mamusie wrzesień-październik 2011 *29*

to teraz ja rozpocznę nowy wątek.

Rozpakowane

????? - gwiazdeczka - CÓRKA
25.08 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA - Kaja - 3820g - 54cm - SN
25.08 - Lipuszka - Kliniczna - CÓRKA - Julia - 2765g - 51cm - SN
04.09 - czarna84 - Kartuzy -SYN - Dominik - 3150g - 53cm - SN
05.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek - 4165g - 59cm - SN
08.09 - ligia - CÓRKA
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Krystian - 3680g - 55cm - SN
10.09 - bladykot - Wejherowo - CÓRKA - Małgorzata - 3800g - 57cm - SN
14.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Olwia - 3550g - 54cm - SN
16.09 - Dżina - Zaspa - SYN - Mikołaj - 3420g - 56cm - CC
16.09 - leokadia2101 - Wojewódzki - SYN - 3680g - 56cm - SN
18.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jaś - 3330g - 55 cm -SN
22.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA - Aniela - 3480g - 59cm - SN
26.09 - izulucha - Londyn - CÓRKA - Nell - 3900g - ok.60cm - CC
27.09 - alicja_82 - Zaspa - CÓRKA - Natalia - 2960g - 52cm - CC
28.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA- Klara- 3240g - 55cm - SN
29.09 - marta29 - Wojewódzki - SYN - Gustaw - 4040g - 58cm - SN
30.09 - Monia Er - Redłowo -SYN - Cyprian - 4000g - 57cm - CC
01.10 - pieczenienatalia - Kliniczna - CÓRKA - Zofia - 4300g - 58cm - SN
01.10 - ewaaa42 - Zaspa - CÓRKA - Liliana - 3190g - 52cm - SN
02.10 - titina - Wejherowo - CÓRKA - Ida - 3420g - 58cm - SN
05.10 - tysiola - Dom - CÓRKA - Emilia - 3800g - SN
06.10 - @IzZzka@ - Wejherowo - CÓRKA - Lenka - 3920g -58cm- SN
07.10 - misiabela - Zaspa - SYN - Łukasz Kamil - 3300g - 54cm - SN

Dwupaki:

07.09 - Natalia - Zaspa
07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
08.09 - aga_6663
17.09 - maniana - CÓRKA
29.09 - eveline22 - Wojewódzki - SYN - Dominik

03.10 - rybcia6 - SYNEK
04.10 - cheeringup - Kliniczna
07.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
10.10 - marta.gdansk - Zaspa - CÓRKA
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN- Piotr :)
15.10 - Ila85 - Kliniczna
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA Kinga

link do poprzedniego
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-wrzesien-pazdziernik-2011-28-t274504,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie wrzesień-październik 2011 *29*uz

moja cały czas nosi rozmiar 56, we wszystkich pajacach się topi tj są jej za szerokie.

Jeśli chodzi o jedzenie, to unikam ostrych przypraw, nie piję mleka i nie jem cytrusów. Słodycze jem w dużych ilościach - nie mogę się powstrzymać, ale staram się, żeby jak najmniej było w tym czekolady.
W ciąży przede wszystkim miałam ochotę na owoce, teraz się zmuszam, żeby je jeść, mogłabym się żywić wyłącznie słodyczami.

~ Eveline - jesteś tam?

mongolio, nie kupuj nic, moja noi od razu 62 rozmiar, nav 56 ni nie mialam, ale wiedzialam,ze nell duza...

i juz wyrasta z niektorych bodziakow...nosi juzswoje jeansy.. rozka nawet nie uzylam...kurtka juz jest na teraz...

Re: mamusie wrzesień-październik 2011 *29*

Mangolia ja też mam malo ubranek na 56cm w zasadzie może dwa komplety, a reszta już większa, jak się urodzi krótszy to najwyżej dokupię jeszcze coś

~ Mangolia, ja mam tony ciuchów dla małego, a korzystamy z 5-6 pajacyków i niczego więcej. W szpitalu miałam dla małego 3 zestawy śpiochy+kaftanik. Dziecko bardzo szybko rośnie. Na co dzień oczywiście tego nie widać, ale kilka dni temu zaczęłam odkładać rzeczy, które mu zakładałam i już z nich wyrósł. Ja nie wiem jak to jest możliwe...
Moim zdaniem możesz sobie odpuścić kupowanie dodatkowych rzeczy, bo szkoda kasy. Albo miej wypatrzone w sklepie na wszelki wypadek i najwyżej męża po nie wyślesz.

Dzięki czarna :) czyli spokojnie ten miesiąc jeszcze "szykował się:)" rozmiaru 62. No właśnie tak sobie myślę że jak mały się urodzi i jego wymierzą to wyślę jeszcze mamę do tesco po paczuszkę tych najmniejszych pajacyków:)

dobranoc:)

Mój mały jak się urodził miał 53 cm i tak jak Ty miałam większość większych rozmiarów i pożyczyłam od koleżanki kilka ciuszków na 50 bo te mu były idealne i od wczoraj zakładam mu już na 62 cm bo sporo urósł.

Mamusie forumowe:)
Powiedzcie mi jak u was jest z ubrankami które zakupiłyście przed porodem . Niektóre wątkowe maluszki mają już ponad miesiąc :) .

Ile już urosły?

Zakupiłam praktycznie wszystkie w rozmiarze 62( i to jeszcze z hm więc numeracja zawyżona) a te mniejsze to na palcach jednej ręki mogę policzyć. I tak zaczynam się zastanawiać czy jest sens dokupienia jak maluch się urodzi, czy naprawdę to kwestia 2 , 3 tygodni.

