mamy lipcowo - sierpniowe 3

LIPIEC:

1.Termin: 27.06 LARISA35/Jasień/córka
2.Termin: 29.06 MADLEN69/?/?/
3.Termin: 3.07 MARA_JADE/?/syn/
4.Termin: 5.07 ASIA/?/?/
5.Termin: 7-9.07 BASIA/Piecki Migowo/?/
6.Termin: 8.07 NATALIAPRIWER/Wrzeszcz/?/
7.Termin: 8.07 ZOSTER-ZOSTER/?/?
8.Termin: 13.07 KASQ90/Orunia Górna/syn/
9.Termin:13/17.07 KAROLA/?/córka
10.Termin: 16.07 MIISHKA/Gdańsk Główny/syn
11.Termin: 24.07 KITTI25/?/?/
12.Termin: 28.07 ASIEŃKA16/Zakoniczyn/syn/

SIERPIEŃ:

13.Termin: 4.08 ANIXX/Kowale/?/
14.Termin: 8.08 MAGDA/?/?/
15.Termin: 8.08 PAULA/Rumia/?/
16.Termin: 11.08 KAS/?/?/
17.Termin: 14.08 YGREX/Chylonia/córka/
18.Termin: 17.08 DOMIKAJ/?/?/
19.Termin: 23.08 PYSZOTKA/Orunia Górna/?/
20.Termin: 24.08 PSZCZOOŁA/Chełm/?/
21.Termin: 25.08 DROSERA/?/?/
22.Termin: 26.08 EWELINA88/Banino/?/
23.Termin: 29.08 AŚKA84/?/córka/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Domikaj dzisiaj przyjęli na patologię dwie dziewczyny ponad zerowy stan łóżek (tak wynikało z rozmowy), więc nie jest tak, że każdego odeślą.
Ja całe szczęście nie muszę iść na oddział :) tylko częstsze wizyty i obserwacja u mojej pani dr. Jupii.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja dziewczyny ciągle nie rozumiem tego braku miejsca. Z jednej strony kumam - nie ma łóżek i muszą mieć 1 na jakiś red alert... a z drugiej strony, to trochę dla mnie dziwne, aby odsyłac osoby potrzebujące pomocy....i gdzie ?

A to źle przeczytałam - przepraszam :(

Maria Jadę będzie dobrze! Choć to czekanie może być dobijajace. Ja właśnie wypiłam glukozę. Qffaaa jakie to niedobre. I jeszcze 2 godziny osiadki.

Larisa ja mam za dużo wód a nie za mało. Czekam już na badanie, nie ma miejsc na patologii, więc odeślą mnie z jakimś terminem do stawienia się pewnie.

Hej,
Ja z plecami nie mam dużego problemy. Jedynie ostatnio w krzyzu pobolewa ale to razem z podbrzuszem. Ja mam bole w kroczu,i mojego małego zylaka :/
Mara_Jade w poniedziałek to chyba na wszystkich oddziałach są tłumy ...Daj znać jak coś będziesz wiedziała.
Ja z dziewczynami moimi do lekarza muszę się wybrać,obie chore :( Jak na złość,pogoda super a my w domu :/ Wczoraj mi się śnił poród i moja córcia :) Położna próbowała zrobić jej kitka i spiąć klamerka do pepowiny heheh

Mara_ jade. Wyobrażam sobie co czujesz ale jestem przekonana, że będzie ok. Poczytałam sobie trochę o Twojej przypadłości i na szczęście kończą się ok. Pewnie dokładnie Cię przebadają, możliwe, że uzupełnią brak wód i wrócisz do domku. Tego Ci serdecznie życzę i myślę o Tobie :) I ze spotkaniem oczywiście czekamy na Ciebie!!!!! Trzymaj się :)

Jeśli ten ból jest jednorazowy po długim chodzeniu to spróbuj ciepłej kąpieli (rozluźnia mięśnie), mi pomaga.

Siedzę na IP na klinicznej. Bardzo dużo ludzi. W rejestracji wzięli skierowanie i kartę ciąży i czekam. Ciekawe ile będę tu siedzieć. Prawie całą noc nie spałam tak się denerwowałam, chyba samą sytuacją.

Anixxx. Doraźnie pomaga taping, a do tego dodaj ruch. Ja w pierwszej ciazy przeżyłam z plecami masakrę. A kilka miesięcy po porodzie nie mogłam wstać z łóżka!!!! Teraz jak tylko sie pojawił pierwszy ból (a już było to u mnie w 1trymestrze) odkryłam taping. Masażystka mi pierwszy zrobiła, a potem mąż. Do tego dołożyłam ćwiczenia na kręgosłup. Teraz bez plastrów jestem, ale jak odpuszczę cwicźenia na kręgosłup, w którymś tygodniu to czuję jak ból powraca.

Tu znalazłam o tym obklejenia: http://swiat-rodzicow.pl/taping-w-ciazy-a-bole-kregoslupa/

Moja koleżanka także cierpiała na na straszne bóle pleców w ciąży i chodziła na masaże. Oczywiście za zgodą lekarza i po I trymestrze. Taki masaż ciężarnej wygląda zupełnie inaczej. Przede wszystkim odbywa się na siedząco. Z tego co mówiła kumpela to to było takie intensywne ugniatanie samymi kciukami i działało cuda. Interesowałam się tym ponieważ jeszcze przed ciążą bardzo bolały mnie plecy i to tak nietypowo bo z boku w połowie pleców. Byłam zła na siebie, że nie zdążyłam nawet zrobić rtg i zaszłam w ciążę. No i martwiłam się co się będzie działo jak zacznie rosnąć brzuch. Na szczęście przeszło samo i nie mam póki co żadnych tego typu problemów. Tym niemniej już podpytywałam lekarza jak sobie radzić, na co lekarz powiedział, że coś poradzimy po I trymestrze. Więc zachęcam też do tego by właśnie pogadać z lekarzem. Może coś doradzi jak właśnie masaż albo wspomniana wyżej rehabilitacja. Bez zgody lekarza, sama - nie podejmowałaby absolutnie żadnych tego działań.

