paniczny strach przed kąpielą

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Mam problem, moja Maja zaczeła panicznie sie bać wanny, ostatnio zaczełam ją kąpać w dużej wannie i bylo ok, cieszyła sie i wogole aż pewnego dnia lekko sie poślizgneła i uderzyla sie o wanne, lekko ale sie przestraszyla i od tamtej pory PANICZNIE boi sie wanny, kąpiel teraz to masakra, jeden wielki płacz i histeria. Co robić? jak dziecko przekonać do wanny? proszę o pomoc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: paniczny strach przed kąpielą

mój mały nagle w czerwcu mając 4 miesiący zaczął płakać przy każdej kąpieli ... i tak przez 2 tygodnie chyba bylo. Szybka kąpiel, krótki płacz...

w koncu weszłam z nim do wanny i luzz. Przytulony jakos bez łezki się wykąpał... jeszcze pare razy raz ze mną raz z mężem się wykąpał i później już zapomniał, że mu się wcześniej nie podobało:)

Paulina ma dwa lata i dzis ogladalam zdjecia z jej 1 kapieli.. i od tego czasu wyje ;/ nic nie pomagalo ani nie pomaga... kapiel pod prysznicem wyglada tak ze ja obwiaana szlafrokiem i recznikiem (jak mumie wsadzam razem z soba pod prysznic rozbieram polewam woda szoruje i wychodzimy... generalnie to jedyna rzecz ktorej szczerze nienawidze no bo jednak dwa lata sie z kapiela meczymy...

A może dobrze byłoby wrócić do wanienki, dopóki Mała nie poczuje się pewniej w wodzie?

U nas też tak było że mały zaczął się bać kompania ( przez jakiś czas kąpała go babcia,i od tamtej pory,był jeden wielki ryk ) a jak widział że głowę chcę mu umyć to wogóle wojna była i darcie buzi,być może niechcący przy myciu głowy polała buzię) podejmowałam próby ale nic to nie dało i przestałam cierpliwie czekałam,(w końcu przesiadł się do wanny swojej siostry i jest ok czasami jak naszykuję kąpiel to nie zdążę małej rozebrać i wsadzić do wanienki bo młody juz stoi rozebrany i czeka aż go załaduję :) powoli zdarzają się kąpiele w dużej wannie,może faktycznie spróbujcie wrócić na jakiś czas do "małej" wanienki jeżeli jeszcze masz,u nas pomogło :))
życzę powodzenia

Moj maly jak mial ok 2 lat też sie tak bal nagle z dnia na dzien zaczął sie protest. Wrzucilam mu mnostwo pilek takich z suchego basenu tak ze wody nie bylo widać i maly wskoczyl bez szemrania. Od tamtej pory zawsze bierze sobie jakas zabawke. Jego brat tez.

Może warto kupic barwnik do wody albo wlasnie jakas zabawke specjalna do kąpieli.

oczywiście masz w wannie matę antypoślizgową? czy nie? jeśli nie - kup :) polecam krokodyla z IKEA :) no i zabawki do kąpieli :]

u nas Gabryś miał zapalenie ucha - w czwartek skończył brać antybiotyk, przez 1,5 tygodnia nie myłam Mu główki - a teraz boi się polewania wodą :/ może Mu się jakoś kojarzy z bolącym uszkiem?
dzisiaj kupimy rondo kąpielowe i zobaczymy czy będzie lepiej :P

a sprobuj nalac do wanienki i wsadzic ja do wanny moze z czasem przejdzie inie bedzie placzu. dobrym sposobem tez jest wspolna kapiel z dzieckiem, dziecko wtedy poczuje sie bezpiecznie

po pierwsze wróć do wanienki- ja małą do tej pory kąpię w małej wanience:) (raz w tygodniu robimy extra szaloną kąpiel w dużej wannie:) ) po drugioe ami też miała okres buntu- wycie jakby ją ze skóry obdzierali. Minęło po jakimś czasie i odpukać nie wróciło:)

image

Inne tematy z forum

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (27 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

Gdzie mozna poogladać filmy online?? (47 odpowiedzi)

Znacie jakąś darmową stronke z fajnymi filmami online?

rodzice chrzestni poszukiwani:) (48 odpowiedzi)

Zakladam osobny watek:)Jest ktos chetny?Bo stwierdzam,ze w dzisiejszych czasach bardzo trudno...