plan mszy slubnej

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Znalazlam to na stronce kosciolka w ktorym biore slub, moze komus sie przyda wiec wklejam :)

Plan:

Odpowiednio wcześnie przed rozpoczęciem Mszy Świętej narzeczeni oraz świadkowie ustawiają się w drzwiach kościoła;
Kapłan wychodzi do drzwi kościoła i tam wita narzeczonych;
Następnie w procesji młodzi razem ze świadkami udają się za kapłanem do ołtarza;
Narzeczeni zajmują przygotowane dla nich miejsca przed ołtarzem;
Rozpoczyna się Msza Święta;
Po Ewangelii i homilii następuje właściwa liturgia sakramentu:

Narzeczeni podchodzą do ołtarza;
Kapłan mówi do narzeczonych:
i , wysłuchaliście słowa Bożego i przypomnieliście sobie znaczenie ludzkiej miłości i małżeństwa. W imieniu Kościoła pytam was, jakie są wasze postanowienia.
i , czy chcecie dobrowolnie i bez żadnego przymusu zawrzeć związek małżeński?
Narzeczeni: Chcemy
Czy chcecie wytrwać w tym związku w zdrowiu i w chorobie, w dobrej i złej doli, aż do końca życia?
Czy chcecie z miłością przyjąć i po katolicku wychować potomstwo, którym was Bóg obdarzy?
Prośmy Ducha Świętego, aby uświęcił ten związek i dał narzeczonym łaskę wytrwania. Niech ich miłość przez Niego umocniona stanie się znakiem miłości Chrystusa i Kościoła.
Wszyscy śpiewają trzy zwrotki hymnu do Ducha Świętego (O Stworzycielu, Duchu, przyjdź...);
Kapłan zwraca się do narzeczonych, aby wyrazili zgodę małżeńską:
Skoro zamierzacie zawrzeć sakramentalny związek małżeński, podajcie sobie prawe dłonie i wobec Boga i Kościoła powtarzajcie za mną słowa przysięgi małżeńskiej
Narzeczeni zwracają się twarzami do siebie podając sobie prawe dłonie;
Kapłan wiąże dłonie końcem stuły;
Narzeczony powtarza za kapłanem:
Ja, , biorę ciebie, , za żonę i ślubuję ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz że cię nie opuszczę aż do śmierci. Tak mi dopomóż, Panie Boże wszechmogący, w Trójcy Jedyny i wszyscy Święci
Narzeczona powtarza:
Ja, , biorę ciebie, za męża i ślubuję ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz że cię nie opuszczę aż do śmierci. Tak mi dopomóż, Panie Boże wszechmogący, w Trójcy Jedyny i wszyscy Święci
Kapłan wypowiada formułę potwierdzającą zawarcie związku:
"Co Bóg złączył, człowiek niech nie rozdziela" (Mt 19,6). Małżeństwo przez was zawarte ja powagą Kościoła katolickiego potwierdzam i błogosławię w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego.
Wszyscy odpowiadają: Amen
Kapłan błogosławi obrączki, a następnie mówi:
Na znak zawartego małżeństwa nałóżcie sobie obrączki
Mąż nakłada na serdeczny palec żony obrączkę prz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: plan mszy slubnej

Mąż nakłada na serdeczny palec żony obrączkę przeznaczoną dla niej, mówiąc:
, przyjmij tę obrączkę jako znak mojej miłości i wierności. W imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego.
Żona nakłada na serdeczny palec męża obrączkę przeznaczoną dla niego, mówiąc:
, przyjmij tę obrączkę jako znak mojej miłości i wierności. W imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego.
Małżonkowie wracają na swoje miejsca przed ołtarzem;

Następuje modlitwa powszechna za nowożeńców, ich bliskich oraz potrzeby całego Kościoła;
Przygotowaniem darów ołtarza zaczyna się liturgia eucharystyczna, która przebiega jak zwykle aż do modlitwy Ojcze Nasz;
Po Modlitwie Pańskiej nowożeńcy klękają przed ołtarzem, a kapłan odmawia nad nimi specjalne błogosławieństwo. Po słowach: Przez Chrystusa, Pana naszego, wszyscy odpowiadają: Amen;
Nowożeńcy wstają;
Kapłan wypowiada słowa: Pokój Pański niech zawsze będzie z wami... oraz Przekażcie sobie znak pokoju;
Nowożeńcy oraz zgromadzeni przekazują sobie znak pokoju i miłości;
Następuje śpiew: Baranku Boży, kapłan wypowiada słowa: Oto Baranek Boży...;
Do Komunii Świętej nowożeńcy oraz świadkowie przystępują przed ołtarzem. (Nowożeńcy, ich rodzice, świadkowie ślubu i krewni mogą otrzymać Komunię pod dwiema postaciami)
Po przyjęciu Komunii nowożeńcy wracają na swoje miejsca;
Na koniec Mszy nowożeńcy klękają, a kapłan udziela im uroczystego błogosławieństwa. Po każdym wezwaniu wszyscy odpowiadają: Amen;
Po udzieleniu błogosławieństwa i rozesłaniu, kapłan schodzi do nowożeńców i składa im życzenia. W tym czasie wszyscy śpiewają pieśń na zakończenie;
Kapłan udaje się do zakrystii;
Młoda para, po krótkim dziękczynieniu, idzie przed obraz Matki Bożej Nieustającej Pomocy, by w krótkiej modlitwie prosić o opiekę na nowo rozpoczętą drogę życia;
Nowożeńcy oraz zgromadzeni goście wychodzą z kościoła;

