przed cywilnym robić blogosławieństwo???:/

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
oto pytanie , które wciąż tkwi w mojej głowie...jak myślicie? czy w ogóle wypada zrobić błogosławieństwo przed ślubem cywilnym? chodzi generalnie o to ,że mój partner jest po rozwodzie, ale mój to będzie pierwszy ślub.nie ukrywam,że troszkę boli mnie,że nie będziemy ślubować w Kościele,ale może kiedyś nam się uda......
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: przed cywilnym robić blogosławieństwo???:/

mój mąz też był po rozwodzie kiedy braliśmy slub cywilny, my mieliśmy błogosławieństwo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

myślę, że w takiej sytaucji powinnaś zrobić :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

u mnie też tak było - rozwodnik+panna :)

przed wspólnym ślubem nie mieliśmy błogosławieństwa - ponieważ ja czegoś takiego nie uznaję :)

zresztą nie leży mi mieszanie "tradycji"kościelnej(błogosławieństwo sprzed ślubu kościelnego) ze ślubem urzędowym(cywilnym)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

my przed cywilnym nie mielismy blogoslawienstwa, nawet mi nie przyszlo nic takiego do glowy i nie zaluje.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

To jestem tu jedną z nielicznych - rozwódka + kawaler.
I mi się to też przed cywilnym nie widzi. Ale: 1)przed pierwszym ślubem błogosławieństwa nie miałam , 2)dla M będzie to pierwszy ślub i jest to dla niego ważne.
Biorąc to pod uwagę - błogosławieństwo będzie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzięki dziewczyny.... U nas błogosławieństwo też jednak będzie.

a co my mamy zrobić ja pon rozwodzie i p

ja wychodząc za mąż też byłam panną, mój J- rozwodnikiem, mieliśmy błogosławieństwo- mi na tym bardzo zależało, nie wyobrażam sobie, że mogło być inaczej

wydaje mi się, że to niekoniecznie musi się wiązać z tradycją kościelną, to jest błogosławieństwo rodziców na wasze nowe życie, takie symboliczne i uroczyste, i moim zdaniem nawet jeśli nie bierze się ślubu kościelnego, to jeśli macie na to ochotę, to nie zabraniajcie sobie tego, ani rodzicom- bo dla nich to też jest wielkie przeżycie.....
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Mam za tydzień slub córki -cywilny ,i bedzie błogosławieństwo .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ja mialam cywilny, błogosłowienstwa nie bylo, ale za to była masza dzien wczesniej w naszej intencji wiec to wystarczyło, nie bylo z tym problemu, dyspensa na piątek od księdza tez była, Błogosławienstwo to kwestia gustu, ja nie potrzebuje, bo i zyczenia szczere dla mnie to to samo bez tej dziwnej otoczki...która mi nei pasuje
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

To ciężki grzech
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

W żadnym wypadku nie wolno robić błogosławieństwa używając słów w mię Boga bo to po prostu ciężki grzech .Tak samo jak do tego celu użyjemy krzyża.Błogosławieństwo typowe można robić tylko i włącznie przed .ślubem kościelnym.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...