przesuniecie proboszcza do innej parafii

dwa lata przed emerytura, to skandal, nawet w zakladzie pracy sa trzy miesiace wypowiedzenia, a nie dwa tygodnie, po 28-latach
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: przesuniecie proboszcza do innej parafii

Popieram Mieszkankę Miszewa też miałem przypadki tego typu a kiedy w końcu nie mogąc zastać nikogo ani się dodzwonić udałem się w niedzielę po mszy od proboszcza usłyszałem proszę przyjść w godzinach otwarcia biura!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 11

No proszę ! I kto to się do takiego "folwarcznego klimatu" wprowadził? Taka inteligencja jak ty, w takim miejscu? Może z tobą czas na zmianę? Wykorzystaj to!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nigdy nie miałaś problemu bo nigdy tam nie chodziłaś!!!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Popieram zmianę! Być Księdzem to być na służbie a nie protestować i bojkotować Biskupa , zmiany zawsze sprawiają że się bardziej staramy by pokazać wartość .
Nie widziałem by wikariusz poszedł z nami na pielgrzymkę gdzie chodzi jakiś ksiądz z poza diecezji ! Ponad to kościół nie jest kabaretem tu się przychodzi modlić a nie wysłuchiwać tych irytujących tekstów na koniec mszy!!! Lamentuję ci którzy nie znają tematu może trzeba opisać dokładniej ? Nie zamierzam siać fermentu ale czas na zmianę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie psujcie i tak folwarcznego klimatu w naszej miejscowości!!!! Trochę mniej bo szkoła się zmienia !!!! Ale inne instytucje nie!

Ksiądz ma dawać przykład a nie popełniać błędy co tydzień ;-) Edzio

PS. Wystawili pomnik za życia ! Kto to zrobił?
Przedszkole Edukacyjno-Rozwojowe im. ks. proboszcza Romana Janczaka
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 14

kazdy ksiadz ma jakis charakterek. A biskupowi wladza do glowy uderzyla jak politykom.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

Właśnie, chodzimy do kościoła ! Ksiądz będzie. Komu zależy na tym sporze ? Czy to aby po chrześcijańsku ?
My mamy okazywać szacunek księżom, a księża biskupom.
Ładny przykład, nie ma co.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

parafianie ks. Andrzeja w tamtej parafi po uslyszeniu dekretu biskupa klaskali ze odchodzi. To chyba cos nietak z tym ks.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

ty kobieto szara dla ksiedza do kosciola chodzisz?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

To fakt.To wielki skandal,ze biskup tak bez skrupułów chce przenieść proboszcza.Też mieszkam w Baninie od dwóch lat i muszę przyznać,że na mszach świętych przez to,że księża nie są takimi ''sztywniakami'' to chętnie w nich uczestniczę.Ponadto proboszcz ma bardzo dobry kontakt z wiernymi,w szczególności ma bardzo dobre relacje z dziećmi.Przedtem mieszkałem we Wrzeszczu i na Ujeścisku i bez porównania -banińska parafia wprowadza rodzinną atmosferę.Absolutnie nie popieram tej krzywdzącej dla ks.Romana decyzji.Mam nadzieję,że to tylko -głupi żart.Obecny biskup tak właściwie co może wiedzieć o księżach,parafiach i mieszkańcach naszego województwa?!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Żal serce ściska jak czyta się taką wypowiedz osoba która to pisała jest małostkowa, wypaczona i płytka.
Jestem mieszkańcem Banina dwa lata. I uważam że msze są budujące a żarty z ambony usłyszane od księdza są miłe i powodują nawiązanie kontaktu księdza z wiernymi.
Skandalem jest fakt że osoba która jest w jednym miejscu przez 28 lat która tyle zrobiła zostaje potraktowana jak zwykły śmiec.Uważam że trzeba coś z tym zrobic. A nie przemyślane i głupie wypowiedzi ignorowac.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

do krytykujących dekret, a może nowy proboszcz będzie lepszy. W kościele jest tak że papież, a potem biskup ma zawsze racje i dlatego przetrwał ponad 2 tysiące lat. Księża nie powinni się sprzeciwiać, raczej przywitać nowego pasterza jak najlepiej, a wiernych przygotować na to spotkanie. Inne działania tworzą podziały w kościele, a mam nadzieję że nie o to Wam chodzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

~Mieszkanka Miszewie nie jestem "nowa" !

