naczniaczek u niemowlaka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
witam! moja prawie dwumiesięczna córeczka ma na czole naczyniaka martwię się nim bardzo - czy jej zejdzie . Niebawem idę do chirurga ale tak na wszelki wypadek umówiłam ja też do chirurga naczyniowego. czy wasze dzieci też miały i co robiłyście.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: naczniaczek u niemowlaka

nic nie robiłam z wiekiem robił sie coraz mniej widoczny-czasami jak zmarznie to troszkę widać,a tak to nie

Moja w tej chwili ponad 6 letnia córka ma naczyniaka na klatce piersiowej naczyniak wypukły. Pojawił się w wieku 6 tygodni i jest do dziś nieco mniejszy i mikroskopijnie się zmniejsza ale cały czas jest nadal. Lekarz nie kazał nic z tym robić bo powiedział, że powinien po kilku latach się wchłonąć. Wszystko zależy w jakim miejscu dziecko to ma, na pewno wiem, że do 3 roku żaden lekarz nie będzie się chciał podjęć wycięcia ponieważ jest szansa żeby się wchłonął,a blizna po wycięciu może być większa, laser tez dopiero u starszych dzieci. Ogólnie nic nie robię jedynie chronię latem przed słońcem i tyle.

mnóstwo dzieci ma naczyniaki, z tego co mi powiedziano do roku ma zniknąć, ale mi one jakoś specjalnie nie przeszkadzają... córcia ma tak jak większość dzieci - między oczkami, i dodatkowo na powiece.

moja córa miała na główce, ok. 1,5 roku całkowicie się wchłonął - nic nie robiliśmy

moja miała przy łokciu, teraz ma 3 lata i nie ma po nim śladu

Młody urodził się z dużym naczyniakiem na czole, w tej chwili już prawie go nie widać. Ja też miałam naczyniaka właśnie na czole, tyle, że ogromnego, ale z wiekiem był coraz mniej widoczny. Dzisiaj widać go jeszcze czasem, gdy nie mam makijażu, ale nie jest to coś, co w jakimkolwiek względzie mogłoby mi przeszkadzać. ;)

Moja cora miała dwa naczyniaki, jeden bardzo duzy na brzuchu był wypukły (wygladał jak grzybek-narosl). Drugi malutki płaski na szyi. Bylismy u kilku specjalistow i kazdy zalecał usuniecie naczyniaka z brzucha gdyz nawet gdyby sie wchłonał to narosl pozostałaby i trzeba byłoby usunac. Było niebezpieczeństwo ze mała gdy zacznie sie orientowac ze cos takiego ma moze zrobic sobie krzywde, naderwac itp. Operacje miała jak miała roczek nastepnego dnia po zabiegu szalała jakby nigdy nic. Dzis ma malenka kreseczke na brzuszku prawie niewidoczna. Naczyniak na szyi sie wchłonał (baldzuitka plamka wielosci głowki szpilki została)
Polecam konsultacje u dr Wyrzykowskiego najlepszy specjalista od naczyniakow. Przyjmuje w Gdansku.

dziękuje zarejestrowałam mała do dr Wyrzykowskiego faktycznie specja;ista i same pozytywne komentarze. Naczyniak robi się wypukły i wygląda jak strupek. Zobaczymy co powie lekarz idę dopiero 25 czerwca taka kolejka.

My tez czekalismy długo ale naprawde warto. Powodzenia

Naczyniaki wypukłe, które pojawiają się kilka tygodni po urodzeniu jako plamy i rosną mogą zanikać.
Jak są duże na nosku, czy w okolicach oka, ust to się nie czeka bo mogą się bardzo rozrosnąć.
Jest forum naczyniaki.pl, gdzie udziela się dr Wyrzykowski

Ile kosztuje wizyta u Pana doktora?Moja corka ma malutkiego naczyniaka na policzku,pediatra mowi ze zejdzie i ze mam sie nie martwic.Ale bylabym spokojniejsza gdyby zobaczyl to specjalista.Moj 7 letni syn ma na klatce piersiowej nieduzego,jak byl maly to bylismy u lekarza i powiedziel ze jezeli sie nie powieksza to nic z tym nie robic.

