózkiem co mam. Chociaż dzisiaj zobaczyłam na osiedlu wózek jaki zawsze chciałam więc muszę poszukać na allegro po ile jest :)

Dorotka86 gratuluje Synka!!

moja kuzynka też mówiła, że gondolka mała, ale miała dziecko z grudnia, także do następnej zimy była już w spacerówce. Ale zawsze mówiła, że na jej chodniki dziurawe to xlander jest ok.

Z tą płcią Dorotka86 to masz rację, jak nic nie widać to dziewczyna ma być.zobaczymy

Mamazosi eh ja chyba nie mam przeczuć... zamiast przytyć póki co schudłam...bo ciągle wymiotuje z rana... nie jem mięsa...same owoce i warzywa...chwilami mam wrażenie że to będzie córa bo u mnie w domu są same dziewuszki...a z drugiej strony może będę wyjątkiem :D więc póki co bez przeczuć...

happymum z tego co słyszałam od innych mam i co sama zaobserwowałam to łatwiej lekarzom "wykryć" jest chłopca, bo albo cos tam widzą między nóżkami, albo tłumaczą, że słabo widać i pewnie dziewczynka...ja tak też miałam w pierwszej ciąży, że pani doktor nigdy do końca nie była pewna i mówiła: raczej dziewczynka, a w obecnej ciąży jak w końcu maluch się odwrócił i udało się zajrzeć to było widać między nóżkami nie tyle siusiaka co "woreczek", mocno odstający, tak jakby była tam kuleczka i lekarz powiedział że na 250% chłopiec.

Co do wózka xlander to tylko słyszałam, że gondola jest mała i dzieci szybko z niej wyrastają, ale nie wiem na ile to obiektywna ocena.

Dorcia 86 ja w śnieg śmigałam z małą sankami z oparciem-można kupić takie specjalne dla maluchów z zapięciem z przodu i zabezpieczeniem. Mała ładnie mi w siedziała. Poza tym mam też dwa nosidełka-jedno dla dzieci do roku,a drugie do 18kg i też często z nich korzystałam zamiast wózka, zwłaszcza do centrum na krótkie trasy.

Duża pompowane koła rzeczywiście super się sprawdzają zimą,w dużych zaspach, polecam.

Co do Xlandera to moja kuzynka ma i kumpela - obie zadowolone.

Ja mieszkam na nowym osiedlu i u nas królują xlandery, emaljungi i jedo fun,choć tych ostatnich coraz mniej widać.

happymum87 ja nie wiem jak to z płcią jest :(
Podobno określenie płci w 13tyg nie jest do końca pewne, dopiero ok 16-17tyg narządy dziecka są na tyle widoczne by je prawidłowo rozpoznać.
Jak byłam na swoim usg w 13tyg to zobaczyłam dwie kuleczki wiec pytam się lekarki czy to chłopak, a ona a czemu się Pani pyta, to jej na to że widzę jajeczka, a ona że to nerki.Podobno obraz 2d jest jakoś odbijany. Wymiękłam.....nie analizuję usg bo się nie znam. Teraz pójdę na 4d to przynajmniej zobaczę bez cienia wątpliwości. ps a jakie masz przeczucia?

ja wieczorkiem relaks w kinie sobie funduję.

Dorotka86 gratulację :) ja jak byłam na usg to doktor mimo że nie chciałam znać płci to mi powiedział że jak obejrze zdjęcia z płytki w domu to się sama zorientuje... i teraz mam do was pytanie...ja na tych zdjęciach nic między nóżkami nie widziałam...a wyszukałam w książkach medycznych że w 12 tyg u dziewczynek widoczna jest tylko kreska która potem przekształca się w łechtaczę...a u chłopców widać już siusiaka tak? bo wiem że nie chciałam znać płci i dalej nie chce...ale zastanawia mnie co widać u takich bąbli że oni tak wcześnie potrafią określić płeć :)
co do wózków to ja niestety nie mam po nikim wózka...a to pierwsza dzidzia i moi rodzice obiecali że nam kupią wózek... eh więc szperam w tym internecie i szperam i ja niestety nie mam za fajnych chodników ani nawieżchni... tak trochę tu u mnie wiejskie klimaty panują :) i najbardziej spodobał mi się xlander nie wiem tylko czy są dobre... może znacie kogoś kto posiadał wózek tej firmy? mamazosi fajnie że nie musisz już leżeć :) teraz pamiętaj żeby się oszczędzać a będzie dobrze :D

o to mnie dorcia pocieszyłaś :) bo już chciałam marudzić na swój wóz 3 w 1, a dokupić można zawsze...więc ja najpierw wypróbuję to co mam, a potem ewentualnie jak mamazosi wyskrobię jakąś kasę na coś lżejszego i bardziej poradnego.

no włąsnie ja sama nie wiem, jaka jest lepsza opcja z wózkiem. Rozmawiałam z kumpelą, która ma dziecko z końcóski października. Miała najpierw gondolę, a od później wiosny, czyli mała miała może 7-8 miesięcy, przeszła na spacerówkę. Latem i jesienią było super, ale zimą mówiła, że makabra i musiała kupić dużą spacerówkę na pompowanych kołach - taką jakie są w wózkach 3 w 1. Więc chyba najlepsza opcja to kupić 3 w 1 i dokupić lekką spacerówkę na czas bezśniegowy.

hej ten wózek na chodniki jak najbardziej się nadaje, schody i wszelkie nieprzystosowane miejsca dla matek z wózkami, gdzie trzeba sobie radzić samemu. Po piachu kiepsko jedzie, ale ja na plaży wózek pod pachę, małą na rękę i do przodu.

Ja teraz planuję szybciej się na spacerówkę przerzucić tak 9miesięcy malucha.

Poza tym w Jedo Fun jak ubrałam małą w kombinezon , przykryłam kocykiem nóżki to miałam wrażenie że niezbyt ma tam dużo miejsca. A raczej duża nigdy nie była z niej dziewczyna. Miałam wrażenie że siedzi jak na szpilkach, sztywno. Może inne modele są bardziej komfortowe dla dzieci,ale ten niestety nie.

ps chyba na razie chłopaki górą na naszym forum!!!!!

Inne tematy z forum

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (38 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...