połknięty guzik

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
mój 2 letni synek połknął ok.2 cm guzik,juz miesiąc siedzi mu w jelitach, mam skierowanie do chirurga.wwiem ze dzieci 'lubią 'łykać rozne takie przedmioty , czy miałysci podobne przypadki?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: połknięty guzik

napewno zrobia mu rendgen ja raz myslałam ze mała cos połkneła ale naszczescie nie!! zrobili tylko rtg i do domku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

moja polknela 1 grosz ale dowiedzialam sie wowczas kiedy juz wyszedl druga strona

Leżała z nami kiedys na oddziale 10 miesięczna dziewczynka, która połknęła spinkę
Przetrzymali ją przez weekend, zrobili RTG po czym wypościli do domu i kazali czekać, aż spinka wyjdzie drugą stroną

miał robiony rtg i usg. ale to plastik i nie jest widoczny na rtg. poza tym z jelit to juz trudno cos zauważyc- a wyjść nie chce- martwię sie co w takim wypadku sie robi , bo jak długo mozna czekac?..

A na pewno połknął?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A jest szansa że "wyszedł" i tego nie zauważyłaś?

moze juz wyszło dawno ...albo się rozpuścilo jakoś ...może soki trawienne moga takie coś unicestwic :-) bo trochę za długo to by było , pewnie nic tam już nie ma - pogadac z chirurgiem jednak nie zaszkodzi

wygląda na to ze siedzi gdzieś w jelitach ,bo ma trunosć z wypróżnianiem, chce kupkę ale nie moze mu wyjść, więc mniemam że mu blokuje wyjscie...czasem wypchnie małego 'bobka'...i tyle

ee watpię ze tak jest , może to wina złej diety poprostu - podaj jakiś specyfik na zatwardzenia i zobaczysz czy będzie lepiej , więcej błonnika w diecie, mniej mleka i cukrów , duzo wody i owoców
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

U mojej siostry 9 miesięczna córka połknęła 2 gr ale nikt tego nie zauważył, po kilku dniach dostała gorączki a na pogotowiu nic nie stwierdzono, ogólnie leki na zbicie gorączki i tyle. Później mała zaczęła przy oddychaniu strasznie chrobotać, lekarze stwierdzili że alergia, więc mała przez pól roku na lekach antyalergicznych i zero nabiału, niestety bez żadnych efektów tylko chrobotanie się nasilało. Dopiero jak mała miała około 1,5 roku jakiś mądry lekarza zrobił prześwietlenie i się okazało że ma wrośniętą w krtań monetę i miała poważną operację pod narkozą ale już jest wszystko oki :-) Młoda ma już 16 lat i ma się dobrze. Ale ja teraz przy swoim małym synku mocno uważam żeby żadnych monet czy guzików nie było pod ręką . To taka moja historia o połkniętej monecie.

Własnie tego sie boje zeby gdzieś nie wrósł...sam nie chce wyjsć , mimo że mały pije siemie, je śliwki na przeczyszczenie, duzo wody i nic kupke chce i nic...

nie wiem lekarzem nie jestem ale wątpię aby guzik to byla przyczyna ...

A mi się wydaję, że ten połknięty guzik może wpływać na wypróżnienie, może wydziela jakieś substancje które hamują kupkę :-) oczywiście nie muszą. Ja jak brałam żelazo to też miałam mały problem z .... Nie ma co tu się za mocno martwić konsultacja z fachowcem na pewno dużo wyjaśni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

albo zapchal jelito:))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Gdyby glupota mogla latac... Jakie substancje!? Idz do lekarza. Moj maly tez polknal guzik ale nie ma zadnych powiklan. Poprostu czekam na kupe
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Czynna logopeda z Rumi z przedszkola "Pod Topolą" na showup (3 odpowiedzi)

Zróbcie co chcecie z tą informacją, ale Pani i występuje na żywo i pracuje z dziećmi...

Gdzie ubieracie swoje dzieci (36 odpowiedzi)

Witam, zastanawiam sie gdzie mogłabym nakupowac swojej córce troche rzeczy, chodzę szukam i...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...