Mara_ jade jak się czujesz? O której jutro jedziesz?

Mnie plecy dobijały drugą połowę 2 trymestru i początek 3. Poszłam na rehabilitację. Masaż (nie był przyjemny, bo rozmasowywano i ugniatano bolące miejsce-tzw punkty spustowe) ale pomogło. Jeśli nie chcesz na rehabilitację, kup piłeczkę do tenisa lub coś podobnego/ciut twardszego i sama masuj plecy (ta piłeczka się przyda też przy porodzie-partner będzie mógł nią masować plecy jak będą boleć). Opierasz się o ścianę, podkładasz tą piłeczkę np na wysokości lędźwi-byle po mięśni a nie kręgosłupie(wzdłuż kręgów) i opierasz cały ciężar ciała na tej piłeczce i i rolkujesz góra dół, lewo prawo- ale małe zakresy. Jak znajdziesz miejsce które wybitnie boli, uciskaj je tą piłką z 30 sekund (albo do momentu aż poczujesz że ból trochę odpuszcza). I później kolejna partia pleców i to samo. Popatrz w necie na filmiki- a bedziesz dokładnie wiedzieć jak to zrobić. Można na leżąco- ale to bardziej dla wprawionych, bo bardziej boli. Polecam, bo czyni to cuda. Tylko trzeba się przyłożyć i nie robić na odwal tego. Można masować piłką jak nie boli-profilaktycznie albo jak już nawala :) pomoże, nie ma opcji żeby nie. Można też kogoś poprosić o masaż pleców (nam pokazywali 3 proste ruchy w szkole rodzenia), rozgrzewanie, termoforem lub ciepłym ręcznikiem. Na początku pomagało też leżenie na płasko z nogami u góry-oparte o ściane/krzesło/ piłkę fitness (kąt 90 stopni) tak z 15-20 minut, jeśli to nie pomagało, piłeczka zawsze :)

Anixx...ja tez mialam okropne bole w dolnej czesci plecow, biodra lewego. Poszlam na rehabilitację do fizjoterapeuty, po pierwszej ciazy tez chodziłam i jest jak dla mnie ogromna ulga. Pierwszy dzien po rehabilitacji boli gorzej niz przed, bo wszystkie miesnie sa bardzo rozmasowane i zakwasy. Wszystko zalezy jak sie czujesz, ja nie chcialam sie męczyć i w srode tez jade do fizjoterapeuty. Moze sprobuj gdzies podejść, choc najpierw sprawdz na stronie jakie dany fifizjoterapea/rehabilitant ma kwalifikacje, bo raczej do masażysty bym sie nie odwazyla w ciazy pójść. Ja polecam.

Dziewczyny a jak wasze plecy? Bo u mnie jakaś masakra. Na szczęście od następnego poniedziałku idę w końcu na zwolnienie. Wczoraj wybrałam się z mężem na dni otwarte do Akpolu, później jeszcze w parę miejsc, a dzisiaj mimo pięknej pogody cały dzień jestem w domu, bo nie dam rady się ruszać :/ Mi szczególnie doskwiera ból krzyża, dochodzi już do tego, że jak leżę na kanapie to nie mogę wstać bez pomocy męża. Liczę na to że jak już będę na zwolnieniu to mi trochę przejdzie, może w szkole rodzenia dadzą jakieś rady jak można sobie ulżyć :)

Pogórze, za Gdynia w stronę Kosakowa. Dzięki za odpowiedz :)

Mara_Jade trzymajcie się i czekamy ze spotkaniem na Ciebie oczywiście :-)

Witaj Marto. Skąd jesteś? Na patologii odwiedziny na salach są jak najbardziej dozwolone
Dziewczyny co Wy na to żeby się w niedalekim czasie spotkać i poznać?

Hej, chciałabym do Was dołączyć :) termin mam co prawda na 02.09 ale noszę aż dwie dziewczynki wiec sierpień jest bardziej prawdopodobny (mam nadzieje ze nie wcześniej..) od piątku mam nakaz leżenia wiec będę na pewno aktywnie uczestniczyć ;)

I mam pierwsze pytanie - jak jest z odwiedzinami na patologii ciąży? Są dozwolone czy tak jak na poporodowej nikt nie ma wstępu?

Mara Jade trzymam kciuki, aby sie okazało, ze wszystko jest ok.!

Mara_jade to trzymam kciuki, żebyś chwilę poleżała a zaraz potem wyszła załapać trochę słoneczka :)
Ja już od kilku dni robię wyprawkowe zakupy - strasznie się napaliłam na taki kokon dla malucha. Można wybrać kolor i wybrałam taki z misiami i teraz szyję takie same misie do ozdoby (szyję z filcu takie różności w wolnym czasie :) zaraz zobaczę też co mają w smyki ciekawego.
Dziewczyny czy kupujecie dla maluszków kremy z filtrem do buzi? W sumie ńie wiele jest takich, które można używać od 1 dnia życia.

Inne tematy z forum

Kuchnia (40 odpowiedzi)

Witam. Właśnie wykańczamy mieszkanie i będziemy robić kuchnię. Czy możecie polecić firmę, która...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni