menu weselne? - opinie i rady...

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
dziewczyny, mam prośbę do Was...
będziemy wynajmować sale na wesele i kucharkę.
Wymyslilam sobie wstępnie menu ale nie wiem czy o czyms nie zapomniałam?
Bede wdzieczna jeśli mi pomozecie i dodacie kilka dobrych rad!

w menu nie ma wpisanego alkoholu ( narazie) bo chyba buteleczki bedą stały na stołach i w miare ubywania będziemy dostawiać.
planujemy wesele na 70-80 osób więc bede wdzięczna za podpowiedzi czy nie za mało jedzenia...

a to nasze menu

Od godziny 18:00 zaczynamy !

Przywitanie: chlebem i solą + szampan dla gości.

Pierwsze podanie 18:30
– zupa rosół z kołdunami lub żurek z jajkiem ( ew. barszczyk)

Danie główne 19:00 - 19:30
- ziemniaki, frytki, ryż;
- devolaje, kotleciki mielone, kotlety schabowe, udka, nogi i piersi z kurczaka pieczone,
- zestaw surówek ( z białej i czerwonej kapusty, buraczki, marchewka, pieczarki smażone )
- sos ciemny pieczeniowy, sos pieczarkowy

Deser po obiedzie:
- lody, ciasta, owoce
- kawa, herbata, mleko , cytryna, cukier
- napoje zimne ( woda gaz. i niegaz. soki, pepsi)

Przystawki zimne 21:00 – 21:30 :
- półmisek wędlin ( szynka, polędwica, baleron, pierś z indyka faszerowana)
- sałatka jarzynowa, sałatka z kurczaka
- śledzie w oleju, koreczki
- galantyna z kurczaka,
- chleb, masło,
- pomidory , ogórki, ogórki kiszone, papryka konserwowa, sałata do ustrojenia,

Godzina 24:00
- Tort weselny
- szampan

Gorąca kolacja: 1:30 – 2:00
- bigos + biała kiełbaska lub Beef strogonof
- rosół z kołdunami, żurek


Ciasta: sernik, jabłecznik, makowiec, murzynek
Dekoracje:
- obrusy w kolorze białym lub ecru,
- serwetki w kolorze zielono – złotym,
- świeczniki i świece ( kolorystyka zielony, złoty, ecru)
- balony i girlandy, wazoniki z kwiatami.
- ustrojenie krzeseł Państwa Młodych + tablica
- winietki z nazwiskami gości ( plan rozmieszczenia gości)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

mi się podoba, ja bym tylko nie brała udek czy nóg, bo to sie źle konsumuje, niektórzy moga się męczyć z tymi kośćmi, ale to indywidualna sprawa, zawsze mogą zjeść co innego, a i jeszcze frytki...żeby były dobre muszą być prosto z oleju, gorące a przy tej ilości osób trudno je odac w ten sposób, potem kapcieją. Ale to tylko moje skromne zdanie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

na piewrszy ogień lepiej rozół, zurek lub barszczyk zostaw na godziny nocne zobaczysz jak uciesza sie goście widząc o 1.00 czy 2.00 cieplutki barszczyk, obowiązkowo do ryżu musi byc kurczak w potrawce ( frykasy nie wiem czy dobez napisałam), no troszke wiecej sałatek,wszyscy goście lubia .

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

ja zastanaiwam się nad tymi sałatkami :)) też jestem na etapie ustalania menu i stwierdziłam, że sałatki tak bardzo nie schodzą na weselu - w sumie to impreza na której się pije alkohol :)) a sałatki jakoś nie grają mi z wódką i innymi alkoholami

ale każdy ma swoje zdanie :)) to tylko taka moja skromna uwaga

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

Ja u siebie nie będę miała talerza z wędlinami. Moim zdaniem "nie idą" A później nie wiadomo co z nimi zrobić. No chyba że w małych ilościach będziesz miała to ok.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

no własnie cały czas sie zastanawiam nad salatkami - boje sie ze w czerwcu bedzie ciepło i zeby komus nie zaszkodziło...
a wedliny też słyszałam ze nie bardzo schodza ale tak sie boje zeby nie było za pusto na tych stołach jak ściągną obiad...

a moze macie jeszcze jakies propozycje co dodac, co ując...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

a moze schabik w galarecie??

