prostowanie haka przerzutki - kto by sie mógł podjąć tego zadania ?

wiitam
niedawno kupiłem sobie rowerek używany scott genius mc 10 z 2006 rama karbonowo - aluminiowa problem polega na wygiętym haku od przerzutki , byłem na wysepce i u bugi pytając sie tam czy byliby w stanie wyprostować ten element niestety spotkałem sie z odpowiedzia odmowna kazdy boi sie ze peknie w zwiazku z tym mam do was pytanie znacie kogos kto by sie tego podjąl ? ewentualnie cos doradzic altenatywa kupno u importera scotta elementu ramy za 600 zł nie jest zbyt zachecajaca

pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: prostowanie haka przerzutki - kto by sie mógł podjąć tego zadania ?

Raczej żaden serwis nie będzie brał odpowiedzialności za próbę prostowania tego elementu. Możesz spróbować sam. Skombinuj sobie kawałek w miarę miękkiego drewna, np sosnowego, młotek w garść i jechane. Nie próbuj pomału odginać, bo pęknie na bank. Zresztą, czy wygięte, czy uje...e rama i tak jest uszkodzona.
Alternatywa to przerzutka montowana na oś piasty, z tym ze piasta też musi być odpowiednia, Shimanowski Saint świetnie się do tego nada. Przy okazji z tą ramą będzie nieźle wyglądać :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

serwisrowerowy.net na Morskiej obok Żuchli zajmuje się takimi nietypowymi naprawami
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zdemontuj ten element, wyprostuj tak jak powinien wyglądać i poszukaj jakiegoś speca od frezarki, będzie zdecydowanie taniej
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Miałem ten problem , ale dorobienie haka to nie tak prosta sprawa.
Mój kolega mający profesjonalny zakład narzędziowy dorobił mi hak.
Ale to cała proceura .Wpierw zeskanowano stary hak ,następnie
zrobiono rysunek techniczny dalej napisano program na tokarkę czy frezarkę i zrobiono hak.
Na pytanie ile to będzie mnie kosztowało mój kolega odpowiedził że nic , to przysługa .Jednakże oceniłem iż koszt tego haka to z kilkaset
złotych. Na pewo przekroczyło wartość ramy.
Tą drogą pozdriawiam mego kolegę Ryśka.

Genius nie ma wymiennego haka. Tzw hak w tym przypadku to integralna część ramy, dlatego kolega Endrju ma problem. Gdyby hak był wymienny to nie byłoby postu najpewniej.

zgadza sie ten model nie ma wymiennego haka dopiero od 2009 roku zaczeto montowac w geniusach wymienne haki

jezdzic od biedy da sie jezdzic ale bez korzystania z najnizszego i najwyzszego biegu , skrzywienie haka wpływa na połozenie przerzutki
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak dla informacji, gdyby komuś przytrafił się kiedyś podobny problem.
Hak przerzutki to nie kawałek żelaza, które można kuć młotem;) Więc odradzam zdecydowanie młotek. Pracowałem kiedyś w USA jako mechanik, było tam sporo ciekawych narzędzi, a w śród nich narzędzie do prostowania haków (firma park tool). Zasada działania była bardzo prosta: do haka przerzutki wkręcała się śrubę, na śrubie montuje się ramie (metrowy kawał rury - dźwignia) i bardzo powoli odciąga się hak w odpowiednią stroną, aż do momentu uzyskania właściwego kąta.

podjedz na morska 364 do serwisu rowerowego (zaraz za zuchlinskim w stronę Rumi)
Koleś ma tam przyrząd do prostowania haków

zgodnie z waszymi sugestiami podjechalem dzisiaj na morska 364 szybko sprawnie trwalo to pare minut i rezultat jest jak najbardziej zadowalajacy cena 30 zł z czystym sercem moge polecic ten serwis
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...