pakiet medyczny Saltus

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Mam pytanie odnośnie badań laboratoryjnych robionych na kartę Saltus Zdrowie? Czy trzeba mieć jakieś specjalne skierowanie od lekarza, na jakimś specjalnym druku? Czy można poprostu isc do laboratorium i okazać kartę i podać jakie chce sie badania zrobic? czy jak to dziala? Byłam u lekarza który nie przyjmuje na kartę Saltus i kazał mi zrobić kilka badań z krwi i nie wiem czy mogę je zrobić w ramach pakietu czy muszę za nie zapłacić w Synervo? Proszę o wytłumaczenie jak to dziala :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: pakiet medyczny Saltus

Na każde badanie musisz mieć skierowanie od lekarza.
Nie musi być na żadnym specjalnym blankiecie. Zazwyczaj placówki medyczne mają swoje formularze ale zdarza się, że lekarz daje skierowanie na badania na zwykłej kartce papieru.
W przeciwieństwie do innych ubezpieczeń zdrowotnych Saltus nie wymaga skanu skierowania, żeby je autoryzować.

Jeśli lekarz kazał Ci zrobić jakieś badania, powinien je choćby zapisać na kartce i przystawić swoją pieczątkę.
Bez tego placówka może odmówić zrobienia badań w ramach Saltusa.

W ubezpieczeniu SALTUS potrzebe skorzystania z usług zgłaszasz przez Centrum Umawiania Wizyt telefonicznie. Oni potwierdzają usługe w placówce , w której chcesz ją wykonać . Idziesz na miejsce z dowodem osobistym i to wszystko, żadnego skierowania nie trzeba.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Teraz to już pogubiłam... to według Ciebie Ann nie trzeba mieć kartki z pieczątką lekarza i wykazem co mam zrobić za badania? Wystarczy zadzwonić do Centrum Umawiania Wizyt i powiedzieć, że chce zrobić np. morfoligię krwi w Synervo Gdańsk? i będę mogła zrobić tak bez niczego? Bo wg tego co sadyl napisał to potrzebuję kartkę od lekarza i z jego pieczątką. Dalej mam mentlik w głowie :P

ja zawsze robie badania w Brusie na Kartuskiej, nigdy nie żądali ode mnie skierowania. żeby umowic się na badania zgłaszam taka otrzebe przez strone saltusa i po ich potwierdzeniu już nic więcej nie potrzeba.

to jakas fantastyczna sprawa, ile takie ubezp. kosztuje i gdzie można je nabyc? jakis link do konkretów? chociaz troche wierzyc mi sie nie chce, ze skierowania nie trzeba, bo wtedy kazdy robilby wszystko z pakietu? obrazowe tez w to wchodza? tk? mri?usg?

@Caroca:

To masz farta.
Popatrzcie na to od strony Ubezpieczyciela.
Mamy hipochondryka, który idzie sobie do placówki medycznej i robi milion badań na WŁASNE życzenie, bez wskazań lekarskich. Kosztami tych badań obciąża Ubezpieczyciela (czyli w przypadku Saltusa: SKOK Ubezpieczenia).

To jest nieco chore. Generacja kosztów w zasadzie bez potrzeby.
Saltus jest młodym produktem i całkowicie prywatnie uważam, że aktuariat w SKOK-u sporo szwankuje. Pakiety są ZA TANIE w stosunku do zakresu świadczeń.

Jeśli w dodatku Saltus akceptuje "badanie na życzenie".. to szybko popłynie finansowo.. i naprawdę fajne ubezpieczenie się skończy :/

@:-~:

U mnie.
97 zł/m-c
http://dobra-polisa.eu/kalkulacja-zdrowotne
pakiet S3
Badania obrazowe łącznie z TK i MRi (i kontrastem do nich).

@samotna matka:

Jak widzisz, my też mamy mętlik D:
Od Carocy skierowań nie chcą. Ode mnie chcą. Czyli... zależy od placówki.
Jak raz im Saltus nie zapłaci za badanie, to potem będą chcieli skierowanie na wszystko :D
Tak mam w Invikcie :D

Aa... jeszcze jedno...

Żadna, szanująca się placówka, nie zrobi "na życzenie" badań choć odrobinę inwazyjnych. Czyli o RTG i TK nie ma mowy.

RMI "na życzenie" zrobią, ale trza podpisać milion deklaracji + mieć aktualną kreatyninę.

Z USG czy laboratorium (krew/mocz/kał) żadna placówka problemów nie robi.

Na badania laboratoryjne nie trzeba skierownia.
Dzwonisz mówisz co ma być i tyle. Lekarz może Ci zapisac kartkę abyś nie zapomniala jakie masz zrobić, ale nie jest to skierowaniem.

Odnośnie innych badań typu TK, rezonans wiadomo,że musi być skierowanie, bo robi sie je w uzasadnionych przypadkach.