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

A gdzie jakaś rybka? Jakiś pstrąg w galarecie...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

za rok moze byc ptasia grypa i nie bedzie sie jadlo kuraczakow albo inna cholera i nie bedzie sie jadlo miecha innego.nie planuj menu na rok wczesniej!!naprawde.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

U mnie będzie na obiad kluski śląskie i ziemniaki ,3 surówki miesa to mielony ,schabowy , pieczen z karkowki .przystawki to jedna salatka gyros, sledzie w sosie chrzanowym, szynka włoska z kiełkami, szparagi w szynce, jajka z majonezem i kawiorem, wiejski stół mięsa przeze mnie wędzone żadne kupne nafaszerowane woda, smalec ,ogórek ,kiełbasa ,kaszanka ,salceson, sery,owoce morza, bimber. Slodki stół, dania cieple to zupa gulaszowa, krokiet z barszczem i zastanawiam się nad pieczonym prosiakiem bądź udzcem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

Moje sugestie, al ejak zawsze pisze - to tylko wyłacznie moje zdanie :)

Pierwsze podanie 18:30
– zupa rosół z kołdunami lub żurek z jajkiem ( ew. barszczyk) - żurek pasuje na poprawiny na lepsze samopoczucie gości :)

Danie główne 19:00 - 19:30
- ziemniaki, frytki, ryż; - zamów ziemniaki nakładane w kulkach (jak lody - ładnie to wyglada)
- devolaje, kotleciki mielone, kotlety schabowe, udka, nogi i piersi z kurczaka pieczone, - wg mnie dewolaje
- zestaw surówek ( z białej i czerwonej kapusty, buraczki, marchewka, pieczarki smażone ) - buraczki nie - jeszce się ubabrac mogą :) nie wspomne o sukni Panny Młodej która dotknie np. jakis ubabrany dzieciak :)
- sos ciemny pieczeniowy, sos pieczarkowy - ciemny

Deser po obiedzie:
- lody, ciasta, owoce
- kawa, herbata, mleko , cytryna, cukier
- napoje zimne ( woda gaz. i niegaz. soki, pepsi)

Przystawki zimne 21:00 – 21:30 :
- półmisek wędlin ( szynka, polędwica, baleron, pierś z indyka faszerowana)
- sałatka jarzynowa, sałatka z kurczaka - jarzynowa moze być ze względów sanitarnych troszkę ryzykowna latem
- śledzie w oleju, koreczki
- galantyna z kurczaka,
- chleb, masło,
- pomidory , ogórki, ogórki kiszone, papryka konserwowa, sałata do ustrojenia,

Godzina 24:00
- Tort weselny
- szampan

Gorąca kolacja: 1:30 – 2:00
- bigos + biała kiełbaska lub Beef strogonof - beef strogonof
- rosół z kołdunami, żurek - zurek (rosół jest oklepany i po torcie to jakoś tak mdło moz esię człowiekowi zrobić)


Ciasta: sernik, jabłecznik, makowiec, murzynek - a moze choć jeden sekacz jeszce??
Dekoracje:
- obrusy w kolorze białym lub ecru,
- serwetki w kolorze zielono – złotym,
- świeczniki i świece ( kolorystyka zielony, złoty, ecru)
- balony i girlandy, wazoniki z kwiatami.
- ustrojenie krzeseł Państwa Młodych + tablica
- winietki z nazwiskami gości ( plan rozmieszczenia gości)

- moż ejeszce płatki tróz do ustrojenia na stół??

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

Aha.......
- winko - do wyboru smaki i rodzje by się przydało
- rybka byłaby super
- dużo ożeźwiajacych soków ( ida często na takich przyjęciach grejfrutowe oraz mięta z jabłkiem)
- owoce

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

jezeli chodzi o napoje chłodzace to napewno bedziemy brali pod uwage różne rodzaje soczków bo nie kazdy lubi pomarańczowy,hihi..
winko bedzie a jakze - sama bardzo lubie choc mój B. woli wódeczke ale faceci wiadomo...
rybki - ja osobiscie jakoś nie przepadam ale chyba rzeczywiscie troche ich za malo tutaj...
a co zamiast frytek? ziemniaczki, ryz - to standard moze jakies kluseczki slaskie? - co o tym myślicie?

owoce tez bedą - myslałam o zestawie jabłuszka, pomarańcze, winogrona, truskawki, banany?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

a macie juz sale??? bo ja rowniez rozgadam sie za sala...., troszle opornie mi to idzie, nie ma zbytnio wyboru.... kucharza juz mam...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

asieńka, wstepnie wybrałam sale w Bolszewie w remizie strazackiej

tutaj znajdziesz wszystkie informacje i namiary - karolinka tam bierze slub niedługo i mam nadzieje ze podzieli sie wrażeniami i zdjeciami!
http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=11&i=119400&t=119400

jak bedziesz chciala to ci podesle na priva zdjecia tej sali jakie od niej dostalam - mnie sie bardzo podoba!

