protokół ślubny....

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Dziewczyny - mam parę pytań i nie ukrywam, że liczę na waszą podpowiedź :)

1. Czy jak się idzie do Kościoła podpisać protokół i ustalić datę/godzinę ślubu to się zabiera portfel ?? :)
Kiedy się daje księdzu "co łaska"?
Przy protokole czy przed samym ślubem/po ślubie?

2. Kiedy zgłasza się świadków?
Teraz już czy w ostatniej chwilii?

3. Jakie dokumenty są potrzebne od świadków?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: protokół ślubny....

1.my kasiore dalismy własnie przy spisywaniu protokołu i wtedy tez załatwiliśmy wszystkie pozostałe papierki, zaswiadczenie z USC, metryki chrztu, zaswiadczenie o wywieszeniu zapowiedz w parafi narzeczonego

2.w protokole ksiadz wpisuje dane świadków, od nas chciał tylko imie i nazwisko

3. w dniu slubu swiadkowie maja miec dowody ososbiste, nasz ksiedz nic innego od nich nie chce.

Dziękuję za info.
Chyba w takim razie nie jestem przygotowana na spisanie protokołu dzisiaj :(

Ale można chyba się przejść żeby zaklepać datę/godzinę ślubu???

I kiedy najpóźniej trzeba spisać protokół???

gdzies czytalam, że chyba najpóźniej miesiac przez ślubem trzeba spisac protokół. My idziemy już w piątek żeby mieć z głowy.
ewela- miło że jesteś też z 24lipca:))

ja na Twoim miejscu poszłabym do ksiądza zaklepac date o godzine od razu bedziesz mogla dopytac o wszystkie szczegół, bo z doświadczenia wiem, ze w roznych kościołach jest rożnie. my spisywalismy protokul na poczatku kwietnia,a slub mamy 15.05.2010.

dzięki dziewczyny jeszcze raz.
To faktycznie pójdę dziś zaklepać datę.
:)

kajagdynia - faktycznie obie jesteśmy z 24.07 :)
Będziemy sobie życzenia składać tego samego dnia :)

ewela-jejciu jeszcze daty nie masz ustalonej?:)
myślę, że już czas najwyższy:))
gdzie macie wesele?

Mam datę ustaloną ....tylko nie w kościele he he
Wzięliśmy sie za robienie wesela dokładnie tydzień temu w poniedziałek :)
Damy radę :)

super spontan:)
oby była jakas wolna godzina w wybranym przez was kosciele...
ale lipiec jest mało popularny tak wiec jest duża szansa:)

Nie dawajcie kasy księdzu przy spisywaniu protokołu, przecież za wszystko zawsze płaci sie po ...

Już załatwione :)
I luuzz był!
Jako jedyna para mamy w tym kościele 24 lipca więc i godzinę mogliśmy sobie wybrać.

I dziękuję bardzo za pomoc :)

marii tzn kiedy po?w ktorym momencie mielibysmy podejsc i dac koperte bo nie wiem...

ewela ktora godzine wybraliscie?
u mnie jak narazie jest jedna para ktora ma przed nami,w piatek dowiemy sie czy doszedl ktos jeszcze..

my też mamy 24 lipca, jakoś się przyjęło chyba, że u nas w parafii powinno spisać się protokół najpóźniej 3 m-ce przed ślubem, ale idziemy w ten weekend to zrobić i też będzie ok myślę

Ja myślę, żeby dać pieniążki księdzu przed mszą.

Jak nie zapłacisz przed to może nie być mszy ;) a tak na serio to może być "taka sobie" bez zapłaty.

ja juz zaczynam sie interesować.. :)
a więc.. najpierw musze załatwić sprawy w urzędzie , tak?
przelać 84 zł na konto urzedu miasta , miec dowod do wglądu oraz odpis aktu urodzenia skroconego mojego przyszlego meza poniewaz nie jest z Gdańska, a w Gdańsku bierzemy ślub . Ja jestem z Gdańska to oni mają w swoich archiwach takie rzeczy i tego nie potrzebuje tak?
3 miesiace liczy się w sensie od daty slubu ? tj, ze dopiero 20 maja moge isc zalatwiac te sprawy w USC ? czy poprostu w maju?