super pomysl, dzieki rozyczko za te info :))

a drobiazg :)
zawsze warto wiedziec dokladnie co nas czeka :))

wiecie co jak czytam słowa przysiegi to płakać mi się chce :)

a ja sie denerwuje :)
rany nie wiem co to bedzie wkosciele....zawal normalnie albo tak i sie rece beda trzasc ze nie trafie obraczka w palec ukochanego :)

wiecie co, z doświadczenia powiem, że na miejscu w kościele przeżywa się to zupełnie inaczej niż w rozmyślaniach przed... niczego nie można przewidzieć.

A czy ktos wie dokladnie jakie modlitwy odmawiamy wszyscy przez cala msze?:) Ja sie przyznam ze wielu z nich pewnie nie znam a juz nie wspomne o piesniach:/ Moze da sie jakos to obejsc??:) Pomozcie!

poczytaj plan-tam pisze jakie modlitwy sie odmawia
a swoja droga...nie znasz podstawowych modlitw???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znam najbardziej podstawowe ale np nigdy nie wiem dlaczego na mszy zawsze sie odmawia Wierzw w Boga w jakiejs rozwleklej wersji:/ Ja np umiem tylko ta krotka.. A swoja droga, tak nie znam wszystkich modlitw, bo nie chodze do Kosciola co niedziele. Nie jestem az tak praktykujaca.

Dzieki bardzo za te info.Teraz wiem co i gdzie mamy robic w danym momecie.A jak to czytalam to az poczulam motylki w brzuchu a o scisku serca nie wspomne.

ciesze sie ze sie komus to przydalo :)

szkoda, że my będziemy mieli jakąś inna kolejność, bo mogłabym się jakoś przygotować :( Nawet nie wiem kiedy powinno się klękać i wstawać, bo zawsze robiłam to odruchowo (jak wszyscy klękali ja też i jak wszyscy wstawali ja też wstawałam)

Echhh... :)) Poczułam motylki :-))))

ja też :D

fajnie, ze pomyslalas o nas i wkleilas! przyda sie! ale chyba narzeczonemu poki co nie pokaze co go czeka hihihihi;)))

możecie sobie pójść na ślub jakiejś innej forumki lub znajomej przed Waszym ślubem i przyjrzeć się dokładnie ceremonii zaślubin. Nic strasznego, nie ma sie czego bać. Zawsze to lepsze niż samo czytanie o ślubie w necie.
;)

dzieki różyczko:) Wydaje mi sie, ze przy zakladaniu obrączki nie mówi sie imienia, tylko po raz pierwszy mężu/ żono:) przyjmij tę obrączkę... tak kiedyś ksiądz uczył moich znajomych i tak mówili. A jak u Was?

Po imieniu, z pamięci zresztą.

Pozdrawiam,

wiesia

a to roznie - w jednych kosciolach mowia po imieniu (przy obraczce) a w niektorych wlasnie juz zono/mezu :)

nieee no cos rewelacyjnego... super, ze moge dokladnie sobie utrwalic w glowie to, co bedziemy mowic z Sebastianem :-)

Dzięki wielkie Różyczko :-)))

no prosze nie spodziewalam sie ze sie tak ucieszycie :)
ale jak to znalazlam, sama sie cieszylam, ze dokladnie bede wiedziec co gdzie i kiedy i jak :)

fajnie, ze sie przydalo :)

spokojnie dziewczyny. Ja strasznie panikowałam na myśl o przysiedze, myślałam że będę płakać, że coś przekręcę, że wyślizgnie mi się obraczka...a było pięknie. W tamtym momencie byłam bardzo przytomna i świadoma..tę chwilę pamietam najwyrażniej :)

o rrrany..ja tez mam motylki w brzuchu..niby sie nie stresuje ale moj organizm jakby taki " rozstrojony"- wogole nie slucha co do niego mowie...
dzieki wielkie za ten wątek

hop bo to ciekawe ;)

podbijam dla belki :)

kurde az mi sie lezka zakrecila boje sie ze bede caly czas plakac

i juz mam ten koszmar przed oczami jaki byl na slubie cywilnym moim gdzie w jednej rece trzymalam kwiatki a druga usilowalam wepchnac (doslownie!!) obraczke na palec mojego meza :):);) jak to sie w kosciele powtorzy to umre z rozpaczy :):);)

odłóz kwiatki na ten moment do zakladania obraczki :)

Inne tematy z forum

Czy slub cywilny to wogole slub??? (209 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (220 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

Co zamiast ciężkiego dymu na pierwszy taniec? (3 odpowiedzi)

Nie chcemy ciężkiego dymu przy pierwszym tańcu. Co innego można zorganizować, żeby dodać trochę...