Re: nnt . sprawdzony przepis na biały sos do ryżu...
wlasnie dzisiaj mam na obiadek rosolek ,gotuje go wiecej bo jutro ryz z bialym sosikiem,przepis od mojej mamy (kaszubka) robie z rosolku chudego slodko kwasny przelewam rosol przez sitko zeby byl czysciutki,odlewam troche do kubeczka zeby zagescic maka,reszte gotuje ,jak juz jest gorący dodaje spazone rodzynki chwilke sie gotuja,mieszam w kubku make z rosolkiem zeby nie bylo grudek ja odrazu dolewam do tej maki smietany powinna byc slodka ale ja daje kwasna mieszam i dolewam do rosolu z rodzynkami caly czas mieszajac ,dodaje wycisnieta cytryne wedle uznania i dodaje cukru do smaku,czasami jeszcze soli ,cytryne dolewac powoli zeby nie zepsuc sosu caly czas trzeba mieszac szybko sie przepala wiec wszystko robic na malym ogniu dlugo nie gotowac ,na koniec posmakuj i sama stwierdzisz co jeszcze dodac (sol ,cukier czy cytrynke )jak ci nie wyjdzie za gesty to mozesz go jeszcze zagescic maka z woda ,na poczatku slabo mi wychodzil nie dorownywal mojej mamie ale teraz rewelacja i do tego kurczaczek z rosolu najlepiej piers cala rodzika sie zajadamoja corka ryzu nie jada tylko jak juz to z tym sosem,pychotka polecam podaje sie go na weselach ale tam sie chowa domowy najlepszy
2
1