mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (3)

Dziewczyny, mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam, jak coś to poprawcie.
Miłego pisania. :)

LISTOPAD:
Ageska 02/11
amadea99 02/11
mondar 04/11
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11
anka165 08/11
Ania 11/11
Asiulka86 11/11
Cleanna 12/11
agam205 13/11
Kiki80 14/11
Lollipop 14/11
mamazosi 16/11
sweetangel171 18/11
Katka 20/11
dorcia_86 20/11
happymum87 30/11

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Iwona84 03/12
Puchatkowa 05/12
agnieszkaj 06/12
aagusias81 07/12(?)
Asiula85 08/12 (?)
Delie 26/12
Paniqa

TERMINY JESZCZE NIEOKREŚLONE
CzekoladowaPralinka

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=459142&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (3)1

mamazosi masz rację z tą spacerówką ja też mam taką dużą i teraz sobie tak myślę, że o ile dzidziuch będzie miał tam sporo miejsca i wygody to mało komfortowa będzie dla mnie w prowadzeniu, w autobusie itp bo fakt te z wózków 3 w 1 są sporawe, a ta Twoja euro cart daie radę na naszych krzywych chodnikach? bo kółka nie są za duże i amortyzatorów nie ma? ale tak widać, że lekka jest i wszędzie można się z nią zmieścić.

hej gratuluje synka!!!!
Ja tez nie wierzę w te przesądy:)

Dorota86, gratuluję Syneczka!!! :)

mamazosi mi w pierwszej ciąży wszyscy mówili, ze chłopiec bo właśnie miałam taką piłeczkę, a była dziewczynka
teraz z kolei mam chłopca a brzuszek jakby bardziej rozlany, więc różnie to bywa...ale faktycznie babcie tak powiadają ;)
Dobrze,że już nie musisz leżeć plackiem i wszystko idzie w dobrym kierunku.:)

Cześć dziewuszki,
co do wyprawki to ja mam na start prawie wszystko...ale pewnie jeszcze parę ciuszków dokupię, bo nie mogę się im oprzeć :) Co do wózka, to nie mam jakiejś markowej fury...zwykły wózek 3 w 1 polskiej firmy Zagma, z dużą gondolą, na pompowanych kołach i tyle, myślę że swoją funkcje spełni dobrze ;)

Wczoraj byłam na dodatkowej prywatnej wizycie ( normalnie chodzę na nfz) i wiem, że w brzuszku siedzi mężczyzna :) ale się cieszę!!! jeszcze nie dowierzam... długo się opierał przed pokazaniem siusiaka, ale pani doktor była cierpliwa i w końcu nam się ukazał :)mam go nawet na zdjęciu. Mąż siedział wpatrzony w monitor jak w najlepsze kino.

mamazosi, Lollipop, dorcia_86 trzymam kciuki i czekam na relacje z wizyt

hej dziewczynki!
ja już po wizycie, na razie wszystko wygląda dobrze. Nie miałam usg tym razem,ale badanie na fotelu-szyjka krótka, ale się nie skraca. Nie muszę leżeć plackiem, ale "dostosowywać swój wysiłek do samopoczucia"-słowa lekarki. Poszłam więc na mały spacerek i od razu mi lepiej. Za tydz znowu wizyta, tym razem z usg:) no i muszę zrobić krzywą cukrową, bo mam podejrzenie hipoglikemii.

Lollipop dobrze, że u Ciebie ok) Ja miałam taką spacerówkę:

http://allegro.pl/lekka-spacerowka-euro-cart-lira-4-parasol-gratis-i3251550480.html,
ale musisz ocenić do czego będziesz potrzebowała wózek spacerowy. U mnie na osiedlu mamusie mają raczej 3w1 i potem długo jeżdżą z masywną spacerówką.

My od zawsze dużo podróżujemy komunikacją trójmiejska,więc szukaliśmy wózka lekkiego, łatwo składanego, który można wszędzie zabrać, który mogę wziąść i sama wnieść po schodach. Jak moja mała zaczęła dreptać to duży wózek mnie wkurzał, nie mogłam go prowadzić jedną ręką i małej pilnować. Kupiłam ten na zasadzie pojechałam wkurzona do sklepu, ładnie wyglądał i był lekki:) Dodam jeszcze, że wielkim plusem jest rozkładany całkowicie na leżąco tył, także dziecko wygodnie śpi.

