pracodawca nie dostarczył zwolnienia do ZUS

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Jestem na zwolnieniu chorobowym w ciąży.

Z racji iż pracodawca zatrudnia mniej niż 20 osób -składki wypłaca mi ZUS.
Do tej pory wszytko było ok, ale od 1.5 miesiąca nie dostałam żadnego przelewu, tak więc zadzwoniłam do ZUSu a tam otrzymałam informację iż ostatnie moje zwolnienie jest z datą 26 marca.
Pracodawca nie przekazał dwóch kolejnych zwolnień za kwiecień oraz maj.

Oczywiście zadzwoniłam do niego by to wyjaśnić, a on sie tłumaczy że to nie możliwe, że przekazał moje zwolnienie do księgowej...

Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy pracodawca ma teraz obowiązek zapłacić mi za te zwolnienia które nie doszły do ZUSu ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: pracodawca nie dostarczył zwolnienia do ZUS

Nic nie możesz zrobić, zus może upomnieć się o zwolnienia do pracodawcy

Mój kiedys też jednego zwolnienia nie dostarczył, dzwoniłam do zus i Pani mi powiedziała, że tak jak ja mam 7 dni na dostarczenie zwolnienia, tak pracodawca takich wymogów nie ma

Mojej koleżanki pracodawca, nie dostarczał zwolnień przez 6 miesięcy :/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie wiem jakie masz możliwości ale skoro tak twierdzi to zadzwoń do księgowej i zapytaj. Ja jak zanoszę zwolnienie pracownika do ZUSU to dla siebie biorę potwierdzenie na kopii żeby nikt niczego mi potem nie wmówił.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja miałam identyczną sytuację tylko mój pracodawca to rzekł, że dał księgowej i ja to nie interesuję a jak po prosiłam o telefon do księgowej to powiedziała, że księgowa sobie nie życzy żeby ktoś do niej dzwonił. Więc ja sama sie po fatygowałam poszłam do lekarza po odpis zwolnienia raczej ksero musi byc z podpisem lekarza potem pojechałam do Wejherowa po podpis szefowej tez musi byc na tym zwolnieniu i sama zaniosłam do Zusu i wyrównali mi przy następnej wpłacie na konto.Ja rozmawiałam z Panią z Zusu i ona mi tak kazała zrobić.

no właśnie mi Pani z ZUSu powiedziała żebym wyjaśniła to z pracodawcą, a pracodawca mnie teraz nie odbiera....

Co za bezczelne zachowanie! ja bym zadzwoniła do tej księgowej przede wszystkim. Powodzenia:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Curly zadzwoń jeszcze raz do Zusu przedstaw sytuacje powiedź, że pracodawca coś kręci i zaproponuj, że dostarczysz zwolnienie ksero. Bo teraz tu tez sie rozchodzi o to, że masz przerwane zwolnienie i teraz jak dostarczysz zwolnienie za ten miesiąc to nie wiem czy znowu pracodawca nie będzie musiał zapłacić za pierwsze 33 dni. Ale tak jest nie dość, że pracodawca tylko ma dostarczyć zwolnienie do Zusu nic za to nie płaci tylko wykonuje swój obowiązek to jeszcze problem.Ja pracowałam w Gdańsku pracodawca w Wejherowie Zus też i po tej sytuacji co miesiąc jeździłam sama i dawałam do podpisu szefowej i sama zanosiłam od razu do Zusu.

Ale jeszcze mnie zastanawia piszesz, że ostatnie Twoje zwolnienie jest z datą 26 marca i w kwietniu nie dostałaś pieniędzy?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mój pracodawca też nie dostarczał zwolnień do ZUS-u, kosztowało mnie to wiele nerw przy zagrozonej ciąży. Zmuszona byłam brać odpisy zwolnień od lekarza, fatygować się do niego osobiście po wszystkie pieczątki i podpisy i sama zawozić je do ZUS-u. Nie wspomnę już o tym, że w między czasie sądziłam się z nim jeszcze o wypłatę zaległych wynagrodzeń , ktorych mimo wyroków sądu do dziś nie otrzymałam. I jak się skończyło???... poza tym, że zamnkęli interes żadnej odpowiedzialności nie poniesli:/

eh... miałam to samo... bo jemu się wydawało że ma czas nieograniczony, a nie skumał że od tych zwolnień jest wypłata mojego zasiłku uzależniona, musiałam go ryć 2 razy dziennie żeby sie wziął, ogarnął i wysłał... teraz znów jest problem, bo miał dostarczyć Z-3 i znów nie dostarczył i wypłacają mi kwoty odliczone od najniższej krajowej... eh...

Ja mam dokładnie takie same przeżycia. Również był sąd - za zwolnienie mnie podczas macierzyńskiego. Tyle, że jak ja sie dowiedziałam, że nie dostarczył moich zwolnień do ZUS i innych druków niezbędnych do wypłaty mi świadczeń to powiadomiłam:

1. inspektorat pracy
2. zus - główną siedzibę z prośbą o przeprowadzenie kontroli w firmie
3. urząd skarbowy - o nieprawidłowościach jakie maja miejsce w firmie

Wszystko trwało ponad 2 lata. W sądzie wygrałam, kontrola z zusu trwała kilka mc, inspektorat nałożył na nich karę, a us prowadził postępowanie administracyjne i również skończyło się karą finansową.

PRACODAWCO - jeśli to czytasz zastanów się 10 razy czy opłaca się nie szanować pracowników w tak perfidny i bydlęcy sposób.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja mialam takie problemy z ksiegowoscia, kiedy wszystkie papiery zostaly dostarczone do ZUS otrzymalam wstecznie pieniazki

Dziś łaskawie mój szef odebrał ode mnie telefon i powiedział że przez przypadek gdzieś te moje zwolnienia sie zawieruszyły w biurku ale juz je wysłał, wiec w poniedziałek powinny być w ZUSie...;/

Czyli rozumiem że ZUS nie robi problemu z takimi opóźnionymi zwolnieniami i wypłaca normalnie pieniądze na konto?
Czy za zwłoke wypłaci tylko 80% należności...?

Ty dałaś w terminie zwolnienie i masz na to potwierdzenie??
Dostaniesz całość 100% płatnego z wyrównaniem za zaległy czas.

całość dostaniesz

Ja oczywiście zawsze dostarczam na czas moje zwolnienia do firmy bo praktycznie dzień po wizycie lekarskiej.
Niestety nie mam żadnego potwierdzenia na ich dostarczenie bo wcześniej nie było mi to potrzebne... ;/

Inne tematy z forum

psi fryzjer - moze macie kogos sprawdzonego? (12 odpowiedzi)

j/w najchetniej w okolicach Żabianka, Zaspa, Przymorze, Brzeźno

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

podrażnienia po goleniu (23 odpowiedzi)

dziewczyny:jak radzicie sobie z podraznieniami po goleniu miejsc intymnych oraz z niemiłym...