niemowlę w dzień prawie w ogóle nie śpi

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Hej dziewczyny.
Zastanawiam się czy tylko ja tak mam i czy to jest normalne.

Mój synek ma już prawie 3 miesiące, ale tylko gdzieś do 3 tygodnia spał w dzień po kilka godzin. Na dzień dzisiejszy w dzień jeśli zdarzy mu się godzinna drzemka (raz na tydzień lub dwa) to mamy w domu święto narodowe. Karmię piersią i mały possie 5 minut i zaraz zamyka oczy, próbuję go budzić,ale to na nic,kilka razy pociągnie i dalej to samo, a jak wyciągne pierś to budzi się po 2 minutach i nie ma mowy o spaniu i tak cały dzień. Na wadze przybiera super,także z tym nie ma problemu,ale ja już nie wiem co z nim robić w ciągu dnia i większość dnia leżymy i karmimy się :) W nocy śpi całkiem dobrze, gdyby nie to, że zasypia 21-22, pierwsza pobudka 2-3, czasem 4. Może też tak miałyście i macie jakieś sprawdzone sposoby na sen?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: niemowlę w dzień prawie w ogóle nie śpi

Chyba wysypia się na tych króciutkich drzemkach przy piersi;-) Mój synuś tak nie miał, ale zasypia na drzemkę 30 minutową i ani minutki dłużej. Chyba, że uda mi się wcisnać mu smoka, to pośpi trochę dłuzej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moja córka jak była w wieku twojego maluszka drzemki miała 5-7 min. Odmieniło jej się jak skończyła 5 miesięcy. Ma dwie drzemki w ciągu dnia, jedna godz i druga ok 2,5 godz. Po prostu "ten typ tak ma".

Moja mała to też niezła modelka, w kwestii spania :)
w dzień jak śpi to po pół godzinki, ale max trzy razy dziennie. Czasem zdarza się dłuższa dzrzema, ale tak jak piszesz to święto :)
Ale..
w nocy śpi super od ok. 21-22 do 6-7 rano i to zazwyczaj bez przewy :) czasem nawet po jedzonku o 6-tej pośpi jeszcze ze 2-3 godziny
Wychodzę więc z założenia że jak się wyśpi w nocy to w dzień już niema chęci na sen bo są inne ciekawsze zajęcia. Nasza córka ma 4 miesiące.
Z ":dwojga złego" wolę jak śpi w nocy :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mialam podobnie. Spanie w ciagu dnia tylko na rekach, marne 20-30 minut. Corka nie chciala spac w wozku, ani na spacerkach. Jak miala 4-5 miesięcy nauczyła się zasypiać w chuście na spacerze(z tym trzeba poczekac do wiosny). Dopiero jak miala 7-8 miesiecy to ustalila sobie 2-3 drzemki w ciagu dnia,dluzsze niz 45 min. Istnieje dobra ksiazka o zasypianiu dzidziusiow Elizabeth Pantley- Noc bez płaczu,ale wedlug mnie twoj dzidzius jest zbyt maly na wszelkie metody usypiania. Taki typ, musi ciut dorosnac, sam zrozumie ze po spaniu i on i mama ma lepszy humor.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mój śpi przez większość dnia po godzinkę lub dwie ale zdarza się przyśnie przy piersi ja go potrzymam 15 min odkładam do łóżeczka a tu wielkie zadowolone oczy patrzą na mnie i już jest wyspany .

Skąd ja to znam...Jak młoda się urodziła i była malutka zastanawiałam się kto pisze te bzdury że niemowlę śpi po 20 godzin na dobę:))))

Moja od początku spała tylko na spacerach. w domu do jakiegoś 5 miesiąca nie spała wcale. Teraz jest trochę lepiej - zazwyczaj ma dwie 30 min drzemki:) jedną na spacerze jedną w domu po południu ale tylko wtedy jak ktoś się z nią połozy. sama nie chce spać.

Za to po basenie śpi 2 godziny:))))

W nocy wciąż się budzi:(

Łukasz jak był wieku Twojej córki to tez bardzo mały spal o tyle było dobrze ze spał na spacerach. Tylko wchodziłam do domu to duże oczy. A noce to były boskie kład się 21-22 a wstawał o 6-7.Teraz coś się stało bo co 2 godziny woła o picie przez sen. Pocieszam się tym ze tak jak Liluś „Ten typ tak ma” :) a teoria o tym ze niemowle tylko śpi i je w naszym wypadku to bzdura

a ja z takim pytaniem :) jak tak nie śpią Wam dzieci w dzień to nie są marudne? moja ma 2-2,5h aktywności to już max!!! potem albo ją położyć albo kulkę w łeb strzelić :D taka maruda

w ogóle ....
U nas półgodzinna drzemka to święto - nie wiem jak ją przyzwyczaić do spania w dzień ...Już jakiś czas udawało jej się a teraz znów od 2 dni max 7 minut :(

Madziulka jak wiesz moja nie jest marudna:)

wtedy nie był marudny był bardzo pogadny. jakos od 2 miesiecy 3 godziny szaleje godzine spi.

to jal maluchy nie są marudne to jeszcze spoko, moja właśnie padła była już nie do wytrzymania :)

młody czasem marudzi ale nie tak. on jak jest wyspany to caly czas na brzuch albo sprężynuje a ja juz chce spac to lezy na pleckach bawi sie zabawkami które wiszą i po chwili odlat

u mnie do 5 miesiąca tez nie spała w dzien tylko na spacerze :) a od 5 miesiąca w dzień są 3 drzemki po 20 minut :)

I tak macie dobrze moja mala do 3 msc w dzien spala max godzine czasu i to rozlozona na raty a w nocy 4 godziny od 23 do 3 w nocy z 4 przerwami na jedzenie ... Od 3 w nocy juz byl placz i tak do 9 rano potem 10 min drzemki z ktorej ja tez korzystalam i spalam... Teraz ma 7 msc i wcale nie jest lepiej w dzien 0 spania !!! Nawet minuty w dzien ie pospi a dniem nazywamlod godziny 23 do 4 rano.. Bo od 23 do 4 rano spi ale za to przerwa co godzine na jedzenie.. Po 7 miesiacach jestem wykonczona bo wychowuje dziecko sama wygladam jak zombie na ulice nie wychodze... Do sklepu prosze kogos zeby cos kupil bo mala w wozku nie siedzi tylko na rekach spacery wchodza w gre wiec nie daje rady gdy miala 6 msc kregoslup nie wytrzymywal. A wazy juz 10 kg...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mam to samo... :( Nie mam już sił, wyć się chce.

Jeżeli szukacie sprawdzonego sklepu internetowego z ubrankami niemowlęcymi , to polecam Wam sprawdzić stronę, gdzie znajdziecie ofertę sklepu FazyMazy. Według mnie posiadają bardzo rozbudowaną ofertę, znajdziecie w niej pajacyki niemowlęce i wiele więcej.

Inne tematy z forum

Dieta cukrzycowa- co jeść? (20 odpowiedzi)

dostałam od lekarza zalecenia: - żadnych cukrów, słodyczy, miodu, dżemów - bez węglowodanów...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (97 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

fizjoterapeuta OWI Gdynia M.Morawski (5 odpowiedzi)

hej. czy ktoś uczęszczał z dzieckiem do tego pana? Jakie wrażenia?