Agnieszkaj dasz radę!!! Będziesz miała fajną przerwę między dziećmi, będą się razem bawić. A potem tak jak mówisz Ty do pracy, dzieci do przedszkola i żłobka i wszyscy będą zadowoleni:)

Dorcia86-super, że Ci lepiej i powodzenia na wizycie!!! Może wieczorkiem pochwalisz się jaka płeć:)

Co do tatusiów to mój mąż też nie bardzo lubił maluchy i dalej nie lubi innych małych dzieci, ale do Zosi ma super podejście i od zawsze fajnie się nią opiekował.

Co do tycia to wg wierzeń mojej babci i też w necie są takie opinie- na dziewczynkę tyje się całościowo, tzn tyłek, biodra, uda, twarz,a brzuszek jest rozlany, wygląda początkowo jakby się nadwaga robiła,a nie ciąża. U mnie w ciąży z dziewczynką rzeczywiście tak było.

Na chłopaka kg idą tylko w brzuch i robi się piłeczka.Reszta ciała bez zmian,albo wręcz chudnie. Teraz tak mam, może jednak będzie Kacperek....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

witam dziewczynki w ten paskudny, zimny dzień
Cudownie ozdrowiałam :) wczoraj czułam się okropnie, zatoki zapchane, bolące gardło, a dzisiaj po chjorobie ani śladu :) może to przez te emocje, bo dzisiaj idę podglądac mojego Maluszka :D na 18 wizyta, nie mogę się doczekać :)
co do płci to przeczucie mówi mi, że będzie chłopczyk :) zobaczymy, na ile moja matczyna intuicja się sprawdzi. Według kalendarza chińskiego (zaintrygowałyście mnie tym, to sprawdziłam ;P) wychodzi chłopak. Z przesądów żywieniowo-urodowych - też chłopak :) tylko nie wiem, jak z tym tyciem :) bo nie wiem, jak to jest na chłopaka. mi narazie idzie wszytsko w brzuch i cycki, a reszta to nawet maleje... A dzidzia pewnie zrobi psikusa i będzie dziewczynką :)
Dzięki dziecwzyny za informacje, że instnieje coś takiego jak urlop ojcowski :) bo mój Mąż planował wziąć urlop normalny własnie na około 2 tygodnie po porodzie, a tu się okazuje, że nie musi :) nie wiedziałam, że coś takiego jest. i niestety my też nie będziemy tylko w trójkę, bo tak jak Lollipop - mieszkamy z rodzicami. Ale ma to też swoje plusy. Ciekawa jestem, jak mój Mąż sprawdzi się jako Tatuś. Narazie strasznie się cieszy, interesuje się wszystkim, co związane z danym etapem ciąży (wielkość, waga Malucha, co mu rośnie i takie tam), nie może się doczekać narodzin Malucha, przy porodzie to musi być koniecznie! Ale ciekawe, jak to wyjdzie w praniu...

mamazosi, Lollipop - powodzenia na wizytach:) dajcie znać po :)

Jak u mnie bwdzie dziewczynka to bede miec sporo fajnych ciuchow na chlopca do sprzedania. Ciuchy mialam bardzo dobre gatunkowo, sporo firmowych wiec sa jak nowe. Polecam sie:)

Teraz to i ja zastanawiam sie jak dam rade z dwojka. Rodzice daleko wiec na pomoc nie mamy co liczyc.

Ale za to jaka satysfakcja:) a potem jedno do przedszkola, drugie do żlobka a mama do pracy! Nie moge sie doczekac juz:)) Mam nadzieje, ze znajde cos fajnego po takiej przerwie. Siedze w domu od lipca 2011.

Poki co zapowiada sie jakies 1,5 roku bycia w domu.
Dzis bylam w Klubie Mam na zajeciach z malym. Bardzo fajnie sie bawilismy. Adrian ciagnie do dzieci. Poznalam Mamy z okolicy. Robilismy odcisk łapek z masy solnej:)

Hej :)

Ale się rozpisałyście :) Ja w weekend nie najlepiej się czułam i nawet siły nie miałam wchodzić na forum.