my idziemy w piatek spisac protokol, chcielismy szybciej ale mielismy przygody z metrykami chrztu...

roksanko-w rownoczesnym czasie mozesz zalatwiac USC i metryki chrztu w kosciele. w USC mozesz przelac pieniazki albo zaplacic w kasie,tak jak piszesz dowody i odpis aktu chrztu swojego narzeczonego z wlasnego urzedu.A Ty Jesli urodzona jestes w gdansku i slub bedzie tez w gdansku to nie musisz pobierac aktu urodzenia,tylko musisz wypelnic wniosek żeby go sobie odnaleźli i sprawdzili.
ślub masz 20 sierpnia?to bym poszła tak 21 maja, do kościoła też ok 21 maja.

ale.. wiec tak
kiedy ten wniosek zemy go odnalezli wypełniam?
majac akt urodzenia rafALa ide do um i wtedy place w kasie 84 zł ide do tego odpowiedniego pokoju i tam wszystko zalatwiam.

potem zalatwiam badz w rownoczesnym czasie metryki chrztu ode mnie i od rafala z kosciola z papierami z USC ide do kosciola i tymi metrykami chrztu i bierzmowania i dopiero spisuje protokol, tak?

My jesteśmy z Gdańska i oboje musieliśmy mieć skrócony akt urodzenia :P

kajagdynia - o 15.00 :)

dokładnie tak jak piszesz..
wniosek wypełniasz na miejscu bedac w USC zalatwiajac te wszystkie papiery,majac juz tez akt urodz Rafala placisz 84zł i idziesz do pokoju i tam po kilku pytaniach otrzymujesz zaswiadczenie ktore zanosisz do koscioła wraz z metrykami chrztu,naukami,poradnictwem,swiadectwami ze szkoły jeśli wymagają.
Na metryce chrztu jest adnotacja o bierzmownaiu,nie trzeba innego dokumentu stwierdzajacego ze bylas bierzmowana.

lisiczka to dziwne, ale w Gdansku sie urodziliscie? musieliscie placic 22zł?

Tak roksana. Do tego jeszcze nauki itd. oni to wszystko zbierają i wypełniasz protokół. Jesli nie wiesz co jeszcze potrzebujesz to w kościele Ci powiedzą. Nie ma co pytać na forum ponieważ wszytsko zalezy od kościoła.

Nie w każdym sa wymagane te same papiery no ale większość: UM, metryki chrztu / bierzmowania, poradnia, nauki ( ja np. nie musze tego robic )... w wybranym kościele powiedzą Ci wszystko. Nie musisz isc na raz ze wszystkimi dokumentami.

Celina dlaczego nie usisz robić nauk???

Nas ksiądz zwolnił z jednego z trzech spotkań poradnictwa, ze względu na to że i tak od 3 lat mieszkamy razem i mamy ślub cywilny.

Ale z nauk nie chciał nas zwolnić!!, choć mój luby ma zaświadczenie ze swojej parafi, że ma zaliczone nauki, a ja .... pisałam dodatkowo maturę z religii.

A ja mam pytanie ile szybciej załatwiałyście godzinę mszy w kościele. Ja mam ślub 30.04.2011 i babka w kancelarii powiedziała że mam się zgłosić w sierpniu o wyznaczenie godziny i tak się zastanawiam czy to nie za późno, słyszałam od znajomych że też im tak mówiono a później zostali na lodzie bo już nie było wolnych godzin. A 30.04.2011 może być oblegane bo zaraz po jest długi weekend. Pomóżcie co mam zrobić, zacząć się już denerwować :)

Płacilismy 84 zl, a akt urodzenia akurat mielismy z domu. Może nie trzeba mieć, nam w kosciele babka powiedziala zebysmy wzieli no to mielismy :P

Adusia1987 spokojnie :)
Ja wczoraj ustaliłam godzinę slubu na 24 lipca 2010.

no to fajnie:) mam nadzieje że uda mi się załatwić wszystko bez problemów :)

lisiczka- to dziwne,moze z lenistwa nie chciało im sie szukac po ksiegach to kazały przynieść:)

Adusia-my rezerwowalismy termin i godz w kosciele ok rok wcześniej, zalezy od kosciola czy maja juz ksiege na nowy rok:)ale widze ze masz date 30 kwietnia-czas niezbytnio chyba oblegany i chyba nie powinno byc problemu:)

Ewela nie musiałam robić nauk ponieważ w liceum miałam religie z księdzem a nie z katechetą i dostaliśmy zaswiadczenie juz w LO ze przeslismy kurs przedmałżeński czy coś w tym rodzaju. Nie w każdym kościele godzą się na to zaświadczenie jednak u nas to wystarczyło :) na szczęście ;)

spisując protokół ksiądz chciał od nas imiona i nazwiska i adres świadków i chyba pytał się o ich wiek

No mam nadzieję że jak pójdę w sierpniu to będzie oki :) tak mi pani powiedziała żeby w sierpniu przyjść ;)

jeśli macie,wklejcie wzór protokołu przedślubnego. Dzieki.

tzn link do strony ze wzorem:)

http://www.przewodnikmp.pl/art/protokol_rozmow/informacje/menu_informacje.php

dzieki!
hmm mysle ze nie ma sie czego bać :)

to jest najlepsze:

"1. Czy narzeczeni znali się przed śmiercią współmałżonka?
2. Co było powodem śmierci?
3. Czy któryś z narzeczonych nie jest współwinnym tej śmierci?"

:D

A mnie się to podoba:

e. Czy przyjmuje zasady etyki katolickiej w planowaniu rodziny?

A co jeśli odpowiem: "nie"? Bo rozumiem, że o antykoncepcję chodzi... A zasady etyki katolickiej to NPR ????? ;)

heh... :)

Te pytanie są dobre :) ja mam nadzieję że w naszym przypadku część pytań ominą bo jesteśmy już małżeństwem ;) mieliśmy cywilny także liczę na taryfę ulgową :D

My też mieliśmy już cywilny i też liczę na taryfę ulgową hi hi :)

No Ewela25 nam ucieka jedna spowiedź :) idziemy tylko w piątek przed ślubem :)

super :)

A kiedy miałaś cywilny?
My za tydzień mamy 3 rocznicę ślubu :)

Adusia, my mamy ślub w czerwcu przyszłego roku, a u księdza termin rezerwowaliśmy w marcu tego roku. Ksiądz zrobił wielkie oczy, że tak szybko i że mogliśmy przyjść za parę miesięcy, ale bez problemu nas wpisał i możemy spać spokojnie jeśli chodzi o godzinę :)

No chyba nie omina Was te pytania, ksiadz omija tylko te ktore dotycza, wdow i wdowcow, pobytow w klasztorach, seminariach a na reszte niestety trzeba odpowiedziec, co nie jest wyjatkowo trudne, my juz prawie 10lat ze soba i nie bylo taryfy ulgowej, no moze troche smiesznie, bo ksiadz na cale szczescie mial poczucie humoru, gdy pytal nas o przyszle wspolzycie malzenskie:)

my w lipcu będziemy mieli pierwszą rocznicę a co do tych pytań w protokole to jest masakra jakaś pierwsze współżycie to jest już lekka przesada :P

ale w protokole nie ma żadnego pytania odnośnie pierwszego współżycia . . .

A może co parafia to inny protokół :) ja widziałam pytania typu

od kiedy jesteśmy narzeczeństwem

kiedy się poznaliśmy :)

po kilku latach życia w małżeństwie takich rzeczy się już nie pamięta :) a zwłaszcza facecie mają skłonność do zapominania :)

protokół wszędzie jest taki sam :)

w tym protokole jest pytanie od kiedy jest się narzeczeństwem i kiedy się para poznała ale nie ma nic o pierwszym razie :P

Protokół nie jest taki straszny - no chyba, że dla kogoś straszne jest pytanie o to, od kiedy się znacie ;)))
Moim zdaniem pytania są bardzo fajne i na pewno nie trzeba się do nich przygotowywać ;)

szminka tak szybko podpisaliscie protokol?

