ja - jak robisz rafaello z bitą śmietaną i czekoladą?
ja robę rafaello z krakersami - ale z domowego budyniu :) (przepis mayasun)
http://forum.trojmiasto.pl/Prosty-przepis-na-ciasta-t138754,1,16.html?hl=amerykańskie ciasto#hl
ciasto amerykańskie z jabłkami - ja wrzuciłam tu przepis :) Crazy - cieszę się, że Ci smakuje :D :D :D
Karolinka - super wyszły Ci te torty :D aż ślinotoku można dostać ;P
Moka - jakiej firmy te ciastka owsiane? kajmak robisz czy kupujesz gotowy?
moja Teściowa robi rewelacyjne CIASTO Z NIESPODZIANKĄ ;) jeśli umiesz upiec biszkopt - to całość jest łatwizną ;)
biszkopt (z dużej blachy, przekrojony na 2 placki, potrzebny tylko 1), na to krem karpatkowy(może być z proszku - zrobiony wg przepisu na opakowaniu), na tym kremie poukładane pionowo ciepłe lody z Lidla(miniaturowe, niemieckie), całość dopełniona śmietaną kremówką ubitą na sztywno :) i na samej górze "mazaje" z polewy czekoladowej :) pyyyyyyyyycha :)
ostatnio Teściowa dała jeszcze warstwę dżemu pod krem karpatkowy :) było jeszcze lepsze ;)
kiedyś też dawałam te przepisy :)
CIASTO Z KARMELEM(kajmakiem)
1. Mleko skondensowane słodzone gotować w zamkniętej puszce 2 godz. stale podlewając wodą - puszka musi być przykryta. Przygotować dzień wcześniej. (lepiej nie otwierajcie wcześniej ;) moja kuzynka kilka razy zabierała się do tego ciasta - bo wyjadała cały karmel ;) i nie było już do ciasta ;P)
2. Przygotować ciasto:
~ 1/2 kg mąki tortowej,
~ 1 kostka "Kasi",
~ 1/2 szkl. cukru pudru,
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
~ 5 żółtek
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na 2 części i upiec osobno.
3. Masa kremowa:
~ 1 szkl. (może być więcej) śmietany 30-36% dobrze schłodzonej
~ 1/2 szkl. cukru pudru
~ 2 szt. śmietanofixu
Wszystko ubić.
4. Na ostudzone ciasto ułożyć ubitą śmietanę, przykryć drugą warstwą ciasta. Wszystko polać karmelem.
Wstawić w chłodne miejsce.
Z ciasta można upiec małe babeczki - napełnić je karmelem, na to bita śmietana(może być posypana kolorowymi, pokrojonymi w kosteczkę galaretkami owocowymi)
CIASTO ORZECHOWE
Ciasto:
~ 0,5 kg mąki
~ 3 łyżki cukru
~ 4 łyżki miodu
~ 2 jajka
~ 1,5 łyżeczki sody
~ 20 dag margaryny
Masa orzechowa:
~ 30-40 dag orzechów włoskich
~ 2 łyżeczki miodu
~ 3 łyżki cukru
(lub 2 łyżki miodu i 2 łyżki cukru)
~ 10dag margaryny
Masa budyniowa:
2-3 budynie waniliowe (połowa potrzebnej wg przepisu ilości mleka i mniej cukru) + masło
lub gotowy, kupny krem karpatkowy :)
Z mąki, cukru, miodu, jajek, sody i margaryny zagnieść ciasto i podzielić na 2-3 placki. Piec osobno(duża blacha).
Jeden z placków piec z masą orzechową --> zagrzać miód, cukier i margarynę, dodać pokrojone orzechy włoskie.
Zimny budyń zmiksować z masłem.
Upieczone placki przełożyć kremem budyniowym.
CIASTO BEZ MĄKI
~ 25 dag orzechów bez skorupek(laskowe lub włoskie, każdy rodzaj daje inne ciasto w smaku i kolorze ) lub ziaren słonecznika (laskowe lub włoskie, każdy rodzaj daje inne ciasto w smaku i kolorze )
~ 6 jaj
~ czubata łyżeczka proszku do pieczenia
~ 3/4 szklanki cukru pudru
~ 1 cukier waniliowy
coś na polewę - może być gotowa ze sklepu, może być rozpuszczona czekolada, albo polewa jak na murzynka- może być, ale nie musi.
Najpierw w maszynce do mięsa mielimy orzechy, proponuje wcześniej przejrzeć czy gdzieś nie zaplatały się jakieś resztki skorupek, bo mielone skorupki nie są pożądane ani dla maszynki (szczególnie elektrycznej) ani dla spożywających. Można też zmielić w młynku do mielenia np. kawy- byle drobno. Ostatnio preferuję druga metodę, bo szybciej i mniej sprzątania (odpada mycie maszynki do mięsa).
Zmielone orzechy odkładamy chwilowo na bok.
Należy oddzielić żółtka od białek.
Utrzeć żółtka, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder.
Utrzeć razem.
Teraz dodajemy zmielone orzechy, szybko masa robi się bardzo gęsta i trzeba skończyć mieszanie w jakiejś misce przy pomocy łyżki.
Teraz ubijamy białka na sztywną pianę.
Trzeba w miarę delikatnie wymieszać paćkę orzechowa (gęsta) z białkami, polecam na 2 łyżki.
Wrzucamy ciasto do blaszki
Blaszka wysmarowana tłuszczem i wysypana tarta bułką. Można na spód położyć papier do pieczenia, bo lubi się przykleić.
Ta porcja to typowa na blaszkę typu "keksówka" - czyli jak zwykle ciasta proszkowe.
Pieczemy ok 40 min - aż się upiecze (próba na patyczek, czy suche ciasto).
Gorące ciasto można posmarować polewą do wyboru jak wyżej. Ale gdyby z jakiegoś powodu polewy nie było, to się
świat nie zawali.
Ciasto po pokrojeniu ma wygląd normalnego ciasta jak z maki.
Z orzechów laskowych wychodzi ciemno brązowa, z włoskich jasno brązowe.
Do ciasta można dorzucić kilka orzechów do pieczenia, ale na etapie mieszania, bo ułożone na wierzchu nie utopią się i mogą się przypalić.
(przepis od znajomej - jadłam wersję ze słonecznika)
http://forum.trojmiasto.pl/ciasto-z-karmelem-t101045,1,16.html?hl=ciasto z niespodzianką#hl