mamy lutowo / marcowo / kwietniowe cz.31

tak naskrobalysmy, ze czas na nowy watek :)

**LUTY**

27 - Edycia32 - synek Hubercik ;-)

**MARZEC**

6/11 - blue73 - synek ;-)
08 - zancia1907 - synek ;-)
12 - slodzinka
15 - Patrycyja
16 - Pomaranczka
22 - anka127
23 - hossanna - córeczka ;-)
25 - smith2002 - córeńka :D
27 - Stokrotka 0_o - synek ;-)
28 - etka - córeczka Lenka ;-)
30 - doka - synek ;-)

**KWIECIEŃ**

07 - Kasieńka79
08 - lalka1 - córeczka Ala ;-)
08 - Agniesja - córeczka Oliwia :-)
13 - gosia111 - córeczka Zuzanna :-)
15 - rudziaczek - synek Michał :-)
17 - asski - córeczka Marta ;-)
17 - dalilia - synek ;-)
21 - ajkaa - córeczka Bianka ;-)
23 - Ewel31 - synek Kubuś :-)
24 - Monika_81
29 - HaniaB - synek Filip ;-)
26 - vespa26 - córeczka ;-)
aganiok79 - córka Aleksandra :-)

ROZPAKOWANE:)

Megi-i - 25.11.2009 - synek Gabryś 41cm i 990g
Weronka - 13.01.2010 - córeczka Zosia 50cm i 3050g - Wojewódzki/Ciechanów
Olaolenka24 - 19.01.2010 - synek Nikodem 52cm i 2880g - Swissmed
Pszczoła - 05.02.2010 - synek i 54cm i 3500g Swissmed
Bratka - 07.02.2010 - synek Gabryś 46cm i 2300g
Andzia z ventki - 23.02.2010 - córcia Martusia 51cm i 2560g
Amadea - 24.02.2010 - synek Gabriel 53,5cm i 3580g
Aaana -25.02.2010 córeczka Dominika 56cm i 3200g - poród SN w Swissmed
Aris - 26.02.2010 - synek
KateK27 - 27.02.2010 synek Ethan 50cm i 3335 g
Kobyłka - córeczka
Kayla - 01.03.2010 - synek 55cm i 3170 g
Magsz - 10.03.2010 - córeczka 50cm i 2850g
Edziawu - 11.03.2010 - córeczka Helenka 55cm i 3500g - szpital Wojewódzki
Inusia - 13.03.2010 - synek Janek 59cm i 3660g
Fiolka - 14.03.2010 - synek Kubuś 50cm i 3180g - szpital Kliniczna
Delka - 14.03.2010 - synek Patryk 3320 g
Brzoskwinka - 16.03.2010 - synek Dominik 50cm i 2600g oraz synek Bartłomiej 50cm i 2580g
Madziaaalenaa - 16.03.2010 godz 19.25 - córeczka Maja,59cm i 4230g - szpital kliniczna
Nusia - 17.03.2010 - córeczka Paulinka 58 cm i 4400g - szpital w Redłowie
Sunny1984 - 23.03.2010 - synek Piotruś

oby jak najwiecej szczesliwych rozpakowan :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamy lutowo / marcowo / kwietniowe cz.31

Jesli chodzi o kosmetyki w Wejherowie to myu wzielismy plyn do kapieli i w tym została Mała wykąpana, a spirytusu już nie używają (od ponad tygodnia-weszło nowe zalecenie) - pepek ma sam odpasc, trzeba go tylko wietrzyc dobrze

No to |Was do czytałam i tak:

Rożki mam 2 - oba bez usztywnienia, jeden polarkowy - wszyscy mi mówią, że noworodek dobrze w takich rozkach śpi, więc planuję je użyc :)