Happymum87 ja też na początku roku planowałam wycieczkę do Chorwacji :) Tyle że na własną rękę a nie z biura, raz byłam z wycieczką i nigdy więcej. Mąż na początku jak się dowiedział że jestem w ciąży to mówił że w takim razie samolotem polecimy na parę dni to mu powiedziałam że jak chce to niech sam leci ja nie będę ryzykować. Ale jak już nie będę musiała leżeć to pewnie pojedziemy na działkę na Kaszuby, tam też jest ładnie :) Co prawda woda nie taka przejrzysta jak w Chorwacji i temperatura trochę niższa ale w tym roku to dla mnie i lepiej jak upałów nie ma :) Do Chorwacji pojedziemy za rok, we trójkę :)

My wózek niby mamy po mojej bratanicy i bardzo mi się podoba ale jest duży i ciężki ;/ Na początek jak będzie śnieg to będzie super bo u mnie to ciężko z odśnieżonym chodnikiem ale na lato myślę że kupimy jakąś lekką spacerówkę. Mamazosi jaką Ty kupiłaś? W ogóle słyszałam że opłaca się na początek kupować samą gondolę a później właśnie jakąś lekką spacerówkę. Z ubrankami to jak będzie dziewczynka to nic nie będziemy musieli kupować bo mamy 3 małe w najbliższej rodzinie ale gorzej z ubrankami dla chłopca ale też się coś pewnie znajdzie tylko że nie tyle :) Łóżeczko i fotelik też mamy. Ale kupno tych wszystkich małych rzeczy typu butelka, smoczek itp to i tak pewnie majątek wyniesie.

Co do opieki to mój mąż właśnie planuje wziąć ten urlop ojcowski + może parę dni urlopu bo pewnie coś mu zostanie. No ale zobaczymy jak to będzie i czy będzie wolał siedzieć z nami w domu czy uciec do pracy, sama jestem ciekawa :D Jak na razie to unikał takich maluchów, bał się że zrobi im krzywdę, za to z takimi trochę starszymi to super się dogaduje, dzieci go zawszę zaczepiają żeby się z nimi bawił :). Na początku chciała bym parę dni pobyć tylko we 3 ale nie będzie to możliwe bo mieszkamy na razie z rodzicami. Ale z drugiej strony dobrze mieć pod ręką mamę która pomoże jak coś :)

Ja mam dzisiaj wizytę. Fajnie by było jak by Dzidzia pokazała co ma między nogami, ale mam przeczucie że będzie chłopczyk. Już 3 dziewczynki mamy w najbliższej rodzinie więc teraz mógłby być chłopczyk żeby mój tata i teść mogli w końcu być prawdziwymi dziadkami a nie tylko mężami babć :) Mamazosi jak się tyje na chłopaka? Mi przesądy wskazują na chłopca a kalendzarz chiński na dziewczynkę.

Specjalnie tak mieszkanka szukałam bo niestety nadal wynajmujemy i los trafil ze blok w blok i dzieli nas 5 klatek :) wiec mam nadzieje ze zajma sie maluszkiem bo praca wzywac bedzie ;) choć wszyscy mi do koła gadają zebym poczekała az maluch podrośnie ze bedzie mi szkoda. niestety nawet jak bym chciala to nie moge sytuacja nasza jest taka a nie inna a ja nawet sie ciesze czy moja mama popilnuje czy żlobek maluszek oswoi sie z innym ludźmi i nie bedzie takim dzikunem mam nadzieje :)

asiulka ale Ci zazdroszczę mamy tak blisko...super, nie będziesz musiała płacić za nianię!!!A mama to mama, pewnie zawsze Ci chętnie pomoże.

Fajny wózek sobie upatrzyłaś. Ja też mam fotelik niemowlęcy pożyczony od znajomych, już 5dzieci w nim jeździła, a jest jak nowy.

hej
ja i moje przeczucia-nie wiem...
z jednej strony wszystkie przesądy i kalendarz chiński wskazują na chłopca-ale ja w to nie wierzę. A ja nie wiem, bo byłam dwa razy w ciąży raz z chłopcem, a raz z dziewczynką, a ta ciąża to miks tamtych dwóch, także nie wiem....Ale chyba bardziej obstawiam dziewczynę, dowiem się za tydzień:) mąż też stwierdził, że kolejna babeczka w rodzinie, bo uparta po mamusi i córunie ( to apropos tego, że ostatnio się zasłania i nie zobaczyliśmy płci).
Pocieszam się, że tyję na chłopaka, to moze będzie synek....

co do wyprawki licze na znajomych
LuZeczko mamy dostac, nosidełko i fotelik juz mamy (moja mama kupila od znajomej) co do wózka zdecydujemy sie chyba na używany bez sensu wydawac na cos co długo nie posłuży. mamy upatrzony pierre cardine czekamy jedynie na ustalenie ceny. ciuszków na razie nie oglądam nie chce sie nastawiac ;) wole pierw poznać płeć
co do męża mam nadzieje ze moj się sprawdzi doświadczenie z niemowlakami jako takie ma jest bardzo opiekuńczy i troskiwy i chyba bardziej niz ja cieszy się na maluszka. bardziej boje sie jak ja sobie poradze mąż pracuje na zmiany a za rok do pracy wracam, na szczęscie mame mam blok obok ;) no i po coś teściową

agnieszkaj : ta liste potrzebnych rzeczy mozesz mi podeslac :) iwona175@tlen.pl

mamazosi: ja nie mam przeczucia.. ale i tak wydaje mi sie ze to bedzie dziewczynka.. od str mojego meza same chlopaki od kilku lat sie rodza ..z mojej .. zero dzieci... wiec jakos mam wrazenie ze u nas bedzie dziewczynka:P a Ty masz przeczucia???

hej dziewczyny!
no i znowu obudził mnie wilczy głód,kiedy to się skończy?
agnieszkaj co do innego stopnia relacji to zgadzam się z Tobą. Ja jednak pierwsze tyg z małą wspominam super,ale u mnie z kolei potem było gorzej. Ale to wynikało nie z opieki nad małą,ale z moich problemów z samoakceptacją po ciąży.
Dziś idę do lekarza,ale mam dziwne przeczucie, że będzie ok. Więc w drodze powrotnej wskoczę na małe zakupy-sandałki na płaskim i torebkę jakąś małą, bo mam same rozmiar XXL.

Facebook
https://m.facebook.com/groups/505142902854685

~mamazosi co do relacji to nie zawsze jest pięknie. My weszlismy na inny poziom-konfliktow, nerwow itd. Mnie dopadl baby blues. Ja te pierwsze tyg wspominam kiepsko.

Ahoj z rana! Chyba pogoda ladna bedzie. Zabieram malego na jakies zabawy do swietlicy bo zwierze towarzyskie z niego:)

Życzę Wam milego dnia z dobrym samopoczuciem!

hej
to podeślij mi tego linka jeśli możesz, ja przekaże kumpeli, bo ona musi uzbierać wszystko dla dzidzi,a termin na koniec grudnia:)

Mój mąż miał 3tyg swojego urlopu,byliśmy razem także super czas. My z kolei non stop gości mieliśmy od początku, plus urządzanie intensywne mieszkania przez pierwsze dwa miesiące.Ale i tak super czas.
Takie pojawienie się dzidzi strasznie zbliża ludzi, człowiek wkracza na inny poziom relacji z mężem.

Tez trzymam kciuki za,wyniki ~agam205!
Ucha w gore:)

Co do wozka. U mnie bez szalenstw-kupowalismy używane, w bardzo do rym stanie.
Głeboki-Emmaljunga. Super tylko ciezki klamot (model z 2010r jakis)
Baby Merc 3w1 - moj synek wskoczyl w spacerowke majac 3 miesiace. W budzie byla opcja podwinięcia tapicerki i maly podrozowal leżąc na brzuszku. Wozek w sumie ok ale po przelozeniu rączki byl zle wyważony, raz przewrocil sie z malym w wozku i ciezko bylo z podjazdem na kraweznik
od grudnia mamy Xlandera XT, trzykolowiec i jest super. Wozior nie do zdarcia:)

Co do ubranek- wiekszosc uzywana (maluszki nie niszcza ciuchow i szybko wyrastają wiec ja nie widzialam sensu w kupowaniu nowych). Wiadomo, od czasu do czasu cos kupilam, znajomi z czyms przyszli.
Maly urodzil sie 56cm dlugi wiec spokojnie w 56 wchodzil
Po 3 tygodniach 62. Mialam tyle ciuchow by zapewnic sobie wsad do pralki. Maly ulewal strasznie wiec go kilka razy na dobe przebieralam. Pranie 2-3 razy w tyg robilam.

