pokrowiec na rower do samolotu

witam,

chcialbym wziasc ze soba rower samolotem, lot do Danii Wizzairem bezposredni z GD wiec malo problemow, kiedys pakowalem w karton i bylo ok ale teraz zastanawiam sie nad kupnem torby,

poruszanie sie z kartonem jest niemozliwe, taka torba to przynajmniej umozliwia przenienie roweru do autobusu i pociagu bez potrzeby jego montowania na lotnisku i potem problematycznego transportu

na stronie ZATORA widzialem fajna wydaje sie torbe STRONG XL, rower mam 28" trekking, powinna byc ok, co sadzicie?
jakie macie doswiadczenia z transportem rowerow?

pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: pokrowiec na rower do samolotu

Mam torbe-ale ,,miekka,,-jak bym miala kupowac znowu torbe do roweru to ,,twarda,,niestety juz pare razy mi zarysowano rower:/
Na pewno musisz pozadnie go zabezpieczyc bo nie dbaja o bezpieczenstwo sprzetu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wszystko zależy ile razy w roku latasz samolotem i jak bardzo "przywiązany" jesteś do swojego roweru? ten rower w Danii- do czego Tobie służy i jak długo z niego tam korzystasz ;)?

generalnie czesto nie latam, mozna powiedziec ze raz rocznie sie zdarzy, planuje wiecej, do tego teraz chce wziasc ten rower a potem jeszcze szose przewiezc jak bede lecial na wiosne, powiedzmy wiec ze planowana liczba wycieczek z rowerem w torbie to 3 rocznie, uwzgledniajac przyszle wypady wakacyjne

rower moze nie jest jakis specjalny ani drogi, na pewno jest sprawdzony i wmiare porzadny, ostatnio troche zainwestowalem w niego, nowy osprzet, remont itp, wiec nie ma sensu aby tu stal, na Dunskie drogi bedzie idealny na dojazdy i zwiedzanie
kupno tam roweru to bedzie jakies 500zl lekko za gorszy od mojego rower, jest to koszt zakupu torby oraz biletu, wiec stad ekonomiczne staje sie ta opcja i sie zastanawiam

tam pewnie zanim sie zorganizuje i bede mial okazje kupic jakas rozsadna uzywke to minie okolo mca albo gorzej bo zima jest, zycie z rowerem jest tam znacznie prostsze, wiec to takze argument za

torby ZATORA wygladaja rozsadnie, jednak nie ma chyba duzo opini o nich, reklamy ze strony raczej wiarygodne nie sa,

na forum emtb ktos tak napisal:
Wady: Masakryczny w transporcie, brak kolek lub slizgow, miekka scianka, potencjalnie moze sie cos rowerkowi przydazyc.

wiec sam nie wiem, na pewno trzebaby rower jeszcze owinac dodatkowo folia/pianka itp i powinno byc spoko

Jeżeli wyjazd jednorazowy to ja bym nie inwestował. Darmowy karton, jest bezpieczniejszy od torby za 300zł a tak samo nie poręczny;), choć dwa uchwyty(dziury) w kartonie umożliwiają poruszanie się po lotnisku a po za tym zawsze są tam jakieś wózki.
Jeżeli wyjazdów będzie więcej to kupił bym w Polsce używany rower.... a ten lepszy wywiózł do Danii- tam się bardziej przyda. Dobrą używkę trekinga można kupić za 1000-1500zł. Po roku przelotów zwróci się Tobie ta suma, zaoszczędzisz czas i nerwy na pakowanie i rozkładanie roweru do przelotu. Po roku zawsze ten używany będziesz mógł sprzedać!

dzieki, tez mi sie wydaje chyba ze taka torba to sredni pomysl, zabawa z kartonem nie byla przyjemna ale w sumie to rzadko wiec da sie przezyc, w PL jakis uzywany sie znajdzie, to spokojnie,

mimo wszystko, to dziwne, ze w sumie tyle osob podrozuje z rowerami a nie ma chyba dobrego, bezpiecznego sposobu, w tym rzucanie bagazy przez linie to juz oddzielny temat

z ciekawosci spytam jak pakujecie swoje rowery?, podejrzewam, ze sporo latacie wiec moze twarde walizki sie sprawdzaja

nam pokrowce robił "danielo". można porównać ten pokrowiec do obszytego kartonu. Fajnie że boki ma wzmocnione i sztywne, ale waży :/ za dużo! a Waga w niektórych przypadkach jest bardzo ważna. Z zapasowymi oponami i jakimiś kluczami nie mieściliśmy się w limicie 20kg.
Najważniejsze to dobrze przygotować rower, zdemontować korbę, kierownicę, siodło, odkręcić tylną przerzutkę. W ramę wstawić rozpórki imitujące oś piasty.
Oczywiście są sztywne saki, na kółeczkach eleganckie ale kosztują za dużo :-).
Jakbym miał samemu inwestować to kupił bym podstawowy sak, po bokach dopasowany karton i przygotował rower do transportu.

A nie łatwiej by było wysłać rower w paczce kurierem? Oczywiście jeśli mamy za granicą odbiorcę z określonym adresem.
Z ciekawości sprawdziłem ile to kosztuje i się z lekka zdziwiłem, że tyle firm kurierskich funkconuje u nas w kraju --> http://www.kurierem.pl/paczka-Dania-20.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślę że będzie DUUŻO DROŻEJ. Karton w którym zapakowany jest rower to paczka niestandardowa.

A nie jest tak czasem, że główną kwestią jest waga? Przecież rower można tak poskładać i zapakować w karton, że rozmiarowo będzie niewielki, a jednak waga (czyli główny czynnik określający cenę wysyłki) i tak będzie bez zmian.

ważniejszy jest rozmiar :-)

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...