Piersi ani razu nie miałam badanych

Trzymam za Was wszystkie kciuki :)
Mój brzuch ciągle wysoko i wszyscy i mówią, że wogóle świetnie wyglądam jak na końcówkę ciaży - byłam pewna, że bedę wielkim wielorybem, a tymczasem patrząc z tyłu wogóle nie widac że w ciąży jestem ;)
Miałam dziś dość ruchliwy dzień i w szoku jestem ,ze tak dobrze się czuję...
A tymczasem śmigam spać...kolorowych snów wszystkim - szczególnie Maluszkom i ich Mamom ;)

Mam nadzieję, że skoro synek jest takim wiercipiętą i nie może usiedzieć w odpowiedniej pozycji to zdąży jeszcze w odpowiednim czasie "zaskoczyć" :)

Najbardziej stresuje mnie niepewność co mnie czeka : cesarka czy poród SN, na razie nastawiam się na naturalny, ale zobaczymy jak będzie ...
zdaję sobie sprawę, że nawet przy odpowiednim ułożeniu dziecka nigdy nie wiadomo czy nie trzeba będzie jednak robić cesarki.

Dzobry wieczór :)
Ide poczytać co sie u Was dzisiaj działo :)

z tym przekrecaniem dziecka to uwazajcie, bo ogolnie jest to juz procedura zabroniona. nusia, u ciebie pewnie trzeba bylo tylko pomoc malej wstawic glowke ale jesli dziecko ulozone jest skosnie, poprzecznie lub posladkowo to nie mozna obrocic go z zewnatrz - ptg juz tego zabronilo ale niestety czesc 'starszych' lekarzy czasem tego probuje..a niestety wiecej z tego komplikacji niz pozytku ...

rudziaczku, mnie tez opadl brzuch - moj maz az sie wystraszyl, ze to tuz tuz. moja mama natomiast powiedziala, ze brzuch obsuwa sie ok. 2 tyg przed porodem. takze wszystko zgodnie z planem :) tylko ze do toalety trzeba czesciej biegac ;)

rudziaczku, co do wariowania serca, to ja biore w sumie mala dawke fenoterolu, ale ostatnio strasznie mi to dokucza :( pewnie tez dlatego, ze maly juz naciska na wszystko w moim brzuchu ;) takze jeszcze tylko max 7 dni fenoterolu i bye bye :)

Aaaa,
gratuluję nowym Mamusiom :))))

Etka,
trzymam mocno kciuki !!!

Dalilia,

moja córeczka 2 dni przed porodem była dobrze ułożona, a w trakcie skurczy porodowych (co minutę) okazało się że leży na skos :/ przez to poród trwał dłużej niż lekarz przewidywał, ale dzięki niemu (sam przekręcił główkę małej...) nie miałam cesarki i urodziłam zdrową, silną córeczkę :)

Nie martw się na zapas, wszystko będzie dobrze :*

Dalilia dziwie sie ze nie chce Ci tego paciorkowca zrobic-szczegolnie ze lekarz mi mowil ze ten wynik + grupa krwi + karta ciazy to 3 najwazniejsze dokumenty ktore trzeba wziac na zaspe.

gdzies czytalam ze jest jakas technologia przekrecania dziecka "z zewnatrz" przez lekarza, ale ma jeszcze troszke czasu, moze sie przekreci...

aleeee spadlysmy.... na 4 strone!

wiec tak bylam u lekarza, zrobil mi usg na ktorym wyszlo ze "szyjka tak krotka ze nie warto do niej spodni sciagac", lozysko jeszcze nie jest "do rodzenia" cokolwiek to znaczy (tak, wiem ze powinnam wiedziec ze z lozyskiem costam sie dzieje ale jakos nie wiem)
poza tym zjechal mi brzuch:) czyli juz niedlugo.

