tutaj jest przepis na 3bita o którym pisałam wyżej :)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html
przepis mayasun na Rafaello na krakersach :)))
Składniki
2 paczki krakersów-na małą blaszkę
3 paczki krakersów - na dużą blachę
1 litr mleka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kubeczka masła roślinnego
1 żółtko
1szklanka cukru
cukier waniliowy
2-3 paczki wiórek kokosowych po 100 gram
3 szklanki mleka zagotować z cukrem.Resztę mleka rozrobić z maka ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotujacego mleka zagotować i wymieszać.Po ostudzeniu zmiksować z masłem żółtkiem i cukrem waniliowym dodać 2 1/2 paczki wiórek. Mase nakładać na krakersy w dużej blasze na zmianę krakersy ,masa, krakersy, masa, krakersy, cienka warstwa masy na wierzch. Na wierzchnia mase nasypac reszte wiórek pryrumienionych na patelni. Włozyć ciasto razem z blaszka do lodówki, najlepiej spozyć nastepnego dnia,a jeszcze lepiej po 2 dniach, wowczas ladnie przesiaknie.
Smacznego!!!
(ja nie daję żółtka i też jest ok)
nasz sernikowy hicior :)
***** SERNIK NA BISZKOPCIE Z BITĄ ŚMIETANĄ *****
Biszkopt z 4 żółtek, 4 łyżek mąki, łyżki cukru, proszku do pieczenia
Ma być cienki placek biszkoptowy
Na dużą blachę – 1 kg twarogu w wiaderku i do 0,5 litra śmietany kremówki koniecznie 36 % bo te z niższym procentem się nie ubijają
Śmietanę ubić a do niej dodać 2 łyżki cukru
Do ubitej śmietany dodawać twaróg i ubijać dalej.
4 pełne łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody - wrzątku, po ostudzeniu dodać troszkę masy żeby nie było grudek a później żelatynę wrzucić do reszty masy .
Pół słoika dżemu wiśniowego wysmarować na biszkopt, na to połowa masy, na masę biszkopty wiśniowe (duża paczka z Biedronki idealnie pasuje do dużej blachy). Na delicje resztę słoiczka dżemu i na koniec znów masa .
Zwieńczeniem jest polewa czekoladowa dla ozdoby .
Zamiast blachy można zrobić tortownice :
Tu potrzeba mniej twarogu wystarczy 0,5 kg wiaderka i normalna paczka delicji, do masy dodać tylko 2 łyżeczki żelatyny zamiast czterech(w upalne dni dawałam 3 łyżeczki).
Smacznego :))))))))
Ja zrobiłam biszkopt z przepisu Martek :) w tortownicy :) i ser+bita śmietana z połowy ;)
dochodzę do wniosku, że lepsza jest wersja z drugą warstwa biszkoptu zamiast delicji(tak jadłam u Teściowej - bo akurat nie miała delicji)
następnym razem tak właśnie zrobię :)
i na połowę masy dałam dzisiaj 3 łyżeczki żelatyny - sernik trzymał się dzielnie przez cały dzień bez lodówki!!! w tym jakieś 30 minut jazdy autem w południe ;)
(po pierwszym razie z delicjami później robiłam tylko i wyłącznie z drugą warstwą biszkoptu zamiast delicji)