w swissmedzie 150 zł za wizytę u dr Wyrzykowskiego

Mój synek urodził się z czymś co jest określane jako "dziobnięcie bociana" naczyniak płaski na czole, oczach i na karku, na oczach znikło po kilku dniach, ten na czole jest teraz widoczny tylko jak synek się zgrzeje albo płacze, ten na karku zakrywają włosy, więc nie mamy z tym problemu. Ale wiem, że te naczyniaki są bardzo różne, u jednych bardziej widoczne u innych mniej. Byłam dla pewności u dobrego specjalisty naczyniowego i nie stwierdził niczego niepokojącego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

trochę złowieszczo to zabrzmiało . Moja córeczka ma na czole wypukłego naczyniaka poczatkowo był płaski ale mam nadzieję, że chirurg naczyniowy mnie uspokoi bo już spać nie mogę. Pediatra nic mi nie wspominał o onkologu tylko raczej o chirurgu, do ktorego dostałam skierowanie.

własnie wróciłam od chirurga i skierował mnie do szpitala wojewódzkiego na leczenie naczyniaka propranololem. Ponoć jest nowatorski sposób jego wyleczenia ale trzeba iść na 3 dni do szpitala. Mam nadzieję, że to pomoże mojej córeczce.

Monia - trzymam kciuki , na pewno wszystko będzie dobrze!

Wróciłysmy ze szpitala naczyniaczek faktycznie się zmijesza nie jest już taki wypukły ( terapia propranololem jaką zalecił mi chirurg okazała się skuteczna - widać efekty już po 2 dawkach ) Jednak muszę mierzyć małej codziennie cukier i ciśnienie, bo ten lek może wywołać jego obniżenie. Cieszę się, że zareagowałm tak wcześnie, ponieważ jest szansa, że wogóle nie będzie śladu i nie trzeba będzie go operacyjnie usuwać.

Nie chce nikogo straszyć ale mamy znajomych których synek 2 latka leży na Oiomie z niewydolnoscia płuc bo tak mu sie rozrosl naczyniak pod paszka - rósł wewnątrz ... Takze lepiej sprawdzać u dobrych specjalistów bo czasem tak bez pomysłu jakiś lekarz mowi - pewnie sie wchlonie ... A jak nie to kto mi uratuje dziecko ???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Konieczne jest zrobienie USG czy naczyniak nie ma połaczen z jakimis narzadami itp.

to prawda nie ma co bagatelizować . teraz naprawdę duzo dzieci rodzi się z naczyniaczkami i wszystko zależy jakiego to jest rodzaj . Polecam wybrać dobrego chirurga, który nastepnie pokieruje do odpowiedniego specjalisty. Ja byłam u dr Królaka on skierował mnie do dr Wyrzykowskiego.

dr Wyrzykowski jest najlepszym specjalista od naczyniakow
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A czy nie mylicie naczyniaka z "uszczypnięciem bociana"???
Moja corka ma wielkiego naczyniaka, taką czerwoną płaska plamę na karku,i zastanawiam sie jak jej to w przyszlosci usunac.

Moja malutka też na początku miała płaską plamkę ( właśnie jak mówią "uszczypnięcie bociana" ale zaczęła jej się uwypuklać dlatego zgłosiłam się do lekarza. Moim zdaniem zagadnij pediatrę i niech Ci da skierowanie do chirurga nic zaszkodzi skontrolować. Niektórzy mówią żeby obserwować i ważne by nie rosło. Może w Twojej córki przypadku to naczynko samo zniknie.

Inne tematy z forum

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

szukam niani Redłowo Wzgórze św. Maksymiliana (7 odpowiedzi)

Witam, poszukuję niani na okres wakacji dla dwójki dzieci, Syn jest samodzielny i w lipcu będzie...

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...