Haniu-leki odstawilam i czuje sie bez nich bosko-szczegolnie bez tego wstawania w nocy:D poza tym nie mam juz napadow wysokiego pulsu czy takich jakby oslabniec (nie wiem czy mialas cos takiego, mi sie wydawalo ze to normalna ciazowa dolegliwosc, po odstawienui lekow ustapilo) co prawda lekarz zalecil mi tydzien temu brac jeszcze caly czas nospe 3x1 ale jakos nospa sie skonczyla i stwierdzilam ze nie biore:) to moze szybciej urodze bo juz nie moge sie doczekac!!!!

aaaa sezon arbuzowy uwazam za rozpoczety! dzis kupilismy pierwszego w tym roku arbuza:D

Dzisiaj ja muszę się trochę pożalić ....
Moje dziecko nadal nie chce się odpowiednio ułożyć główką w dół, najlepiej mu jak leży na skos lub nawet w poprzek mojego brzucha...
Dzisiaj w trakcie badania wprawdzie podlizał się pani doktor i ułożył odpowiednio, ale nie trwało to długo ....
ehhhh jeszcze w brzuchu siedzi a już robi po swojemu.
skurcze mam, ale jeszcze żadnego rozwarcia... nawet sobie nie wyobrażam jak muszą boleć skurcze powodujące rozwarcie
Badanie na paciorkowca lekarka chce mi robić za dwa tygodnie, czyli ja wtedy będę już w 40, więc nawet wyniku mogę nie doczekać, nie rozumiem jej podejścia ... zamierzam sama je zrobić, a nie czekać na jej decyzję...
Jakoś mnie optymizm mój dzisiaj opuścił :(

Witam Mamusie i przyszłe mamusie,mam termin na maj ale chciałam sie spytac czy z dziewczyn które urodziły jest jakaś co w Wejherowie rodziły??

gosia, to chyba juz ten czas na takie dolegliwosci - moj brzuch tez sie napina jak tylko wstane, niedobrze mi jak cos zjem a i jak jestem glodna to mi niedobrze z glodu, do tego mega mega zgaga... no ale juz niedlugo :)

rudziaczku, a jak ty sie czujesz po odstawieniu lekow? ja wlasnie zamienilam nospe forte na zwykla, od czwartku odstawiam duphaston a od lanego poniedzialku - fenoterol :)

Hejka
Czy wy dzisiaj też tak źle się czujecie? Jakaś masakra jestem senna, mdli mnie, brzuch się napina - jestem poprostu do niczego;(

Aha, zapomniałam - chciałam się zapytać Mam,czy smarują buźki dzieciaczków jakimś konkretnym kremikiem, czy tym samym co całe ciałko? Bo nie wiem, czy tą parafiną można smarować buźkę?

No właśnie też tak słyszałam,że na Zaspie wszystko mają. Poza tym kąpią chyba tylko w wodzie, smarują parafiną i maścią pośladkową.
Ja do kosmetyczki wrzuciłam jakieś próbki płynów i kremików. W domu chyba też początkowo nie będę stosowała konkretnego płynu tylko ciepłą wodę, dodatkowo zakupiłam już parafinę i linomag.
A do szpitala też spakowałam chusteczki nawilżone. W razie czego mąż mi wszystko doniesie.

ja wzielam krem i mydlo chociaz podobno na Zaspie wszystko maja

Z kosmetyków dla malucha w szpitalu przydaje się jakieś mydełko albo płyn do kąpieli, oliwka, no i oczywiście chusteczki.
Ja w Wejherowie dostałam maść pośladkową i spirytus i muszę przyznać, że ta maść fajna była. Używałam ją jeszcze w domu aż się skończyła.

przespałam się 45minut,obudziłam się masakrycznie spocona.
Teraz obiadek wstawiłam,zjem i dalej zamierzam leżeć:)

Natalia ja biorę tylko linnomag i oliwkę na wszelki wypadek no i chusteczki nawilżone.

Fiolcia mam nadzieję,że mój Kubuś też będzie taki przylepa:)

Mamusie a co zabieracie do szpitala z kosmetykow dla Maluszka?
Slyszalam ze w kazdym szpitalu jest inaczej .
Wiecie moze jak jest w Wejherowie?

Fiolka moj Patryk tez taki przylepa:) na mnie spi slodko a jak tylko odkladam do lozeczka oko otwarte i placz. male cwaniaki - najlepiej u mamy;)

Inne tematy z forum

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (20 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...