no co to jest??!!

byłem wczoraj wieczorkiem ok. 20:30 na ścieżce nadmorskiej, bo myślałem, że ruch będzie już nieznaczny... i tak było, ale tylko jeśli chodzi o rowerzystów ;/ na ścieżce około 3/4 osób jechało na rolkach... my nie możemy jechać chodnikiem, gdy obok jest ścieżka, ale oni łaskawie mogliby się tam wynieść... nie zwróciłbym na to większej uwagi, lecz ich piruety bez ostrzeżenia lub przecięcie drogi bez obejrzenia się, czy ktoś ich nie wyprzedza doprowadzają do szału :< staram się na nich uważać, ale wiadomo, że raz nie zdążę z hamulcami i będzie płacz. Ja się pytam: GDZIE tam na znakach jest wyrysowany rolkarz???
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

Re: no co to jest??!!

poirytowany..kup rolki a zmienisz zdanie. jest to jedno z niewielu miejsc gdzie mozna fajnie pojezdzic na rolkach bo na kostce bauma nie da sie zwyczajnie jezdzic. ja tam jezdze od miesiaca, ale staram sie byc w symbiozie z kolarzami bo sam nim jestem. fakt, ze mnostwo osob kaleczy tam na rowerze i na rolkach wiec po prostu trzeba zachowac nalezyta ostroznosc i tyle.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 9

nie zmienia to faktu, że rolkarz jest wg przepisów pieszym, zatem na scieżce przebywa jako gość. W razie kolizji będzie winien niejako "z urzędu'.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

A pokaż mi przepis wg którego rolkarz jest pieszym!?
Nie ma takiego.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

Buahaha na rolkach po chodniku? Poniosła Cię fantazja odrobinkę :) Zasada jest prosta kolego, jedziesz z tyłu - uważasz nad tych przed tobą i problem rozwiązany. Przewiduj a jeśli nie potrafisz - zachowaj odstęp. Ty możesz nie wyhamować? To co ma powiedzieć rolkarz? Również rowerzyści uczą się na tej ścieżce więc nie narzekaj.. a jak się nie podoba.. to ścieżek rowerowych jest w 3 M kilkadziesiąt km..
Pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 11

Rolki nie są pojazdem w myśl ustawy Prawo o Ruchu Drogowym

Dziennik Ustaw z 1997 r. Nr 98 poz. 602

USTAWA

z dnia 20 czerwca 1997 r.

Prawo o ruchu drogowym.

(Dz. U. z dnia 19 sierpnia 1997 r.)

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:

31) pojazd - środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub urządzenie do tego przystosowane,

Z tego przepisu jasno wynika, że rolki pojazdem nie są, bo nie są środkiem transportu przeznaczonym do poruszania się po drodze.

Jest dobra strona tego przepisu - można się schlać jak Bruner i legalnie jeździć.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

wiadomo, ze z urzedu droga jest przeznaczona dla rowerzystow...ale troche zrozumienia...sciezek na rowery jest w brud..natomiast na rolki doslownie kilka miejsc sie nadaje...wiec niech sobie rolkarze tam jezdza, wam korona z glowy nie spadnie...po prostu jechac ostroznie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ta sama ustawa - definicja pieszego więc:

18) pieszy - osobę znajdującą się poza pojazdem na drodze i nie wykonującą na niej robót lub czynności przewidzianych odrębnymi przepisami; za pieszego uważa się również osobę prowadzącą, ciągnącą lub pchającą rower, motorower, motocykl, wózek dziecięcy, podręczny lub inwalidzki, osobę poruszającą się w wózku inwalidzkim, a także osobę w wieku do 10 lat kierującą rowerem pod opieką osoby dorosłej,

i gdzie tu niby wynika że rolkarz to pieszy? :))

Rolkarz jest nikim i nie obowiązują go prawa ani obowiązki :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ale za to rolki można uznać rowerem bo:

47) rower - pojazd jednośladowy lub wielośladowy poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem,

jak by się uprzeć... :D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Rolki to rodzaj obuwia a nie pojazd. Ten pogląd podzielają wszystkie sądy, policja i inne służby.