Co Ty piszesz za głupoty !
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

jestem zdruzgotana wypowiedzia mieszkanki z miszewa, ksieza to tez ludzie maja prawo do potkniec i gaf jak kazdy.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co ty kobieto piszesz !? Kim Ty wgl jesteś !?

nawet nie umiesz się wysłowić ! to jest miszewo !
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ks. Roman powinien zostać już wtej parafi do końca, jego przenoszenie jest bez sensu. Zrobił on dużo dobrego dla tej parafii, dbał o nią jak o swój własny dom. Moim zdaniem biskup powinien pomyśleć logicznie zanim podejmie takie bezsensowne decyzje.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja mam pytanie do biskupa dlaczego robi poligon w naszej diecezji czym kościół w baninie zasłużył na karę uważam jak przeważająca większość tego kościoła że zostajemy srogo ukarani przez kogoś kto nie raczył się pofatygować aby nas poznać jedna wizyta nie upoważnia myślę nikogo do wydawania takich dekretów czy żyjemy w czasach dyktatury ?Czy takie decyzje umacniają wiarę ?niech ten co chce żądzić na kaszubach wraca do warszawy uposażenie chyba ma wystarczające z podatników banino się nie okazało chojne?Zabiera się ojca dużej zgodnej rodzinie którą ksiądz ROMAN tyle lat się opiekował nie podając powodu jak w czasach KOMUNY czyżby wróciła do Gdańskej diecezji?
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak to skandal,starych drzew się nie przesadza,każdy z nas będzie kiedys stary i co wtedy? chętnie opuścisz mury w ktorych mieszkałes pół, a może i całe życie,sciezki wydeptane i przyjaciół ? Chyba raczej nie - tak się nie robi ze starszymi ludzmi,ktorzy sobie zapracowali na spokojną starość - a tylko dlatego,ze okazali się dobrymi ludzmi z sercem na dłoni ( nigdy nie odmówił Prooboszcz pomocy i zawsze miał czas dla wiernych)
Smutne ale prawdziwe.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nigdy nie miałam problemów z zastaniem księży w godzinach pracy kancelarii. Nigdy nie odmówili mi pomocy, gdy jej potrzebowałam. Od 13 lat należę do tej parafii i jestem naprawdę zbudowana pracą Proboszcza. Pamiętaj, że kontynuował budowę Kościoła w początkowo niezbyt zamożnej parafii. I zrobił wiele. Wiele spraw pozostanie niezakończonych - nie zdąży tego zrobić w ciągu 2 tygodni.
Tylko ktoś, kto nic nie robi, ten nie popełnia błędów. A w tej parafii skandale się nie zdarzały.
Na sprawę tego dekretu należy spojrzeć z zupełnie innej strony: Proboszcz (nie ukrywajmy tego) jest starszym schorowanym człowiekiem. Silnie związał się ze społecznością. Przesadzanie tak starego drzewa nie skończy się dobrze. Za dwa lata, gdy przejdzie na emeryturę pozostanie w nowym miejscu zupełnie sam, bez przyjaciół, których ma tutaj w Baninie. Tak się nie robi.
Zgadzam się z tym, że czasami w kazaniach były wpadki. Ale pokaż mi parafię, w której nie ma politykujących księży... Twoje zarzuty dotyczą w zasadzie nie Proboszcza, tylko Wikarego. Kościół można odmłodzić na wiele sposobów. I ty też mogłabyś w tym pomóc, gdybyś tylko zechciała się zaangażować. Sama zmiana proboszcza nic nie da, jeśli ludzie których zostawia nie chcą tej zmiany.,
A można było zrobić inaczej. Księdza Leszka, który spodziewał się dekretu można było przenieść do innej parafii, sprowadzić nowego wikarego (który "odmłodziłby kościół"), a za dwa lata zostałby nowym proboszczem. Te dwa lata dałyby mu możliwość poznania parafian i problemów tego terenu.
A tak.... Stracona szansa... Pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł...
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 6

mierzeszyn potrzebuje młodego proboszcza duuużo tam pracy !proboszcz z banina już swoje zrobił to tam ks.andrzej będzie się mógł wykazać ,
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

jak można zmienić na lepsze to po co się przed tym bronić;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

Inne tematy z forum

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (72 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...

Fotowoltaika problem (47 odpowiedzi)

Witam mam instalacje od 2 lat z tego co widzę w słoneczny dzień invertery siadają bo są za...