parapetówka - proszę o poradę

Temat dostępny też na forum: Inne
witam
planujemy zrobić parapetówkę dla znajomych (przedział wieku
22-30 lat) na 10 -12 osob. Proszę o poradę w sprawie:
a) co podać do jedzenia. Tylko proszę nie pisać o jakiś
skomplikowanych potrawach bo mam jeszcze w pelni urzadzonej kuchni.
Co myślicie o plastikowych talerzykach i sztućcacH??
b) ile kupic flaszek wodki na 10-12 osob.
c) co proponujecie? co sie bardziej oplaca?
d) uprzedzić najblizszych sąsiadów o parapetówce? czy informację na drzwiach wywiesić i co napisać?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: parapetówka - proszę o poradę

a) na pewno przekąski w stylu chrupki, paluszki, orzeszki, ponad to dobrze zrobić koreczki i kanapki i postawić na stole jakieś ciasteczka. do wódki fajnie sprawdzają się też ogórki kiszone i grzybki marynowane. w razie dużego głodu można po prostu zamówić pizzę :) a jeżeli chcesz coś efektownego to sajgonki- kupujesz papier ryżowy, każdy płat moczysz w wodzie, nakładasz na niego trochę warzyw chińskich na patelnię i zwijasz jak krokiety.
Plastikowa zastawa jest dobra na grilla w plenerze albo na piknik a nie na parapetówkę w domu...w pepco i w ikei są bardzo tanie szklanki (1,29zł w ikei!!!), talerze i sztućce. ja jako gość u kogoś w domu poczułabym się urażona jakbym dostała jednorazowy kubeczek.

b)na parapetówkę nie powinno się przychodzić z pustymi rękami, fajnie by było gdyby goście poczuli się do przyniesienia jakiegoś alkoholu no ale z tym to czasem różnie. zwykle jedna wódka wystarcza dla 3 średnio pijących osób czyli 4 wódki na 12 osób aczkolwiek jednak polecałabym kupić 2-3 wódki, jakieś wino(czerwone,półwytrawne-takie jest najbezpieczniejsze) i kilka butelek piwa. nie zmuszajmy wszystkich do picia wódki, dajmy ludziom jakąś alternatywę.

c)jak się decydujesz urządzić parapetówkę to nie pytaj co się bardziej opłaca bo opłaca się powiedzieć ludziom żeby przynieśli własny alkohol ale to bardzo duży nietakt ze strony gospodarza.

d)przejdź się do sąsiadów z twojego piętra, uprzedź, przeproś za możliwe hałasy, poinformuj mniej więcej o godzinie zakończenia imprezy. Dodatkowo wywieś na dole przy skrzynkach albo na tablicy ogłoszeń informację o parapetówce oczywiście z przeprosinami za hałasy i także godziną zakończenia imprezy. zmniejszysz tym samym prawdopodobieństwo nalotu policji :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Polecam zrobić deskę z różnymi smakołykami typu kawałki serów, kabanosów, szynki, oliwki, papryka, ogórki, krakersy posmarowane serkiem itp. Jeżeli jesteście po remoncie i zostały Wam duże kafle, to można takie zakąski ułożyć na tych kaflach:-)I dodatkowo jakieś ciepłe danie typu bigos, czy barszcz z krokietami/kołdunami albo pieczone kawałki kurczaka - tak, aby można było to wstawić, szybko zagrzać i nie zostawiać na długo gości.

Ja bym się nie obraziła za papierowe talerzyki tym bardziej, że to parapetówa i wiadomo, że można nie mieć jeszcze wszystkiego ogarniętego/kupionego/znalezionego w kartonach. Teraz można kupić papierowe talerzyki i kubki z jakimś ładnym nadrukiem - niekoniecznie te białe, zwyczajne.

Co do alkoholu to nie mam pojęcia bo tak, jak pisze ciacho - każdy chyba powinien coś ze sobą przynieść...Przynajmniej w moim towarzystwie to normalna sprawa.

I też bym uprzedziła sąsiadów - może to znacznie poprawić Wasze przyszłe stosunki sąsiedzkie:-)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Grill na balkonie i 3kratki piwa.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

powiadom sąsiadów, bo może zakończyć się impreza 5 min po 22 z mandacikiem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Uprzedzić sąsiadów trzeba.
Plastiki ujdą w tłoku, ale nie takie gnące się w rękach talerzyki tylko coś porządniejszego, najlepiej porcelana, ale z braku laku i kit dobry.
Zainwestowałabym w owoce. Teraz są dobre truskawki i ładnie wyglądają.
Można arbuza w kosteczki pociąć i zrobić koreczki na wykałaczce owocowe...albo można zrobić koreczki jakiekolwiek lubisz :)
małe kanapeczki też będą fajnie wyglądać. Ostatnio miałam gotowane małe ziemniaczki z trzema sosikami do wyboru i też było ok.
Sałatki makaronowe też cieszą się powodzeniem na takich imprezach.
Kupiłabym 2 wódki, dwa wina i jeden wermut. Nawet jak goście przyniosą alk ze sobą to zazwyczaj nie przynoszą soku czy zapity więc warto mieć więcej rozcieńczalnika. No i lód w kostkach kolorowy też bajer, zobacz w necie bo są różne szkoły..powodzenia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Łapie sie w przedział wiekowy, moge wpaść??:P
a)
Deska wędlin jeśli ma być na bogato + ogórki konserwowe.
Po swojsku dochodzi jeszcze smalczyk z chlebem lub twardziaczki z octu i ekstra poczekajka:D

Na ciepło wg mnie(to zjadłbym teraz bo głodny jestem:P) spaghetti albo pierogi z mięsem - w biedrze masz takie na tackach do grzania na patelni i są wyśmienite
Chipsy, paluszki etc.:

b)ja bym wziął na 12 osób z 10x 0,5; lepiej jak zostanie niż jak zabraknie... ale nie znam tych osób:P

dzięki wszystkim za rady:)

No włąsnie sama zastanawiam się czy robić czy nie robić... Wprowadzamy się teraz zimą a chętnie zrobiłabym grilla na wiosnę no i nie wiem jak się za to zabrać.
Swoją drogą robiliście listy prezentów?

Parapetowke rozdzielilam na kilka mprez. Byla juz części rodzinie przy okazji imprezy urodzinowej dzieci. Parapetowka=obiad. Druga będzie większa to będzie gril na podwórku w maju.

Co do prezentów, to ja polecam robić listy prezentowe. Które są popularnym rozwiązaniem za granica, aczkolwiek w Polsce dopiero niedawno zaczynaja się przyjmować. Jest to wygodne dla gości i dla nas.
- goście nie mają problemu z tym co podarowć na imprezę
- my dostajemy to co chcemy i nie wylądujemy z masą niepotrzebnych gadzetów, z którymi nie wiadomo co potem robić ;)

https://bokono.pl/pl/c/Lopatki-i-szpatulki-kuchenne/67

Daję namiar na świetne miejsce, w którym mozna zakupić wygodne gadżety dla domu :)

Inne tematy z forum

Miłość a poligamia (czyt. wierność) (102 odpowiedzi)

Tyle się tu pisze o miłości, jej definicji, ulotności, cudowności, itd. Co sądzicie w takim razie...

Czy brak zainteresowania to normalne? (22 odpowiedzi)

Witajcie Mam ponad 20 lat, jestem w sumie młodą ciekawą świata dziewczyną i ...nie interesuję...

Żonaci mężczyźni poszukujący "Przyjaciółek" (94 odpowiedzi)

Może mi ktoś przełożyć na babski rozum jak to jest. Jest się w związku kocha się żonę, szanuje...