ja zawsze ściągam skórę z filetów ;) i nigdy mi się nie rozpadają na patelni :)
z reguły robię w jajku i bułce tartej - wcześniej posolić, popieprzyć, pokropić sokiem z cytryny - czyli podstawa przy rybie ;)
możesz zrobić W CIEŚCIE IMBIROWYM :) robiłam tak pangę zanim zgłębiłam temat jej pochodzenia, hodowli itp. ;P
rybkę tradycyjnie - kropimy sokiem z cytryny(lub limonki która jest potrzebna do tego przepisu), solimy i pieprzymy kroimy filety na mniejsze kawałki :)
z mąki, wody i jajka, z dodatkiem świeżo startego imbiru i skórki z limonki + troszkę proszku do pieczenia i soli - robimy ciasto , kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu na złoto :)
(bardzo fajnie pasuje do tego surówka z kapusy pekińskiej+tarta marchew+siekana cebula i natka pietruszki, doprawiona majonezem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem)
fajny jest fix
robię wg przepisu (na opakowaniu) - albo mieszam fix z kwaśną śmietaną i tym polewam - i piekę :P
albo robię wersję z warzywami (dodatkowy przepis na opakowaniu) - ale zamiast trzeć 3 marchewki i pół selera - używam mrożonej włoszczyzny, do tego dodaję cebulę pokrojoną w plastry - warzywka podsmażam na patelni, doprawiam jarzynką(Vegetą) i pieprzem, następnie przekładam na blachę (do pieczenia), na to układam kawałki ryby i zalewam fixem wymieszanym ze słodką śmietanką 18%
piekę 20 minut w temp. 200 stopni C :))))
a od Teściowej mam fajny przepis na pyyyyszną zapiekankę(z patelni) rybną :)))
ZAPIEKANKA RYBNA
- kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach(w osolonej wodzie, ale nie mogę być za miękkie)
- kilka plasterków wędzonego boczku (koniecznie wędzonego!)
- filety z ryby (ja robiłam ze świeżego dorsza)
- 3-4 ogórki konserwowe
- 2 średnie cebule
- 2-3 pomidory
olej do smażenia, sól, pieprz, sok z cytryny(do ryby), Vegeta
ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plastry i podsmażamy na złoto (partiami) - przekładamy do garnka (ja smażyłam na zwykłej patelni, a później przekładałam do patelni Zeptera) :P
boczek kroimy w paseczki i podsmażamy z cebulką pokrojoną w pół krążki dodajemy do ziemniaków :)
rybkę kropimy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy - i smażymy(bez panierki) :] układamy na ziemniakach, boczku i cebulce
kroimy ogórki i pomidory w kostkę, dodajemy do reszty składników - dusimy chwilę razem, żeby wszystko "przeszło" doprawiamy Vegetą(czy czymś podobnym) ;)
można dodać jeszcze marchewkę, groszek, brokuły, a całość zalać roztrzepanym jajkiem i poczekać, żeby się ścięło
uwielbiam też dorsza po grecku ;) albo filety(panierowane, usmażone) albo kotleciki mielone (dodać duuuużo zielonej pietruszki, bułkę namoczoną w mleku, jajka, przyprawy)