Tak. U nas w sumie może być troszkę inna sytuacja, bo ślub jakby już mamy, więc nie ma w sumie możliwości wywinięcia jakiegoś numeru ;)
W sumie nie byliśmy na to przygotowani, ale skoro ksiądz tak chciał, to dla nas nawet lepiej ;)

aha rozumiem,,,
ale zazwyczaj wymagaja aby dokumenty byly z data nie wczesniejsza niz 3 miesiace...

nawet na metrykach chrztu...
ale dobrze ze juz masz z głowy :) my idziemy jutro :)

Ja to już też bym chciała mieć to wsio z głowy ale niestety czekać do sierpnia muszę żeby w ogóle godzinę śluby zaklepać w kościele :) a jestem taką osobą że lubię mieć wszystko szybciej pozałatwiane żeby później mieć spokój :) a powiedzcie jak pójdę zaklepać godzinę ślubu to muszę mieć coś ze sobą jakieś dokumenty czy coś i czy mogę załatwić to sama czy mąż musi być ze mną?

Pojęcia nie mam :/

My szliśmy przedwczoraj ustalić godzinę, żeby mieć spokój.
Ktoś tu wyżej napisał, że do pisania protokołu potrzebne dane świadków, a my jeszcze nie wybraliśmy, więc doszłam do wniosku, że będę musiała iść jeszcze raz.

Ale okazało się, że ksiądz spisał z nami protokół od razu. Fakt, że musimy uzupełnić w nim parę rzeczy (np. daty komuni św.-bo nie mogliśmy sobie przypomnieć, dane świadków itp.), ale ksiądz chciał żeby już większa część protokołu była załatwiona, żeby mógł już teraz rozesłać zapowiedzi do naszych starych parafii.

Adusia- ja mam identycznie tak jak Ty,musze miec wszystko dograne,załatwiony nawet najmniejszy szczegół jak sie tylko da z dość dużym wyprzedzeniem. Lubie miec wszystko wcześniej kupione, niech sobie leży a ja bede spokojniejsza :) najchetniej chcialabym juz miec wszystko zalatwione,kupione i tylko czekac i odliczac do TEGO DNIA :)) nie to żebym była w goracej wodzie kapana :):P

kosciele zarezerwowac dzien i date bylismy razem,ksiadz przy dacie zapisywal sobie nasze imiona i nazwiska,adresy,z jakich jestesmy parafii oraz nr telef. Żadnych dokumentow nie musielismy przedstawiac. Mysle że spokojnie możesz podejsc sama. Zreszta wszystko zalezy od ksiedza i koscioła.

Kajagdynia wiem jak jest ja już mam nawet wybraną suknie :) ale dopiero w styczniu idę żeby Pani ze mnie wymiary zdjęła bo jak powiedziała teraz to za szybko jeszcze może Pani schudnąć albo przytyć :) ja tam tez nie jestem w gorącej wodzie kąpana tylko dokładna czasem aż za bardzo :) ale myślę że przy organizacji ślubu wyjdzie mi to tylko na dobre :)

ja suknie kupilam w pazdzierniku'09 szyta jak na mnie :)kupilam ja z zamiarem schudniecia i zaznaczylam na umowie ze na pewno beda przerobki.plusem szybszych przygotowań jest na pewno to ze można zaoszczedzic troche kaski.masz mozliwosc spokojnie pochodzic,poszukac,powybierac i dokonac korzystnego w cenie zakupu. Poza sezonem rowniez sa nizsze ceny i wiekszy wybor.
To co moglismy zalatwic szybciej mysle ze juz zalatwilismy. Gdybym w pracy nie miala duzo czasu na prywate to bysmy pewnie polowy nie mieli zalatwione.Ale mi to wszystko sprawia megaaa przyjemnosc:)

Dziewczyny a odbiegnę trochę od tematu. Aktualnie szukam butów ślubnych i jestem załamana bo nie ma takich jak ja chce :) chciałam kupić białe platformy koniecznie z paskiem naokoło kostki lub jakieś inne wysokie buty ale muszą być wygodne i nie bardzo wiem gdzie szukać. Jedyne co znalazłam to http://www.bialebuty.com firma znajduje się w Gdańsku i są tam buty które mi się podobają ale minus jest taki że nie można tam iść jak do normalnego sklepu tylko trzeba zamawiać internetowo:( pomóżcie gdzie znajdę takie buty w Gdańsku?