@Ann:

A ja się powtórzę: zależy od placówki.
W Invikcie nawet na morfologię krwi trza mieć skierowanie.
I zanim Ci zrobią, Pani z rejestracji dzwoni do Saltusa, dyktuje po kolei każde badanie i zapisuje nazwisko osoby z Saltusa po drugiej stronie słuchawki, która autoryzuje te badania.
Bez skierowania zrobili mi kiedyś USG w EnelMedzie. Zapomniałem je wziąć ze sobą. Ale musiałem dowieźć tego samego dnia, bo Pani w rejestracji straszyła, że jeśli nie dowiozę, to mi rachunek wystawią :D

dzięki za zagorzałą dyskusję ale widać, że co placówka to zasady :)

Nie ma się czemu dziwić.
Placówki niechętnie "dokładają do interesu".
Część moich Klientów, którzy przed Saltusem mieli inne ubezpieczenie (w firmie na "A") wie, o czym mówię.
Tamto ubezpieczenie też było skalkulowane za tanio. Kiedy Towarzystwo zdało sobie z tego sprawę, zaczęło wynajdywać milion kruczków, żeby nie zapłacić placówce albo choćby odwlec płatność ile się da. W efekcie, w schyłkowym etapie tego ubezpieczenia, placówki broniły się przed Klientami jak mogły, choćby wyznaczając kosmiczne terminy wizyt lekarskich, porównywalne z NFZ-em.

SKOK Ubezpieczenia jest młodym Towarzystwem i widać, że nie do końca "ogarniają" tematykę.
Widać to choćby po OWU: zasadnicza jego część to 3 strony (dla porównania: "bazowa" część OWU Allianz OZ liczy 8 stron).
Nie ma w nich np. zapisu o konieczności przestawienia skierowania przed badaniem, który w OWU innych TU jest standardem.

Jak pisałem powyżej: obawiam się, że SKOK obudzi się za kilka miesięcy "z ręką w nocniku" i "dokręci śrubę".

Ale póki działa.. trza korzystać.
A jakby co, mam już fajną alternatywę. Tylko nie mam kiedy wrzucić tego na swoje www ;)

A jaka to alternatywa ? Podasz więcej info ? Adres Twojej strony ?

Adres mojej strony podałem powyżej, jak również informację, że alternatywnych do Saltusa pakietów medycznych nie miałem czasu na niej umieścić :D
Zrobię to może w najbliższą niedzielę. Przy okazji wywalę S1 i S2 ze strony czyli żółty i zielony Saltus. Klienci, którzy mieli żółty i tak po kilku miesiącach się przeflancowali na niebieski (S3) a na zielony było tak mało chętnych, że nawet nie został uruchomiony. Czerwonego (S4) na stronę nie wrzucałem, bo nie byłoby widać różnić w stosunku do niebieskiego w tak skróconym i lakonicznym katalogu świadczeń. Ale działa i nawet sam do końca czerwca z niego korzystałem. Teraz zszedłem na niebieski.

Alternatywa to trzy pakiety. Najtańszy, za 43 zł to naprawdę podstawowa opieka zdrowotna (ortopeda, ginekolog, urolog, kardiolog, okulista, laryngolog) + podstawowe badania. Najdroższy, za 106 zł, porównywalny jest z czerwonym Saltusem. W cenie ma np. angiografię, chociaż nie ma refundacji kontrastu w żadnym z badań obrazowych. Rehabilitacja też jest dosyć uboga (max 10 dni - w czerwonym Saltusie miałem 50 zabiegów i wszystkie wykorzystałem :D). Za to ma wizyty domowe.
Sieć placówek jest niestety uboższa, ale te, z których najwięcej Klientów korzysta, są.

Nazwy produktu i Towarzystwa nie podam, bo nikt mi za reklamę nie płaci ;)

a rodzinny pakiet w tym nowym alternatywnym towarzystwie jest?

Jest, dla "średniego" i "wysokiego" pakietu.
W wersji mini (1+1) za 127 zł (średni) / 200 zł (wysoki).
W wersji "full" (2+N) za 170/265 zł.

W najniższym pakiecie nie ma pediatry, zatem wersja rodzinna byłaby nieco bez sensu ;)

OK, dziekuje za info.
Roznica w cenie w porównaniu z Saltusem nie jest znacząca.

a jakby to było u Pana w wersji "matka plus dziecko"?

x2 czyli 194 zł

BTW: Na Forum sobie nie "panujemy". Sa∂yl jestem ;)

Pani w rejestracji to sobie może straszyć :P

Jeśli są jakieś problemy w Placówce to idę do innej i zgłaszam do Ubezpieczyciela.
W Synevo bez kłopotu robiłam badania, tylko z dowodem osobistym.

> Jeśli są jakieś problemy w Placówce to idę do innej i zgłaszam do Ubezpieczyciela.

No i?
Akurat EnelMed jest placówką z którą mało TU współpracuje.
Paru moich Klientów wzięło Saltusa właśnie przez wzgląd na EnelMed.
Zupełnie mi nie zależy, żeby SKOK się pożarł z EnelMedem i w efekcie: aby ta placówka wyleciała z listy placówek współpracujących z Saltusem.

Byle nie zbankrutowali do końca roku ;)

Sprawdź https://kancelaria-domena.pl/co-oferuja-pakiety-ubezpieczen-lekarskich-oc/ świetna oferta.

Inne tematy z forum

Dieta cukrzycowa- co jeść? (20 odpowiedzi)

dostałam od lekarza zalecenia: - żadnych cukrów, słodyczy, miodu, dżemów - bez węglowodanów...

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (79 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

Dieta warzywno-owocowa dr.Dąbrowskiej-ktoś stosuje? (30 odpowiedzi)

Dziewczyny,czy któraś z Was stosowała tę dietę,badz stosuje? Bardzo mnie zaciekawiła,chciałabym...