Trzęsie hamulcem i kierwonicą......

Może ktoś z Was miał podobny problem, przy hamowaniu trzęsie mi hamulec i kierownica,nie wiem co może być przyczyną...dodam ze klocki i tarcze są w porządku (było sprawdzane).Bardzo prosze o pomoc,z góry dziękuję,pozdrawiam :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Trzęsie hamulcem i kierwonicą......

Krzywa piasta albo felga
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a tarcz krzywych niema?

Tak, jest taki problem. Po wymianie hamulców nadal to samo. Po wymianie felg nadal to samo. Po wymianie zawieszenia nadal to samo. Zostaje piasta. Może też coś nie tak z układem przeniesienia napędu.

Czasami warto przeczyscic dobrze miejsca styków... tzn, felge, piastę, tarczę z obu stron.

Czyli szlifierka ze szczotką drucianą i jazda. Może pomoże :)

1. Jakie auto- ( model i pojemność)
2. Czy był wykonany pomiar bicia ( tarczy hamulcowej ,piasty) czujnikiem zegarowym .
3 .Jeśli jest to samochód wyposażony w układ hamulcowy przedniej osi z tarczami hamulcowymi wentylowanymi ( jak stare są to tarcze) mogą być popękane żebra wewnątrz tarczy ( przez co morze być bicie ).
4. Jeśli będą luzy w układzie kierowniczym i zawieszeniu mogą powiększać wraz z wibracjami z układu hamulcowego odczucia na kierownicy i pedale hamulca .
5. Jeśli były wymieniane tarcze - to czy zostały oczyszczone prawidłowo piasty z rdzy i zanieczyszczeń
6 . Czy samochód nie miał przeszłości wypadkowej/ albo udeżenia w koło / piastę.
Atak wo-gule jeśli masz chęć to mogę zająć się naprawą - tel. 602253217

Bardzo dziękuję za pomoc :-)

Dodam ze nic się z autkiem nie dzialo, auto stało ponad dwa tygodnie nie jeżdzone,jak wsiadłam po tych dwóch tygodniach to wtedy właśnie tak się zaczęło.Tarcze są w bardzo dobrym stanie, klocki również, wszystko zostało wyczyszczone i nadal tak trzęsie.

Chyba jednak kupię nowe tarcze i zobaczę może akurat,być może tarcza jest wykrzywiona czego nie można zauważyć gołym okiem.

Może ktoś z Was poleci gdzie najtaniej mogę kupić tarcze,będę bardzo wdzięczna :-)

Jest to corsa B 1.2

Pozdrawiam :-)

Hm, tarcze są ok jak piszesz, jeżdżone nie było.Wykluczamy uszkodzenia mechaniczne, pasty łatwo można sprawdzić.
Jak auto stoi to wtedy płyny opadają i ewentualnie przewody mogą się zapowietrzyć... Może wystarczy filt paliwa wymienić bo na dnie mógł się jakiś syf odstać i później zassać i samochód może się przyduszać na niższych obrotach, szczególnie jak stał na mniej niż pół baku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Może wystarczy okno otworzyć i wywietrzyć pożądanie auto?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Może u Ciebie to było przyczyną,i musiałeś wietrzyć...... zawsze się znajdzie jakiś najmądrzejszy :D

Taa, na smród uchylenie okna doraźnie pomaga, kapusta na obiadek była ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Kocio"....nie masz poczucia humoru?...ok, nie każdy musi mieć :-)

Ale może i wytłumaczysz co ma wspólnego zapchany filtr paliwowy do trzęsienia autem podczas hamowania?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Może wystarczy okno otworzyć i wywietrzyć pożądanie auto?"

Ale może Ty kolego wytłumaczysz co ma wspólnego powyższy tekst z poczuciem humoru lub jego brakiem?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Właśnie ma tyle wspólnego, co zapchany filtr paliwowy, zajarzyłeś?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak się filtr zapcha to się autko zaczyna krztusić, jak jest tylko trochę zatkany to ten syf leci do środka co może powodować właśnie taki efekt drgań od podwozia bo syf przez wydech leci a i silnik może drobny bunt przeżywać. To tak jakbyś najadł się kapusty, wylot miałbyś przytkany to teź by tobà trzęsło, ale za to okna nie trzeba by było uchylać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie ośmieszaj się już kolego.

Daj spokój.. to jest koleżanka. Coś tam wie o samochodach, ale mniej niż jej się wydaje.

Pozdrawiam ;-)

Dokładnie,mniej niż mi się wydaje :P Ale dobrze że mam męża który się troszke zna,i chciałam podpytać ,bo co "dwie " głowy to nie jedna :-)

Dziękuję Wam za wszystkie informacje,pozdrawiam.... Tym co się nudzi i maja głupie wypowiedzi proponuję założenie nowego wątku :D

He he dziękuję, gdybym wiedziała ciut więcej to miałabym własny warsztat :P

He he ...całe szczęście.

największy jest problem w tym ze często tacy jak ty! z niewielka wiedzą właśnie otwierają warsztaty samochodowe! i naprawiają auta w ten sposób! cytat ..."podczas hamowania trzęsie się kierownica i drga pedał hamulca"... aaaaaa to pan/i ma zapchany filtr paliwa! na pewno! hehehheeh moja głowa jest za mała na takie wypowiedzi
pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja miiałe takie powody raz z zuzyta tarcza a raz nie dokrecona nakrętka centralana ta duza i mi przygub rozwaliło wiec stawiam na te rzeczy

Wysoce prawdopodobne ze sa uszkodzone opony po mimo ze dobrze wygladaja

Inne tematy z forum

Nowy samochód (13 odpowiedzi)

Razem z moim mężem chcemy kupić nowy samochód tak do 70 tys on uparł się na suv jakie marki z...

Najtańsze oc dla... gdzie? (84 odpowiedzi)

Witam Posiadam prawko od roku i kilku mies., mój brat od 2 mies. ja jestem właścicielem...

Gdzie w Trójmieście warto kupić używany samochód? (39 odpowiedzi)

Tak jak w temacie. Szukam używanego i chciałbym je kupić w Trójmieście, ewentualnie okolicach....