przepis na pizzę - ratunku ;-)

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Mój M. po tym jak zerknął do lodówki dał mi na dziś pomysł na upieczenie domowej pizzy (do tej pory jadaliśmy ją tylko w prawdziwych pizzeriach wiec mam nie lada zadanie) więc pomóżcie ;-)!

Poproszę o jakiś sprawdzony i niezawodny przepis ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: przepis na pizzę - ratunku ;-)

Ja polecam make do pizzy :P kupowalam w auchan i jest super, dodajesz tylko sol i olej, a ciasto wychodzi wysmienite. Czesto robie domowa pizze, z roznych przepisow bo maz bardzo lubi i wlasnie ostatnia na tym ciescie byla po prostu wysmienita!! :)

No to ja napiszę mój sprawdzony przepis :)

Najpierw do szklanki wkruszyłam pół kostki świeżych drożdży, zalałam to ciepłym mlekiem, dodałam kilka łyżeczek mąki, szczyptę soli i cukru. Zostawiłam wymieszane w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Wtedy do miski wsypałam mąkę (prawie kilogram), 2-3 łyżki oliwy/oleju i na tę mąkę wylałam te drożdże. Do tego sól i wsypałam też sporo oregano. Dolewamy ciepłego mleka lub wody, wyrabiamy ciacho aż będzie "w sam raz" i nie będzie lepić się do dłoni. Wyrobione ciacho zostawiamy na ok. pół godzinki/godzinkę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu :)

Potem na to sos pomidorowy, szyneczka, podsmazone pieczarki, papryka, tunczyk, ananas czy co kto lubi w dowolnych kombinacjach, posypujemy startym serem i wio do piekarnika: w temp. 180-200 stopni na około 15-20 minut.

Zawsze wychodzi przepyszna! Ciacho jest grubsze, puszyste, a dzięki oregano ma wyjątkowy smak :-)

Ja jak nie wiem jak cos zrobić, zawsze korzystam z tej stronki:

http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php

potrawy z tych przepisów zawsze mi wychodzą :)
pod każdym przepisem są opinie osób które go już wypróbowały, więc korzystam z takich, pod którymi są same dobre komentarze i jeszcze się nie zawiodłam.

A przepisy na pizzę znajdziesz w kategorii "kuchnia włoska"

To ja powtórzę, bo przepis już gdzieś krążył.
Jest to pizza z przepisu Sunny (tak na marginesie: wczoraj urodziła! ;)
Wiele forumek już go wypróbowało i wszystkie są zachwycone :)

Ciasto na pizze wg. Sunny

Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
3 dkg drożdży
3/4 szkl. mleka
1 łyżeczka oleju

Na górę - jak kto lubi. Ja zawsze daję mnóstwo pieczarek pokrojonych w paski i wcześniej podsmażonych, pierś z kury pokrojona i podsmażona, paprykę, szynkę, salami... a na górę oczywiście ser ;)

Sposób zrobienia ciasta:
Drożdże rozpuścić z cukrem w letnim mleku (ja wstawiam mleko na chwilę na kuchenkę, ale trzeba uważać, żeby nie było za gorące), zostawić na około 10 minut, żeby drożdże wyrosły i tak spulchniały, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie wygnieść. Uformować mniej więcej kulę i zostawić w tej misce pod przykryciem w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.

Jak już ciasto wyrośnie to przygotować tą dużą blachę od piekarnika - nalać sobie na ręce trochę oleju, wysmarować tym olejem dokładnie blachę, wziąć ciasto (ręce dobrze jak są tłuste od oleju, bo ciasto się nie klei i świetnie się formuje na blaszce) i wyłożyć nim blachę, żeby było cieniutko wyłożone, bo w trakcie pieczenia jeszcze sporo urośnie. Na ciasto można dać jakiś sos pomidorowy, albo ketchup, potem składniki - pieczarki, mięsko itp. ale bez sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut, następnie wysunąć, wyłożyć dokładnie serem i wstawić jeszcze na 10 minut.

GOTOWE i SMACZNEGO! :)

Ja na ciasto zanim poloze skladniki klade sosik - koncentrat pomidorowy, przyprawa do pizzy, oregano, papryka slodka i 2-3 zabki czosnku :)
Potem skladniki wedle uznania :)
I do pizzy robie sosik czosnkowy :) jogurt grecki, lyzka majonezu, oregano, bazylia i czosnek :)

moja Teściowa robi fantastyczną pizzę :) (nie znam przepisu na ciasto)

z grzybami leśnymi + cebulka + jakaś wędlinka + ser + SZCZYPIOREK!!! :))) rewelacja :)

nigdy wcześniej nie wpadłam na to, że można jeść pizzę ze szczypiorkiem ;P

przepis na pizze wg ewy wachowicz - zaaawsze wychodzi :)

Składniki:
40 dag mąki
1 łyżeczka soli
250 ml wody – ciepłej
2 łyżki oliwy
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
3 kulki sera mozzarella
3-4 ząbki czosnku
4-5 pomidorów sparzonych i obranych ze skórki
po ½ łyżeczki bazylii i oregano
sól pieprz i oliwa do posmarowania

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody, dodać cukier. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z solą, dodać oliwę, resztę wody i drożdże. Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 min.
Dużą blachę - tą czarną z piekarnika wysmarować oliwą, wykleić ciastem i ponownie wysmarować.
Ułożyć składniki : roztarty czosnek, pokrojone pomidory i na to plastry sera.
Posypać ziołami i pieprzem, posolić.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. na 20-25 min.
Podczas pieczenia ser ładnie się rozpuści i rozpłynie po całości ciasta.

i przepisy z Pizzy Hut :)

PIZZA – CIASTO PUSZYSTE

Czas przygotowania: 15 min + 1 h wyrastanie ciasta
Ilość porcji: 2

Składniki:
400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu
bazylia
oregano
tymianek

Przygotowanie:
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dolać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.
Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez około 10 minut.
Następnie odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a potem rozwałkować na placki grubości 5-6 mm i po nakłuwać je widelcem.

PIZZA – CIASTO CIENKIE

Czas przygotowania: 20 min przygotowanie + 1,5h wyrastanie ciasta
Ilość porcji: 2

Składniki:
400 g mąki
40 g drożdży
6-7 łyżek oliwy z oliwek
woda
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
pieprz
bazylia
oregano
tymianek

Przygotowanie:
Drożdże rozdrobnić i rozmieszać z 3 łyżkami wody, połową łyżeczki cukru
i szczyptą soli. Dodać 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pól godziny w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i pieprzu i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę z oliwek,
¼ szklanki wody i wymieszać łyżką. Dodać wałek przygotowanego wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Uformować dwie kule i odstawić na godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości około 3 mm i po nakłuwać je widelcem.

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...