a tak przy okazji - mozesz sie podzieli namiarem na swoja kucharkę - chciałabym zrobic male rozeznanie w cenach...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

dzieki wielie.... prosze przeslij mi foteczki tej sali :)))

Jelsi chodzi o kucharza to moje menu wynosi 82 zl w tym jest powitanie, zupa, obiad z 7 rodzajami miesa ( na osobe 6i pol kawalka)!!!, przystawki gorace i zimne, po polnocy cos cieplego, nad ranem mini sniadanie. Poprawiny 5 zl od osoby - wszytsko z wesela - odgrzane. Do tego kucharz ten ma swoje bankietowki na stol, przekatniki, swieczniki, serwetki, obrusy itp... ma tez sowje kelnerki - wszytsko to jest w cenie 82 zl na osobe! Podaje nr tel 0583050555 lub 606107206.

a Ty ile placisz???

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

zdjęcia zaraz podeśle a jesli chodzi o kucharke to właśnie z tym jest mały klopot bo jak narazie nie mam nic ustalonego.

wstępnie chyba bede korzystac z uslug tej samej Pani co Karolina ( w watku znajdziesz info co do jej ceny - jakieś 70 od osoby)
A gdzie mieszka twoja kucharka? - da rade w tym Bolszewie?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

To jest kucharz, ktory ma tez pomoc i dojezdza gdzie trzeba :) sam tez robi zakupy, wiec o nic nie musiz sie martwic - tylko 82 zl za osobe :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

Proponuję zrezygnować z wędlin, sałatka jedna np z kurczaka i ryżem, a dołożyć zakąski zimnie np schab w galarecie ze śliwką, pstrąg w galarecie, coś z drobiu w galarecie, a może jajeczko faszerowane łososiem wędzonym ze szczypiorkiem pychotka :) zaburczało mi w brzuszku :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

Paulina, dzieki ze tez nie pomyslałam wczesniej o jajeczkach - napewno dodam!

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

asieńka- zdjecia właśnie wysłałam - daj znac czy dotarły bo u mnie wp coś wolniutko dzisiaj...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

zdjecia dotarly - cale i zdrowe :)) hihi dziekuje

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

asieńka,
wyslij mi prosze na priva nazwisko i imie twojego kucharza - troche tak głupio rozmiawiac z czlowiekiem nie wiedząc nawet jak sie nazywa...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

madzia i bartek - ja swoje menu wypisałam w wątku " cd. Karczma Kczewo " - jak chcesz to poczytaj

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

+ leczo ?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

Półtora roku wcześniej już menu ustalasz???

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

a ja bym proponowala zurek nie na obiad a nad ranem :) jesli zaczynacie o 18, to pewnie do jakiejs 4 - 5 goscie sie beda bawic...i naprawde jak juz tak nad ranem sa padnieci to taka ciepla zupka jest bardzo fajna :) a co do zimnych przekasek - to faktycznie jakies jajka faszerowane, czy zawijane w szynce, moze pieczarki - tez faszerowane, troszke koreczkow...to fajne wyglada i szybko schodzi...a i "bezpieczne" jest nawet w lecie. Osobiscie zamiast frytek, ktore faktycznie szybko robia sie zmine i niedobre, wzielabym ziemniaki pieczone. Ja sie jeszcze nad swoim menu nie zastanawialam, ale jak chcecie to mam kilka zestawow z tego lokalu gdzie bede miala...moge podeslac na maila, zawsze mozna cos "sciagnac" :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

Moim zdaniem brakuje tatara. Ja sama tego nie jadam, ale na weselach to naprawdę super schodzi.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: menu weselne? - opinie i rady...

Polecam też jako przystawkę na zimno cieniutkie paseczki kurczaka panierowanego w sezamie (może być w środku ze sliwką), a do tego sos majonezowy lub inny.

Ja będę miała też całe arbuzy, ze ścięta górą w ząbki, wydrążone w środku a miąższ pokrojony w kostkę i włozony do arbuza. Do tego wykałaczki wbite w ta "konstrukcję". Byłam, na weselu, gdzie było coś takiego, wszyscy komentowali, że to super pomyśł, szczególnie na lato. Cząstki arbuza można też pomieszać z awokado.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Czy slub cywilny to wogole slub??? (209 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!

dobry...i nie drogi dentysta (55 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

Dj Waldzior (7 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś zamawiał na wesele Dj waldziora? Jakie opinie? Wiem, ze kiedys był jednym z...