Nie zgodzę się z tym, że rolkarz jest nikim w ruchu drogowym. Rolkarz był i jest nadal pieszym. Kim będzie po którejś tam nowelizacji przepisów, nie wiadomo. Może będzie prowadzącym pojazd? Tylko jaki pojazd? Buty na kółkach? Wszystko jest możliwe.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

rolkarz do pieszego porownywac?yy nie pasuje-porownujac predkosc-bez problemu mozna jechac na rowni z rowerzysta 30km to pare odepchniec i masz predkosc ,wiec wiaomo tylko na sciezce mozna poruszac sie dla rowerow.Fakt to taki ,ze czesto rolkarze nie maja wyobrazni,jezdza samolubnie i do tego z sluchawkami i za to powinni karac porządnie ! rozumiem kolarzy ,ale tez czesto nie potrafia zachowac sie na sciezce.Sama jezdze juz ponad 10lat na rolkach jest naprawde ciezko znalesc dobra miejscowke do treningow.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

my tu się mozemy przepychać lub nie. A ostateczne zdanie i tak ma 1) rozsądek 2) wystawca mandatów ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

nikt kto chce sobie w spokoju pojeździć nie wybiera się w niedzielę rowerem na nadmorską ścieżkę rowerową :) chyba, że lubi się tłok, nerwy i inne atrakcje :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

... i to jest meritum tej dyskusji! :) wątek można uznać za zakończony.

meritum tak, ale dlaczego zaraz kończyć ?

rowery vs rolki - ..jeszcze troche i na "TVN-Uwaga" uchwyca temat i beda sie nad sprawa onanizowac w stylu: rowerowy dzieciobujca-rozjezdza rolkarzy..."to stalo sie tutaj, na spokojnym odcinku sciezki rowerowej......"gdyby potracil moje dziecko zabilabym sk.syna golymi rekoma", itd
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja się upieram. Chcę jeżdzić na rolkach po ulicy, tylko nie wiem jak?
Po prawej, jak rower, czy po lewej jak pieszy? U nas na wsi nie ma chodników, a tym bardziej ścieżek rowerowych.

No i stało się.. dziś na ścieżce w Brzeźnie doszło "na oko" do bardzo poważnego wypadku. Rowerzystka zderzyła się z rolkarką. Elekty wyglądały bardzo poważnie, obdarcia, masa krwi.. karetka i policja.. niestety czasem niektórym brakuje wyobraźni. Czyja wina? nie wiem..
Oby obie Panie szybko wróciły do zdrowia..

Wszystko byłoby ok gdyby większość rolkarzy nie jeździli jak w święto zakochanych czyli obok siebie nie raz całą szerokością drogi ROWEROWEJ. Pewnie że zdarzają sie tak jadący na rowerach ale jest to margines z tego co zauważyłem. Jak zadzwonisz dzwonkiem by zjechał taki na bok to wielkie zdziwienie. No i ci od piruetów na rolkach tez są mocni. Raz widziałem jak taki jeden świrus próbował zrobić tulup bo z ładna panna jechał i jak wyrżnął w nawierzchnię to cieniutko kwiczał.

Powinni wlepiać mandaty za jeżdżenie z mp3 w uszach... jedzie sobie taki delikwent na rolkach/rowerze zapomina o całym świecie i upaja muzą głuchy na wszelkie bodźce z zewnątrz...
przy obecnym ruchu rowerowo-rolkowym przejazd z punktu A do punktu B czego dokonać nie zawsze można lasem - to zło konieczne nerwy w strzępach i zdarte gardło od zwracania uwagi bandzie wtórnych analfabetów bo jak nazwać kogoś kto nie rozumie przepisów drogowych i oznakowania ścieżek...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jakieś 3 tygodnie temu pech (korki na drogach) chciał że nie miałem innego wyjścia jak pojechać nadmorską. Między innymi miałem okazję podziwiać parkę na rolkach którzy jechali obok siebie trzymając się za ręce. Miałem problem żeby ich wyprzedzić.

Ja raz jechałem Morską za rolkarzem. Miałem problem, aby mi nie uciekł :(

Czy Wy w koncu zrozumiecie, ze nadmorską ściezka rowerową nikt o zdrowych zmyslach nie jezdzi na rowerze miedzy majem a pazdziernikiem! Jezdza tylko ci, którzy potem chca miec dylemat "czyja była wina?". Mnie nie obchodza kolesie na rolkach, bo jesli tam jade to jade 20 m obok sciezka leśną, gdzie nia ma cieplaków rolkarzy.

...alejki sluza dla wiekszosci do lansu-nie wiesz o tym buhahahaha
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...