Zarąbiste, proste krokiety

Składniki na 10 krokietów:

naleśniki:
- mąka
- 2 jaja
- mleko/woda
- sól
- 4 łyżki oleju

wkład:
-10 jaj
-3 łyżki śmietany
-1/2 szklanki bułki tartej
-sól, pieprz

panierka:
-bułka tarta
-1 jajko
-sól, pieprz

Zrób naleśniki. Dla kogoś kto nie robił porada do naleśników: dobra, duża patelnia z teflonem. Kilka kropel oleju na patelnię i rozsmaruj ręką całość by nie było suchego miejsca. Ciasto na naleśniki ma być dosyć rzadkie by ciasto łatwo rozpływało się po patelni i naleśniki były cienkie. Patelnia musi być mocno rozgrzana przed pierwszym naleśnikiem. Taką patelnię bierzesz w lewą rękę a prawą lejesz od góry po brzegach ciasto za pomocą małej chochly. Patelnie tak obracasz by ciasto się rozchodziło po powierzchni i dolewasz jak będzie mało. Zrób 10 naleśników. Te kilka kropel oleju powinno wystarczyć, więcej raczej nie trzeba dolewać na patelni. Jak co to dolej oleju do ciasta. Jeśli ci się cały czas kleją do patelni to masz coś nie tak z patelnią.

Ugotuj 10 jaj na twardo, pokrój je w małą kosteczkę. Dodaj bułkę tartą, śmietanę i wymieszaj. Dosól dopieprz ;) do smaku.

Rozsmarowuj wkład po naleśniku aby starczyło na 10 sztuk. Następnie zawiń do środka na około 4 cm dwa rogi naleśnika po dwóch bokach. Teraz zawiń naleśnik do postaci krokieta.

Rozbełcz jajko na talerzu. Na drugim talerzu wsyp trochę bułki tartej i wymieszaj ja z odrobina soli i pieprzu. Krokiety z lekka obtocz w jajku, następnie w bułce.

Na patelnie wlej trochę oleju, średni ogień. Smaż po 4 sztuki z każdej ze stron. Lekko dociśnij do patelni przy smażeniu każdej ze stron by lekko kwadratowe wychodziły. Dolewaj trochę oleju gdy już "wypiją" ale tylko trochę by nie wyszły ci aż zmoczone od tłuszczu. One nie mają pływać w tłuszczu.

Smacznego !
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Zarąbiste, proste krokiety

Ale fajny przepis :))) nigdy nie robiłam/nie jadłam, a nawet nie słyszałam o krokietach z farszem jajecznym ;) ale mój Syn "jajcarz"(mega wielbiciel jajek) by się ucieszył ;)
tylko ja bym dodała do farszu koperek/szczypiorek/natkę pietruszki lub cebulę ;)

dzięki za fajny przepis :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zioła, cebula, mają tak intensywny zapach i smak, że totalnie zmieniły by oryginalny smak.

Można poeksperymentować i robić sosy ziołowe, np sos koperkowy, polać krokieta i zobaczyć które będą pasować. Chociaż jest tak pyszne, że nie trzeba nic ulepszać.

Jeśli ktoś nie ma chęci ani możliwości a chciał by skosztować trochę to jest na starówce w Gdańsku przy ulicy Szerokiej 8/10 (bliżej strony centrum) Bar Mleczny "Turystyczny". Tam po raz pierwszy jadłem te krokiety i tak mi zasmakowały, że znalazłem przepis. Pytajcie się o krokiety z jajkami.

A nie są nijakie? Bo jak robię pastę jajeczną (z sama cebulką lub szczypiorem, a jak mam świeży koperek to też daję + majonez) albo skorupki nadziewane i zasmażane(z koperkiem) - to posiekane czy przeciśnięte przez praskę do ziemniaków(lub tłuczkiem do ziemniaków) zawsze są z jakimś dodatkiem ;)
Do kotletów jajecznych też dawałam dodatki.

my w tym barze lubimy naleśniki z twarogiem ;). Mężowi jeszcze smakowały z pieczarkami i sosem (czy coś takiego)

Właśnie są idealne ponieważ naleśnik, bułka tarta i śmietana są neutralne w smaku. Jedyne co czujesz to super jajeczny smak.

Zresztą to nie jest przepis mojego pomysłu. To już dawno temu napisali. Sam robiłem już kilka razy i nie pisał bym jeśli nie było by super.

pozdro

To z ciekawości spróbuje :))) może właśnie na pierwszy raz tych z baru ;) jak będziemy w okolicy :)))

Pozdrawiam ;)

Krokiety na pewno pyszne ja robie farsz z gotowanych jajek, i uduszonych posiekanych pieczarek z cebulka, do tego szczypior lub natka pietruszki... i panieruje tak samo jak kolezanka:) pychotka:)

jako panierkę używam ciasto naleśnikowe i dopiero w bułkę, ależ sa chrupiące. Farszem jest kapusta kiszona (obgotowana) i pieczarki - też pycha tyle, że może na bardziej zimowe dni.

O to jak one z jak z baru na Szerokiej to muszą byc pyszne .

Fajny przepis ,ja krokiety uwielbiam i chętnie ten przepis wypróbuje .

Jadłam dzisiaj krokiety z jajkami na Szerokiej,całkiem dobre.Jednak był w nich także szczyporek i to nawet dużo.Muszę je zrobić w domu,bo te z kapustą już mi się przejadły.Skorzystam z Twojego przepisu i dodam też szczypiorek.

Inne tematy z forum

POMOCY!!! szukam miejsc w Gdańsku gdzie mogę kupić zdrowe warzywa i mięso !!! (4 odpowiedzi)

Witam tak jak w tytule szukam właśnie takich miejsc bo jestem na początku drogi na zmiane...

sklep z ekologicznym mięsem (48 odpowiedzi)

Dziewczyny wiecie gdzie w 3miescie (najlepiej w Gdyni) jest sklep z ekologicznym mięsem (kurczaki...