Tokofobia

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
Czy w Wejherowie honorują skierowanie na cc z powodu tokofobii? Rodziłam w 2009, komplikacje, ostatecznie cc, rok temu ciąża pozamaciczna (w szwie po cieciu), potem zabieg itp. Nie wyobrażam sobie porodu sn po tych wszystkich przejściach. Mam termin na wrzesień. Czy w Wejherowie wskazaniem do cc jest pierwszy poród cc? Jak się na to zapatrują? Proszę o informacje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Tokofobia

najlepiej przejdź się na wizyte do lekarza który tam pracuje i zapytaj..znając panujące tam zasady raczej wątpię aby lekarze tam pracujący podejmowali decyzję o cc po wywiadzie jaki napisałaś. Wiem i Cie w stu % rozumiem że boisz się porodu i niw wyobrażasz sobie jego sn no ale niestety lekarze podchodzą do tego inaczej - chyba mają znieczulicę i uważają że przecież poród to rzecz naturalna i powinno boleć..
wiele kobiet jest w podobnej sytuacji jak Ty..nie jedna miała trudny poród, złe wspomnienia po nim ale szła rodzić naturalnie..

ja już mam właśnie dwa porody za sobą. Pierwszy masakryczny. Rodziłam kilkanaście godzin. Wspominam go strasznie. Jak byłam w drugiej ciąży to rozważałam cc ale pod koniec zdecydowałam się na poród naturalny..i co..i odbył się od całkiem inaczej niż ten pierwszy. Po pierwsze rodziłam o wiele wiele krócej. ból może był intensywny ale ten najbardziej bolesny trwał krótko i szybko o nim zapomniałam. Byłam bardziej świadoma, wiedziałam co będzie więc o wiele lepiej mi się rodziło.
Postaraj nastawić się pozytywnie. Każdy porod na prawdę jest inny. Do tego po porodzie naturalnym szybciej wraca się do w pełni sił. Trzymam za Ciebie kciuki za wiele pozytywnych myśli i co najwazniejsze łagodnego porodu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dzięki za odpowiedź i dobre słowo :) Faktycznie muszę to przegadać jeszcze z lekarzem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja rodziłam pierwszy raz sn drugi cc i tylko ten drugi wspominam masakrycznie, mam porównanie teraz wybrałabym (gdybym oczywiście mogła) poród sn
to zależy od wielu czynników każdy przypadek jest inny
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

W Wejherowie raczej na pewno nie wezmą pod uwagę tego co czujesz. Jest tam wielka znieczulica wśród lekarzy. Leżałam tam osiem dni (ciąża po za maciczna) i mile tego nie wspominam.

A czy nie jest właściwie tak, ze po pierwszym cc pacjentka musi wyrazić zgodę na poród sn? Takie są zalecenia PTG, ale czy ktokolwiek się do nich stosuje? :(

co prawda nie w Wejherowie, ale nikt mnie nie prosił o wyrażenie zgody na poród sn po cc. Także raczej z tym stosowaniem się do zaleceń PTG bywa różnie. Choć muszę przyznać, że dokładnie sprawdzali i wielkość dziecka i w ogóle na usg i byli gotowi do wykonania cc w razie czego.
O Wejherowie nic nie wiem.

Jeśli między cięciem a następnym porodem jest mniej niż dwa lata odstęputo będzie CC jeśli różnica jest większa to nie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tokofobia to poważna sprawa. Jeśli masz prawdziwą fobię, to podczas porodu możesz zachowywać się irracjonalnie i stwarzać zagrożenie. Krzyk, panika, ucieczka, rekoczyny, rzucanie czym popadnie, tak to czasem bywa, gdy ma się silne fobie. Zdiagnozowanie i leczenie w czasie ciąży jest wyznacznikiem prawdziwej fobii. Zwykły lęk przed porodem to rzecz naturalna.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeśli potrzebujecie zaświadczenia do cesarskiego cięcia o tokofobii to możecie skorzystać z video konsultacji u psychiatry. Zaświadczenie przesyłają pocztą lub mailem, konsultacja może odbyć się w twoim domu lub na oddziale ginekologicznym. Wystarczy, że wejdziecie na platformę psycho medic online
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

słaba reklama, ten sam post w kilku wątkach naraz. A takie zaświadczenie i tak położnik pewnie podważy, więc kasa w błoto.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Polecicie jakieś dobre męskie perfumy? (19 odpowiedzi)

W cenie do max 200 złotych ( na pewno nie dam za perfumy 5 stów jak zdarza sie niektorym)....

Szpital Copernicus Gdańsk - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Witam co sadzicie o oddziałach?,obsłudze? w Szpitalu Copernicus?dawny(Wojewódzki)Oddziałach...

Co na łupież!? (52 odpowiedzi)

Dziewczyny ratujcie:( Od kilku dni borykam się z łupieżem na głowie i za nic nie mogę się go...