juz buty? :) ja bym buty kupila dopiero jak wybiore suknie, a jezeli chodzi o zakup butow to w gdansku chyba najwiekszy wybor oprocz w salonach slubnych to jest na gildii , ja wciaz nie mam butow bo nie znalazlam takich co by mi sie podobaly ;)

No chce już buty kupić bo mam już wybraną suknie :) także wiem jakie buty muszę kupić ;) z resztą nie mam dużych wymagań chce proste atłasowe białe buty no i jak pisałam wyżej wysokie ;) najlepiej platformy :) no o gildii słyszałam że tam duży wybór w przyszłym tygodniu tam jadę :) mam nadzieje że nie zapłacę majątku ;) chciałabym wydać góra 200zł :)

No właśnie od 3 dni szukam butów :/

na gildi wiecej niz 200 zł za buty nie dasz takie slubne ;)

sloneczko ja swoich wymarzonych jeszcze nie spotkałam.. ;P

Ja tam na gildii nie widziałam dużego wyboru :/ no fakt więcej niż w centrach handlowych, ale wcale nie jest ich tak dużo :/

przynajmniej z 20 rodzajow widzialam ;p
a jakie konkretnie chcesz ? :>

Nie załamujcie mnie :) ja mam za sobą wszystkie sklepy w Wejherowie i tam nic nie było ;P teraz właśnie na Gdańsk chce się wybrać :) i w sumie to wiem tylko o tej gildii i o salonie sukien Longoria. Ponoć w Longori na zamówienie też robią

Ja tam w salonie kupować nie będę ;P
Względnie wybiorę się pomierzyć jakie są w chodzeniu i zapamiętać rozmiar :D przynajmniej o 40% taniej będzie ;P

Ja też nie chce w salonie bo tam drogo a to buty na raz później się w nich chodzić nie będzie bo i gdzie w białych butach :D

Tu jest jeszcze firma, która oferuje butki ślubne.
http://www.witt.com.pl/oferta/

co to rezerwacji godziny . . .

ja telefonicznie zarezerwowałam sobie godzinę ślubu. Jeżeli wolicie zarezerwować termin osobiście możecie to zrobić same bez drugiej połówki i żadne dokumenty nie są do tego potrzebne :)

A my dzisiaj byliśmy spisać protokół i poszło bezboleśnie :P

W Ryłko wczoraj widziałam bardzo ładne. Niestety miały 8cm obcas a ja mogę mieć max 4,5cm :/
Załamka :( To jedyne które mi sie podobały :(

jeśli mowa o butach zerknijcie tutaj...
http://www.fleq.pl/sklep/produkt,kategoria,obuwie-slubne

czekam na dostawe i zamawiam od nich jedne butki na ew.zmiane.

ja w poniedziałek idę po butki :) obym jakieś kupiła

Byłam dziś w Longorii na Wrzeszczu i powiem wam że ładne buty polecam ;) ale nie znalazłam takich jak mi się podobają ale wybór dobry mają :)

Adusia zerknij na link ktory podalam wyżej :)może akurat..

Są tam platformy ale sandałki :P a ja się boję że mi nogi podepczą jak będę miała odkryte paluchy :) poza tym w kwietniu to różnie może być z pogodą i dlatego wolałabym pełne buty :)

No i kupiłam buty dziewczyny:) jednak w longorii ;) troche zapłaciłam ale opłaca się dobry materiał, dobre wykonanie i przede wszystkim wygodne obuwie :) polecam ;) a dostępne buty można zobaczyć na stronie która ktoś podał wyżej http://www.witt.com.pl

Dziewczyny zapraszam do wątku o poślubnej sesji zdjęciowej:http://forum.trojmiasto.pl/Panny-Mlode-Maj-Lipiec-My-Tez-Chcemy-Sesje-Foto-t158364,1,130.html

NAPRAWDĘ WARTO!!!

Inne tematy z forum

Czy slub cywilny to wogole slub??? (209 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!

Co zamiast ciężkiego dymu na pierwszy taniec? (3 odpowiedzi)

Nie chcemy ciężkiego dymu przy pierwszym tańcu. Co innego można zorganizować, żeby dodać trochę...

Dj Waldzior (7 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś zamawiał na wesele Dj waldziora? Jakie opinie? Wiem, ze kiedys był jednym z...