Dzina dobrze,ze jednak podczytuje bo zastanawialam sie czy to normalne,ze 3 tygodniowe Dzieciatko ma tak dlugi okres czuwania. U Nas tez od 7-12, od 9-13-15 nawet z drzemkami krotkimi,ale Anielka oczywiscie co jakis czas je.

Co do krwawienia,ja mam koncoweczke juz,mam nadz.ze minie zupelnie niedlugo ;p

Lipuszka
co do karmienia to "na żadanie" karmię czyli tak jak pisałam co 3 h w nocy dłuższe przerwy.Notowałam kiedy je i je o stałych porach, 7 razy na dobre . O 7, 11,14,18,20,24,4 i znowu o 7 itd.

image

Lipuszka
Tak mój synuś nie śpi od 7 do około 11/12 i nie chce wtedy jeść ( bo o 7 rano ściąga z dwóch piersi , a wiadomo ,że mleko poranne jest najbardziej kaloryczne i tłuste) Prawdopodobnie najada się pod samą brode:) Leży troche na leżaczku to wtedy zapada w 10 minutową drzemkę ,ale zaraz się budzi i dalej rozgląda.Dużo z nim spaceruje na ręku i pokazuję dom, sprzątamy, układamy , pokazuje mu zabawki , leży na brzuszku i ćwiczy główke , przewracamy się z boczku na boczek. Me Dziecię jest ogólnie kochane i mega spokojne jedyne czego nie dzierży to przewijanie , a po kąpieli w ogóle ryk w niebogłosy . Wtedy odpalamy suszarkę :) Ja go przebieram i pielęgnuje a mąż go "suszy" .W 30 sek jest spokój i błogostan na twarzy :)
image

Hej,
Ja wybudzam, jeśli mijają np 4 godziny a mała się nawet nie wierci - to jej zmieniam pieluszkę i rozbudzam na siłę. Boję się, że z takim śpiochem nie utrzymam laktacji - a jak będzie starsza (za miesiąc, dwa...) to pozwolę jej spać.
Co do diety - na razie jem wszystko, nie piję tylko mleka, ale jem twaróg i wcinam jogurty naturalne, słodycze też ;-P Nie widzę u dzidzi jakiegoś płakania, chociaż ulewa - ale to chyba normalne...

U mnie krawienie bylo do tygodnia, poznej lekkie plamienia do ok. 2 - 3 tyg. po porodzie.

Dzina i Twoja corka 5 godzin nie spi i nie je i jest tylko zabawa? Moja maksymalnie wytrzymuje 2 godziny w czuwaniu i pozniej obowiazkowo szuka cycusia...
Karmisz na zadanie czy po prostu wg. tych ustalonych godzin?

co do krwawienia to ja przestałam plamic wogole okolo tygodnia temu
co do wybudzania ja nie wybudzam jesli maluch ładnie przybiera to tak jak pisza dziewczyny nie trzeba wybudzac, dziecko wie najlepiej kiedy jest głodne:)
co do naszego jedzenia to ja tez jem wszystko co popadnie no oprocz bialka bo maly ma prawdopodobnie uczulenie ale jadlam pizze ciasto drozdzowe i słodycze i nic mu nie jest zadnych kolek problemow z kupka itp. no wiadomo jak sie przesadzi z czyms to moga byc problemy ale jak sie je umiarkowanie to nie ma problemow

Dzina, tak rutyna i rutyna, spr sie z Blanka i spr sie z Nell, aha ja nie przebieram w nocy przy karmieniu, tylko co 2gie...no chyba ze jest kupal...

ja jeszcze plamie, nie jest to krwiawienie, nosze tylko wkladke...ale a dni, ze krwawie, bo jest to hormonalne itp...ja w pon ide do family planning kliniki aby wybrac sobie metode anty...

hejka...

ja uwazam, ze nie wybudzac, chyba ze jest to noworodek w 1 tygodniu plus ma np.zoltaczke...bo w pierwsyzm tyg zycia dziecko powinn jesc przynajmniej co 4h, a nie jak Blanka spala mi i nic nie jadla, a Nell zdrowiutka i ok, i od razu sama wybudzala sie co2-3h..
ja Nell nie wybudzam, wazy ok.4500g i je ok.8 razy na dobe, np.karmienie ok.20, pozniej ok.polnocy, i 4 rano i ok.6.30 i wtedy juz nie zasypia...
Natalio, dzidzia sama reguluje, akurat iBlanka i Nell b.duzo jedza, powyzej normy, ale jak dziecko spokojnie przybiera to nie ma co martwic sie...mowie jak skonczy miesiac to tez bedzie inaczej...

Lilo żeby wypracować sobie taki schemat trzeba być konsekwentnym i wprowadzać monotonie aż to "zrzygania" . Codziennie robić wszystko w tych samych godzinach.Rano o 7 jest papu , do 12 zabawa, noszenie,przytulanie, potem papu i spacerek. itp
W nocy np.do karmienia zapalać tylko mała lampkę, najlepiej karmić na leżąco i nie gadać do dziecka .Wtedy się nie rozproszy i ładnie dalej zaśnie. I co najważniejsze nie denerwować się obsługując dziecko.Nawet jak się drze w niebogłosy to nie denerwować się , mówić do niego spokojnie, przerwać czynność i przytulić , pocałować . Pamiętajcie tylko spokój może nas uratować :) no i od czasu do czasu smoczek !!!!

Dziewczyny mam intymne pytanie. Jak długo krwawiłyście po porodzie? u mnie zaraz minie miesiąc i dalej leciiiii :(

image

Ewciuś, ale Was mała wystraszyła, najważniejsze, że się okazało wszytsko w porządku, Dżina jak fajnie, że w nocy mały Wam się budzi sam z taką częstotliwością, jak ja bym tak chciała:)

Inne tematy z forum

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (40 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...