Co do tatusia. Jesli o poczatki chodzi...Moj maz mial 30 dni zwolnienia na mnie 100% platnego (nie mialam cesarki), ale jest wojskowym wiec moze dlatego mial 100%.
Jak na faceta ktory stycznosci z niemowlakiem nie mial radzil sobie super.od razu sam przewijal i kąpal malego.
Fakt nie potrafil sie z nim bawic itd ale karmil (maly byl butelkowy), gotowal, wstawal w nocy itp
Dopiero teraz zaczyna rozumiec jezyk malego i bawi sie z nin

Ptzez pierwsze 4 tyg nie chcielismy odwiedzin itd. Chcielismy byc tylko we 3. Gdyby ktoras z mam przujechala to napewno by wyreczala meza a tego nie chcialam. I nie zaluje choc bywalo kiepsko. Ale dalismy rade:)

Jesli macie konto na fejsie to tam jest grupa Sprzedam dla Mam-Trojmiasto. Dziewczyny sprzedaja ciuchy ciazowe, dla dzieci,zavawki,lezaczki laktatory itd.

Ja mam na mailu liste rzeczy ktore mi sie przydaly przy maluchu. Moge lodeslac na mail:)

hej
agam205 trzymam kciuki za dobre wyniki!!!Pamiętaj, że połowa sukcesu to pozytywne nastawienie!!!:)

iwonka84 gartuluję dobrych wieści po usg:) widzę, że płci nie poznałaś tak jak ja...ps masz przeczucia?

happymum87-ja w poprzedniej ciąży byłam w 5 miesiącu w Bułgarii na 2tyg. Wypoczynek w hotelu i zwiedzanie. Było ciepło,wakacje super,pogoda ok 40st C. Urlop super,ale z perspektywy czasu drugi raz bym nie pojechała w ciąży, wtedy myślałam że ciąża to okres bezproblemowy i nic złego się mi nie zdarzy a nawet jeśli to wszędzie na świecie są lekarze. Teraz bym nie ryzykowała.

W tym roku tez mieliśmy plany jechać w czerwcu do Grecji, ale myślę podobnie jak Ty i nigdzie za granicę się nie ruszam, a wyjazd w Polskę też mnie stresuje.

Ania -to końcówkę będziesz miała stresującą,ale za to jakie Bożenarodzenie -z dzidzią i w swoim domku....sama radość!!!

co do opieki nad maleństwem to jeszcze jest urlop ojcowski 2tyg, nie wiem czy pamiętacie o tym....
a jak któraś jest po CC to mąż dostaje 2tyg zwolnienia na żonę 100%płatnego lub jak są jakieś komplikacje po porodzie.

Co do wózków to ja chorowałam na xlandera, ale wtedy nie było mnie na taki wózek stać. Kupiłam Jedo Bartatina-polecam gondolkę-duża, ciepła. Ale spacerówka jak dla mnie koszmar. Na roczek kupiłam małej fajną, lekką i zwrotną spacerówkę. W sumie nie tanią. I te dwa wózki wyszły mnie tyle co xlander. Z tym, że spacerówką mała jezdziła do 2.5roku.

Co do ciuszków to ryzyko. Ja miałam kilka ubranek na 56, mała urodziła się 53cm, to jej spadały. Nosiła te ubranka miesiąc, ciągle musiałam je prać bo miałam mało,a wszyscy znajomi przed porodem mówili by się nastawiać na 62.

heh happymum, a ja właśnie siedze na allegro i przeglądam wózeczki :) generalnie tyle tego, że można zwariować. a ja kompletnie nie wiem, jaki chcę... tzn jaki będzie najwygodniejszy. myślę o takim 3w1, ale co on ma w sobie miec, to już nie mam pomysłu :)
Aniu, a mi się zawsze kojarzyło, że w bobowózkach jest drogo. i jakoś nigdy się nie interesowałam ich ofertą, ale dobrze, że masz sprawdzone informacje, to tam też się niedługo wybiorę na rekonesans :) blisko mam, to luzik. a w tesco na karwinach ostatnio z mamą spędziłam prawie godzinę na dziale niemowlęcym przeglądajac ciuszki ;) są takie słodkie :) już bym chciała kupować!

Inne tematy z forum

Gdzie lepiej zrobić okulary? (74 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (121 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...