Re: opuchnięte nogi po cc
Nie wiem, czy tu jeszcze ktos zaglada, ale odpisze.
W 29 tc wystapil u mnie stan przedrzucawkowy, ktory rozwinal sie w zespol Hellp. Poza bialkomoczem, wysokim cisnieniem, mialam tez potworne obrzeki stop, kostek, lydek. Rozwiazano ciaze w 32 tc przez CC. Po porodzie obrzeki sie niestety zwiekszyly. Poza stopami, kostkami, lydkami mialam obrzek kolan, ud, krocza. Stawy kolanowe i skokowe mialam sztywne.
Dostawalam Furosemid, niewiele pomagal. Obrzeki delikatnie sie zmniejszyly po ok. 2 tygodniach od porodu. Nogi po nocy wygladaly znosnie, jak tylko wstalam - w kilkanascie minut potrajaly swoja objetosc. Bylam przerazona. Nie bylam w stanie zgiac kolan zeby usiasc na sedes. Lekarze sie przestraszyli zakrzepicy i mialam robione usg zyl Dopplera. Wykazalo na szczescie tylko obrzeki. Wypisano mnie z tymi sloniowymi nogami do domu po 2 tyg pobytu w szpitalu. Dopiero po ok. miesiacu obrzeki zeszly. Takze dziewczyny - wszystko zalezy od organizmu. Moze po "normalnej" CC obrzeki odpuszczaja szybciej. Im bardziej pokomplikowana zdrowotnie ciaza tym pewnie potrzeba wiecej czasu i cierpliwosci.
0
0